Обява

Свий
Няма добавени обяви.

DIY - DRL за Jeep Cherokee KJ 2.8 CRD

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• DIY - DRL за Jeep Cherokee KJ 2.8 CRD

Здравейте,

Някой може ли да сподели електро схема на управлението на халогените и на фаровете за Jeep Cherokee KJ 2.8 CRD,
    защото съм решил един нов проект - монтаж на автоматични дневни светлини чрез монтиране на допълнителен модул, който ще ги запуска и спира плавно и напълно автоматично при достигане на напрежение от 13.2V.
    За целта ми трябва електро схема за осветлението на автомобила, за да видя дали по + или по - се управляват и дали трябва да е едноканален или двуканален (всеки фар/халоген е с отделен токов кръг).

Моля да не се счита за реклама, но от 6г някъде ползвам въпросния модел DRL, на някакъв човек (Българско производство) и съм много доволен, т.е. затова сега пак се спирам на него:
    https://www.olx.bg/ad/moduli-za-dnev...tml#85215d0c26

Ако пък няма кой да сподели инфо (схемите) ще търся топлата вода и после ще прикача инфо и схеми!

Поздрави,
    Последно редактирано от sttekata; 13-12-19, 14:21.

Със схема не мога да помогна, но и аз ползвам такива модули на всички коли които съм имал, от както е задължително да се кара на фарове. Общо 4 мои коли и поне още 20 съм монтирал на познати и приятели.

Само че ги правеше един човек в Пловдив, но май спря вече. Супер е, че и друг ги произвежда. Единствената разлика, която виждам е, че Пловдивският можеше да работи до 100% и така да се ползва и за ксенони. Защото иначе сигналът е модулиран.

Относно монтажа... Лесно ще разбереш дали управлението е по "+" или "-" - мериш на крушката. До сега само на едно Митсубиши се случи да и по "-". По скоро е важно дали има реле за халогените - трябва да се свържеш след него.

Аз лично ги свързвам на късите или на дългите светлини. Обикновено са без релета, на един кръг и всички кабели без "+контакт" се намират на ключа за светлините. "+" контакт е най-близо от ключа на чистачките или от ключа за запалване.

Схемата ще каже всичко.

П.П. Тези Черокита нямаха ли фабрични DRL, които да се програмират?
    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
      П.П. Тези Черокита нямаха ли фабрични DRL, които да се програмират?
      Имат. Трябва DRL-реле, ако случайно няма, сменя се релето на дългите с него и тръгват при палене само дългите на 30 % без да свети нищо друго - нито задни светлини, нито таблото в купето. Като включиш фарове с лостчето - всичко си работи като по-старому. Има си тема в раздела. Релето може би се продава вече и тук. Не си спомням дали трябваше нещо да се програмира по ECU-то.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
        Аз лично ги свързвам на късите или на дългите светлини.
        Законът е категоричен-през деня се кара с включени КЪСИ светлини
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение

Е, има 100+ теми за това. Не цитираш в пълнота текста Чл.70, ал.3 "През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини"
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от sttekata Преглед на мнение
            ...Моля да не се счита за реклама, но от 6г някъде ползвам въпросния модел DRL, на някакъв човек (Българско производство) и съм много доволен, т.е. затова сега пак се спирам на него:
            https://www.olx.bg/ad/moduli-za-dnev...tml#85215d0c26...
            За тая сума не трябва да имаш кой знае какви очаквания...

Така е. Лошото е, че вероятно си губиш времето с подобни обяснения.
            И аз съм се пробвал не един път. Все едно и също - ма крушките били на'мси к'ви (скъпи) и за да не горели, DRL се свързал на дългите или на фаровете за мъгла. Пък рефлекторите нагаряли и т.н.
            Дано да имаш успех де, макар и да имам съмнения по въпроса...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Какъв е проблема да са на фаровете за мъгла?

Питам като нарушител от другия край на света,аз от 6 крушки една нямам оригинална или по нашенски легална,да не говорим,че и допълнително кабели съм дръпнал,да свети кое как искам,а не как са го мислили.

Та какво пречи да са на тия за мъгла?
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Не цитираш в пълнота текста Чл.70, ал.3
                Не съм юрист(пази Боже), и нямам навика да се вторачвам в излишни текстове, защото непълното им цитиране би могло да доведе до нещо си важно в юридически смисъл/Просто искам да кажа, че през деня с дълги е незаконно. А че, ако колата има фабрични дневни светлини-могат да се ползват е ясно на всеки мисля, затова и не ми дойде на ум да го спомена.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение

Така е. Лошото е, че вероятно си губиш времето с подобни обяснения.
                И аз съм се пробвал не един път. Все едно и също..............
                Може да си го губя, но тока или иначе е за губене-щом се ровичкам из нета вместо да свърша нещо полезно. Но пък току-виж някой се зачел в моите писания, и се трогне, че закона трябва да се спазва, а не да си слага модули на дългите, щото били светели на нам си колко процента. Закона е категоричен-НА КЪСИТЕ точка.

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                Какъв е проблема да са на фаровете за мъгла?
                Проблема е същия който писах два реда нагоре-закона казва на късите и толкова. Мъгливи фарове, лед ленти, лед барове и прочие полюции са извън закона.
                Освен фабричните светлини за дневно светене срещу слънцето де, ама това вече го казахме.

А изобщо смисъла от светене през ясен и слънчев ден е никакъв, ама сме го дъвкали преди време когато се въвеждаше това правило. А веднъж прието-трябва да се спазва, колкото и да ревем против него в нета.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

• BENZBOSS
                  BENZBOSS коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ааааа закона,това ако е става,но аз по навик гледам да вкарам логика в закон който ми пречи и ако няма такава си газя закона,а законите трябва да се спазват.

Лошо,зачудих се как така вградените вьв фара светлини за мъгла пречат на който и да било,по закон пречат,на практика.........няма практика,по закон и това е.

И късите и дългите светлини са през релета, опроводяване до двата фара с отделен проводник, управление по +12V. Съответните предпазители се намират вътре в салона, отстрани на приборното табло. Всеки от проводниците може да се открие в снопа, който излиза от салона в моторния отсек, по левия подкалник и отива напред към маската. Прилагам схема с номерата на всеки бушон и разположението му в таблото, схема на свързването, цветовата комбинация на кабелите за всяка светлина:

Пр. 4 и 5- къси светлини; 26, 27 - дълги светлини /10 А - червен цвят/

Последно редактирано от Алекс Маринов; 13-12-19, 20:27.
                Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                First impression is not always true. Get inspired.
                Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Проблема е същия който писах два реда нагоре-закона казва на късите и толкова. Мъгливи фарове, лед ленти, лед барове и прочие полюции са извън закона.
                  Освен фабричните светлини за дневно светене срещу слънцето де, ама това вече го казахме...
                  Е, добре, де - не само на Jeep "фабричните DRL" са на дългите светлини с "намален интензитет" (някой беше обяснявал тука, че това било всъщност "вкюч-изключ-включ-изключ-включ-изключ..." до полуда с н`ам каква си честота, та да не загрявали напълно реотаните на крушките?

Коментар

Законът (а и европейският регламент) допуска фабрично монтираните системи и на дългите светлини - т.е. такива като на KJ.

sttekata, релето струва 19 долара! Еди Рангелов ще бръкне в компа и ще му каже, че има DRL-реле и си готов. Аз съм така и няма никакви проблеми - по-добро от фабричното решение няма!
                    "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Така е, но с допълнителните DRL, които се монтират интензитетът може да се регулира в широки граници, а над 50 - 60 процента дразни насрещно движещите се. С оригиналния DRL са на 50 процента и реално светлината жълтее и не е силна.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Имат. Трябва DRL-реле, ако случайно няма, сменя се релето на дългите с него и тръгват при палене само дългите на 30 % без да свети нищо друго - нито задни светлини, нито таблото в купето. Като включиш фарове с лостчето - всичко си работи като по-старому. Има си тема в раздела. Релето може би се продава вече и тук. Не си спомням дали трябваше нещо да се програмира по ECU-то.
                        След като казваш, че може да се подлагат дневните само с 1 реле би ли ми казал какво е, за да си потърся и да го направя?

Благодаря предварително!
                        Благодаря и на Алекс за схемите!

Коментар

Jeep Liberty KJ Daytime Running Light Relay Part N: 56042216AB
                          По Part номера излиза какво е и как изглежда. В таблото има място за монтирането му, има го на схемата по-горе на капака

Коментар

Слагаш новото реле, вадиш обикновеното (то е до него). Ако не светнат, трябва дилърски скан-туул (може да става и с някоя китайска "четалка", не знам) да ги активира. В крайна сметка оригиналното решение ще ти излезне по-скъпо, ако ще си купуваш модул за 22 лв. и си го слагаш сам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X