Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Монтаж на хладилник в ДЖИЙП - идеи, проблеми, особености

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Монтаж на хладилник в ДЖИЙП - идеи, проблеми, особености

Здравейте,

Както подсказва заглавието, си мисля за хладилник когато ще се обикаля в топлите месеци и имам редица неясноти.

1. В горещи дни, на слънце температурите вътре в джипа стават за печене на месо, с фолио на стъклата и покривен багажник нека кажем бях ги свалил под 50-55 С на черен черок в жегите, как обаче при тази температура се справя хладилника, не му ли пречи или просто топи акумулатора зверски?

2. Ако се оставят леко отворени прозорците, това е риск за сигурността, мисля, си за пробиване на вентилационни отвори в задната част на джипа, обаче при движение с висока скорост това ще предизвика силен шум, има ли правилни начини за постигане на проветряемост когато колата е паркирана? Или отвори направени добре, които се отварят само при нужда, когато возилото е спряно.

3. Мислех си за входящи отвори ПОД джипа, там въздуха е хладен понеже е сянка, обаче проблема е с водата, тоест трябва да са с нещо като клапи, които да са отворени само когато колата е спряна, потенциал за автоматизация, и нискоенергийни вентилаторчета за принудителна въздушна циркулация в много горещи дни.

4. Хладилника, задължително ли означава втора батерия, и ако да, каква да е тя, нали са различни видове? Ако сложа втора батерия в джипа, тогава, сигурно ще изместя и двете батерии отзад и ще пробия джипа за да отвеждам газовете от двата акумулатора, ако това стане, ще имам причина да направя и добри отвори за проветрение.

5. В главата ми се върти еретичната идея да си направя(купя фабрично и да сложа главини за JK/XJ) ДЖИПОво ремарке, с джипови гуми, като на ремаркето ще се возят, хай джак, пътеки, вода, гориво, масло и евентуално акумулатор и хладилник, като дори може д се помисли и върху усиления капак(сигурност) на ремаркето да се сложат два големи слънчеви панела да помагат на батериите в жегите. Освен риска (сигурност) има ли някакви други събражения или препятствия пред тази идея?

6. Може да купя куплунзи 160 Амперови за мотокар и с тях да вържа ремаркето, тоест батерията в ремаркето. Освен облекчаване на теглото и нуждата да дупча джипа има ли други предимства от поставяне на батерията в ремаркето вместо в багажника? При условие, че батерията(втората) ще е предимно заради хладилника.
    Бъдете живи и здрави!

От: Монтаж на хладилник в ДЖИЙП - идеи, проблеми, особености

Ползвал съм хладилна кутия 42 л, с охладител 12 волта, в Дисковери 2. Единствената полза беше, че когато кутията беше пълна със студена бира, я поддържаше студена лятото в жегите! Дори на 220 волта, нощем, сваля температурата едва 5-8 градуса. За няколко месеца ми стопи контакта за запалката.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
      Ползвал съм хладилна кутия 42 л, с охладител 12 волта, в Дисковери 2. Единствената полза беше, че когато кутията беше пълна със студена бира, я поддържаше студена лятото в жегите! Дори на 220 волта, нощем, сваля температурата едва 5-8 градуса. За няколко месеца ми стопи контакта за запалката.

Мерси Трапер, аз НЯМА да ползвам такива кутии а говоря за истински хладилник вързан директно за батерията, с компресор и т.н. нещо като Нова Луна, АРБ и литрите ще са някъде там 40/60 и си мисля, че и хубавите идват с малък фризер, коете супер благинка.

Две години ползвах, дебела кутия от стириопор, специална за храни и съхранявах успешно много неща, кутията бе голяма и заемаше поне 60-70% от багажника, другото неудобство беше ежедневното източване на водата и подновяване на торбите с лед, и това като винаги се стараех да оставям джипа в подземни паркинги за ноща а през деня повечето време караме на климатик. Вършеше работа но голямо неудобство, заема супер много място и иска внимание, незатворен добре и след няколко часа имаш стотин евро в храна за боклука, за това искам да имам нещо сериозно, а и с две деца, вече ставаме четирима човека, тоест оправдано ни е да си пзаруваме из магазините и да си готвим или приготвяме разни полуфабрикати.
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

За какво щесе ползва, в смисъл къмпинг, експедиция? За колко дни? Дай малко подробности, преди да си надупчил возилото.

Иначе аз съм със един дето е на 12/220 и газ.Но трудно прави над 30 градуса под околната температура.

Коментар

Здравей,като решиш проблема с хладилника,неминуемо ще възникне проблем с пералнята!
          Grand Cherokee 2.7crd Limited

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            За какво щесе ползва, в смисъл къмпинг, експедиция? За колко дни? Дай малко подробности, преди да си надупчил возилото.

Иначе аз съм със един дето е на 12/220 и газ.Но трудно прави над 30 градуса под околната температура.
            Мерси, Пенчо.

НЕ искам газ, искам си на ток, защото ще става на 12 и на 220 волта.

Нямам конкретни изисквания , ходим уикендите на море но там принципно има ток а и магазини наблизо, по-скоро си мисля, за дълги пътувания, повече от 4-5 дни и понеже жена ми ако не вземе поне три пъти собственото си тегло като бажаж не мога да не помисля за ремарке, щото говорим и за колелета, бебешка количка, и 1001 неща, за това и ги мисла тия неща по-горе.

Тони,

Пералнята е решена отдавна, има си химически чистения във всеки хотел и къмпинг, тва не ми е грижа никаква, а и то "колъки една ваканция, има няма една две седмици" без пране ))
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Направо си за кемпер.
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                Направо си за кемпер.
                Знам майсторе, ама нямам място, гледат ме на кръв и си имам толкова ядове заради двете коли а Кемпер трябва да му мисля платен паркинг и т.н. за момента нито каравана мога нито кемпер, а хубава каравана или кемпер за една дълга ваканция под наем струват колкото два три черока в перфектно състояние, сърце не ми дава да наемам
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Аз ползвам хладилник-фризер на 12-24 волта с компресор 34 литра . Лятото прави бирата на кристали в жегата има защита ако падне акумулатора изключва сам . Колата ми е с 65 Ач акумулатор и до сега не съм имал проблем с паленето сутрин работи денонощно.

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                    Направо си за кемпер.
                    Няма нищо общо. С кемпера си само по асвалта и подреден в гъстото с другите кемпери.

По темата - аз ползвам компресорен от години. Ползвах две лета и хубав газов, за да си направя изводите за мен. Хубав компресорен хладилник си е истината - дяни на друсане, често съм пътувал с толкова багаж отзад, че буквално няма никакъв въздух, който да достига до хладилника, и въпреки това същия работи като негър, изстудява нещата за нула време без никаква зависимост от външните условия - за разлика от газовия, които има и други недостатъци в случая, както и преимущества в други, разбира се.

Покриният багажник с нищо няма да ти подобри температурата в купето. Наистина хубавото фолио обаче може да спомогне значително.

Въобще, хубавият компресорен хладилник е едно от най-хубавите неща, които съм си купувал за джипа някога. По новите, всички са пластмасови и не са толкова rugged като старите, но предполагам стават.

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

Здравейте,

Както подсказва заглавието, си мисля за хладилник когато ще се обикаля в топлите месеци и имам редица неясноти.

1. В горещи дни, на слънце температурите вътре в джипа стават за печене на месо, с фолио на стъклата и покривен багажник нека кажем бях ги свалил под 50-55 С на черен черок в жегите, как обаче при тази температура се справя хладилника, не му ли пречи или просто топи акумулатора зверски?

2. Ако се оставят леко отворени прозорците, това е риск за сигурността, мисля, си за пробиване на вентилационни отвори в задната част на джипа, обаче при движение с висока скорост това ще предизвика силен шум, има ли правилни начини за постигане на проветряемост когато колата е паркирана? Или отвори направени добре, които се отварят само при нужда, когато возилото е спряно.

3. Мислех си за входящи отвори ПОД джипа, там въздуха е хладен понеже е сянка, обаче проблема е с водата, тоест трябва да са с нещо като клапи, които да са отворени само когато колата е спряна, потенциал за автоматизация, и нискоенергийни вентилаторчета за принудителна въздушна циркулация в много горещи дни.

4. Хладилника, задължително ли означава втора батерия, и ако да, каква да е тя, нали са различни видове? Ако сложа втора батерия в джипа, тогава, сигурно ще изместя и двете батерии отзад и ще пробия джипа за да отвеждам газовете от двата акумулатора, ако това стане, ще имам причина да направя и добри отвори за проветрение.

5. В главата ми се върти еретичната идея да си направя(купя фабрично и да сложа главини за JK/XJ) ДЖИПОво ремарке, с джипови гуми, като на ремаркето ще се возят, хай джак, пътеки, вода, гориво, масло и евентуално акумулатор и хладилник, като дори може д се помисли и върху усиления капак(сигурност) на ремаркето да се сложат два големи слънчеви панела да помагат на батериите в жегите. Освен риска (сигурност) има ли някакви други събражения или препятствия пред тази идея?

6. Може да купя куплунзи 160 Амперови за мотокар и с тях да вържа ремаркето, тоест батерията в ремаркето. Освен облекчаване на теглото и нуждата да дупча джипа има ли други предимства от поставяне на батерията в ремаркето вместо в багажника? При условие, че батерията(втората) ще е предимно заради хладилника.
                      Наистина ли чак толкова ти е необходим, че си готов да правиш всички тия магарии?

Аз също отдавна искам, но не бих преработвал нищо по колата, нито ще дам 500лв+ за такова нещо, а май от там нагоре са читавите.
                      WH GRAND CHEROKEE HEMI 5.7 LIMITED

Коментар

Първоначално публикуван от tonizdravkov Преглед на мнение
                        Наистина ли чак толкова ти е необходим че си готож да правиш всички тия магарии?

Аз също отдавна искам но не бих преработвал нищо по колата нито ще дам 500лв+ за такова нещо, а май от там нагоре са читавите.
                        Ползването на компресорен хладилник в джипа не изисква НИЩО като дупчене на купето и подобни подобрения с цел проветрение или постигане на определена температура в купето. Ако ще се ползва за повече време на място обаче - ще трябва да се помисли за втора батерия или други начини за вдигане на основната - солар, генератор и т.н.

Да, цените никак не са малки, но за това за което са предназначени тези хладилници, особено при 4х4, алтернативи почти няма. Като казвам почти, имам предвид, че бюджетни решения, особено за ден, 2 - 3 има не малко, но всичките са с значително по-ниска ефективност.

Коментар

Попаднах на следния текст в нета, не се знае кой е въпросния човек но предполагам няма да е много сложна операцията:

Случайно попаднах на човек, който имаше обява, че преработва хладилници от 220 на 12 волта. Посетих го и не беше трудно да ме убеди, че това е едно перфектно решение на фона на всичко, което се продава на пазара. Отидохме заедно в магазина и той избра най подходящия за тунинг хладилник, който и аз напълно одобрих като дизайн и обем

Модификацията представлява подмяна на компресора с 12 волтов, както и смяна на газа от R600 на R134.

Ето и резултата, 100 литра хладилник е с 30% по икономичен от малката синя сапунерка, която събира само 5 бири, но това е само по време на работа на компресора. След достигане на оптимална температура той се изключва за доста дълго в сравнение с времето през което работи. Като цяло за 24 часа консумацията на хладилника е по малко от 20 ампера, а на сапунерката над 80. Температурата му може да се регулира, на среден режим държи около 2-3 градуса, но без проблем става и на фризер.
                          WH GRAND CHEROKEE HEMI 5.7 LIMITED

Коментар

Такова решение вероятно е възможно, само да вметна, че компресорите в хубавите хладилници не са какви да е 12v компресори. Най-общо казано комресора е предвиден да работи в тежки режими с часове вибрация, клатене, друсане и т.н. Все пак става дума за офроуд приложение, а не работа в покой, с което ще се справи и хладилна витрина и стар фризер Мраз за 50лв (приятел ползва такъв). Не казвам, че такъв компресор не може да се намери на пазара, но силно предполагам, че е специфичен.

Коментар

Мерси много Яро,

Би ли драснал няколко реда, ако можеш да се върнеш и да кажеш на себе си няколко години назад, какво би си казал, че е важно при покупката и избор на хладилник с компресор?

Няма да се разсърдя ако споменеш марки, модели, цени и всякакви други полезни неща по темата, като монтаж, захранване и т.н. ?

Благодаря предварително!

Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
                              Няма нищо общо. С кемпера си само по асвалта и подреден в гъстото с другите кемпери.

По темата - аз ползвам компресорен от години. Ползвах две лета и хубав газов, за да си направя изводите за мен. Хубав компресорен хладилник си е истината - дяни на друсане, често съм пътувал с толкова багаж отзад, че буквално няма никакъв въздух, който да достига до хладилника, и въпреки това същия работи като негър, изстудява нещата за нула време без никаква зависимост от външните условия - за разлика от газовия, които има и други недостатъци в случая, както и преимущества в други, разбира се.

Покриният багажник с нищо няма да ти подобри температурата в купето. Наистина хубавото фолио обаче може да спомогне значително.

Въобще, хубавият компресорен хладилник е едно от най-хубавите неща, които съм си купувал за джипа някога. По новите, всички са пластмасови и не са толкова rugged като старите, но предполагам стават.
                              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X