Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Едната верига е перфектна, а другата хлопчи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Едната верига е перфектна, а другата хлопчи

Гадна работа,
    От извесно време започна един шум отпред на дясната глава, като от хидравлични повдигачи. Естествено не можах да го изтърпя и ги смених. Работата си е почти един ден и то защото беше дясната страна+газова уредба……
    При смяната видях, че веригата е хлабава леко и проблема е от там, ама силно се надявах да е това,нооооооо не. Реших да отложа леко нещата във времето и….
    Дадох колата на жена ми, щото тя утрепа нейната на заледяванията и пак проблем, счупи се секторната кутия. Тука измъкване няма рекох си и веднага заръчах една, за смяна. Понеже синът ми беше в Германия, му поръчах и един Тайминг Сет, та сичко да се оправи отведнъж. Не споменах че ще сменям и радиатор на климатик.
    Речено сторено, Джипката в бокса и давай да демонтираме, с ремонтния каталог в ръка. Сменихме всичко и решихме да палим и оооооооооо кеф сичко работи като часов ник.
    Уцелихме белезите на веригите, обезвъздушихме хидравликата и антифриза , няма шумове от двигателя, парното работи, компа не дава грешки. И са кво, ми да се возиме. Навъртях 50-60 км и ооооооооо ужас пак шум от веригите………….
    Махам оная джажа за наливане на маслото- „гърловина“ и какво да видя водача на веригата подскача като луд и точно това е шума. Естествено си викам „тъпо парче си ти, пак си пропуснал/объркал нещо. Ами сега, вече е студено и не става в бокса и помолих за помощ един местен майстор, да ме приюти. И се започна, демонтажи събиране на всякакви течни гадости….. и стигнахме до веригите и се започна филма. Той се изразява във следното:
    Всичко с веригите на пръв поглед е наред. Белезите съвпадат, двигателя си върти нормално, пали от раз, масло има, и тече, но дясната верига е по хлабава от лявата. Гледахме, мислихме, анализирахме и стигнахме до извода, че обтегача на веригата/новия/ е менте. Сложихме стария затварихме капака на веригите и ……….пак същото. През гърловитана се вижда как подскача веригата и блъска. При натиск с отверка, заместваме обтегача, всичко се успокоява и няма тоз ужасен шум.
    Знам, че повечето ще попитат дали съм сменил колелата и отговора ми е не. Просто комплекта който ми донесе сина е само вериги и обтегачи, за съжаление. Просто не съм се сетил да му обясня правилно, мислейки, че като знам аз и той се досеща.
    Та да си дойдем на въпроса, каква е причината, едната верига да е перфектна, а другата да хлопче и……..
    Опитах се да бъда максимално изчерпателен, за да получа компетентен съвет. Моля не ме пращайте при Дедо, щото са 500км и нема как да стигна. Приемам дистанционни съвети и евентуално, ако някой има зъбните колела да свирка.
    Че нещо взема да ми писва и май ще вкарам тази марка при ония дето почват с буквата Ф, в лявата част на тефтера.
    П.С. Проверих маслените магистрали, пластините на обтегача, центровката, затягане по агрегати.
    в общия случай, питащия, приема за точен и коректен,само отговора който е очаквал.....
    Land Rover Discovery 4 & VW Touareg 3.0TDI

От: Пооомооощ

Тия вериги освен обтегач имат ли си успокоител? Тва дето си го писал силно прилича на симптомите на счупен успокоител у една друга марка двигатели.

Коментар

Имат и обтегач, имат и успокоител.(ако говорим за едно и също де) т.е. от едната страна е една дъгообразна уйня която се люлее и в единия край се натиска от хидравличен обтегач, а от другата страна уйнята е права ( плоска ) и се крепи с два болта.
      ДрЪвото съ го ял с унищожено възвратно клапанче на хидравличното бутало......

П.П. Хванала ме е нервата и не мога нещо да спя, та се мъча да си спомня, това с възвратното клапанче беше на лек "Краислер", на 4.7 обратния ход на хидравличното бутало не се ли ограничаваше по механичен начин от "кученце"? Ако "да" - значи то изпуска понякога.
      Последно редактирано от дядо владо; 09-02-14, 04:57. Причина: предсутришни размисли
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

От: Пооомооощ - едната верига е перфектна, а другата хлопчи

Има Дядо има ти добре се сещаш , и на двата обтегача има 100% проблема е там !!!
        Еди Рангелов : 0885 088 444
        Няма незаменими има незабравими хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
          Имат и обтегач, имат и успокоител.(ако говорим за едно и също де)
          За едно и също говорим. Успокоител почти винаги има на дългото рамо на веригата и без него е зле.

Ама не пречи и да е беда в хидравликата на обтегача. Даже е по-вероятно, защото без успокоител с опъване с отверка нямаше да успокоят веригата.

Коментар

53020779
            Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
            Grand 3.1TD
            0898 620 306 Стоян

Коментар

Докато чакам момчето да дойде, че детенцето му е болно и отидоха на лекар да се включа.
              Да, има си успокоител и на него подпира хидравличния обтегач, от двете страни на двете глави е едно и също. За съжаление не мога да кача схемата, имам я на ПДФ от ремонтния каталог. Та точно там някъде е проблема, като че ли новата верига се е удължила и обтегача не може хубаво да натисне успокоителя. Мисля да видя дали ще е възможно, да завъртим двигателя без капак на ангренажа и да наблюдаваме и анализираме.
              П.С. Въпроса беше да не сваляме капаците на клапаните, че е голям филм с главно действащо лице газов инжекцион, и хиляда други статисти.
              Но май ще се наложи да се сваля, че да видя и меря дължините на веригите. Друг вариант за който не ми се мисли е че има износване/неравномерно/ на ангренажните колела и то най вече на дясната част и от там да идва "дългата верига"
              http://stores.ebay.com/Auto-Engine-C...=p4634.c0.m322 ами нещо такова е като първата снимка-4,7 но обтегача и успокоителя са обърнати по посока. ама за идеята става.
              Последно редактирано от marinco; 09-02-14, 10:14.
              в общия случай, питащия, приема за точен и коректен,само отговора който е очаквал.....

Коментар

Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
                Grand 3.1TD
                0898 620 306 Стоян

Коментар

Благодаря Стояне!

Коментар

Успокоител е т. 2 по схемата

Коментар

Да, всъщност, става дума за водач и обтегач, успокоителя е наред. Чудно ми е защо и двата обтегача отказват, ако проблема е в тях и дали да не опитам с другия /левия/ който със сигурност работи, поне такъв бе свален.
                      Май може да се замени, като левия става на дясното място, но обратното не. Има една опашка дето не ти дава да ги объркаш. Иначе визуално, като геометрия са еднакви/без опашката/. Ще пробвам, като по-лесен вариант, ако става.
                      Само ми е интересно, без капака, освен че ще се разлети масло, друг проблем ще има ли? За кратко естествено!

Коментар

Два хидравлични обтегача и двата с дефектни тресчьотки!?

"При натиск с отверка, заместваме обтегача..." Това, не се прави, или ако се направи, следва пренастройка на обтегача. Буталото на хидравличния обтегач се изважда прекомерно от тресчьотъчния механизъм и веригата се опъва прекомерно, което също може да доведе до "чукане". Буталото само се освобождава от фиксиращия щифт и веригата е натегната с колкото трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                          Два хидравлични обтегача и двата с дефектни тресчьотки!?

"При натиск с отверка, заместваме обтегача..." Това, не се прави, или ако се направи, следва пренастройка на обтегача. Буталото на хидравличния обтегач се изважда прекомерно от тресчьотъчния механизъм и веригата се опъва прекомерно, което също може да доведе до "чукане". Буталото само се освобождава от фиксиращия щифт и веригата е натегната с колкото трябва.
                          Да, ама не. По горе съм го описал. Процедурата е спазена. Смяна вериги к-кт и само изваждане на щифтовете. При запалването на двиг. всичко бе ОК. За около 30 км се получи шум от верига и до 50-60 се усили. При преглед през гърловината се вижда как водача на дясната верига подскача и оттам се чува ясно чукането. Следва разглобяване и смяна на обтегач/слагаме стария/. Същата ситуация. Тогава натискаме с отверката и нещата заспиват. Започва главоблъсканицата-демек може ли и двата обтегача да са дефектни, или проблема е друг? Сега сега сме на етап анализ на проблема и евентуални следващи действия..... разбира се, че първо ще се пренастрои обтегача.

Коментар

Единственното дето ми идва на акъла е данеби левият и десният обтегач да имат различен ход.
                            Зная че каза че немогат да се объркат заради някаква опашка, амаде да змам. И другото е дали веригите
                            са с еднаква дължина и може ли там да е проблема.

Коментар

Хидравличния обтегач може да се повреди, ако се стяга на менгемето и не се отключи тресчьотъчния механизъм. Износването на веригата се проверява, като се върти КВ до максималното излизане на буталото на хидравличния обтегач. 15 мм. е допустимото излизане на буталото. Звездочките се гледат за видимо износване. Това са тънките моменти за които се сещам, пък вие си знаете какво сте правили.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X