Здравейте, забелязах омасляване по щита дето е зад спирачния диск на задна дясна гума. Като гледам, може и около 100 грама да са изтекли. След път сълзи доста. Мислех, че тече само от семеринга, но после се оказа, че и зад гумената тапа на пробката също тече. Може ли някой да каже защо се получава тоя теч, дали от проблемна семеринга, или просто поради запушен отдушник се увеличава налягането и избива и през пробката? Не съм сигурен в състоянието на отдушника, макар да изглежда наред. Изтеклото количество дали може да се окаже фатално и да се счупи нещо, ако се кара продължително без да се долее? И дали първо да долея, или направо да се сменя семерина, продухване на отдушник и т.н.?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Тече масло от задния мост
Свий
X
-
От: Тече масло от задния мост
За да разбереш дали въобще може да се кара така, трябва да видиш поне какво е нивото в момента. Спри някъде на равно място и свали гумената пробка и опипай с пръст докъде е сега нивото. Ако е почти до ръба на пробката или съвсем малко под нея, вероятно може да се кара така до ревизия на диференциала. Ако е доста надолу трябва поне да се долее до необходимото ниво. Зависи и кога е сменяно за последно това масло, ако е скоро може само да се долее, а ако не е - по-добре е да се смени с ново, като ако си с LSD в задния мост, маслото ще трябва да е с добавката за LSD. Така, след сваляне на капака ще може да се почисти и огледа състоянието на диференциала.
За да започне да избива и да тече от различни места, включително и от гумената пробка, възможно е именно поради запушване на маркуча на вентилацията да се създава повишено налягане в моста. Едно профилактично почистване и продухване на маркуча и пробката няма да навреди, а и евентуално би показало дали от това е текло. Ако след почистване и продухване, и след проверка на нивото течът спре - всичко ще е ОК.
Успех!Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
First impression is not always true. Get inspired.
Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
Reading is sooo boring, unlike writing!
-
Благодаря за отговора, предполагам при такова протичане наистина запушен отдушник ще е причината. А като се отпуши той, протеклата семеринга ще може ли да се ползва или се налага смяна? Иначе моста е с ЛСД и вече се оглеждам за кастрол 75в140, дето си имал нужната добавка.Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8
LZ1POP
Коментар
-
Пробвай първо с продухване и почистване на отдушника, провери нивото в диференциала, почисти местата откъдето е текло и покарай така за проба и за да видиш дали ще протече пак. Може да се окаже, че това е достатъчно и семерингът си е читав, но е пропуснал заради повишеното налягане в моста. Ако е така, то при отпушването на вентилацията нещата ще си дойдат на място и всичко ще е ОК. Ако пак протече - тогава ще мислиш за смяна на този семеринг с нов. Огледай все пак какво е състоянието на маслото - дали не е замърсено, или пък да е влязла вода и т.н. Ако има съмнения за замърсяване, то с такова масло не трябва да се кара а да се сменя, като преди това всичко в моста отзад се промие и огледа добре.Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
Коментар
-
Резнах маркучето от гредата горе, че не се вадеше. Духнах докато държа пробката запушена, и като си махна ръката излиза въздух. Почистих и пробката (как са сложили само гумена пробка). По едно време се замислих дали кучето не е заровено в щуцера на гредата, и да го е запушило? На глед имаше отвор, макар и с диаметъра на карфица. На следващия ден минах около 10 км, май не се омасли, ама ще трябва по-сериозен тест. Маслото е на добро ниво, наглед е чисто, гъсто и зеленикаво - такова ли трябва да е (май е 75в140 с добавка)? Като се има предвид, че е доста "металик", задават ли се проблеми и наложителна ли е смяна на маслото и ревизиране на дифа?
Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8
LZ1POP
Коментар
-
Това при положение, че има износване на полуосите, семерингите и лагерите. Но в този случай май не е така и, ако всичките течове са спрели, вероятно става въпрос за запушена вентилация . По-скоро би било добре да промие диференциала и да смени маслото с ново за да е спокоен.
Поздрави!Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
Коментар
-
Kuzdov, какво ме направи ти, към обир на банка ме подтиквашСлед като продухах нещата и почистих пробката, теч от пробката няма, а теч от семеринга или няма, или не е толкова забележим както преди. Все пак трябва да го покарам на дълго разстояние в топло време, за да се види по-сигурно. По данни от предния собственик маслото е сменяно преди няколко месеца, ама пак е доста металик, та скоро ще се наложи май смяна. Може смяната да стане с махане на капака, за да се види каква мизерия е отдолу.
Сега един тъп въпрос, не ми се смейте! Като се вдигне задния мост на колата, колелата трябва ли да могат да се въртят свободно? При мен се завъртаха малко и след това затягаше, и това при неутрално положение на раздатката?Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8
LZ1POP
Коментар
-
Щом си с LSD в задния мост, когато са вдигнати и двете колела на моста във въздуха и завъртиш едното колело, то и отсрещното започва да се върти в същата посока. Ако нямаш LSD и въртиш едното колело, то другото се върти в обратна посока. Ако си вдигнал във въздуха само едното колело на моста а другото е на земята, то тогава при завъртането му постепенно започва да затяга заради LSD-то.Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
Коментар
-
Първоначално публикуван от ivorus Преглед на мнениеKuzdov, какво ме направи ти, към обир на банка ме подтикваш.....
! За съжаление изключително рядко причината е само запушен отдушник. Обикновено при джипове на почтена възраст се получава износване на полуосите в зоната, където се търкаля лагера и контактува семеринга. Смяната с нови временно закърпва положението и протича пак. Някои колеги правиха опити за "побългаряване" с друг тип лагер, обаче неуспешно. Та затова ти казвам да имаш едно на ум и да не таиш прекалени надежди. Пък ако не съм прав, имаш причина да почерпиш
...
"Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнениеЩом си с LSD в задния мост, когато са вдигнати и двете колела на моста във въздуха и завъртиш едното колело, то и отсрещното започва да се върти в същата посока. Ако нямаш LSD и въртиш едното колело, то другото се върти в обратна посока. Ако си вдигнал във въздуха само едното колело на моста а другото е на земята, то тогава при завъртането му постепенно започва да затяга заради LSD-то.Като завъртя колелото, другото се завърта малко в обратната посока и после в същата, и веднага след това колелата не могат да се въртят повече на ръка. Може би железата в раздатката имат доста голямо съпротивление, дори на неутрал.
Иначе засега май спря теча, ама просълзява една капка от пробката... Трябва да го пробвам на дълъг път.Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8
LZ1POP
Коментар
-
За да правиш тази проба изключи трансмисията от раздатъчната кутия - трябва да е на N "neutral" Тогава си отцепил колелата, мостовете и карданите от скоростната кутия.Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
Коментар
-
Ами изключил съм я, накрая съм написалЗасега моста е добре, ама сетя ли се за моста, веднага ме спохождат и мисли за път до Костинброд
Даже вече разучих как се сменя тоя семеринг, и никак не ми хареса операцията.
Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8
LZ1POP
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар