От колата е.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Блъска ми волана при 80км/ч (JEEP)
Свий
X
-
До: Блъска ми волана при 80км/ч (JEEP)
Тук е най-изчерпателния отговор на въпроса който намерих.
За съжаление е на Англйиски.
Някои от мненията са на хора които проектират лифт китове.
Ще обобщя накратко причините за дедуобл защото в случая става въпрос точно за това.
1. Луфт в напречната щанга. ТракБар.
2. Кормилен стабилизатор. Демпфер.
3. Лоша геометрия на окачването. Наклон на предния мост-кастер. И сходимост -ТоеИн
Другите неща са почти незначителни а при лифтовани джипове е много сложно и специфично, така че ще ги пропусна.
Дима възможно ли е Шими и ДедУобл да са различни неща. Защото до колкото разбрах с моя калпав англйиски там твърдят нещо такова. Имало и трета гадост - СлайдУобл.
Някой който е по в час с езика може ли да преведе death wobble. Струва ми се важен термин а в Българския май го няма.
Коментар
-
Не съм толкова навътре в английския...
Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
Да в руския пише ШИМИ. Имат в предвид резонанса на предницата при висока скорост и попадане на колело в дупка например - силна вибрация с блъскане по волана. Оправя се чак като намалиш доста.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
това го имам и аз на патрола.ресорите са му над моста.като махна демпфера направо неможе да се кара.както върви нормално например до 90 и като мине през дупка и почва да тресе гумите играят странично.ама някой път и при 100 няма проблем .или при 60 през дупка пак тресе.явно иска як демпфер.щото щангите са добре.даже ги смених профилактично.и кутията е ок.Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнениеДа в руския пише ШИМИ. Имат в предвид резонанса на предницата при висока скорост и попадане на колело в дупка например - силна вибрация с блъскане по волана. Оправя се чак като намалиш доста.
Коментар
-
Това залюляване е наречено синдрома "джип",проявава се при криви джанти,гуми,спирачни дискове.С добър демферен амортисьор могат да се увладеят нещата но не е решен изцяло проблема.Поради големия диаметър на колелата и преминаването през малка неравност кривата джанта или гума излизат от жироскопичния ефект и се получава залюляването на същата.От 1995г до сега съм се сблъсквал с този проблем при следните марки автомобили:УАЗ-469Б,Сузуки Самурай,JEEP Чероки,Шевролет К-20,Тойота LJ70,Дайхатсу Роки.На УАЗ-а сменихме гуми с джанти,Сузукито гуми и изправихме джантите,Шевито е тежък случай понеже колелата са огромни и новите гуми BFG оригинално си подскачат и там положението бе овладяно с демферен амортисьор,Тойота-тапри монтирането на гуми МАЛАТЕСТА синдрома изчезна но след 15000км се появи отново.
Има и друг момент,ако сте имали разбити лагери на шенкелите на цял преден мост ефекта на "синдрома джип"може да не се е усещал а след оправянето на луфтовете да се прояви.
Ако ви се е появило това залюляване знайте че с течение на времето скороста при която се проявява става все по ниска ,ако е била при 80км/ч може да падне и на 60Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
Дий Снайдер
Коментар
-
Добре. Аз ще напиша какво е решението на проблема а който не вярва да продължава да търси под вола теле. Говоря за Джйип и конкретно за ГрандЧероки. Мискоши , Тотота и Сузи не ги знам. Те не са тема на тази дискусия.
Първо какво е ДедУобл, МъртваВибрация, ПрогресивенРезонанс, Шими или както и там да го наричат.
Най-просто казано, едната гума избутва другата към завои. Другата от своя страна се съпротивлява и връща усилието, при което двете гуми започват да се борят една с друга окачването изпада неконтролируем резонанс и волана се върти наляво надясно с по няколко сантиметра.
Появява се между 60 и 100 и е доста неприятно преживяване. С натискане на спирачки или стискане на волана свинщината става по-страшна. Така или иначе обаче джипа вече е неуправляем и трябва да се намали скороста. Прави се като веднага се отпусне газта, с малко спирачка и без да се стиска волана. Първия път когато ми се случи точното определение за това как се чуствах е паника. Сега вече е по скоро леко притеснение и в зависимост от скороста на която се случва и честотата на вибрацията знам къде да търся причината.
Преди няколко дена монтирах 4" лифт на WJя. Още на първата проба при 80км/ч заблъска. За разлика от предишните случаи вибрацията беше с малка чистота но новото беше че изчезна чак когато намалих на 20км/ч. Питах знаещите и отговора беше "Стегни болтовете на ТракБара (напречната щанга)". Викам си тия хептен за тъпанар ме взеха. Нали всичко сам затягах и то яко. Погледнах я и за мое очудване наистина единия болт изобщо не беше стегнат. При това положение луфта при щангата беше с два милиметра по голям. Явно това е била капката заради която е преляла чашата защото шангата и в най-добрия случай също има луфт от твърдоста на самата щанга и тампоните. При сегашния варянт на окачването напречната щатга е възможно най-твърдата на пазара като матерял а тампоните са от ултра здрав уретан. Чиста пласмаса. Така че вие си направете сметката колко може да е луфта при напречната щанга за да няма ДедУобл. Казват че не трябва да е повече от 3мм но там натоварването е много голямо и тези милиметри е почти невъзможно да бъдат премерени още повече че в този лувт влиза и механичното усукване на щангата. При 4мм е на кантар и дали го има или няма зависи вече от други неща.
Лошото е че при стандартното захващане на щангата в двата и края не може да има твърди връзки като унибали защото започват да къртят рамата или моста а може и щангата да се изкриви или счупи. Добро решение е един унибал с един тампон. Два шарнира на Хейм също.
Също много важно нещо при повдигане на окачването е напречната щанга и кормилната щанга(горната от хебела) да са в една равнина. Свалянето на първата с ТракБарРелокейшънБракет или на втората с ДжропетПитМан е противопоказно. Свалянето на двете едновремено при лифт нат 4" също, защото колкото и невероятно да звучи тая планка с която се сваля захващането към купето потдава и се усуква. При което увеличава лувта в цялата линия на напречната щатга.
Другите неща който влияят са няколко а най-важното е кормилния стабилизатор. Истината обаче е че твърд демпфер (или два) само замаскира проблема и го отлага във времето. При луфт в напречната щанга демпфера е подложен на екстремно натоварване и след няколко хиляди километра каталясва и пак се връщаме в началито. Освен това твърдия демпфер натоварва допълнително секторната кутия.
На трето място като причина за ДедУобл идва ред на геометричните настройки на окачването. Без лифт е достатъчно да са в допуска. При стандартното окачване (без лифт) на ГрандЧероки WJ те са:
Front Wheels - Standard Suspension
Preferred:
Castor: +6.75% Camber: -.37% Total Toe-In: +.20%
Range:
Castor: +6.00 to +7.5% Camber: -.75 to +.5% Total Toe-In: +.14 to +.26%
Max Right/Left Difference: 0.5% for each setting
Front - Up-Country Supsension
Preferred:
Caster: +6.5 Camber: -.37 Total Toe-In: +0.20
Range
Caster +5.7 to +7.2 Camber -.75 to 0 Total Toe-In: +0 to +.36
Max Right/Left Difference: .5 / .5 / .06% for Toe-In
Rear Axle
Preferred:
Camber: -.37 Thrust Angle: 0 Total Toe-In: +.37
Range:
Camber: 0 to -.75 Thrust Angle: +/- 0.25 Total Toe-In: 0 to +.70
При лифт от 2" със заводските носачи кастера на предния мост излиза от допуска и става +4.2/+4.5 при долна граница +6. При ZJ кастера на предния мост може да се коригира, при WJ не. Това не е фатално но задължително предницата трябва да се затвори и Тое-ин (сходимоста) на предния мост трябва да е +0.2/+0.3 градуса. Не е нужно да ходите при разни самозванци със стендове за милйони. Един такъв ми я отвори. Тоест направи я минус при минимум нула. Достатъчно е да премерите разтоянието между предните гуми от пред и да го направите с 2-3мм по-малко от разтоянието между предните гуми отзад.
Една от причините за моя ДедУобл веше имено затворена предница.
Дуругите причини за гадната вибрация са шарнири, накрайницини, лагери на главините, лош баланс криви гуми или джанти, налягане в гумите и тампони на носачите. Толкова са незначителни че просто за глупости не ми се пише.
Това е положението. ДедУобл = 90% ТракБар.
Знам го от хора които правят джипки още от времето когато в България имаше само Москвичи а Японците правеха малолитражки за еднократна употреба, синоним на лош автомобил. За разлика от сега.
Лошото е че пак трябваше да откривам топлата вода сам и с много мъки.
Ивайло Върбанов даде верния отговор светкавично само че много бързо беше убеден че е в грешка и темата заби в нищото. Разпадала се колата, подложките били виновни ....
Като ти заблъска волана всеки се шашка и се чуства в безисходица.
А решението е толкова лесно.
Просто трябва да го знаеш.Последно редактирано от kinex; 04-12-07, 23:03. Причина: голяма грешка (( the width in the front is about 1/16" (but no more than 1/8") closer together than the back.
Коментар
-
Съжалявам но не знам как е организирано окачването при другите. Както стана ясно нещата са много конкретни и специфични. При ресьорното окачване пък няма напречна щанга и там причината най-вероятно е в тампоните на ресьорите. Но след като не ми е ясно, нищо не мога да кажа.
Коментар
-
Само за инфо - някои ресорни имат. В случая моето Роки има такава щанга. Не знам как е при другите.Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнениеПри ресьорното окачване пък няма напречна щанга и там причината най-вероятно е в тампоните на ресьорите.
Коментар
-
ВЪЙ! Срамота! А мен къде ме слагаш? Аз не карам ли JEEP?Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнениеСъжалявам но не знам как е организирано окачването при другите. Както стана ясно нещата са много конкретни и специфични. При ресьорното окачване пък няма напречна щанга и там причината най-вероятно е в тампоните на ресьорите. Но след като не ми е ясно, нищо не мога да кажа.
Не стига че съм на ресьори ми имам и стабилизатори и реактивни щанги и на двата моста...Ужос..
Ама никакво шими нямам с тия бебешки гуми

Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
От: До: Блъска ми волана при 80км/ч (JEEP)
...понеже съм се видял в чудо....питам тук нищо че марката е Ленд Ровър Диско 1 95г. Смених абсолютно всичко! И проблема си остава.....побъркаме тотално и всеки дига рамене....изчетох абсолютно всичко в форума и пак не намирам решение на проблема...тук при нас в Сл. Бряг карат към 50 Дифендъра ...возят туристи...има и Дискота (карат ги като колички от луна парк) и за първи път били чували за такъв проблем...може ли някой да ми помогне..?Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнениеДобре. Аз ще напиша какво е решението на проблема а който не вярва да продължава да търси под вола теле. Говоря за Джйип и конкретно за ГрандЧероки. Мискоши , Тотота и Сузи не ги знам. Те не са тема на тази дискусия.
Първо какво е ДедУобл, МъртваВибрация, ПрогресивенРезонанс, Шими или както и там да го наричат.
Най-просто казано, едната гума избутва другата към завои. Другата от своя страна се съпротивлява и връща усилието, при което двете гуми започват да се борят една с друга окачването изпада неконтролируем резонанс и волана се върти наляво надясно с по няколко сантиметра.
Появява се между 60 и 100 и е доста неприятно преживяване. С натискане на спирачки или стискане на волана свинщината става по-страшна. Така или иначе обаче джипа вече е неуправляем и трябва да се намали скороста. Прави се като веднага се отпусне газта, с малко спирачка и без да се стиска волана. Първия път когато ми се случи точното определение за това как се чуствах е паника. Сега вече е по скоро леко притеснение и в зависимост от скороста на която се случва и честотата на вибрацията знам къде да търся причината.
Преди няколко дена монтирах 4" лифт на WJя. Още на първата проба при 80км/ч заблъска. За разлика от предишните случаи вибрацията беше с малка чистота но новото беше че изчезна чак когато намалих на 20км/ч. Питах знаещите и отговора беше "Стегни болтовете на ТракБара (напречната щанга)". Викам си тия хептен за тъпанар ме взеха. Нали всичко сам затягах и то яко. Погледнах я и за мое очудване наистина единия болт изобщо не беше стегнат. При това положение луфта при щангата беше с два милиметра по голям. Явно това е била капката заради която е преляла чашата защото шангата и в най-добрия случай също има луфт от твърдоста на самата щанга и тампоните. При сегашния варянт на окачването напречната щатга е възможно най-твърдата на пазара като матерял а тампоните са от ултра здрав уретан. Чиста пласмаса. Така че вие си направете сметката колко може да е луфта при напречната щанга за да няма ДедУобл. Казват че не трябва да е повече от 3мм но там натоварването е много голямо и тези милиметри е почти невъзможно да бъдат премерени още повече че в този лувт влиза и механичното усукване на щангата. При 4мм е на кантар и дали го има или няма зависи вече от други неща.
Лошото е че при стандартното захващане на щангата в двата и края не може да има твърди връзки като унибали защото започват да къртят рамата или моста а може и щангата да се изкриви или счупи. Добро решение е един унибал с един тампон. Два шарнира на Хейм също.
Също много важно нещо при повдигане на окачването е напречната щанга и кормилната щанга(горната от хебела) да са в една равнина. Свалянето на първата с ТракБарРелокейшънБракет или на втората с ДжропетПитМан е противопоказно. Свалянето на двете едновремено при лифт нат 4" също, защото колкото и невероятно да звучи тая планка с която се сваля захващането към купето потдава и се усуква. При което увеличава лувта в цялата линия на напречната щатга.
Другите неща който влияят са няколко а най-важното е кормилния стабилизатор. Истината обаче е че твърд демпфер (или два) само замаскира проблема и го отлага във времето. При луфт в напречната щанга демпфера е подложен на екстремно натоварване и след няколко хиляди километра каталясва и пак се връщаме в началито. Освен това твърдия демпфер натоварва допълнително секторната кутия.
На трето място като причина за ДедУобл идва ред на геометричните настройки на окачването. Без лифт е достатъчно да са в допуска. При стандартното окачване (без лифт) на ГрандЧероки WJ те са:
Front Wheels - Standard Suspension
Preferred:
Castor: +6.75% Camber: -.37% Total Toe-In: +.20%
Range:
Castor: +6.00 to +7.5% Camber: -.75 to +.5% Total Toe-In: +.14 to +.26%
Max Right/Left Difference: 0.5% for each setting
Front - Up-Country Supsension
Preferred:
Caster: +6.5 Camber: -.37 Total Toe-In: +0.20
Range
Caster +5.7 to +7.2 Camber -.75 to 0 Total Toe-In: +0 to +.36
Max Right/Left Difference: .5 / .5 / .06% for Toe-In
Rear Axle
Preferred:
Camber: -.37 Thrust Angle: 0 Total Toe-In: +.37
Range:
Camber: 0 to -.75 Thrust Angle: +/- 0.25 Total Toe-In: 0 to +.70
При лифт от 2" със заводските носачи кастера на предния мост излиза от допуска и става +4.2/+4.5 при долна граница +6. При ZJ кастера на предния мост може да се коригира, при WJ не. Това не е фатално но задължително предницата трябва да се затвори и Тое-ин (сходимоста) на предния мост трябва да е +0.2/+0.3 градуса. Не е нужно да ходите при разни самозванци със стендове за милйони. Един такъв ми я отвори. Тоест направи я минус при минимум нула. Достатъчно е да премерите разтоянието между предните гуми от пред и да го направите с 2-3мм по-малко от разтоянието между предните гуми отзад.
Една от причините за моя ДедУобл веше имено затворена предница.
Дуругите причини за гадната вибрация са шарнири, накрайницини, лагери на главините, лош баланс криви гуми или джанти, налягане в гумите и тампони на носачите. Толкова са незначителни че просто за глупости не ми се пише.
Това е положението. ДедУобл = 90% ТракБар.
Знам го от хора които правят джипки още от времето когато в България имаше само Москвичи а Японците правеха малолитражки за еднократна употреба, синоним на лош автомобил. За разлика от сега.
Лошото е че пак трябваше да откривам топлата вода сам и с много мъки.
Ивайло Върбанов даде верния отговор светкавично само че много бързо беше убеден че е в грешка и темата заби в нищото. Разпадала се колата, подложките били виновни ....
Като ти заблъска волана всеки се шашка и се чуства в безисходица.
А решението е толкова лесно.
Просто трябва да го знаеш.Land rover discovery 300 Tdi
Коментар
-
От: Блъска ми волана при 80км/ч (JEEP)
Леле луд станах с туй шими и аз.Днеска любимата машина ме побърка.В диапазона 50-80км/ч попадна ли на бабунка и почва да се тресе якоооооо.Ама целия джип играе рок енд рол.Имам съмнение че при мене е от гумите щото адски са нацепени особенно едната и са бая височки.Като бях с други гуми май го нямаше това нещо ама не съм сигурен
((((
Коментар
-
От: Блъска ми волана при 80км/ч (JEEP)
Евентуален дисбаланс в гумите би могъл сигурно да помогне за появата на Шими ефекта, но вероятно имаш и някоя от другите причини, описани по-горе в цитата. Едва ли само крива или небалансирана гума ще е основната причина. Трябва и някакъв луфт някъде по щангите, кормилния демпфер, и т.н. Няма да мине без проверка и подмяна на всички тампони, накрайници и др. с износване и луфт в тях.
Успех!Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
First impression is not always true. Get inspired.
Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
Reading is sooo boring, unlike writing!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.
Коментар