Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на висящ лагер на кардан на Freelander

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смяна на висящ лагер на кардан на Freelander

Здравейте колеги, пускам тази тема защото ровейки в търсачката не можах да намеря конкретен отговор на проблема ми, а той е че спешно трябва да подменя единият висящ лагер на кардана на Фрийто ми. Не че е проблем, но така или иначе новият е купен и седи в кутията, а и машината и без това не блести с качества като проходимост само на преден мост. Та, въпросът е следният, новият лагер е наличен, виското е добре (поне като свалих карданите пролетта беше), карданите са свалени, единственият ми проблем е свързан с избиването на каретата, с което не можах да се справя сам, а и като гледам старият лагер трябва да се извади по някакъв начин, дали с нагряване или по друг метод. Та въпреки мерака ми, съм решил да се оставя на разбиращ майстор и конкретния ми въпрос е къде в или около София да закарам добичето та да ми свършат работа и да не ми резнат главата? Предварително благодаря, като бих се радвал и да разбера как в крайна сметка се сваля лагера и как каретата. Не ме е срам и питам, хехехе
    Бог обича смелите, но води разумните....

От: Смяна на висящ лагер на кардан на Freelander

По спомен каретата няма нужда да се свалят, има един болт който държи опашката чрез една шайба и клин. Развиваш болта леко и махаш клина, двете части се разделят, сменяш висящия лагер. Виж http://lrcat.com/37/4/47843. Ако не ти се прави сам търси Митко Игнатов в Бистрица.
    LR Disco II 99 - TD5
    www.lre-bulgaria.org

Коментар

Ето снимка на възела, че нещо линка не се отваря точно там където трябва. Виж №8, 9 и 16.
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:470.gif
Прегледи:1
Размер:14.2 КБ
ID:5432987
      LR Disco II 99 - TD5
      www.lre-bulgaria.org

Коментар

Избиването на каретата (след свалянето на посочените горе болтове и клинове) си е е**** мамата, понеже шлиците обикновено се спичат здраво. Може и повече от час млатене да откара. По спомен предното беше по-тегаво. Смяната на лагерите става само на преса - и ваденето и монтажа. И е добре да се сменят и двата едновременно.
        Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Внимавайте с ударите по осите с шлици (детайл 3 на чертежа), че понякога устремени в избиването може да пострадат и после е неприятно! Може да имате късмет и лесно да излязат висящите лагерите. Успех!
          LR Disco II 99 - TD5
          www.lre-bulgaria.org

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Стефанов Преглед на мнение
            Внимавайте с ударите по осите с шлици (детайл 3 на чертежа), че понякога устремени в избиването може да пострадат и после е неприятно! Може да имате късмет и лесно да излязат висящите лагерите. Успех!
            То там и да искаш няма как да млатиш, преди да си свалил карето, а като си го свалил веднъж - млатенето е безпредметно. В най-лошия случай, ако няма преса, стария лагер се чупи и вътрешната черупка се сваля с флекса. Ама преси има вече под път и над път.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
              То там и да искаш няма как да млатиш, преди да си свалил карето, а като си го свалил веднъж - млатенето е безпредметно. В най-лошия случай, ако няма преса, стария лагер се чупи и вътрешната черупка се сваля с флекса. Ама преси има вече под път и над път.
              Каретата са най-малкия проблем. И без преса с голямо менгеме и подходящи дорници ще се извадят. Имам преса, но малко трудно и дори невъзможно е да завреш цялата муфа с тия стърчащи висящи лагери под пресата, да ги подпреш и да ги натиснеш. Зависи от пресата де, на моята поне не можеше. Това с рязането е доста радикално и опасно да не се нарани оста. За това по-просто изглежда да го пробваме с леко почукване, което в последствие се превръща в млатене и устремени в тази си дейност понякога не забелязваме какво се случва реално и продължаваме да си млатим а тя оста си се подбива и опс шлиците се подбили и станала белята. Просто предупреждавам, защото понякога и ние мислим с оная си работа и се стига до по-големи проблеми.
              LR Disco II 99 - TD5
              www.lre-bulgaria.org

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Стефанов Преглед на мнение
                Каретата са най-малкия проблем. И без преса с голямо менгеме и подходящи дорници ще се извадят. Имам преса, но малко трудно и дори невъзможно е да завреш цялата муфа с тия стърчащи висящи лагери под пресата, да ги подпреш и да ги натиснеш. Зависи от пресата де, на моята поне не можеше. Това с рязането е доста радикално и опасно да не се нарани оста. За това по-просто изглежда да го пробваме с леко почукване, което в последствие се превръща в млатене и устремени в тази си дейност понякога не забелязваме какво се случва реално и продължаваме да си млатим а тя оста си се подбива и опс шлиците се подбили и станала белята. Просто предупреждавам, защото понякога и ние мислим с оная си работа и се стига до по-големи проблеми.
                На фри-то на баща ми съм ги сменявал два пъти. И двата пъти най-големият зор беше свалянето на предното каре. Първият път нямаше преса (беше отдавна) и единия лагер се наложи да го махаме с флекса. Ако се внимава няма как да стане беля - черупката не се реже до дъно, а само се престъргва, за да отпусне по-лесно като я чукнеш със секача. Но като правило - по оста никога не се удря.

Коментар

Здравейте колеги, случайно да знаете дали от други джипове стават висящите лагери за Freelander-a?

Съобщение от модератор:
                  Моля, напишете си в профила от къде сте.
                  ...ЦЪК
                  Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 03-02-13, 15:42.

Коментар

Виж тук;
                    http://www.offroad-bulgaria.com/show...t=79270&page=9

Съобщение от модератор:
                    Моля, напишете си в профила от къде сте.
                    ...ЦЪК
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 02-06-13, 17:16.

Коментар

Висящи лагери и карета за Freelander

Здравейте, казвам се Николай и съм от Пловдив. От години чета форума и се образовам , но чак сега мисля, че имам полезна информация която да споделя с вас.
                      Както се досещате имам Freelander, който имаше проблеми с разбити тампони на висящите лагери на кардана. Най-евтиния комплект (лагер с тампон), който намерих в България беше 75лв за брой. Ето как реших проблема аз: лагер 15лв/бр SKF, наливане на тампони - 25лв или общо за двата комплекта ми излезна 80лв срещу 150лв .
                      Другият проблем беше със задното каре на кардана. До диференциала. Най-евтиния вариант по магазините, който открих - 35лв. На приятел, който помогна да свалим кардана и карето му заприлича на Ладово каре. Реших да прежаля сумата от 9,50лв за руско каре за Лада... и то се оказа същото
                      Забравих да кажа, че виско муфата си е ОК. Та сега колата е готова за нови подвизи. Дано да съм бил полезен на някой.
                      Поздрави.

Коментар

От: Висящи лагери и карета за Freelander

Само не му наливай нигрол в двигателя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X