Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за подгряващи свещи на Liberty 2.8 crd

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за подгряващи свещи на Liberty 2.8 crd

Здравейте пичове, малко трудно пали колата сутрин при по-ниски температури и си мисля че би могло да има изгоряла подгряваща свещ.
    Въпросът ми е дали има индикация по таблото за изгоряла свещ и ако няма как се диагностицира дали има изгорели.
    Купил съм си комплекта свещи, но не ми се иска да ги сменям ако тези са здрави!

От: Въпрос за подгряващи свещи на Liberty 2.8 crd

По принцип системата за предварителен и последващ подгрев се управлява и следи от ECU и евентуална неизправност като цяло ще предизвика светване на контр. лампа за подгрев и Check Endgine, като тази за пдгрева ще остане светната постоянно, а не както е при първоначален старт. Но изгарянето на само една или две свещи няма да се индикира. Трябва да се измерят всяка една по отделно. Достигането до самите свещи е малко затруднено, защото трябва да се свали част от всмукателния колектор, под който се намират двете свещи на втори и трети цилиндър. Всички са от лявата страна на главата /по посока на движение/, зад генератора и под всмукателния колектор. Кабелите им излизат на един голям сив куплунг зад генератора, но са изведени две по две и не могат да се измерят лесно от него, а трябва да се изключат и да се мери всяка една свещ по отделно и спрямо маса. На съпротивление ще дадат няколко ома, но с обикновен уред трудно ще се установи дали са здрави. Може да се установи само евентуално прекъсване на някоя от тях. По-добре е да се мери тока през всяка една - около 14 - 15 А. Ако не са сменяни никога и не е известно от кога са няма да е лошо да се сменят всички, така и така са купени и стоят. Това би трябвало да е част от първоначалното обслужване на двигателя при покупката.
    Ето снимки за онагледяване:

Успех.
    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
    First impression is not always true. Get inspired.
    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Друг лесен начин е чрез ампер клещи (за прав ток).Включва се на контакт(да започне подгрева) и се отчита "началното" показание на уреда. Средно, свещите "стартово" черпят 18-20А.
      -"Минута е много" и имате информация за подгревните свещи без да развивате нито едно болтче!

Коментар

Алекс, благодаря за изключително изчерпателната информация! Ще сменя свещите, но ми изключително трудно да отида при Еди заради работното му време!
        Ако може някой да каже сервиз работещ и в събота за да ги сменя ще съм изключително благодарен!

Коментар

Ако колата е произведена след 2006 г. подгрева е на 7 волта след 2007 г. е на 5 волта и има индикация , също и релето е по сложно от него излизат 4 кабела за всяка свещ по отделно !
          Еди Рангелов : 0885 088 444
          Няма незаменими има незабравими хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
            Друг лесен начин е чрез ампер клещи (за прав ток).Включва се на контакт(да започне подгрева) и се отчита "началното" показание на уреда. Средно, свещите "стартово" черпят 18-20А.
            -"Минута е много" и имате информация за подгревните свещи без да развивате нито едно болтче!
            Да, но относителна информация. А това, всяка една в какво състояние е, дали и как нагрява върха, където е необходимо да грее, има ли язви по нагревателната част, дали контактува добре в куплунга не може да се разбере "без да развивате нито едно болтче". А електрическия контакт с кабелите при свещите не е с гайка, а с включващ се куплунг и също може да е причина за да не работи някоя свещ.
            И да, ако е до 2005 г. свещите са на 11V, а до 2007 - на 7V.
            Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
            First impression is not always true. Get inspired.
            Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
            Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
              Да, но относителна информация. А това, всяка една в какво състояние е, дали и как нагрява върха, където е необходимо да грее, има ли язви по нагревателната част, дали контактува добре в куплунга не може да се разбере "без да развивате нито едно болтче". А електрическия контакт с кабелите при свещите не е с гайка, а с включващ се куплунг и също може да е причина за да не работи някоя свещ.
              И да, ако е до 2005 г. свещите са на 11V, а до 2007 - на 7V.
              Много неща са "относителни" ,но дават добра представа за "реалността".
              А за Маняците , които искат абсолютно реална картина (без да пипат нищо по свещите за да не променят"електрическия контакт") могат да демонтират дюзите и през отвора с подходящ бороскоп да наблюдават и снимат видеоклипчета.
              (Като начало при диагностиката ми е достатъчно да знам, колко от свещите работят преди да предприема други действия.
              -Споделям за да се избегне "гайкаджийството" ,а не да си играя на реплики и дуплики .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X