Обява

Свий
Няма добавени обяви.

нещо странно става с джипа ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• нещо странно става с джипа ...

откакто подмениха тампоните по ходовата част наблюдавам нещо странно,ново и притеснително в поведението на джипа. при маневриране на място и влкючване на 4х4 при заден ход се появява гъгнещ шум от към двигателя -бучене някакво, като включен компресор или бог знае какво... примерно качвам колата на зад на тротоара/който е висок/и след като вече съм се качил изключвам от скорост, на ръчна съм, седя на място , но бученето си остава... изчезва след като изключа 4х4 и направя движение напред на скорост...
    при маневриране в един сервиз колега който гледаше от страни в такъв момент каза че са завъртяли и предните колела -въпреки че бях изключил вече 4х4.
    някакви идеи? колата е чероки спорт 98г. ВМ 2.5ТД...
    не бързам за никъде...
    XJ 2.5TD '98

До: нещо странно става с джипа ...

Първоначално публикуван от glinski Преглед на мнение
    откакто подмениха тампоните по ходовата част наблюдавам нещо странно,ново и притеснително в поведението на джипа. при маневриране на място и влкючване на 4х4 при заден ход се появява гъгнещ шум от към двигателя -бучене някакво, като включен компресор или бог знае какво... примерно качвам колата на зад на тротоара/който е висок/и след като вече съм се качил изключвам от скорост, на ръчна съм, седя на място , но бученето си остава... изчезва след като изключа 4х4 и направя движение напред на скорост...
    при маневриране в един сервиз колега който гледаше от страни в такъв момент каза че са завъртяли и предните колела -въпреки че бях изключил вече 4х4.
    Сега ,ако кажеш и каква е раздатката, ще последва и смислен отговор. Ако не знаеш каква е - снимай лоста - ние ще разберем.
    ________________________________________________________________________________________
    Grand Cherokee WJ 3.1TD 1999
    HARLEY DAVIDSON - HARITADGE SOFTAIL CLASIC 2006

Коментар

Отговора е следния:

Ти си мислиш, че не си на 4х4 понеже не свети може би лампичката за 4х4 но едва след няколко метра РК изключва предния мост, поне при моята раздатка...

Лампичката за режим на движение не показва реално и ако си със все още зацепен преден мост ще се чува така...

Гъгнещия шум вещае лоши неща ако се чува от раздатката... но е нищо страшно ако е в следствие само на по-горе написаното от мен...
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Нещо някъде леко опира и "бай пас"-ва шумо (вибро)изолацията през тампоните. Примерно при движение назад двигателя и скоростната кутия искат да се завътят наляво, при голямо натоварване желанието им е по-голямо, а ако имаш поомекнал или закъсан тампон желанието им се "сбъдва" и лоста на раздатката примерно започва да опира директно в купето предавайки вибрациите от мотора. Като "олабиш" напрежението(напред), мотора и кутията се връщат на място, лоста вече не опира и шума изчезва .....има и други диагнози типична хипохондрия при нов собственик или вица за магарето и свиркатаама като се видим
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

раздатката ми е 231 и до колкото знам 2.5ТД с друга не е правен. под изключено 4х4 имам предвид че лоста е върнат от позиция 4х4 бързи на 2х... не знаех че не изключва веднага -но като се замисля е логично. това което ме притеснява е че вибрацията си я има и при докрай натиснат съединител и когато е изключена от скорост също, в смисъл при "отцепена" ходова част или както там се казва.
          дядо владо, тампона на скоростната е за смяна, но не го намерих като сменях другите. май трябва да се захвана пак с това.

п.с: раздатката я гледаха като и сменяхме маслото преди 2 месеца.казаха че е добре -веригата и не била "провиснала" старото масло било без особенни замърсявания и т.н...
          Последно редактирано от glinski; 29-03-09, 18:26. Причина: п.с....
          не бързам за никъде...
          XJ 2.5TD '98

Коментар

Тампон на двигател/трансмисия - едва ли е нещо друто.

Провиснало е, изместено е някъде, при някакво положение нещо опира в каросерията - може и аспуха да е.

Преди доста време имах Ланча Капа - заради почти скъсан тампон на скоростната кутия всеки път, след като съм включвал задна скорост, после около 10 километра се чуваше страхотно бучене - оказа се че при потегляне назад двигателя и скоростната кутия лекинко се мръдват назад и настрани и част от лостовата система за превключване на предавките опира в каросерията и предава вибрациите.

И като покарам малко напред двигателя отново се "намества" и спира да опира (и да бучи).

А пък при старото Рено на приятелката ми заради скъсан тампон ауспуха опираше в каросерията и пак бучеше яко.

Сменяй тампона и не се шашкай.
            ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
            Volvo XC90 D5 Executive '12
            Volvo XC60 D5 Summum '11
            Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

благодаря! сигурно е от това... когато сменяхме тампоните го бяха свалили за подмяна, но не намерили и го сложили пак стария... мисля че вече е прокъсан. ще госменя по най бързия начин!
              не бързам за никъде...
              XJ 2.5TD '98

Коментар

Дисконнектъра на полуоска да не отцепва на време?
                Последно редактирано от Злой; 30-03-09, 19:22.
                Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                  Дисконнектъра на полуоска на не отцепва на време?
                  хм, а това как да го проверя?
                  не бързам за никъде...
                  XJ 2.5TD '98

Коментар

хм, а това как да го проверя?

Най добре на подемник, като в тази връзка ще провериш и какво точно прави тяга, между лоста на раздатката и самата раздатка..... Дигаш на подемник, включваш предния мост, няколко оборота с моторя и гумите, изключваш раздатката от лоста, и внимателно проверяваш какво е положението отдолу...... Ще видиш на коя полуоска е дискъннектора/ май на дясната/ като завъртиш тази гума, не трябва движението да се предава на кардана, ако се предава - значи не отцепва. В същото време ако движението се предава и към задния кардан, значи все още си на 4х4...

Успех в диагностиката.

ПС. също ще имаш възможност да видиш, дали ти "бяга" мотора с кутията на някъде заради тампона... И за всекий случай провери тампона на ауспуха в района на гредата, носеща скоростната кутия.
                    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                    Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

колега Злои... не би ли трябвало предния мост да се изключва от самата раздатка...??? дисконектора е проблемен..затова много хора го махнаха (включително и аз) но...освен неговото изключване на полуоската трябва и самата раздатка да изключи...или аз се бъркам...?
                      понякога човек има нужда от КАЛАШНИК
                      JEEP CHEROKEE LAREDO 2,1 TDI "COMMANDO"
                      Honda Shadow VLX 600 - 1999
                      FORD CORTINA-TAUNUS WAGONSTATION 2000L V6

0897795824 ; 0887092009 ; 0893316996
                      Влади

Коментар

днес бях на гости на Дядо Владо... погледахме я отдоло, никакъв дисконектор не открихме... отцепва от раздатката... предния кардан си върти предния диф и така... опитахме да я накараме да бръмчи -вие-вибрира, или каквото там правеше , чрез трупчета отзад за "затрудняване" при включване на задна и 4х4 и други подобни ама не, не би... закарахме я на "полигона" малко баир, малко калчица... колата като една чевръста газела драпаше нагоре-надоло и не пожела хич да завибрира или да бръмчи. дори когато пуснах баирчето до средата и върнах назад при включено 4х4... седеше си като залепена. явно ще я гледам на подемник като отида да притегнат фланците... но по пътя към софия ми се струваше някак тежка и тромава, съвсем като с включено 4х4... Дядо Владо казва че съм автохипохондрик може би е прав
                        не бързам за никъде...
                        XJ 2.5TD '98

Коментар

Дисконнектъра на полуоска на не отцепва на време?
                          При XJ вакуумен дисконектор се монтира до 1991 г.
                          99 WJ V8, 5" lift long arm, 35"...
                          It's a Jeep thing - you wouldn't understand..!

Коментар

днес бях на гости на Дядо Владо... погледахме я отдоло, никакъв дисконектор не открихме... отцепва от раздатката... предния кардан си върти предния диф и така... опитахме да я накараме да бръмчи -вие-вибрира, или каквото там правеше , чрез трупчета отзад за "затрудняване" при включване на задна и 4х4 и други подобни ама не, не би... закарахме я на "полигона" малко баир, малко калчица... колата като една чевръста газела драпаше нагоре-надоло и не пожела хич да завибрира или да бръмчи. дори когато пуснах баирчето до средата и върнах назад при включено 4х4... седеше си като залепена. явно ще я гледам на подемник като отида да притегнат фланците... но по пътя към софия ми се струваше някак тежка и тромава, съвсем като с включено 4х4... Дядо Владо казва че съм автохипохондрик може би е прав
                            ....добре де....
                            провери си сам дали ти изключва раздатката
                            това можеш да го ,направиш лесно е, самодиагностика .намираш си някъде място, където да има малко калчица , навиваш волана докраи "пълен десен" (ще ти е по лесно да видиш кланята баня), и не включваи на 4х4. трябва да НЕ ХВЪРЛЯ кал ако си на 4х2 . но ако хвърля като геизер значи не ти изключва . успех
                            понякога човек има нужда от КАЛАШНИК
                            JEEP CHEROKEE LAREDO 2,1 TDI "COMMANDO"
                            Honda Shadow VLX 600 - 1999
                            FORD CORTINA-TAUNUS WAGONSTATION 2000L V6

0897795824 ; 0887092009 ; 0893316996
                            Влади

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X