Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Маркуч на турбото Cherokee Liberty

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Маркуч на турбото Cherokee Liberty

Здравейте,

В Петък реших да си сменя въздушния филтър и абсолютно случайно забелязах, че маркуча от турбото към интеркулера има цепка около 2-3 см. Не съвсем случайно...просто въздушния филтър беше подозрително омаслен. На практика съм карал без турбо, но лаик като мен не е усетил това (разбира се много ме е срам). Както и да е - маркуча беше отремонтиран и сега Jeep-а върви все едно....друг Jeep карам. Все още не мога да си обясня причината за тази цепка....има 2 белега от протъркване, но предвид колко дебелостенен е маркуча ми се струва адски странно това да е било първопричината. Някакви идеи дали това може да се получи от проблем в самото турбо?

Благодаря и поздрави,

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Hose.jpg
Прегледи:1
Размер:146.7 КБ
ID:5896696
    Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

От: Маркуч на турбото Cherokee Liberty

Здравей колега Нинов,
    Не смятам, че би имало проблем с турбото. Самият факт, че сам признаваш "...друг Jeep карам" може да ти отговори на въпроса.
    Поздрави.
    Jeep Cherokee, 2.8 CRD Wild Dream Edition
    Nissan Almera N16 2.2 DI
    LZ1MAS

Коментар

Благодаря. Така е, но аз така казвах и когато съм бил без турбо по простата причина, че от Ауди 80 с 90 к.с. отивам на Jeep 184 к.с.

Коментар

Toшко, аз казах ли ти да не вдигаш капака на маторя, ва? Сега ще върви повече, ти ще се кефиш и ще го натискаш още повече, после разхода ще ти стане като моя... А как ти завиждах за твоя разход.... Пък ти си карал Икарус до сега!
        Поздрави!
        edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Хахах, каза ми ама твърдата глава иска ежедневно тестване. Отгоре на всичко това смених маслото с 5W-40 (след покупката при първото обслужване ми бяха сложили 10W-40) и сега ме тресат и колебания дали няма да започне да харчи и масло та пак ще вдигам капака честичко.

Коментар

А, и нещо друго като спомена за разхода - според майстора сега трябвало да свали още, защото ще ускорява по-лесно с по-малко газ...ели па при изпреварванията.

Коментар

Добро утро.
              Това с маслото....хм, ако и преди ти е харчила масло, сега пак ще харчи. Новите двигатели на Фолксваген 1,4 TSI си "похапват" масълце още от завода. И това е нормално. При последното обслужване на жипката преди около месец и половина сложих Мотул 8100 X-cess 5W40 и засега нямам проблем, макар да не съм изминал повече от 1000 км.
              Nissan Almera N16 2.2 DI
              LZ1MAS

Коментар

Добро утро. Не, с 10W-40 не ми харчеше масло, но 5W-40 като пълна синтетика би трябвало да е по-тънко и оттам идва притеснението ми. Иначе на слух някак си "омекна" работата на двигателя или поне така ми се струва

Коментар

По-тънко е. Оттук идва и оптимизираното смазване и охлаждане на двигателя - намаляване на шума при работа на двигателя (намалява чукането на клапаните, независимо дали са саморегулиращи се или не), по-равномерна работа на мотора, по-лесно запалване при минусови температури и пр. Колкото до харченето на масло, според мене това може да се дължи на две причини: или маслото бързо се "изхабява" поради недостатъчно количество и качество на присадките, или блокът на двигателя не е добре уплътнен (гарнитура, втулки и т.н).

Между другото, всички двигателни масла идват от едно и също място, разликата е в присадките (добавките), които вграждат различните производители. Ето защо рали автомобилите се карат само с т.нар. "спортни масла" (почти всеки производител предлага такива), които гарантират оптимална и безпроблемна работа на двигателя при екстремно високи натоварвания.

Поздрави.
                  Nissan Almera N16 2.2 DI
                  LZ1MAS

Коментар

Тодоре, не мисля да имаш някакъв проблем с турбото, макар и да с чиптунинг твоя Jeep. Този маркуч независимо че изглежда дебелостенен, не е кой знае колко здрав. Има някаква рехава оплетка вътре и лесно може да се спука, особено на местата, където се е протрил. Често се случва да се спукат и при други коли. Наскоро имах възможност да видя такъв случай с Ford 2.0 TDCI. Беше се пукнал отдолу /там единия маркуч минава от долната страна на кулера/ и трудно можеше да се види. Колата вървеше като стара Жигула, а е 130 коня. След смяната на въпросния маркуч не можех да я позная.
                    А колкото до маслото, не вярвам да почне да го гори, особено след като не е горила масло и преди. Аз съм с такова "рядко" 5W30 пълна синтетика, вече трета смяна. В началото даже си купувах за доливане и туба от 1л. но след като вече при две смени си стои и не е отваряна, даже спрях да проверявам и нивото. Предписанието на производителя е точно за такова масло и, както пише по-горе mordo с него двигателят работи по-добре, хидравличните повдигачи на клапаните работят по-добре, а и не на последно място турбокопресорът се маже по-добре. Та не мисля че си сбъркал, като си сложил такова масло. Поздрави!
                    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                    First impression is not always true. Get inspired.
                    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Благодаря Алекс. Ако не бяха двата белега от протриване щях доста да се притесня честно казано. Макар да ми изглежда къде къде по-логично първо да се появи "балон" на маркуча и след това да се спука, но...може и така да е било и просто да не съм забелязал. При мен не беше отдолу, но ...... достатъчно странично. Колкото до маслото..времето ще покаже. Този път си взех 1 л. за доливане за всеки случай и с темповете ми на каране се надявам скоро да има успокояващи новини. Предполагам първо ще изхвърли излишното количество, че го напълнихме малко над максимума и след това ще се следи по-обективно. Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Todor_Ninov Преглед на мнение
                        ... след това ще се следи по-обективно. Поздрави
                        Aз не мога да проследя нищо по пръчката, колкото и да имах желание и откакто се отказах да го следя съм си много добре. Все ми показва 1 см над максимума. Чак се зачудих да не ми е по-дълга пръчката....

Коментар

А стига с тази ...небрежна...реклама за дългата пръчка. Сега сериозно - ами ако не ти харчи масло е нормално да показва едно ниво....по-високо или ниско в зависимост от сипаното количество.

Коментар

Първоначално публикуван от Todor_Ninov Преглед на мнение
                            А стига с тази ...небрежна...реклама за дългата пръчка. Сега сериозно - ами ако не ти харчи масло е нормално да показва едно ниво....по-високо или ниско в зависимост от сипаното количество.
                            Работата е там, че нямам представа колко е сипано в Балкан Стар, но все показва ниво извън двете черти. А пръчката... хм.... няма оплаквания.... за сега...

Коментар

То хубаво да има достатъчно масло в мотора и да не намалява, ама количества над максимума са си предпоставка да си търси откъде да избие. Ако карате с толкова много масло в мотора, няма ли да протече на някоя семеринга, я на колянов вал, я някъде другаде?
                              А за маркуча - Тодоре, няма как да направи балон. Не е толкова еластичен, а и има една мижава оплетка, която можеш и с ръка да скъсаш ако не е гумата. Поздрави!
                              Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                              First impression is not always true. Get inspired.
                              Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                              Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X