Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нов член със Liberty KJ:))) и едно въпросче.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нов член със Liberty KJ:))) и едно въпросче.

Здравейте,от една седмица са съм собственик на JEEP KJ LN87 20 4X4,това е първата ми Джипка и със сигурност няма да е последната)),доста прочетох из форума за нея но имам един въпрос 100% е коментирано из темите но така и не ми стана ясно,Libertito ми е 2.5 CRD със ръчни скорости 2002 година.
    Става въпрос за предавката 4HL(на дисплея изписва PART TIME),разбрах как се включва и за какво горе долу става въпрос но питането ми е на кава настилка е препоръчително да я ползвам,например става ли за лека киша и заледен път или трябва да е кал до шия,за 2HL ми е ясно вече ,че е за сух път,и още нещо как се превключва на 4HLO и N.А и да не забравя някой може ли да ми препоръча сервиз за нея в Пловдив който е наясно с тези автомобили.Благодаря Ви предварително и Весело посрещане на празниците.
    Последно редактирано от starnet; 23-12-11, 12:38.

От: Нов член със Liberty KJ)) и едно въпросче.

Няма как да е хем на 4х4Hi хем на 4x4Low.
    starnet
    4HL(на дисплея изписва PART TIME)
    Това е раздатка NV231, на която означенията на лоста за превключване са
    -2wd
    /2 wheel drive/ т.е. само на заден мост /задвижващи са само две колела/ превключват се до 88 km/h;
    Shifting Procedure
    2H to 4H or 4H to 2H
    Shifting between 2H and 4H can be made with the
    vehicle in motion up to 55 mph (88 km/h). The transfer
    case will engage/disengage faster if you momentarily
    release the accelerator pedal after completing the shift.
    Apply a constant force when shifting the transfer case
    lever.
    -4 part time /задвижващи са и четирите колела - свързани т.е. няма междуосев диференциал/;
    4H 4-Wheel-Drive High Range - Locks the front and rear
    driveshafts together. Forces the front and rear wheels to
    rotate at the same speed. Additional traction for loose,
    slippery road surfaces only
    -N - neutral изключено е предаването към мостовете /ползва се когато ще теглят джипа/;
    -4x4 Lo задвижващи са и четирите колела с включена понижаваща предавка /бавни/ с пред. число 2,72 и отново без междуосев диференциал /какъвто тази раздатка въобще няма/. От тук следва: на сух терен с добро сцепление движението е само на 2wd. В режим4 part time може да се кара само на на сняг, лед, кал или друг хлъзгав терен /не трябва да се използва на сух твърд терен с добро сцепление/. При движение с по-висока скорост и включена предавка 4 part time на сняг, да се имат предвид евентуални проблеми с курсовата устойчивост на автомобила. При движение на сух терен с включена предавка 4 part time се получава натоварване в трансмисията и усилено износване, което може да доведе до подреда в раздатката, карданите, полуосите.
    4x4 Lo се включват само при преодоляване на по-сериозни препятствия /кал, преспи, много стръмни наклони и т.н./ Това отново е само на сняг, лед, кал, трева или друг хлъзгав терен /не трябва да се използва на сух твърд терен с добро сцепление/. Да не се превишават 40 km/h максимум.
    4H to 4L or 4L to 4H
    With the vehicle rolling at 2 to 3 mph (3 to 5 km/h), shift
    an automatic transmission to N (Neutral) or depress the
    clutch on a manual transmission. While the vehicle is
    coasting at 2 to 3 mph (3 to 5 km/h), shift the transfer
    case lever firmly to the desired position. Do not pause in
    transfer case N (Neutral).
    Ако раздатката беше NV242 Full time, щеше да има режим 4x4 Full time, при който може да се движиш с включено 4х4 на всякакъв терен. Там обаче има междуосев диференциал, който може да е отворен /Full time/ или затворен /part time/. Може да погледнеш руския сайт за по-подробна информация.
    Изтегли си и един User Manual за Liberty. Има го и Jeep-Систематизирана информация в но може би още нямаш достъп до там.
    Поздрави!
    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
    First impression is not always true. Get inspired.
    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Алекс, Благодаря ти ,ако имаш път към Пловдив обади се да почерпя.

Коментар

Първоначално публикуван от starnet Преглед на мнение
        Става въпрос за предавката 4HL(на дисплея изписва PART TIME),разбрах как се включва и за какво горе долу става въпрос но питането ми е на кава настилка е препоръчително да я ползвам,например става ли за лека киша и заледен път или трябва да е кал до шия,за 2HL ми е ясно вече ,че е за сух път,и още нещо как се превключва на 4HLO и N.А и да не забравя някой може ли да ми препоръча сервиз за нея в Пловдив който е наясно с тези автомобили.Благодаря Ви предварително и Весело посрещане на празниците.
        За лека киша, ако не ти боксува и поднася на 2WD по-добре не я включвай. Изобщо, ако прозира асфалт под снега вече има риск от прецакване на въпросната раздатка. За лед - тук има корифеи, които са категорични, че пък не можела джипката изобщо да завива на 4HI и пак не ставало. Моите наблюдения (и аз съм със същата раздатъчна кутия) са доста по-различни . Ще усетиш поведението на колата и сам ще се ориентираш. На лед просто внимаваш с газта, особено в завоите, както впрочем и при всяка кола. Честита Jeep-ка.
        Доп.: От 4HI отвеждаш лостчето леко вдясно и надолу (т.е. назад - по реда на надписите на лостчето), за да включиш бавните 4LO - при предварително натиснат съединител или изключено от скорост (туй за ръчни скорости). Не правиш пауза на N(eutral). По-добре е колата да е спряла или да се движи по инерция много бавно.
        Последно редактирано от Bogoljub Gagic; 23-12-11, 14:38.
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Да, и edoors имаше подобни наблюдения с неговия KJ Liberty в режим 4 part time. /Това докато караше Джип Чероки и преди да мине на Джипче Роки/ Даже той смяташе, че в този режим колата е по-стабилна в завой - примерно на пр. Петрохан при натрупал сняг. Според него на 4 part time е направо като трамвай по релсите. Според мен и в двата режима, KJ Liberty е доста стабилен зимно време на хлъзгав терен, а за да го извадиш от курса и да го накараш да започне да поднася или да го завъртиш, трябва сериозно да натиснеш газта в завой или първо да намалиш и после да подадеш рязко газ, като същевременно навиеш волана. Така даже и "осморки" можеш да правиш.
          Поздравления и от мен за Джипа!
          Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
          First impression is not always true. Get inspired.
          Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
          Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
            Да, и edoors имаше подобни наблюдения с неговия KJ Liberty в режим 4 part time. /Това докато караше Джип Чероки и преди да мине на Джипче Роки/ Даже той смяташе, че в този режим колата е по-стабилна в завой - примерно на пр. Петрохан при натрупал сняг. Според него на 4 part time е направо като трамвай по релсите. Според мен и в двата режима, KJ Liberty е доста стабилен зимно време на хлъзгав терен, а за да го извадиш от курса и да го накараш да започне да поднася или да го завъртиш, трябва сериозно да натиснеш газта в завой или първо да намалиш и после да подадеш рязко газ, като същевременно навиеш волана. Така даже и "осморки" можеш да правиш.
            Поздравления и от мен за Джипа!
            Вдъхновен от тази тема и дискусията тук
            Първоначално публикуван от glinski Преглед на мнение
            ...
            Вчера към 10 ч. вечерта на "почистена" главна улица в краен квартал изпреварих една иначе хубавичка "Витара", която се пречкаше и едвам пъплеше (може човекът беше чел страхотиите из нашия форум ), като за целта (за по-сигурно) включих 4HI, вдигнах докъм 80 км/ч по снега и водим от внезапна налудност реших да пробвам как "ще изправя идващия завой" (нямаше насрещно движение), завоят - не много тъп ъгъл около 60 градуса. Еми... нищо не стана - зави си и то с подаване на газ по време на завоя...
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Моят съвет е да внимаваш ако не си карал кола със задно предаване на хлъзгав път. Независимо че караш по асфалт, ако е заледено или кален гледай да си превключил на 4HI. Имах много особено :-) преживяване преди две години, на околовръстния в прав участък, без газ, на заледен асфалт на 2HI. И още нещо, обърни внимание на гумите! За зимата - зимни гуми, а за лятото - летни. Ако караш OFFROAD повече - търси си такива, но имай предвид че те не са подходящи за заледен и хлъзгав терен.
              Желая ти много успех и безаварийност и Весела Коледа!

Коментар

Поздравления за избора!
                LZ1ZAH

Коментар

Привет starnet. Честита придобивка и дано само радост ти носи.
                  Виждам, че колегите са ти отговорили повече от подробно и няма кой знае какво да добавя по теорията. Опита ми показва, че само на задно е доста нестабилен Jeep-a на сняг...дори имам съмнение, че старото ми Ауди 80 се справяше по-добре. За щастие навремето съм трупал опит на Москвич та задното си е направо удоволствие....аз лично се чувствам по-комфортно така отколкото с предно.
                  Съвета ми е да си включваш смело 4 х 4 кгато е заснежено...просто да внимаваш повече по завоите. Ако те са сухи...просто си включи пак на задно за да не товариш системата. Не забравяй, че включване от задно на 4 х 4 става до скорост 88 км/ч.

Успех и ако Алекс не мине то ще дойда аз..няма да бастисваме почерпката я .
                  Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Много джипове са винаги с включено 4х4, Така ли е и при JEEP, в смисъл може да си се кара постоянно без никакви последствия?

Коментар

Първоначално публикуван от Rady1st Преглед на мнение
                      Много джипове са винаги с включено 4х4, Така ли е и при JEEP, в смисъл може да си се кара постоянно без никакви последствия?
                      На тук коментирания модел - KJ с раздатъчна кутия NP/NV 231 - не. Ако е със споменатата по-горе раздатка NP/NV 242 - тогава може.

Коментар

Благодаря ви на всички,сега вече разбрах точно как се ползва моята кутия,сега видях,че в темата съм объркал една буква вместо I съм натиснал L ,но вие ме разбрахте добре, на лоста ми пише 2HI / 4HI / N / 4HLO. А за евентуален сервиз в Пловдив който да ми поддържа евентуално джипчето някой не се ли сеща. Весела коледа на всички

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X