Обява

Свий
Няма добавени обяви.

WJ - Ремонт на клапите на парното с кит

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• WJ - Ремонт на клапите на парното с кит

Моя WJ като много други беше със счупени клапи за парното.

Поръчах си кит от щатите и ще ви покажа как си го отремонтирах.

От: WJ - Ремонт на клапите на парното с кит

Моя джип e Limited с двузонова климатична система и повредата беше само на едната клапа (шофьорската). Другата клапа беше здрава и си работеше.

Ремонтните китове се предлагат в два варианта. По-скъпия - $146 е за двузонова, а по-евтиния ($83) е за еднозонова система. Хубавото е че този за еднозоновата система може да се монтира в такъв с двузонова. Аз избрах точно този вариант тъй като не исках при евентуална повреда на моторчето за пасажерската страна да ми се налага да го ремонтирам тъй като е шибано да се стигне до него.

С други думи преправих системата така, че с управлението на температурата за шофьорската страна контролирам температурата и от двете страни.

Ето и снимки на кита:

Клапите - изработени са от алуминий и са облечени с някакъв мек, изолиращ материал. Едно рамо държи и двете клапи което позволява с моторчето на шофьорската страна да се управлява всичко.

Останалото в кита е:

- бит за дрелка - не разбрах за какво е
    - лепящо алумиево фолио - за залепване на "раната" от рязането на таблото
    - алумиево краче за връзка на моторчето с клапата. Оригиналното е бяло от пластмаса и също е чупливо.

Коментар

Ето го и пациента

За рязането реших да използвам индукционен поялник.
      Тук се вижда преградата на парното без мотора. Двата разреза в средата си бяха там като купих джипа а тези от двете страни ги направих аз.

Трябва много да се внимава с рязането отдясно защото от вътре се намира друга част на парното която не трябва да се поврежда. Представлява радиаторче от нещо като дебела хартия.

Вече е отрязано

Тук се вижда повредената клапа и следващата пластмасова преграда. Тя служи да раздели потока от въздух за двете зони. Тя също трябва да се премахне.

Коментар

Човката на поялника не достигаше до вътрешната пластмасова преграда и я смених с друга, по-дълга която си направих сам от медна тел.

Телта беше с много малко по-дебела от тази на оригиналната човка. Не знам защо, но с нея поялника не можеше да вдигне висока температура и рязането беше тегаво. Нагряваха му се и вътре карантийте. Някой може да обясни защо това се получава, ще ми е добър урок.

Коментар

Вътрешната преграда също е отрязана и се вижда счупената шофьорска клапа, както и здравата на пасажера

Коментар

Новата клапа е на мястото си. Мотора е монтиран преди да се залепи пластмасовата преграда за да се уверя че врата се движи свободно.

Коментар

Преди да започнете да лепите пластмасовата преграда, е добре да вдигнете вратите в най-горно положение (топло) и да усилите вентилатора до край. ПАЗЕТЕ СИ ОЧИТЕ. Това се прави с цел да се издухат боклуци и парчета пластмаса който евентуално могат да паднат вътре.

Всичко е наред, затова махаме пак мотора и започваме лепенето.

Тъй като при мен преди това беше рязано, трябваше някак да наместя 4-5 парчета пластмаса и да ги залепя с алуминиевото фолио. Друг начин е да се изреже преграда от нещо друго която да се сложи там. Имайте в предвид че духа доста силно и ако не е сравнително здраво ще се отлепи.

Последното нещо за което трябва да се внимава е бандажа от пластмаса да не влиза на вътре дори и милиметър защото пътя на клапите е почти плътно до преградата.

Коментар

Допълнително с кита идва и "ремонтен комплект" за поправяне на грешка 51 и 52 на рециркулационната клапа която контролира дали да се върти въздуха от купето.

Странно, но при мен клапата си работи нормално а диагностиката ми показва грешка 52.

"Кита" за оправяне на тази клапа представлява ето това на снимката. Дори и за мен като невеж в техниката е смешно да продават 2 криви тела за кит.. Но все пак американците обичат да си плащат за удобства, и аз не виждам нищо лошо в това.

В инстукцийте пише че теловете се използват да се повдигне падналата клапа и да се закрепи в затворено положение перманентно.

Това е. Дано съм бил полезен на някой.

Коментар

Браво Дени...прекрасна работа!!!

Коментар

Телта беше с много малко по-дебела от тази на оригиналната човка. Не знам защо, но с нея поялника не можеше да вдигне висока температура и рязането беше тегаво. Нагряваха му се и вътре карантийте. Някой може да обясни защо това се получава, ще ми е добър урок.
                    Закона на ОмА. По-дебел, че и меден проводник = по-малко съпротивление, следователно по-малко греене на накрайника. От друга страна повечв ток = почти "накъсо" трансформатор на поялника = греене на частите му. Все едно да мушнеш медна скоба в контакта и да се чудиш що скобата не свети като жичка на крушка, пък бушонът гърми
                    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

За да не пиша нова тема ,искам да попитам може ли да се използва пасажерското моторче за управление на климатроника и труднодостъпно ли е,тъй като при мен това отпред липсва незнайно защо,а клапата е счупена и явно ще се сменя с алуминиева за обикновен климатик.
                      Другия ми въпрос е къде се намира клапата за рециркулация на въздуха в купето за да проверя и нея дали работи

Коментар

• дядо владо
                        дядо владо коментира
                        Редактиране на коментар
                        Звънни ми, че не ми се пише за хиляда сто седемдесет и петнадесети път ! 0877170727

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X