Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за раздатка (242)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за раздатка (242)

Привет, за мое съжаление си счупих джипа и сега имам нужда от малко съвети и отговори на някои въпроси.

Джипът е Cherokee XJ 1992, с раздатка 242 (Selec-Trac)

На един голям баир се откъсна кардана от задното каре. По-точно се откъсна една от скобите, които държат карето. Грешката ми бе, че джипът беше натоварен на предела на възможностите му, т.е. бе доста тежък и въпреки това го накарах да качва този безсмислен наклон. По-средата на склона втора бавна му умаля и в момента в който автоматът върна на първа и потегли пак зверски , дойде една част с бабуни (там където преди това джипове са боксували и изровили дупки) и джипът започна да подскача по тях докато върви нагоре. Предполагам тези подскоци доста допринесоха до това счупване.

Имам щети и по раздатката или частта която стърчи от нея назад, не знам как точно се нарича.
    Колега, който помогна да избием предното каре на кардана , за да го откачим ми каза, че се виждали две пукнатини по корпуса на раздатката (тази стърчащата част), от които ми изтече и маслото впоследствие.

В момента джипът върви само на предно (не се кара естествено), но единственият вариант да се случи това е на бавни скорости. Ако се опитам да включа Part-Time на бързи от раздатката се чуват звуци на незахапваща верига. Това последното може и да е нормално предвид, че няма заден кардан/задвижване , а превключването изисква малко движение напред!?
    Full-Time не съм опитвал да включвам.
    Иначе раздатката си звучи нормално при включени бавни. Докато ме теглеха навръщане забелязах, че километража и скоростомера не работят. Не отчитат нищо.

Въпросите са ми следните:
    1. Какво мога да очаквам предварително като ремонт ?
    2. Този стърчащият корпус на раздатката дали е взаимозаменяем с такъв от 231 ?
    3. Отчупената скоба на задното каре да я усилвам ли по някакъв начин или да я оставя пак "слабото звено" по веригата, за да предотвратя евентуални счупвания на по-скъпи части занапред?
    4. Как да подходя към ремонта, да сменя първо двете карета на задния кардан и скобите и да видя как работи раздатката или да свалям и проверявам и раздатката преди това?

Ако смятате , че има и нещо което пропускам или не засяга въпросите ми ще се радвам да го споделите. Благодаря.

Последно редактирано от verter; 30-04-12, 09:04.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

От: Въпрос за раздатка (242)

"Конуса" на Мишо "bigy" е при нас, и е излишен, така че звънни му да се разберете за цена и го отнасяй. Колкто до раздатката без отваряне не става. Обикновенно недовключват вилките, но в случея знам ли? Иво Иванов имаше раздатка и незнам какво реши да е прави? А тук имаме и 249 от "Гранд".....
    Скобите не ги усилвай.
    Поправи първо кардана.
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Близнаците имат цяла и здрава раздатка 242 (аз щях да я вземам, но се отказах). Звънни им ако искаш...

Коментар

Снимки от аутопсията.... строшени кожухНатиснете снимката за да я уголемите

Име:19-05-12_1659.jpg
Прегледи:1
Размер:47.8 КБ
ID:5375847, и маслена помпаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:19-05-12_1706.jpg
Размер:53.1 КБ
ID:5375848....проверка на вала за кривина не сме правили.....но нещата вървят към друга кутия.....пробваме да го маскираме като WJ и да го продадем като каран от монахини около манастира само в съботаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:18-05-12_1153.jpg
Размер:55.1 КБ
ID:5375846.....
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X