Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кое е по-евтино за експлоатация - бензинов или дизелов Гранд.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Кое е по-евтино за експлоатация - бензинов или дизелов Гранд.

Авто каталог - 1999

2.5TD
    извънградско - 8.3
    градско - 12.6
    смесен - 9.9

5.2
    извънградско - 12.5
    градско - 21.3
    смесен - 15.7

5.9
    извънградско - 13.3
    градско - 26.1
    смесен - 17.9

Коментар

С груби сметки и сегашните цени на горивата

4.7 за 100 000 км ще изгори средно 15 600 л. х 1,90 лв. или 29 640 лв.
      2.7 за 100 000 км ще изгори средно 9700 л. х 1.83 лв. или 17 751 лв.

Тоест разликата е 11 889 лв.

При едни и същи км. градско, разликата ще е още по-голяма. Коментарите ги оставям на вас. Аз не съм чак толкова компетентен все още.
      Последно редактирано от kinex; 20-10-09, 07:30. Причина: 4.7
      Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD Overland

Коментар

Защо сравняваме 2.7 и 4.7? Не е ли по коректно да сравняваме двигатели, които поне вървят долу-горе еднакво. Колко от тези дизелови моторетки издържат на Българската нафта 100 000 км. Колко е смяната да дюзи например. Хайде да сметнем за тия километри горивото, смените на масло, смяна на свещи срещу смяна на дюзи при дизела и тогава да видим какво казва елката.
        Последно редактирано от kinex; 20-10-09, 08:01. Причина: 4.7
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от matematic Преглед на мнение
          С груби сметки и сегашните цени на горивата

4.7 за 100 000 км ще изгори средно 15 600 л. х 1,90 лв. или 29 640 лв.
          2.7 за 100 000 км ще изгори средно 9700 л. х 1.83 лв. или 17 751 лв.

Тоест разликата е 11 889 лв.

При едни и същи км. градско, разликата ще е още по-голяма. Коментарите ги оставям на вас. Аз не съм чак толкова компетентен все още.
          Значи на тебе разчитаме да удариш чертата накрая.
          Сам си си виновен. Да не си си избирал такова потребителско име.

Ама ще смятаме всички двигатели. И освен разхода на гориво и консумативите на двигателя, ще смятаме и най-често срещаните ремонти. Все пак повечето Гранд Чероки са над 100 000км а след този пробег при дизеловите двигатели има доста ремонти които са задължителни. Очаквам Онифриз да каже какви са ремонтите между 100 и 200 000км които са регулярни и без които няма как да се разминем.
          Последно редактирано от kinex; 20-10-09, 09:48. Причина: пг

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
            2.7CRD
            извънградско - 8.1
            градско - 12.5
            смесен - 9.7

3.1TD
            извънградско - 9.7
            градско - 14.9
            смесен - 11.7

4.0
            извънградско - 11.8
            градско - 19.7
            смесен - 14.7

4.7
            извънградско - 12.6
            градско - 20.8
            смесен - 15.6

4.7НО
            извънградско - 12.8
            градско - 22
            смесен - 16.2
            Разхода на 3.1 е силно завишен, скоро ходих до Сливен, там заредих за 60 лева, изминах около 50км градско и 280км от които 80 извънградско и 200 магистрала с тези 60 лева ... което идва около 10 смесено.
            Извънградско с 90-100 без да изпреварвам много ми харчи - 8, на магистралата със 120 ми харчи около 9

На отиване към Сливен, по борда разхода беше 8.8 - 200км магистрала и 80 извънградско ...

Коментар

Първоначално публикуван от netsurfer Преглед на мнение
              Разхода на 3.1 е силно завишен, скоро ходих до Сливен, там заредих за 60 лева, изминах около 50км градско и 280км от които 80 извънградско и 200 магистрала с тези 60 лева ... което идва около 10 смесено.
              Извънградско с 90-100 без да изпреварвам много ми харчи - 8, на магистралата със 120 ми харчи около 9

На отиване към Сливен, по борда разхода беше 8.8 - 200км магистрала и 80 извънградско ...
              Колега по принцип си прав, но силно зависи какъв е наклона! По Хемус до Ябланица ми дава 7,8 но навръщане го вдига до 9,8! така че разхода даден по горе си е точен!
              V10

Коментар

Значи на тебе разчитаме да удариш чертата накрая.
                Сам си си виновен. Да не си си избирал такова потребителско име.

Ама ще смятаме всички двигатели. И освен разхода на гориво и ковсумативите на двигателя, ще смятаме и най-често срещаните ремонти. Все пак повечето Гранд Чероки са над 100 000км а след този пробег при дизеловите двигатели има доста ремонти които са задължителни. Очаквам Онифриз да каже какви са ремонтите между 100 и 200 000км които са регулярни и без които няма как да се разминем.
                Няма кво да чакаш - всеки уважаващ себе си собственик на 2.7 CRD преди 200,000 задължително ще е сменил 5 дюзи и рециклирал турбо. Без тоя ремонт може и 300,000 да направи, но ще е мъка.
                Май статистиката ще покаже, че се налага и смяна на компа преди този километраж. Значи ако дюзите са оригинални (от БС) - пиши ги по 700 лв., турбото - читаво рециклиране е 1000 лв, макс. Компа е 3200 лв или 3500+1000+3200.

Коментар

Първоначално публикуван от Carburettor Преглед на мнение
                  Ремъка беше около 80 лева, ролките бяха по 100 или общо 100 лева (не помнявече)
                  Първоначално публикуван от Стефан ERA Преглед на мнение
                  Та за какво става въпрос, сменяй си при тях ролки,обтегачи,ремък и масла преди 3-4 месеца.Като си вземах джипа,абе нещо ми се стори,че свири,като го вадех,казвам на приемчика,да го погледнат.Гледам и аз,едната ролка стои накриво и е изяла 1-2 мм от ремък за 200 лв,чисто нов.
                  От тук:
                  Внимавайте с Балканстар Пловдив.

Явно цените за две години са паднали доста. Можеш ли да се сетиш колко точно струва смяната на ремъка с ролките.

Коментар

Първоначално публикуван от netsurfer Преглед на мнение

Не бе, остави го разхода. На 3.1 завишен а на 4.0 занижен. Карал съм ги всичките, горе написах какво е положението при еднакви условия. Сега да обяснявам че 3.1 при минус десет градуса с градско 2км-пауза/2км-пауза за един ден (20км) направи по БК среден разход 36, а при същите условия бензиновите над 30 не качват мисля няма смисъл. Всъщност градското в Кърджали което карам винаги е такова. Тва в София дето му викате градско, ако няма задръстване не е никакво градско. Баси градското с 80км/ч. С такова градско за една седмица на 4.7 бях на 16л/100
                    Приемаме цифрите от "Авто каталог" за получени при еднакви условия и толкова. Иначе се въртим в омагьосан кръг.

Ти по-добре виж колко е ремонта на цилиндровите глави на 3.1TD, щото над 200 000км рядко издържат.

Коментар

Първоначално публикуван от Сашо Пунчев Преглед на мнение
                      Специфичното в моя случай е, че смених:
                      - 2 дюзи (купих го с 3 сменени) - 2800 лв с труда.
                      Първоначално публикуван от Сашо Пунчев Преглед на мнение
                      Няма кво да чакаш - всеки уважаващ себе си собственик на 2.7 CRD преди 200,000 задължително ще е сменил 5 дюзи и рециклирал турбо. Без тоя ремонт може и 300,000 да направи, но ще е мъка.
                      Май статистиката ще покаже, че се налага и смяна на компа преди този километраж. Значи ако дюзите са оригинални (от БС) - пиши ги по 700 лв., турбото - читаво рециклиране е 1000 лв, макс. Компа е 3200 лв или 3500+1000+3200.
                      А трудът за 5 дюзи колко е. И за 100 000км колко пъти се сменят.
                      На вторите 100 000 се концентрираме. Първите сто са почти безпроблемни, а и такива Гранд Черокита WJ и ZJ почти не се срещат. Както и такива в третите 100.

Коментар

Трудът в първия случай е много, защото се разкачва моторът - посочената цена за 4та и пета дюза е доста висока. Това е по техните часови ставки (БС), вероятно повече от един ден става. Слагана и сваляне на дюза в добрите сервизи (Бошовите) е 20тина лева - макс. Ако имах време и един як крик щах сам да си сменя 4 и 5та.

Цената на труда предлагам да я приемем, ако всички цени на труда ще са в БС. Аз просто давам пълна информация с цел обективност за това, което аз съм правил. Иначе Бошови дюзи (следва да са едно към едно с тези, на които пише Мерцедес-Бенц) са на 60% от цената в БС.

А трудът за 5 дюзи колко е. И за 100 000км колко пъти се сменят.
                        На вторите 100 000 се концентрираме. Първите сто са почти безпроблемни, а и такива Гранд Черокита WJ и ZJ почти не се срещат. Както и такива в третите 100.
                        Не съм минавал 100,000км с нашето гориво, за да кажа колко пъти се сменят. На повечето Грандове (а и други с този мотор) на 150,000 са с оригиналните.

Коментар

Аз в момента сменям дюзи, които си ги взех по 300 кинта от Англия чистак нови. Точно 4-5 та дюза сменям в сервиз на бош, но още незнам какви пари ще ми искат за труда, че петата яко е запекла и още се мъчат да я извадят.
                          Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD Overland

Коментар

За моторите на ВМ задължително минават през сваляне на главите и ако се размине само с гарнитура-радост голяма и повод за напиване. За 2.7 нашата нафта скапва разпръсквачи и лекото поклащане на джипа на ниски обороти е сигнал, че в бъдеще ще се хабят много нерви и пари. А нали знаете къде е навряна под таблото последната дюза? Освен това се случва при по-продължително "юркане" на магистрала да даде фира и главата /също хроничен дефект/, лекува се с нова уж испанска, които били по-здрави и не давали дефекти. Някъде бях чел, че този двг. по тази причина му намаляват мощността от 177 на 163 к.с. за вграждане в джип. Турбото също иска редовна смяна и с добри масла, иначе и 150 000 не изкарва. Докато съм карал дизелови автомобили съм установил, че и акумулатора издържа около 3 години при средно 5 за бензин.
                            И нещо друго: стаб. щанга на дизелаците е по-скъпа от колкото за бензиновите. Вносител на части за американски автомобили ми, каза че и с други части било така.

П. П. Сега видях, че за 4-ти и 5-та дюза сте писали вече.
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

За коя стабилизираща щанга пишеш, че е по-скъпа? Напречната ли - моята нова в БС е 350лв. Другият вид е 500 и кусур.

Всички останали части освен свързаните с двигателя и СК са същите.

Коментар

На него всички щанги са му стабилизиращи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X