Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за бавни скорости при Cherokee 2.1 дизел 1988г

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за бавни скорости при Cherokee 2.1 дизел 1988г

Здравейте,
    дано не слагам темата на грешно място.
    Наскоро си купих Cherokee 2,1 дизел 1988г. Не съм имал джип до сега, но ми се налага да ходя по кални пътища, които не стават за кола...понякога и дори ги няма.
    Тези дни ще дърпам една кола с джипа около 30км (по асфалт), а не съм наясно със бавните му скорости. Във форума прочетох доста неща и много се обърках, явно е говорено по темата, но хората които разбират повече, се обръщат един към друг с доста сравнения на ниво, разбираемо за тях, а аз като съм бос и ми трябват конкретни отговори.
    Не ми е ясно, мога ли да използвам бавните, за да набере скорост джипа и после да превключа и продължа да карам и дърпам на бързи, за да не тормозя съединителя? Като при камион на баир например.
    Замисля ме това, че степените на лостчето са: нормални скорости, 4х4 и накрая бавни. Та това означава ли, че ако използвам бавните и те винаги са с включено 4х4?
    От форума разбрах, че това е part time джип и по асфалт е изключено 4х4, само където съм сигурен, че ще преплъзва - сняг, кал, трева.
    Това важи ли тогава и за бавните?
    Мога ли да превключвам в движение на бавни или трябвада съм спрял...трябва ли да е натиснат съединителя, докато премествам лостчето за 4х4 и бавните?
    Ако е така,значи бавните ги изключвам като вариант да дърпам нещо с тях като камион с товар.
    Изкачих страшно стръмен баир на първа бавна и се държеше добре...черен път...това правилна употреба ли е?
    Още като го взех и пробвах бавните 3 метра на асфалт, но нещо май чатна и се стреснах и спрях...направих ли бела? Идеята ми беше да спусна много стръмен асфалтов баир, но спрях като зачатка.
    Не съм "гороломник" и искам да използвам правилно джипа, а не да се тежкаря, а като отида на майстор и почва...ооо ти си с джип...скъпи сачастите...ремонта е сложен, като направи ремонта и пее - абе айде покарай така, ще пробваме после друго...егати и майсторите.
    Друг въпрос, от Русе съм, за специфични неща при кой да отида да ги погледне, ако имате наблюдения за майстори.
    Предварително благодаря, че децата ми се пъхат из ръцете и едва пиша тука!

От: Въпрос за бавни скорости при Cherokee 2.1 дизел 1988г

Първоначално публикуван от Miro2404 Преглед на мнение
    но спрях като зачатка.
    Може и малко късно да си спрял.
    Тази раздатъчна кутия мисля че е с верига за предното. Едното възможно място за чаткане е тя (прескача и значи че е разтеглена). Другото, което пак се чува като чаткане понякога, е краткото пребуксуване на някое колело когато караш с включено предно на твърдо. Първото е лошо, второто е насилие над машината, но не фатално.

На тази машина предно се включва САМО на слаб терен (черно, кал, трева, сняг, мокът асфалт) - може и да не спираш за да включиш предното.

За да включиш бавните обаче трябва напълно да спреш. Това си е обикновена несинхронизирана предавка. Ако си хитър може и с двойно амбриране и междинна газ, ама точно на такъв черок не съм го пробвал за да не ме бият.

Ако са ти почнали ядовете с двигателя - споко, няма да спрат. Из Форума има разказано как му се насажда 2.2л бензинов двигател.

Коментар

Не включвай бавни на асфалт, не дърпай на бавни. Тръгвай си от втора бавна, първа я ползвам само по изключение.

Коментар

Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
        ...не дърпай на бавни....
        Защо ако не е тайна?
        WG 2.7 CRD

Коментар

Благодаря за разясненията, сега много ме е яд, че първо не питах във форума, а пробвах на асфалт бавните, но тогава един стар шофьор на камион ми разясни как ползва бавните и ми се стори правилно. Яд ме е, че си напънах така джипа, дано не съм праснал нещо.

Коментар

Ами най-малко защото след 30 км. дърпане по асфалт на бавни ще хвърли раздатката, ако преди това не се скапе. И какво изобщо налага използването на бавни при конкретното упражнение?
            JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
              ... И какво изобщо налага използването на бавни при конкретното упражнение?
              Това дизелче 2.1 няма душа ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

По този повод, преди два дни за първи път теглих лодка с колесар по стръмен асфалтов път към язовира, разбрах предимството на бавните но само задни бавни благодарение на ръчните хъбове които сложих и джипката се справи с лекота

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Това дизелче 2.1 няма душа ...
                  Знам го от опит Но пък колко ли душа ще му налее с бавните и дали и последната душица няма да излети през раздатката
                  Сложих 2.2 бензин от Рено, и с това няма тяга. Вкарах правилния, 4 литров и нещата се наместиха. Ама хубаво ми казваха по-умните, че и това ще ми малее, щом съм тръгнал да възмъжавам. Та сега се оглеждам за 5.2. Няма да е на този джип разбира се
                  JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Тези дни ще дърпам една кола с джипа около 30км (по асфалт), а не съм наясно със бавните му скорости.
                    Защо мислиш, че ти се налага да използваш бавните и изобщо 4х4, за да дърпаш кола по асфалт? Аз не намирам никаква логика.

Замисля ме това, че степените на лостчето са: нормални скорости, 4х4 и накрая бавни. Та това означава ли, че ако използвам бавните и те винаги са с включено 4х4?
                    Да, означава. Но при бавните има понижено предавателно отношение 2,72, защото със сигурност си с раздатка NP 231.

От форума разбрах, че това е part time джип и по асфалт е изключено 4х4, само където съм сигурен, че ще преплъзва - сняг, кал, трева. Това важи ли тогава и за бавните?
                    Важи. Особено при бавните. При тях усилието е по-голямо и като няма къде да се дене през колелата отива дето не му е мястото - из раздатката.

Мога ли да превключвам в движение на бавни или трябвада съм спрял...трябва ли да е натиснат съединителя, докато премествам лостчето за 4х4 и бавните?
                    Ясен казва, че може и да не спираш, за да включиш предното на бързи. По-добре недей. Спри си, превключи и тогава карай. За бавните изобщо и не опитвай в движение. Съединителят не трябва да е натиснат.

Изкачих страшно стръмен баир на първа бавна и се държеше добре...черен път...това правилна употреба ли е?
                    Заради пониженото предавателно отношение – да. Но и в този случай важи правилото за мокро и хлъзгаво. Сухо и твърдо ли е все ще го качиш на задно. Ако не можеш да го качиш, значи не си с правилния двигател.

Още като го взех и пробвах бавните 3 метра на асфалт, но нещо май чатна и се стреснах и спрях...направих ли бела? Идеята ми беше да спусна много стръмен асфалтов баир, но спрях като зачатка.
                    Дали си направил беля ще се чуе. Чаткане, тропане, клокочене или някакви други неушеприятни шумове. Когато си на асфалт карай джипа като лека кола. Не ти трябва преден мост на part time на асфалт.

Относно подсказката на Ясен за насаждане на 2.2 бензинов двигател от Рено. Аз съм един двамата в този форум, а и изобщо в България май, които сме го правили. Накратко – недей. Ако ти влезе все пак такава муха, питай и ще ти кажа защо.

За човек с когото да се консултираш в Русе. Има. Свилен май се казва, не му помня ника, ако някой се сети да го каже. Той се състезаваше дори с 2.1 двигател.
                    Последно редактирано от Александър Белов; 26-08-14, 00:48.
                    JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
                      не му помня ника, ако някой се сети да го каже.
                      ТКЗС Русе
                      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Здравейте,
                        искрено благодаря за отделеното време и за пълните отговори на въпросите ми, знам че времето е кът за всеки!
                        Наистина сега ми се избистриха повече нещата, не искам да карам джипа неправилно и насила да го чупя. Дърта машина, но като се борави правилно и се поддържа може да си отиде много време!
                        Благодаря, желая Ви късмет!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X