Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Питане за климатика на WJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Питане за климатика на WJ

Проблема ми е, че искам да изключа принудително климатика, а не знам от къде. Идеята е да не се ключва когато съм настроил клапите да духат на прозорците. Може да е екстра за по-бързо изсушаване, но ми се появява миризма в купето и ми влиза принудително студен въздух. Респективно парното ми не топли ефективно. Климатика се включва дори на положение hi на двете врътки на климатроника. На друго положение на клапите този проблем го няма. Вероятно и някоя клапа не затваря добре, но и не виждам особен смисъл цяла зима да карам с пуснат климатик. Моля за съвет.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

От: Питане за климатика на WJ

Освен ако не направиш някаква модификация няма как да го накараш да не включва АС компресора при позиция за обдухване на предно стъкло. Така е не само при Jeep, но при почти всички съвременни автомобили. Ако беше на Liberty можех да ти дам идея за преработка, включително и за добавяне на позиция 0 /off/ на скоростите на вентилатора, но за WJ не зная дали е възможно да се преработи. Може би някъде из американските форуми е обсъждано и това и може да се намери информация.
    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
    First impression is not always true. Get inspired.
    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
      Проблема ми е, че искам да изключа принудително климатика, а не знам от къде. Идеята е да не се ключва когато съм настроил клапите да духат на прозорците. Може да е екстра за по-бързо изсушаване, но ми се появява миризма в купето и ми влиза принудително студен въздух. Респективно парното ми не топли ефективно. Климатика се включва дори на положение hi на двете врътки на климатроника. На друго положение на клапите този проблем го няма. Вероятно и някоя клапа не затваря добре, но и не виждам особен смисъл цяла зима да карам с пуснат климатик. Моля за съвет.
      Има някаква опция да се сложи бутон за включване и изключване. Алекс Маринов в една стара тема даваше схема как да стане това. Не е от клапа - така е на повечето хамерикански автомобили - вечен климатик освен на три позиции от врътката за насочване на въздуха. Мислех си, че го правят от скръндзавост - да икономисат един бутон и кабелчетата за него, но като си направих една екскурзийка в Щатите, усетих на собствен гръб защо при тях просто трябва да бъде така.
      Я, Алекс вече се е включил
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

На XJ-я реших проблема като му махах предпазителя за съединителя на климатика всяка зима. Така можех да си ползвам всичките степени на положението на клапите без да се включва климатика. На WJ-я обаче не знам дали ще се получи. Може да пробваш...
        Jeep KJ 3.7 V6 Ltd.

Коментар

Има бушон за AC clutch - #21. Извади го и съденителя на климатика няма да му придава тяга. Елегантно като решение, но ще записава грешка.
          WG 2.7 CRD

Коментар

Буксата на компресора на климатика
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

А защо трябва да ги правите тези нововъведения? В края на краищата системата е проектирана да работи така защото така е по-удобно - много по-бързо изсушава стъклата (премахва запотяване) тъй-като за момент въздуха смъква температурата си, изхвърляйки излишната вода, след което се подгрява, смъквайки рязко относителната си влажност, като по този начин позволява всяка кондензирана вода (запотяване), бързо да бъде изпарена и разтворена във въздуха в купето...

Относно миризмата - това е 'повреда', и затова може да се отстрани... Със смяна на филтър купе, промиване/дезинфекциране на изпарителя на климатика и дренажната тавичка и т.н...
              За студения въздух - ако работи парното няма проблем, или поне 'проблема' е първата минута след стартиране на двигателя... Защото дефакто изпарителя е преди радиатора на парното, и променя температурата с 3-4 градуса. Все едно ако външната температура е +6С, ще ти я направи 0С на входа на радиаторчето......
              А ако външната температура е под около +4С, компресора така и така няма да се включи ако е изправна системата.....
              Въртене само на вътрешен въздух обикновено води само до негативи - запотяване (мокри дрехи и дишането бързо насищат въздуха с влага), и натрупване на СО2 /намаляване на кислорода...
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Сигурно "мноу `арчи" с вкл. климатик И това явно не е само българска загриженост - европейските версиЙ (напр. мойто WH) си имат копче за изключване на климатика. И, да, дори при насочен въздух към прозорците го изключва.
                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

най-лесно е от бушона.няма проблем и да си сложиш ключе и да преправиш каквото си искаш но се препоръчва задължително климатика да се пуска два-три пъти на седмица за по десетина минути,особено през зимата като външната температура няма значение защото той се включва принудително при функция за сушене на предния люк,за да се омасляват гумените карантий, за да спестиш пари и ядове напролет или след една-две години.

Коментар

Благодаря на всички за отговорите. Явно ще бъде от бушона решението. Просто искам да имам силно парно. Ако разхода ме вълнуваше нямаше да си взема Гранд. Между другото днес го засичах с новите гуми Дуратрак 245/75/R16 - пак 20/100 шуменско смесено. В интерес на истината се бях настроил за нещо около 25.

Коментар

Бензин ли?
                      Газ няма ли?
                      Какво газово ще сложиш?
                      Къде ще слагаш газовото?
                      Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                        Сигурно "мноу `арчи" с вкл. климатик И това явно не е само българска загриженост - европейските версиЙ (напр. мойто WH) си имат копче за изключване на климатика. И, да, дори при насочен въздух към прозорците го изключва.
                        Това на Hemi-то, ама на Liby не е така и по никакъв начин не можеш да изключиш АС компресора, ако в позицията на превключвателя за посока на въздуха в салона има символ за предно стъкло. А често ми се налага да насоча обдухване едновременно надолу към краката и нагоре към стъклото, като последното не е непременно за изсушаване, а просто за поддържане на температура в салона и за мой комфорт. Е, не е приятно вместо приятно затоплен въздух, да ти духа студено и в краката и на челото. Освен това, при движение с постоянна скорост извън града, понякога може да спреш електрическия вентилатор и да използваш просто напора на въздуха за вентилация на салона. Да, ама не! Трябва да изключиш всичко в позиция "0" за да спре вентилатора, но така спира всякакъв достъп на въздух, а би могло да е много по-просто - едно положение на врътката повече, както е на много други автомобили. И да, не е само български проблем. Повечето публикации и преработки са от американските Jeep форуми. Аз моя го преработих и имам положение "0" на вентилатора, както и принудително "off" на компресора.
                        Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                        First impression is not always true. Get inspired.
                        Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                        Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Алекс, има ли някъде писано за твоите преработки във форума?
                          Jeep KJ 3.7 V6 Ltd.

Коментар

Извадих бушона и два дена карам така. Ами точно това търсех. Още веднъж благодаря за съветите. Обикновено зимата карам в позиция на клапите в краката и на стъклото. Така съм свикнал и така ми е комфортно. Наистина ме дразнеше студеното, което влизаше. Просто няма логика да е така без опция, да се изключва принудително климатика. На Сузукито ми като завъртя на позиция за прозорците, автоматично се включва климатика с индикация на таблото. След като изключа копчето, от там на сетне си работи само парното. Така е логично и така трябва да бъде. Във времето ще помисля за някакъв прекъсвач на климатика на таблото, така че да не вадя бушони. Определено с климатик стъклата се изсушават по-бързо и тази опция трябва да може се ползва.

А по отношение на разхода - на газ съм. Чак такъв мазохист или богаташ, че да карам на бензин не съм.

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                              Това на Hemi-то, ама на Liby не е така и по никакъв начин не можеш да изключиш АС компресора, ако в позицията на превключвателя за посока на въздуха в салона има символ за предно стъкло. А често ми се налага да насоча обдухване едновременно надолу към краката и нагоре към стъклото, като последното не е непременно за изсушаване, а просто за поддържане на температура в салона и за мой комфорт. Е, не е приятно вместо приятно затоплен въздух, да ти духа студено и в краката и на челото. Освен това, при движение с постоянна скорост извън града, понякога може да спреш електрическия вентилатор и да използваш просто напора на въздуха за вентилация на салона. Да, ама не! Трябва да изключиш всичко в позиция "0" за да спре вентилатора, но така спира всякакъв достъп на въздух, а би могло да е много по-просто - едно положение на врътката повече, както е на много други автомобили. И да, не е само български проблем. Повечето публикации и преработки са от американските Jeep форуми. Аз моя го преработих и имам положение "0" на вентилатора, както и принудително "off" на компресора.
                              Аз затова на "Либито" съм винаги с позиция 1 на вентилатора и въздушна струя напред към водача / пътника до него или надолу. Така поне можеш да усетиш миризмата на поле / трева / гора като караш извън града, щото изключиш ли вентилатора - затваряш и клапите за външен въздух. Едно от обясненията, които четох в някакъв форум - май беше руски, е, че с тия бензинови двигатели по над три литра, вентилаторът винаги работи или клапите са плътно затворени, поради риска да проникне СО в купето.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X