Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странно "туп"-кане парно KJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Странно "туп"-кане парно KJ

Привет на всички! От известно време чувам странен звук, подобен на глухо тупкане - чува се само, когато вентилаторът е на позиции от 1 до четири, а въздушният поток е на последните три позиции - показани на схемата със стрелки. Повтаря се на равномерни интервали през 15 секунди и сякаш леко натоварва двигателя. Чува се едно слабо приглушено "туп" - някъде отпред вдясно (от позицията на шофьорското място), двигателят сякаш леко се натоварва, после отново тръгва равномерно. Усеща се само като звук, без да се отразява на оборотите - или поне на стрелката на оборотомера.
    При изключен вентилатор звукът не се чува, както и при останалите позиции на въздушния поток.
    Автомобилът е Jeep Liberty 2.8 CRD 2005-та. Не знам дали има връзка, но дори и след смяната на антифриза и обезвъздушаването, отново нямам отопление при загрял двигател. При позиция 1 на вентилатора духа съвсем леко затоплен въздух. Този проблем съм го оставил за решаване обаче след като оправя двигателя.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:accontrul.jpg
Прегледи:1
Размер:46.3 КБ
ID:6141326
    JEEP Liberty 2.8CRD Limited 2005

От: Странно "туп"-кане парно KJ

Според мен имаш счупени клапи и ти мешат студения с топлия въздух.И е възможно това тупкане да е от там.
    Toyota Land Cruiser LJ70;Mazda Tribute;0878 84 20 84

Коментар

И аз така си помислих, но дали движението им ще натоварва двигателя?

Коментар

Няма начин.А климатика включва ли автоматично на позиция предно стъкло?

Коментар

В какъв смисъл да включва климатика?

Коментар

Колегата има предвид компресора на климатика .
            Температурата на мотора в средата на прибора ли е ?
            Еди Рангелов : 0885 088 444
            Няма незаменими има незабравими хора !!!

Коментар

Горе споменах за загрял двигател. Стрелката при загрял двигател е една идея преди средата. Климатик не съм включвал от бутона.

Коментар

Точно на тия позиции климатика на тая кола се включва и без да пипаш бутона. Не може да го спреш това по дизайн е така.

Тупкането ще е от клапите, при мен тупкат като се сменя режима. При теб щом тупка през 15 секунди значи нещо не е наред. Не съм отварял тоя възел и не мога да ти дам съвет какво има там. Имам някакъв бегъл спомен че съм чел нещо за вакуумно управление.

Коментар

Това т.н. "тупкане", съпроводено с моментно натоварване на мотора е от електромагнитната муфа за включване на компресора на климатика. В посочените позиции има символ за обдухване и на предното стъкло, а както знаете при това задължително се включва и компресора на климатика заради по-доброто изсушаване на стъклото от конденз. При моментните температури навън включването на компресора е за около 10, 15 сек. и после се изключва. Също така при изключен вентилатор компресор не се включва заради самия алгоритъм на работа на климатика и с цел предотвратяване обледеняването на изпарителя. Не мисля, че има някакъв проблем със системата на отопление и климатика. За да се убедите в това може да се извади релето за включване на AC, което се намира отпред в двигателния отсек, в кутията с релета и бушони пред акумулатора. /Означено е на капака кое точно реле за какво е./ При извадено реле няма да се чува нищо и няма да се променят оборотите или звука на мотора, както няма да работи и климатика, но отоплението ще работи. Колкото до лошото парно едната причина може да е запушено радиаторче на парното, но също така може да е и задръстен с боклуци вход на въздуха, както и неизправен термостат.
                  Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                  First impression is not always true. Get inspired.
                  Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                  Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

При мен със сигурност пускането и спирането на компресора на климатика не причинява тупкане а се усеща само по леката промяна в оборотите на двигателя. Тупкането го чувам при смяна на положението на клапите, т.е. операции със средния превключвател от картинката.

Коментар

Благодаря за отговорите. И аз имах известно подозрение, че може да се включва компресора на климатика, но този звук го има и при позиция на струята "само напред", а не само там, където е отбелязано обдухване и на предното стъкло. Интересно, че го няма при позиция "напред и в краката".

Коментар

Всички клапи по управлението на климатика и отоплението при Jeep KJ се управляват с вакуумни актуатори, а самото превключване е плавно и за няколко секунди. При промяна на позициите на "врътката" се чува по-скоро съскане и едва тогава се променя посоката въздушния поток. Няма тупкане ил нещо подобно на описания звук. За да се убедите /или пък да отхвърлите тази версия/, че този звук е от включване на електромагнитния съединител на компресора на климатика, ви посочих по-горе начин - извадете релето АС и ще видите дали звука продължава или не. Ако при температура на въздуха под 7 градуса включването е еднократно до загряване на мотора, то можеше а се мисли, че е от включване на вископодгряващата помпа, но с такава ритмичност може да е само от климатика.
                        Ако тази функция за автоматично включване и на климатика при насочване посоката към пр. стъкло е дразнеща, има описан начин на преработка на панела за управление чрез прекъсване на една писта /медна шина/ и добавяне на ключе On/Off. При някои панели е възможно и добавяне на позиция "0" за спиране на вентилатора, който оригинално няма такава опция.
                        Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                        First impression is not always true. Get inspired.
                        Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                        Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

При мен със сигурност тупкането е от клапите така че и това е вариант. Има смисъл да се извади релето за да се разбере кое от двете е.

Коментар

Благодаря, при първа възможност ще го направя и ще споделя резултата.

Коментар

Хора,какво го направихте човека.Това тупкане е от чупена клапа или чупено лостче на клапата и се вее свободно.Има едно дунапренче където ляга клапата,което евентуално се е разрушило и клапата се удря в пластмасата и от там идва това туп.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X