Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с динамото на Гранд Чероки ZJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с динамото на Гранд Чероки ZJ

Здравейте колеги.От около година съм собственик на Гранд Чероки 2.5 тд 95г..До сега не съм имал проблеми с джипа.Миналата година палеше без проблем на 1/4 оборот при -25гр.но като запали започва да трака като стар трактор и не зарежда акумилатора в зависимист от околната температура за различен период от време(колкото е по студено толкова по дълго трака и не зарежда
    )оставях го да поработи около 3-4минути на място и спира тракането започва да зарежда.Като се стопли времето това изчезна-пали зарежда и всичко ок.така докато се застуди отново.Но тази година периода на тракане е по дълъг макар че температурата е по-висока и това го преглътнах ама взех да се замислям каква е причината за това.Днес се получи нещо друго-нямах време,закъснявах за работа и тъгнах на обороти без да изчакам да се успокои и да започне да зарежда-карах така около 3км. и изведнъж волтмера падна на нула спрях без да гася двигателя погледнах да не се е откачил някои кабел но.... не,Тръгнах пак само на обороти и след около 50м.двигателя утихна динамото заработи и всичко пак се нормализира.През обедната почивка решх да разгледам по-подробно динамото и всичко сързано със зареждането на акумолатора.Запалих без проблем двигателя тракаше,динамото не зареждаше за около 2-3мин.и после пак се оправи.Мерих и с мултицет всичко си е нормално.Някой то вас сблъсквал ли се е с нещо подобно???Нормално ли е това??От какво може да е ???Как се е справил с проблема???Благодаря предварително за съдействието.

От: Проблем с динамото на Гранд Чероки ZJ

Здравейте.На никой ли не му се е случвало подобно нещо??Или поне някаква идея???Ако някой познава добър майстор в Пловдив ще съм му благодарен(ще почерпя) да ме насочи.Благодаря предварително.

Коментар

Мисля че е нормално. И при мен е така. Генераторът е малко слабичък и трябва повече време, за да компенсира разхода от акумулатора - има и подгряване преди стартер. Ако, след запалване, подадеш газ, ще съкратиш времето до 5-10 секунди. Освен това, генераторът няма реле. Функцията се изпълнява от компютъра и не е невъзможно конструкторът да е решил да забави малко дозареждането с цел да намали тока. Това не съм го разучавал - само гадая. Ако съм разбрал правилно оплакването ти, нямаш проблем.
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Колега не е проблем, и при другите е така! Като го запалиш свещите продължават да греят определен период от време (зависи от температурата) което си е една консимация от към 80 - 100 ампера. Тракането също от части нали мотора е с хидравлични повдигачи , може да има малко подобрение след смяната на маслото.
        Jeep ZJ 4.0 HO, AW 4 , Quadra Drive
        NV 231 - COMMAND-TRAC
        3" lift

Коментар

Благодаря за успокоителните отговори.Споделих за проблема с приятел.Той е на мнение че тропането е от някаква система която дава аванс за по-лесно палене при студено време,предполагаме че се командва от датчик за околна температура(докато тропа колата е много мудна)и едва като загрее пуска зареждането на акумолатора.Това са само предположения.Според вас възможно ли е да е така???Сега нямам време прибирам се към 18 часа от работа и е тъмно а събота и неделя съм на лов но като свърши ловния сезон и една събота или неделя ще се заиграя за да го разуча.Забелязах че до генератора има нещо в което влизат 2 кабела и излизат други 2 които пък влизат в генератора,Утре през обедната почивка ще се закача за да видя какво влиза и излиза.Има ли някой от Пловдив с такъв двигател да погледна просто за консултация.

Коментар

Генераторът трябва да започне да зарежда нормално веднага след като двигателя запали. В началото зарядния ток е сравнително по-голям - току що е черпен голям ток от акумулатора за подгряване и стартер, продължава работата на подгревните свещи /4х12 - 15А=48 до 60А/. След първоначалния голям пик, заряднияt ток постепенно намалява, но в студеното време остава по-дълго време сравнително голям. Но независимо от всичко това, не е нормално зареждането да започва след няколко минути. Това говори или за проблем в генератора /лагери и от там евентуално лошо контактуване на четките в колектора/, или за проблеми с ремъка и най-вече някоя паразитна ролка или обтегач. От това би могло ремъкът да не е достатъчно обтегнат и при натоварване на генератора, същият да се пързаля по ролката и да не успява да я завърти както трябва. Подобен проблем с вибрации и тракане се получава при неизправна ролка - инерционен съединител на генератора /Alternator Decoupler Pulley/, но до колкото зная на 2.5 стария VM дизел ролката не е такава. Затова няма да е лошо да се огледат всички ролки и обтегач в системата на ремък-аксесоари, както и самия генератор. Разбира се причина за тракането след старта на двигателя може да са хидравличните повдигачи на газоразпределението, но това не обяснява липсата на заряд от генератора.
            Успех!
            Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
            First impression is not always true. Get inspired.
            Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
            Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

За зареждането съм сигурен! Когато взех моя дизелак имаше проблем със зареждането, като запаля седи малко окло 12в и после се вдигаше към 14в. след като потегля падаше пак на 12в. и отидох при майстор за ремонт, свалихме го и учудващо но алтернаторе вече беше правен и като нов, ест. пак сменихме всичко за шсеки случай монтирахме го паля и айде пак старата работа, в последствие разбрах че ми е заминал датчика за оборотите на коляновия вал и заради него свещите се пускаха да греят когато си поискат , след смяната на датчика всичко е наред. При мен са сменени ролки ремъци, ремонт на алтернатор, акумолатор, свещи и след паленето винаги има около 1 мин (зависи от темп) докато се вдигне волтажа! Алтернетора е 70А а свещите около пак толко нормално да му е тегаво докато работят.
              NV 231 - COMMAND-TRAC
              3" lift

Коментар

Първоначално публикуван от petar_pld Преглед на мнение
                Има ли някой от Пловдив с такъв двигател да погледна просто за консултация.
                Обади се на 0889/642195 - Митьо.
                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Благодаря колега ще му се обадя като остана малко по-свободен(само да не го притеснявам)Днес сутринта при +2гр..тропането и незреждането беше за 2минути.На обед нямах време да разглеждам но вечера като си тръгвах от работа при +8гр.нямаше никакво тропане и веднага започна да зарежда.Затова си мисля че ремъчната група няма никакво отношение към проблема.Даже и да се оправи проблема аз съм решил просто от любопитство да разуча каква е системата какво тропа и какво не му дава да зарежда.

Коментар

Колеги аз го карам 5 години и да чукна на дърво все оште нямам тези проблеми .С паленето зарежда и без да му давам газ .Проблема на тези генератори е це са DENSO а не BOSCH

Коментар

Моя също зарежда без да му давам газ но като е студено започва едва след като се е успокоил двигателя.

Коментар

Колега вземи една пробна лампа и я закачи на някоя от свещите, накарай някои да запали колата и вий че когато загасне пробната лампа и ще се вдигне волтажа на таблото ! Като цяло Американска кола-италиянски мотор-японски алтернатор = ? за тропанете е наормално за кола с хидравлични повдигачи при студено време по-старо масло!
                        NV 231 - COMMAND-TRAC
                        3" lift

Коментар

Здравей колега.Гимнастиката с пробната лампа я направих отдавна но лампата я вързах там където трябва да се подаде + на алтернатора за да се възбуди и да започне да зарежда.Плюса дойде едва след като двигателя се успокои.Затова в предишния си пост съм попитал тази Американска кола с Италиански двигател и японски алтернатор има ли нещо като аванс(нещо като смукач при бензина)за по-лесно палене и възможно ли е това да ограничава(изключва зареждането)за да не тормози двигателя?????Тропането е само докато е включен "смукача"или там каквото и да е.Маслото е ново на не повече от 1000 км.за 1г. го обслужвам за 2ри път.

Коментар

Тук е тъмна Индия , напрежението се регулира от компютъра до филтера. Като го запалиш оборотомера веднага ли отчита ?
                            NV 231 - COMMAND-TRAC
                            3" lift

Коментар

Оборотомера отчита веднага,всички уреди по тблото работят.Не ми работи авто пилота.Климатроника но защото нямам карданче(купих си втора употреба рабити около месец перфектно но ми се разпаднаха-начупиха пластините)Сега си търся нови пластини.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X