Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Cherokee '98 2.5TD VM с минерално масло 15w/40

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Cherokee '98 2.5TD VM с минерално масло 15w/40

Прочетох мнения, че за тези двигатели е по-добре да се слага минерално масло 15w/40 вместо препоръчваното полусентитично 10w/40.
    Някой да е пробвал вече? ...и като цяло какво ви е мнението?

От: Cherokee '98 2.5TD VM с минерално масло 15w/40

Няма показател, по който масло 15w-40 да е по-добро от 10w-40, това е за маслата като цяло. За това не виждам причина на този двигател да му е по добре с минерално масло.

Коментар

Карал съм и 10 на 40 минерално ,няма осезаема разлика.То като е мислен двигатела е нямало синтетика още

Коментар

А аз съм го карал (предния ми джип) и с 15W-50 и смело мога да твърдя, че е по-добре, особено лятото, защото запазва смазочните си качества при по-високи температури (не се пени)! При по-износени двигатели, еле пък с хидравлични повдигачи по-дебелото масло е за предпочитане, а на джип 98-ми набор колко да не му е износен двигателя, еле пък 2,5 на VM..?! Като цяло имаш по-добър температурен режим (минералните масла имат по-добър топлообмен), по-добро мазане и двигателя става чувствително по-тих! Лично аз го препоръчвам за двигатели на 180 000+ километра.

Коментар

Ами и аз като го прочетох това се замислих че може би има нещо такова че по-дебело масло ще е по-добре за старичък двигател особено през лятото, ама се чудя дали пък зимата няма да е проблем? ....а не ми се сменя масло всеки сезон

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
            А аз съм го карал (предния ми джип) и с 15W-50 и смело мога да твърдя, че е по-добре, особено лятото, защото запазва смазочните си качества при по-високи температури (не се пени)! При по-износени двигатели, еле пък с хидравлични повдигачи по-дебелото масло е за предпочитане, а на джип 98-ми набор колко да не му е износен двигателя, еле пък 2,5 на VM..?! Като цяло имаш по-добър температурен режим (минералните масла имат по-добър топлообмен), по-добро мазане и двигателя става чувствително по-тих! Лично аз го препоръчвам за двигатели на 180 000+ километра.
            И с двамата не съм съгласен. Нито двигателя има каквото и да е износване ако е обслужван по схема и собственика се е грижил за него като хората, нито пък минералното масло маже по- добре от полу или пълните синтетики! За това са измислени синтетиките все пак, за да мажат по- добре. От тука нататък единствено вискозитета отговаря за качествата на маслото при температурата на която работи! И тия простотии с луфтове и прочие, само едно минерално масло може да прецака луфтовете на здрав/хубав мотор на 150 000- 200 000км, който тамън си е влязъл в пика на работа. Пак повтарям, мотора трябва да е бил поддържан както трябва, а това, че нашите са на 400 000км които ние виждаме на таблото като 160 000, е друг въпрос. Дебелите пълни синтетики съответно са 10w50, 15w50 ... Има безброй много раздъвквани теми за маслата, намерете ги, а и вижте все пак в мануала какви вискозитети дават на съответния двигател.
            R 727cc BB KIT
            ZJ V8
            WK2 V6

Коментар

И аз съм на мнението на baha, синтетиката запазва качествата си много по-добре от минералното, при по-високи обороти нищо му няма, просто е по-качествено и издръжлива. Колкото е по-гъсто маслото толкова по-малко успява да се "завира" при високи обороти и за това го слагат на по-бавни двигатели.

Коментар

Първоначално публикуван от Rady1st Преглед на мнение
                И аз съм на мнението на baha, синтетиката запазва качествата си много по-добре от минералното, при по-високи обороти нищо му няма, просто е по-качествено и издръжлива. Колкото е по-гъсто маслото толкова по-малко успява да се "завира" при високи обороти и за това го слагат на по-бавни двигатели.
                по тази логика на бързооборотните двигатели слагат по-рядко масло, за да завира ли ?
                иначе по темата - при еднакви вискозитети винаги синтетиката ще е за предпочитане!
                В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Не разбрах защо по тази логика да завира? Но минерално на бързо оборотен двигател съм виждал как става на каша.

Коментар

По предписание на ВМ–а му дават минерално и смяна на 8 000 км.

Коментар

Първоначално публикуван от Rady1st Преглед на мнение
                      Колкото е по-гъсто маслото толкова по-малко успява да се "завира" при високи обороти и за това го слагат на по-бавни двигатели.
                      И да и не. На мотоциклетите и атв, пък и някои автомобилни използват горен вискозетет 50 тъй като оборотите там са зверски и работната температура на маслото е над 120 постоянни градуса. А относно предписанието на ВМ за минерално на 8000км няма как да е различно понеже 2.5 (пък и след това 3.1) когато е излязъл, всичко е било по SAE зимно/лятно. От тук вече най- универсалното е 10в40 полусинтетика (на ВМ-а му харесва определено) и 5в40 пълна синтетика, която не съм слагал до момента, на следваща смяна ще го пробвам.
                      R 727cc BB KIT
                      ZJ V8
                      WK2 V6

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X