Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Диагностика водна помпа Jeep ZJ '93 5.2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Диагностика водна помпа Jeep ZJ '93 5.2

Здравейте. Аз гранда си го взех когато беше хладно още, но в последствие се оказа, че си загрява доста. Сега при температура от поне 32-33 градуса при изкачване на наклон от сорта на Княжево-Владая-Драгичево си стигна до предпоследната чертичка. Междувременно аз взех следните мерки досега : махнах перката с виското и инсталирах една двойна електрическа от Мондео турбодизел, промих 2 пъти радиатора, свалих термостата докато беше горещ (беше отворил напълно,но все пак го махнах). От всички тези неща имаше леко подобрение, но това не реши въпроса. Маркучите между радиатора и двигателя леко се втърдяват като вдигне температура около 110, но не са камък. Днес реших да сваля и огледам водната помпа. Обаче освен малки язви предполагам от кавитацията по корпуса срещу периферията на перките не забелязвам други нарушения. Качвам снимки и се надявам някой да даде съвет
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF2302.jpg
Прегледи:1
Размер:165.2 КБ
ID:6096276

Име:DSCF2306.jpg
Размер:144.6 КБ
ID:6096277

Име:DSCF2307.jpg
Размер:154.5 КБ
ID:6096278

Име:DSCF2309.jpg
Размер:183.0 КБ
ID:6096279

Име:DSCF2313.jpg
Размер:129.0 КБ
ID:6096280

От: Диагностика водна помпа Jeep ZJ '93 5.2

Пробвай я дали не превърта някое от колелата. Държиш едното и се мъчиш да завъртиш другото.

Коментар

Пробвах - поне така на ръка - не мърда.Разбира се може да охлабва като се нагрее. Чудя се дали е добра идея да се прикапе турбинката към остта за да изолирам този проблем?

Коментар

Здравей колега според мен обърни си внимание на радятора.Той трябва да се отвори и да се почисти а така с маркуча не се получават нещата.
        878177589

Коментар

Аз всъщност го промивах с добавките на Wurth и Holts. Не съм сигурен, че ако го отворя ще става после нещо от него - все пак нали е комбиниран : воден и за маслото на автоматика...

Коментар

За пореден път ще повторя мнението си ,че методът на пробите и грешките е дълъг,труден и скъп!
            -Първо да се замери реалната температура на охладителната течност и след това да се търси причината.
            -Тя,"причината" се "отстранява" а не борба с последствието.
            -Някой път причините са "анекдотични"-Пр.-система напълнена с концентрат (влошено топлоотнемане) ,друг модел термостат(не затваря малкия кръг като отвори големия),запушена обезвъздушителна линия (наличие на въздух в системата) и т.н. . Требе "помощ" от пръч.

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=168763
              Прочети цялата моя тема , и накрая смени радятора и ще се оправи.

Коментар

Първоначално публикуван от FABARM Преглед на мнение
                http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=168763
                Прочети цялата моя тема , и накрая смени радятора и ще се оправи.
                Благодаря за темата, колега. Интересно ми беше, че като се разчетох из форумите за смяна на водна помпа, доста хора пишеха за край на проблема със загряването след смяната, въпреки, че визуално не е имала никакви проблеми помпата.

Коментар

Днес докопах една друга стра водна помпа и след като внимателно ги разгледах ми направи впечатление, че разтоянието между лопатиките на турбинката и повърността отдолу при моята е доста повечко отколкото при другата и като премерих се оказа, че при моята е 1,8мм , а при другата 1,1мм . Струва ми се, че това може да е разковничето. Остава само да си купя нова помпа и да го проверя

Коментар

Първоначално публикуван от racer666 Преглед на мнение
                    Днес докопах една друга стра водна помпа и след като внимателно ги разгледах ми направи впечатление, че разтоянието между лопатиките на турбинката и повърността отдолу при моята е доста повечко отколкото при другата и като премерих се оказа, че при моята е 1,8мм , а при другата 1,1мм . Струва ми се, че това може да е разковничето. Остава само да си купя нова помпа и да го проверя
                    -Това сериозно ли Е ?
                    0.7мм. да създава тези проблеми?
                    (под вола, рядко има теле)
                    Пробите не се броят,важно е да слушаме всички ,но от "своя" да не се делим! А дано...Късмет.

Коментар

Честно казано колега не ви разбрах поста (предполагам, че проблема си е в мен), но всичко изброено в по-горният ви пост в темата е тествано - охлаждащата течност е чиста вода,термостата е премахнат, радиатора промит, системата обезвъздушена нееднократно. Трудно бих тествал радиатора със сигурност без замяната му, но не са забелязани "по-хладни" места по него при работа (което нищо не значи де,може да си е запушен на места и пак да се нагрява от съседните области).Температурата пада при отсъствие на на натоварване на двигателя и достатъчен насрещен поток въздух(при спускане например). Лично за мен вероятностите са запушен радиатор или неефектива водна помпа , или и 2те. Естествено може да има и проблем с гарнитура на някоя глава,спукване...но първо трябва да съм сигурен в радиатора и водната помпа.

Коментар

Първоначално публикуван от racer666 Преглед на мнение
                        ..но първо трябва да съм сигурен в радиатора и водната помпа.
                        От началото ВИ предлагам да потърсите съдействие от знаещи и можещи хора за правилна диагностика (има достатъчно и в "нашия" форум) и населените места които посочвате.
                        Схемата на пробите и грешките е бавна и скъпа. (самия факт ,че е изваден термостата говори за не достатъчна компетентност .Демонтажа на виско-"перката" и замяната и също е "смущаващо" решение (не ,че не се прави,но иска познания за правилния избор и монтаж на "термо-ключа") .
                        Подобни проблеми са коментирани многократно и малко "ровене" във форумния архив също ще е от помощ.
                        Ако искате да се учите да диагностицирате охладителни системи-това е друг въпрос.
                        Може да се отвори тема в която да се опише алгоритъма (обикновено линеен) и инстументалната екипировка, която позволява пълна и вярна диагностика.

Коментар

За протокола - преди месец приключих сагата с греенето на джипа. Отне време понеже нямах достатъчно време и пари да инвестирам в решаването на проблема. Резултатът е сменени радиатор (частично беше запушен, но не реши изцяло проблема), водна помпа (явно е била поизносена понеже след смяната и температурните пикове изчезнаха ) и датчика за показанията на температурата на таблото - който беше от друг модел на джип и някой от предишните собственици го беше вързал доста некадърно (замотан оголен кабел около пинчето на буксата)- съответно показваше едно деление и половина отгоре. Замяната на виското направих по описани от тази тема : Jeep ZJ efan swap ,
                          като използвах съшите компоненти, само вентилатора ми е от Волво, поради липса на Таурус в БГ .

П.П. Върнах си термостата обратно. Сега температурата не се качва повече от 2 мм под чертичката на 100 градуса.

Коментар

Ето как изглежда при мен, единственият проблем е, че не мога да намеря буксичка за проклетия БМВ термо суич и засега съм с копче.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X