Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обезшумяване на JEEP - DIY soundproofing - Wrangler JKU

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Обезшумяване на JEEP - DIY soundproofing - Wrangler JKU

Здравейте,

Както гласи темата, ще опитам да подходя малко по-сериозно върху обезшумяването на моя джип.

Поръчах уред за измерване на децибелите шум.

Мисля да тествам на поне няколко места в джипа и при различни скорости.

Определено над 120-130 почват да се чуват едни шумове от свистене получаващо се някъде около покрива, предния капак и въобще околко подвижните/свалящите се части.

Идеята ми е да замеря шумовете за да знам къде най-силно шуми, очаквам това да е пластмасовия покрив и таблото заедно с пода около гумите.

След това ще закупя сигурно поне 2-3-4 вида шумо/термо изолации и ще си играя с различни комбинации/дебелини за да видя как се променя шума.

Нямам никакви научни/теоретични познания и ще подходя прагматично, на най-силния шум ще слагам най-много изолация и ще меря.

Очаквам да НЕ постигна кой знае колко много, поради конструкцията на джипа, но ще видим, все пак съм оптимист и имам намерение с по-малко от 500 кинта да постигна поне 30-40% намаления на шума вътре в купето.

За да е всичко по-сложно, купих нови гуми и ще меря първо със старите и едва след това ще сложа новите за да видя колко % шум идват и от разликата в грайфера.

ПОМОЩ - ако някой има конкретни съвети и опит, моля да сподели КОНКРЕТНИ напътствия, чел съм всички теми тук, чел съм и в нета доста, за това искам конкретни съвети и/или грешки от които да се предпазя, да не повторя

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Decibel Meter.jpg
Прегледи:1
Размер:56.5 КБ
ID:6121558

Гледайки оригиналните места на които има фабрично обезшумяване, май ще трябва да се наблегне на:

Арките над гумите
    Конзолата за скорости и раздатка
    Пода над карданите
    Багажник под
    Пластмасовите панели на покрива

Име:BASE DIAGRAM2.jpg
Размер:144.3 КБ
ID:6121559

Име:Floor.jpg
Размер:69.3 КБ
ID:6121560

Име:Arches.png
Размер:59.9 КБ
ID:6121561
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 11-10-16, 11:37.
    Бъдете живи и здрави!

От: Обезшумяване на JEEP - DIY soundproofing - Wrangler JKU

Както се очакваше, нещата не се оказват толкова прости колкото изглеждат на първо четене.

The rule of thumb is: enough CLD Tile™ to cover 25% of the surface distributed over the central 50%-75% of the panel.

We want to surround ourselves with as close to an unbroken bubble of mass loaded vinyl as we can get without interfering with the vehicle's function. There are going to be openings in the barrier. We want them to be as small as possible. That doesn't mean leaving a 1" gap and running a strip of duct tape over it. Unbroken means at least 1 lb/ft² every where.

Описание на ползваните материали и тяхната роля в обезшумяването - https://www.sounddeadenershowdown.com/products

Ето един линк към лог от обезшумяване на Вранглер - https://www.sounddeadenershowdown.com/build-log/jeep-wrangler-unlimited-4-door-suv-2007-build-log

Нужно количество и вид материали -Total: $575.07 - https://www.sounddeadenershowdown.co...-door-suv-2007
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 11-10-16, 13:25.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Правих подобни опити с моето Субару. Най-големия шум идва от преградата към двигателя, пода на купето и най-вече калниците. В допълнение аз изолирах и вратите.
      Резултата беше около 7-8 децибела. Реално при мен усещането за шум се намали, но не значително. Високите и средните честоти понамаляха, почти съм сигурен че ниските си останаха както бяха и преди.
      При многочасово пътуване много ме натоварва шума. Преди обезшумяването, скоростта с която се движех беше 110-120км/ч. След обезшумяването 120-130км/ч.
      Нещо което не направих, а мисля щеше да има ефек - да облепя навсякъде с тънък, но тежък материал(тип битумна лента) под шумоизолиращия материал. Идеята е, че всеки лист ламарина действа като мембрана и вибрира. Колкото е по-тежка -> по-ниско честотни вибрации.
      What happens in my garage stays in my garage.

Коментар

Първоначално публикуван от F.i.f.o. Преглед на мнение
        Правих подобни опити с моето Субару. Най-големия шум идва от преградата към двигателя, пода на купето и най-вече калниците. В допълнение аз изолирах и вратите.
        Резултата беше около 7-8 децибела. Реално при мен усещането за шум се намали, но не значително. Високите и средните честоти понамаляха, почти съм сигурен че ниските си останаха както бяха и преди.
        При многочасово пътуване много ме натоварва шума. Преди обезшумяването, скоростта с която се движех беше 110-120км/ч. След обезшумяването 120-130км/ч.
        Нещо което не направих, а мисля щеше да има ефек - да облепя навсякъде с тънък, но тежък материал(тип битумна лента) под шумоизолиращия материал. Идеята е, че всеки лист ламарина действа като мембрана и вибрира. Колкото е по-тежка -> по-ниско честотни вибрации.
        Мерси колега, точно това е идеята на темата, реални впечатления и съвети.

Аз и със 140 карам но над 110-120 вече не чувам жената когато седи отзад, тоест не я разбирам добре ако не повишава тон, а над 120-130 шума става много силен защото вятъра почва да повдига покрива, предния капаш и други места където джипа се разглобява с по 1-2 болта, все пак това е пълно кабрио с твърд таван

Примерно ако музика слушам на 7-8 степен докато карам с под 90, ако карам с над 120 сигурно трябва да слушам на 11-12 и повече, което си е силно.
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Това, че не чуваш жената, не е ли голяма благина...
          Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Днес замервах шума и резултатите са повече от изненада.

С едно изречение, според мен гумите са виновни за поне 30-40% от силния шум, едни гуми за мъгла или т.н. асвалтови гуми ще свалят поне 5-10 децибела при висока скорост.

В покой на обороти - около 50-55 децибела шум
            Скорост до 55 мили в час - около 60 децибела
            Скрост 60 до 70 мили - малко под 70 децибела
            Скорост 75 мили - 72/73 децибела

И вече става интересно защото всички замервания по-горе бяха на ниво една педя до главата ми, тоест където са ушите на водач и пасажери.
            Слагам тестера в краката на водача и/или пасажера и получаваме значително увеличаване на шума - между 3-5/6 децибела.
            Тестера около конзолата на скоростите и ръчната спирачка увеличават шума с около 2-3-4 децибела
            Тестера около тавана до предното стъкло увеличаване на шума с около 5-7 децибела
            Тестера около покрива до стъклото на вратата увеличение с 5-7 децибела
            Тестера около покрива зад главата на водача/пасажера увеличение 5-7 децибела

Пик на шума има при дупки, вятър и в завой, мисля, че ми видят гумите в завой но може да е лагер на главина или примерно кардан диф; пика може да е с 5 до към 8-9 децибела, тоест почти до 80 децибела като маскимална стойност, скорост до 74-77 повече не вдигнах днес.

При скорост 70-75 ако няма вятър и дупки, децибелите около главата понякога са 70-72, около 71 като постоянна/средна стойност.

Изводите за мен:

1. Рошави зимни/АТ гуми = кофти шум; кални гуми = непосилен за търпене шум
            2. Автомобил кабрио = силен шум при скорост над 65-70 мили
            3. Полагане не изолации на пода, тавана, вратите и т.н. надали ще свалят повече от 3-4 до максимум 5 децибела
            5. Пет децибела в стойностите между 65-75 децибела са ОГРОМНА разлика в комфорта на пътниците, 70 децибела е нормален шум, 75 децибела изисква викане и увеличаване на касетофона с поне 3-4 деления.

Ще има продължение...
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Както ти е казал колегата, с високите честоти ще се пребориш по-лесно.
              Но проблема ще е с ниските, там трябва да добавяш маса по панелите. Но това ще увеличава и теглото на автомобила, не че е много лек де.
              Хубаво имаш шумомер, но един аналайзер ще ти покаже много добре, кои честоти преобладават, и съответно, какви мерки да се взимат.
              Но борбата с нискочестотните резонанси е много трудна и специфична, дори и в домашни условия.
              И друго, вероятно го знаеш вече. Подтискайи едни шумове, наяве ще започнат да се открояват други, които досега са били замаскирани в общия фон.

Коментар

Аз бих го заменил за мерцедес, ауди или бмв това са добре обезшумени марки автомобили и то не всичките от бранда,. Иаз го имах тоя проблем, но над 160-170км÷ч с гранд черокито 2006 взе да ме дразни си купих друга ��. Просто американеца пести пари от тая екстра .
                Mercedes-Benz GL 500

Коментар

Иначе някъде бях срещал обезшумено срт по руските сайтове сребърно и синьо направено като хората, но колко са си играли нямам идея!
                  Mercedes-Benz GL 500

Коментар

Може би, не е лошо преди да се лепят изолационните материали да се нанесе течна гума. Дори и под купето, под калниците.
                    What happens in my garage stays in my garage.

Коментар

При някой Ауди-та съм виждал подкалниците облечени с нещо като мокет (фабрично). Приятел дето кара такова твърди, че при дъжд било доста осезаема разликата.

Моето Grand Cherokee там е голо - боя и може би някакви груднове. Няма ни битумно покритие, ни мокет. Та там мисля да слагам полиуретаново шагре и парафин за да го запечата. Хем да намали шумовете (че Grand Cherokee-то не е от най-тихите), хем да ги пази за в бъдеще от ръжда. Ама там ефекта за шума ще има май само при мокър асвалт.

Коментар

Благодаря за съветите, много полезни мнения и разбира се има и екстравагантни съвети

1. Няма да махна американеца, поне докато не се строши нещо сериозно или почне да се разпада. Просто това е кабрио, как да не шуми, има малко пластаса да заприлича на кола но иначе си е голям тежък железен джип.

2. Това за маскираните шумове е вярно, с времето "откривам" нови шумове на жена ми на Черока и тия шумове ми говорят за раздатка, тампони, шарнири, скорости, кардани, карета, спирачки и кво ли не още за ремонт; при Вранглера шумове има дразнещи от очилата ми забити на таблото, от ключовете дрънкащи по волана, от фенерчетата забити в детските седалки, от инструментите подрънкващи под седалките и т.н. всичко това може и ще бъде коригирано, някога, може би...

3. Това за подкалниците е мега вярно и го мислех и аз, там имал съм някога пластмаси, ама те вече полипсват, поорязани са, че ми пречеха на достъпа преди години и т.н. Мислех си за направа на нови или просто отиване в морга и сглобяване на такива като има сандвич с изолация под тях, сигурен съм, че ще има ефект, ама иска време и работа или пари да платя да ми излеят нови от фибро смола или нещо гъвкаво, или нови от същия модел.

4. Заливане на джипа с течна гума сигурно ще има ефект позитивен, но ще има и негативен, скъпо, тегло, миризма а и корозия може би, не мисля ще подходя към това.

5. Може би ще бъде полезно ако споделяме за конкретни материали и конретни решения като тия мокети за калници/подкалници, таван, преграда зад таблото и т.н.
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Лично аз имам приложение на Iphone който измерва dB и много често пробвам собствените си автомобили или като се кача при друг.Държа телефона винаги между двете предни седалки и то за 30сек. максимум.При БМВ 330д установих ,че при махната кора на двигателя има +- 4dB разлика но при Вранглер не мисля ,че ще има такава фабрично.При една А8 2006г заради проблемно уплътнение на пасажерската врата вътре имаше ужасно свистене след 120км/ч а при едно БМВ от оплътнението на предното стъкло след 80км/ч също се чуваше свистене и на двете коли видимо не можахме да намерим дупки.
                          Най-добре според мен е да почнеш от калниците със сигурност от там ще има най-мног шум и да видиш оплътненията.
                          Със сигурност знаеш но ако имаш шнорхел той ще е най-големия виновник

Коментар

Е..ати!Обезшумяване на вранглер!! След газифицирането на Кайена, това е втората най-яка тема в тоя форум.
                            А аз моя го карам без покрив през 8 от 12 месеца в годината. Ако искаш тишина, просто вранглерът не е твоята кола.
                            Последно редактирано от 4wheel; 12-10-16, 23:13.

Коментар

Първоначално публикуван от 4wheel Преглед на мнение
                              Е..ати!Обезшумяване на вранглер!! След газифицирането на Кайена, това е втората най-яка тема в тоя форум.
                              А аз моя го карам без покрив през 8 от 12 месеца в годината. Ако искаш тишина, просто вранглерът не е твоята кола.
                              Ела ми на гости между Септември и Май и ще ме разбереш, тогава вали точно почти всеки ден и без покрив ще караш около много кратко преди да ти потрябва маска и шнорхел

Ако искам тишина си карам с под 60 мили в час но когато искам да се придвижа до където трябва и да ми е чат пат комфортно искам малко да си помогна, за това е и темата. А и ти караш прадядото на моя Вранглер и между моя и твоя освен името има много малко общи неща, просто са много различни машини, моя е по-удачен за дълъг път докато твоя в гората и в калта няма равен.

Днес отново засякох малко данни и дори в покой от 50 децибела когато сложа пробата в краката децибелите скачат с 5-6 нагоре , явно около краката се получава ехо и/или изолацията там НИКАК не е достатъчна.

Притеснява ме единствено как ще се отрази на педалите ако добавя 2-3 см под черджетата в тази област и другото ми голямо притеснение е таблото, по-скоро преградата между двигателя и купето, дали и до колко подлежи на добавяне на изолация, някой ако има конкретни съвети, моля да сподели?
                              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X