Обява

Свий
Няма добавени обяви.

WJ/WG - Странен проблем с парното

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• WJ/WG - Странен проблем с парното

Лятото усетих че силата на въздуха от духалките намалява, но вече положението е нетърпимо.
    Регулирането топло/студено работи и от двете страни, регулирането на къде да духа работи коректно, клапата за рециркулация също.
    Вентилатора на максимум вие страховито.
    Но накъдето и да се насочи духа изключително слабо. Вчера разглобих под чистачките и открих че има филтър за купето, но и без него е същото.

В климатроника си има дeжурните грешки за клапите топло/студено, но си работят нормално.

Гледам по снимките в интернет че на клапите има дунапрен. Възможно ли е някой такъв дунапрен да е паднал върху радиатора/изпарителя? И ако да може ли някак си да се бръкне и извади без пълно разглобяване?
    Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
    Suzuki Grand Vitara 1.6
    LZ1ZPM

От: WJ/WG - Странен проблем с парното

Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнение
    ... Възможно ли е някой такъв дунапрен да е паднал върху радиатора/изпарителя? И ако да може ли някак си да се бръкне и извади без пълно разглобяване?
    На първо време защо не свалиш вентилатора и управлението му за да видиш дали там няма проблем? От рода на нагорял конектор (стандартен проблем) или пък боклуци в перката. И двете са над краката на пасажера и се свалят лесно. За вентилатора ще е по-удобно ако свалиш кората отстрани, че малко закрива единия винт. Изпарител или радиатор няма как да извадиш без сваляне на таблото и демонтаж на климатроника.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Ще го направя още тази седмица. Но съдейки по звука вентилатора няма проблем с мощноста.

Не можах да се ориентирам как преминава въздуха през радиатора и изпарителя, защото температурата се променя от ледено студено до много горещо и от двете страни, но промяна в силата на духалките изобщо няма. Дали въздуха винаги минава първо през изпарителя? А клапите топло/студено да 'шунтират' радиаторчето?
      Suzuki Grand Vitara 1.6
      LZ1ZPM

Коментар

А клапата за рециркулация да се е счупила и да блокира входа на въздуха? Вземи да свалиш жабката и погледни какво е положението.

Още една идея: Пусни климатроника да поработи известно време и погледни отпред в коша дали има заскрежаване на тръбите. При мен имаше такъв проблем и се оказа, че поради повреден датчик за ниско налягане компресорът работи дори когато искаш да се топлиш и докарва работата до заледяване, в т.ч. и на изпарителя, което пък води до блокиране на въздушния поток и ефектът беше, че вентилаторът бучи със все сили, но от духалките повява едва-едва.
        Последно редактирано от Чавдар (V93); 30-11-15, 09:44.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          А клапата за рециркулация да се е счупила и да блокира входа на въздуха? Вземи да свалиш жабката и погледни какво е положението.
          Ами тя и да се счупи, най-много да падне при самия вентилатор и да го натроши. Ако просто не се движи вентилатора все ще си гребе еднакво количество въздух от вън или от вътре. Но климатроника не казва да има проблем с тази клапа, пък и мисля че я чувам как се движи.
          Свалянето на жабката ще ми е първата работа, но се опасявам че ще е безмислено.

Още една идея: Пусни климатроника да поработи известно време и погледни отпред в коша дали има заскрежаване на тръбите. При мен имаше такъв проблем и се оказа, че поради повреден датчик за ниско налягане компресорът работи дори когато искаш да се топлиш и докарва работата до заледяване, в т.ч. и на изпарителя, което пък води до блокиране на въздушния поток и ефектът беше, че вентилаторът бучи със все сили, но от духалките повява едва-едва.
          Няма заскрежаване. Пък и конденза до миналата седмица си течеше отдолу. А последните дни компресора изобщо не се включва ( освен при положение да духа да предното стъкло разбира се ).

Струята въздух е еднакво слаба и при студена кола и при работила час-два, и с включен компресор и без. А боклуци във вентилатора мисля че няма откъде, при положение че имаше филтър за купето.

Мисля си че или в изпарителя се е завъдил някакъв живот и е пораснал достатъчно че да го запуши съвсем, или ако на клапата за рециркулация е имало дунапрен, той е паднал и вентилатора го е направил на дребни парчета и го е набил в ламелите.
          Suzuki Grand Vitara 1.6
          LZ1ZPM

Коментар

Ами тя и да се счупи, най-много да падне при самия вентилатор и да го натроши. ...
            Свалянето на жабката ще ми е първата работа, но се опасявам че ще е безмислено.
            ...
            Мисля си че или в изпарителя се е завъдил някакъв живот и е пораснал достатъчно че да го запуши съвсем, или ако на клапата за рециркулация е имало дунапрен, той е паднал и вентилатора го е направил на дребни парчета и го е набил в ламелите.
            Ето я как може да падне и баш затваря достъпа на въздух:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:recirc.jpg
Прегледи:1
Размер:82.7 КБ
ID:5693949

Що да е безсмислено свалянето на жабката?!? Най-малкото ще отметнеш една от възможните причини. Още повече, че свалянето и връщането й на място са работа за 5 минути. Имаш да изпразниш жабката и да мръднеш 2 гумени стопера настрани.

Съмнява ме от клапата да може да се нарони толкова дунапрен, че да затлачи изпарителя.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Съмнява ме от клапата да може да се нарони толкова дунапрен, че да затлачи изпарителя.
              На други коли става без никакъв проблем.

Коментар

Ето я как може да падне и баш затваря достъпа на въздух:

[ATTACH=CONFIG]841247[/ATTACH]

Що да е безсмислено свалянето на жабката?!? Най-малкото ще отметнеш една от възможните причини. Още повече, че свалянето и връщането й на място са работа за 5 минути. Имаш да изпразниш жабката и да мръднеш 2 гумени стопера настрани.

Мдаа, явно съм гледал друг вид парно или jeep. Бях останал с впечатление че вентилатора го държи една рапидка само и се вади със завъртане.

Ще сваля вентилатора и ще докладвам.
                Suzuki Grand Vitara 1.6
                LZ1ZPM

Коментар

Мдаа, явно съм гледал друг вид парно или jeep. Бях останал с впечатление че вентилатора го държи една рапидка само и се вади със завъртане.

Ще сваля вентилатора и ще докладвам.
                  За да видиш дали клапата е в ред не е нужно да сваляш вентилатора. Можеш просто да смъкнеш жабката (без да я демонтираш) и просто да погледнеш.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Не се стърпях и залегнах в джипа. Видях точно това на снимката. Корите и вентилатора долу, само я пипнах тая клапа и тя се прекърши по средата и изпадна на две парчета.

Хиляди благодарности на Чавдар (V93)
                    Suzuki Grand Vitara 1.6
                    LZ1ZPM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X