Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лебедка за Джип Чероки XJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лебедка за Джип Чероки XJ

Здравейте,предстои ми монтаж на лебедка и ме интересува колко минимално либри да е тя Джип XJ 2000г.!?Благодаря ви
    Христо Георгиев-0889022988
    Jeep Wrangler YJ 4.0l 1995г

От: Лебедка за Джип Чероки XJ

Ами има едно неписано правило, че лебедката трябва да може да тегли минимум 2,5 пъти теглото на джипа. Първо - защото като те засмуче калта - си трябва мощност (все едно джипа е станал по-тежък)... Второ - защото ако лебедката е примерно 9500 либри, тя може да ги тегли ако си развил само първата витка на въжето, или казано по-просто колкото повече въже развиваш за да се закачиш някъде - толкова по-слаба става лебедката и ако максималната и теглителна сила отговаря на точно на теглото на джипа - няма да може да те изтегли! Когато смяташ теглото на джипа - отчитай че той може да е натоварен с доста багаж така, че ако не искаш да разтоварваш джипа при всяко ползване на лебедката - вземи за мярка максимално допустимата маса на джипа по талон! Пример - ако по талон джипа ти има максимално допустима маса от 2200 кг. това е равно на 4850 либри (1 кг. = 2.20462262 lb), умножаваш 4850 х 2,5 и получаваш правилната максимална теглителна сила която ти трябва - 12 125 lb. и купуваш лебедка - максимално близка до получения резултат (обикновено лебедките са през 500 либри. - при избора закръгляй към по-малката разлика)! Въпроса ти подсказва, че не си направил труда да потърсиш из форума, където има повече изписано за лебедките от колкото на сайтовете на всички производители - взети заедно! Има си техники за безопасност, както и правилни техники за ползването на това устройство! Запознай се с тях, за да може лебедката да ти служи дълги години - без да пострада някой.

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      [LEFT]Аили казано по-просто колкото повече въже развиваш за да се закачиш някъде - толкова по-слаба става лебедката
      я пак?
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ами има едно неписано правило, че лебедката трябва да може да тегли минимум 2,5 пъти теглото на джипа. ...

Ако почете повече из форума, ще види, че коефициент 1.8 (или дори 1.5) е съвсем достатъчен. Т.е. лебедката няма нужда да е повече от 9500. Качествена 8000 също ще свърши работа.

Също така ще види, че максималната теглителна сила на лебедката е не при развит само най-горен ред, а точно обратното - при напълно развито въже, така че на барабана да остане само един ред.
        Последно редактирано от Чавдар (V93); 05-01-12, 07:46.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Е, малко е обратното. Колкото е по малък диаметъра за навиване на въжето, толкоз е по голяма теглителната сила.
          Тоест, колкото повече въже си развил, толкова е по-мощна лебедката.
          Обаче аз лично с очите си съм видял ръководствао за експлоатация на едни китайски лебедки продавани с английска марка, където пише:
          При еднакъв товар, с навиване на въжето консумираната от лебедката мощност се увеличава. Следва таблица, кой знай зашо в Ампери, а не във Вата.
          Ако Марто е чел същото ръководство, може и да не е вникнал в изречението преведено от китайски йероглифи на английска азбука.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            я пак?
            Е какво "я пак"?! Колко тегли лебедката на 1-ва витка на макарата (моята беше с 40 метра въже - смятай колко е разликата в диаметъра на ролката) и колко тегли на последна витка и кое тегло е написано на кашона..?!!

За справка - на Черока лебедката теглеше 4 300 кг. (9500 lb), които при пълно размотаване на въжето (според фабричната инструкция на лебедката) ставаха приблизително 1 500 кг. (3307lb)! На мен не ми се спори с производителя и физиката! На теб ако ти се спори - давай...

Коментар

Мартооо, именно бе младеж - колкото повече въже развиваш толко по-силно тегли
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Е какво "я пак"?! Колко тегли лебедката на 1-ва витка на макарата (моята беше с 40 метра въже - смятай колко е разликата в диаметъра на ролката) и колко тегли на последна витка и кое тегло е написано на кашона..?!!

За справка - на Черока лебедката теглеше 4 300 кг. (9500 lb), които при пълно размотаване на въжето (според фабричната инструкция на лебедката) ставаха приблизително 1 500 кг. (3307lb)! На мен не ми се спори с производителя и физиката! На теб ако ти се спори - давай...
                П.П. Грешката е моя (проверих го)! Признавам - запомнил съм го наопаки! Посипвам си главата с пепел...

Коментар

П.П. Грешката е моя (проверих го)! Признавам - запомнил съм го наопаки! Посипвам си главата с пепел...
                  Не става само с четене.
                  За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Относно коефициента (дали е 1,5 - 1,8 или 2,5) ето два случая от скромния ми опит, в които лебедка смятана по 2,5 не можа да ме изкара и ползвах жокер "Обади се на приятел" :

Малка заигравка в торфено блато! Гумата която не се вижда е 31-ца Кайман...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:33644_1591763506895_1020107850_1652913_6672328_n (1).jpg
Прегледи:4
Размер:96.3 КБ
ID:5333441

Име:71741_1591764466919_1020107850_1652917_8293524_n.jpg
Прегледи:4
Размер:112.3 КБ
ID:5333442

В този случай заради наличието на дере от едната страна и много дълбок овраг от другата и възможностите за обезопасяване, единствената безопасна посока за измъкване бе "напред" - акумулатора умря, докато лебедката се мъчеше да избута няколко кубика пръст:

Име:284602_2040323246311_1191200865_31954531_1166464_n.jpg
Прегледи:1
Размер:130.4 КБ
ID:5333443

Име:281222_2040324726348_1191200865_31954534_3854213_n (1).jpg
Прегледи:2
Размер:127.5 КБ
ID:5333444

Коментар

Алах е измислил едно търкало, дето му викат поли и спас

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                        Не става само с четене.
                        Айде ЧНГ и на тебе!

Коментар

Друг момент е, че колкото по-мощна е лебедката - толкова по-дълго ще живее. Просто работи далеч от предела на силите си. Разликата в теглото на 8000 и 12 000 либри е незначителна и аз предпочетох 12 000.
                          Това, обаче има и друга страна, особено при Черок и други безрамни коли. Може да я поизкривиш, при по-голямо усилие. Това важи и за много автомобили с позагнила рама..
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            Алах е измислил едно търкало, дето му викат поли и спас
                            Той Алах е измислил и асфалта, ама кой да кара там..?! В интерес на истината във втория случай "поли и спас" щяха да ме измъкнат, въпреки, че чичо "джек" не успя (нямаше как да го туря без да засиля джипа в дерето)!

Коментар

Тая последната снимка,да не е баирчето на Паша Дере.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X