Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с климатика на WJ 1999

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с климатика на WJ 1999

На първо четене духа само топло.
    Естествено, ще се провери за наличието (или по-скоро отсъствието) на фреон, но при тест за грешки се установи, че показва и следните кодове

15 = Left temperature door not responding
    52 = Mode door travel range too large
    56 = Right temperature door travel too large
    което навежда на мисълта, че може би става въпрос за един от стандартните проблеми за тази серия.

Някой играл ли го е това упражнение?
    Ние не сме неутрални!

До: Проблем с климатика на WJ 1999

Възможно е да става въпрос за два отделни проблема.
    - по въпроса за липсата на студен въздух освен липсата на фреон проблемът може да е в компресора - не е задължително да е дефектирал самият компресор, а просто да не стига ток до него. Аз имах изгорял бушон, заради който не сработваше релето за компресора и съответно не стигаше ток до него, а в същото време а/c бутончето си свети. В сервиза за климатици, в който ходя и смея да твърдя е доста добър, не успяха да стигнат до проблема. В БС успяха. След смяна на бушончето (за съжаление не знам кое) всичко си дойде на мястото и процедурата ми струваше 43 лева. Съветът ми е да се провери стига ли ток до компресора и включва ли се реално компресорът.
    - По въпроса за клапата - много често срещан проблем, за който в повечето случаи не подозираме, че съществува. Климатикът си работи, просто неадекватно държи температурата в купето и зимно време при мен духаше адски силно студен въздух по време на движение в краката на пътника до водача. Имам въпросната клапа чисто нова (трябва само да проверя дали е същата), защото се оказа, че при мен проблемът е бил в моторчето, а не в самата клапа. Този проблем обаче, си мисля, не може да е причината за липсата на студен въздух.

Коментар

Освен липсата на фреон проблема може да е тук:

но за да стигнеш до клапите има много неща за сваляне

Коментар

Първоначално публикуван от gun Преглед на мнение
        но за да стигнеш до клапите има много неща за сваляне
        Цялото табло.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Цялото табло.
          Ако се стигне до там и ще се ходи на сервиз - мога да препоръчам. За референция на сервиза - моето табло .

Коментар

Цялото табло.
            Аз Чавдаре това упражнение съм го правил със два гранда и със едно чероки .Като внимаваш нещата си стават .И което е най-важното след качването на таблото аз си мислих че ще има някакви вибрации и скърцания но нямаше нищо

Коментар

Аз Чавдаре това упражнение съм го правил със два гранда и със едно чероки ...
              Явно ще трябва да се прави, защото днес установих, че не само топло, ами въобще не ще да духа нищо. Което не беше особено приятно предвид температурата и мокрото време ...

Ама рекох първо да се преборя със замяната на ламбда сондата, но и там греда. Без предната ламбда сонда колата си вървеше прилично, макар и с по-висок разход. Как сложихме някаква от т.нар. "универсални" се сдобих с куц кон, който за сметка на това отвори апетит на ламя.
              Или сондата не е подходяща или нещо не е свързано като хората.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Явно ще трябва да се прави, защото днес установих, че не само топло, ами въобще не ще да духа нищо. Което не беше особено приятно предвид температурата и мокрото време ...

Ама рекох първо да се преборя със замяната на ламбда сондата, но и там греда. Без предната ламбда сонда колата си вървеше прилично, макар и с по-висок разход. Как сложихме някаква от т.нар. "универсални" се сдобих с куц кон, който за сметка на това отвори апетит на ламя.
                Или сондата не е подходяща или нещо не е свързано като хората.
                Каква е тази универсална сонда от каде е издири А бе човек защо се занимаваш със глупости Е те толокова ме съм се смял от години

Коментар

Каква е тази универсална сонда от каде е издири А бе човек защо се занимаваш със глупости Е те толокова ме съм се смял от години
                  Като гледам, "универсални" се водят тези, които нямат готова специфична букса за конкретен модел автомобил, ами се продават само с голи жици, които да си щипнеш към жиците на инсталацията.

Е, точно при неправилното им свързване се получава "куц кон с голям апетит". Вчера юнаците неволно са разменили местата на жиците за маса и сигнал на датчика и резултатът беше впечатляващ ...

Днес минахме на поправителен и работата се успа. Разходът на градско по БК си отиде малко над 18, срещу вчерашните 26+ на извънградско.

А глупостите се правят, когато нещата се сведат до 2 варианта: оригинално след мин. 2 седмици срещу 240 лв или неоригинално веднага срещу по-малко от половината сума.
                  В един от магазините за американски части ми казаха, че изобщо не внасяли сонди с фабрично сложени правилни букси, защото никой не искал да ги купува на над двойно повече пари ...
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Актуализация на положението:

Днес при Илийката напълнихме системата с фреон, че нямаше никакъв. Добрата новина беше, че системата изглежда херметична. Т.е. утечки няма, а при някой предходен ремонт просто не е била напълнена.

Друга добра новина е, че вентилаторът все пак проработи след леко наместване на буксата.

Сега има и топло и студено. Лошото е, че все пак ще трябва да се сваля таблото, защото с клапите нещата не са наред, както се и очакваше.

От духалките пред дясната седалка духа само студено. Дясната от средните, както и тази вляво от волана духат в най-добрия случай леко хладно.

В лявата от средните няма никакъв повей.

На първо четене, без сваляне на жабката се видя, че моторчето, което се намира вляво зад нея, просто липсва. Клапата някак е закрепена с рапидки ...

Изобщо, който е пипал по климатика, е бил голям, ама голям, мърляч.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

По принцип е малко вероятно да е забравен фреона...
                      Не искам да те отчайвам, ама и моя беше така. На теста си държи налягане, пълниме - всичко ОК. Да ама след известно време започва да отслабва и след 2 месеца пак го няма. За сега съм го оставил без допълнително разследване... може би лятото.
                      ZJ'96 5.2

Коментар

Първоначално публикуван от FDevil Преглед на мнение
                        ... Не искам да те отчайвам, ама и моя беше така. ...
                        Чак отчаяние ... То това си е стандартно главоболие при стари коли. Досега май не ми се е случвало да взема такава, дето да й работи климатика.

На Хюндая нещата се оправиха от трети опит, след като изпосменихме всички тръбички към задния изпарител.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Коя букса беше нагоряла.
                          На вентилатора с кутията с управлението
                          или на кутията с инсталацията.
                          Тва моторче май товари нещо. Щом с разглобяване и смазване не стана...

Коментар

Не сме го отваряли. Илийката като размърда кабелите и вентилаторът тръгна.
                            Ще взема да го разгледам по-подробно, че и този мотор изглежда да е още една от вродените болежки на WJ.

Между другото, на пода под мокета в краката на пътника днес имаше вода. Гледам в джипфорум, че и това е някаква болест на Грандовете (бах ти болнавото чедо! ), но там ставаше въпрос за задръстен дренаж на конденза от изпарителя, а водата я видяхме преди изобщо да напълним системата с фреон. Т.е., при положение, че климатикът не е работил, конденз не се сещам откъде би могъл да се появи.

Има ли вариант да прониква вода отвън през отворите за чистия въздух отвън?!?
                            Последно редактирано от Чавдар (V93); 17-04-10, 23:44.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Е то такава болест си е чисто здраве.
                              Най-добре смени вентилатора. По моргите има. Вентилатора трябва да НЕ се чува когато работи.
                              Това е буксата на управляващия блок.

Буксата на вентилатора си е на вентилатора и е с две крачета.

Вода в краката на пасажера може да влезе от дренажа на шибидаха.
                              От вътрешната страна, в дясно, по гредата , от горе на долу, минава един син гофриран маркуч. Същия трябва да е вкаран в една гумена тапа и да излиза под пода.

Не знам дали през въздушния отвор под чистачките може да влиза вода ако са задръстени преливниците. Така и така ще разглобявате, ще ти пратя кутия да му сложиш филтър на климатика.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X