Обява

Свий
Няма добавени обяви.

някакъв проблем с двигателя...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• някакъв проблем с двигателя...

да, тръгвам преди обяд за вилата с детето и VMa на Белчо реши най сетне да си покаже рогата,май ...
    паля аз - от четвърт, нооо дочувам шум необичаен. тракане някакво.ритмично. не е като на желязо. по скоро "пуфкане"...вдигнах капака ослушах се -някъде от към генерацията, турбото, дебелите тръби на интеркулера се дочува -пуф,пуф,пуф... не на желязо. реших че е опряла някъде тръба на генерацията или нещо се е разместило.и тръгнах.колата си върви, няма грижи.не загрява , има си мощност.ама пуфка.спрях на хит да пазарувам и на излизане пак паля и вдигам капака.пуфка. пипам маркуча на радиатора -не забелязвам повишено налягане. пипам дебелия маркуч на кулера и го усещам веднага - ритмично дуфкане в маркуча,като пулс се напипва.дойдох си на герман, колата си върви - грижи няма. ама дуфка. пак вдигам капака и започвам да опипвам и оглеждам. откачам капака на въздушният филтър и оле! от него започва да се чува ясно и силно :ДУМ,ДУМ,ДУМ...

та така, ясно е че ще се води Белчо на доктор, лошото е че чак другата седмица, щот съм преди това в командировка и той ще ме чака в софето.

въпроса ми е имате ли някакви идеи, какво да очаквам?да гледам ли нещо днес/утре докато си почивам или само да си стискам палци да ме прибере до града?

ще съм благодарен за всякакви съвети.
    не бързам за никъде...
    XJ 2.5TD '98

От: някакъв проблем с двигателя...

От описанието, прилича на смукателен клапан.

Коментар

много странно/поне за мене е много странно/, слизах преди малко до селото, пътя е доста стръмен, колата си бумкаше, но при разминаване с един насрещен, като превключих от 3та на 2ра, за да задържа колата - бумкането изчезна. свърших си работата доло, паля, тръгвам на горе няма думкане, няма дявол.колата си върви. ако е бил клапан -това дали е възможно?
      не бързам за никъде...
      XJ 2.5TD '98

Коментар

повдигачите на 2.5 са хидравлични ... може нещо от време на време да засича някой
        Jeep Grand Cherokee 3.1 Td 2000
        Jeep Cherokee 2.5 Td L 1996
        Audi Q7 3.0 TDi 08
        Peugeot 306 1.8 16V 99 139dB

Коментар

Някой водач на някой клапан прави беля и задържа клапана отворен/затворен.
          При мен това ми се получи близо до Молдовската граница, но не се оправи и се прибирах с помощта на твърда връзка... Най-интересното беше, че не плащах такси, понеже не се прибирам на самоход
          Лошото е, че при теб го прави от време на време. Решението ти би могло да е - карай докато затегне нацяло и тогава се сменя водач, клапан, гарнитура глави, шлайфане... абе мъкааа...

Коментар

Ако е клапан не трябва ли съответния цилиндър да не работи и да се получи осезаема разлика в мощността?
            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
              Ако е клапан не трябва ли съответния цилиндър да не работи и да се получи осезаема разлика в мощността?
              Има вариант и да не се получи "осезаема разлика в мощноста". Точно тоя мотор има проблем с изваждане на шпилките на кобилиците. В резултат клапаните затварят по рано. Ако е изпускателен клапан в цилиндъра остават газове под налягане и при отваряне на смукателния клапан се чува такова "бумкане" във филтъра.

Коментар

ако е шпилка, няма да се оправи от самосебе си...

Коментар

Промий мотора с някаква добавка,след което смени маслото с по-гъсто.Ако се появи пуфтенето пак,ще трябва да се отваря.
                  0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Извади въздушния филтър и го огледай дали няма някакъв дефект - дупка или нещо подобно. Преди да го извадиш огледай дали добре уплътнява. Също огледай въздухопровода след филтъра - огледай го с някакъв спрей дали не се е цепнал някъде и да засмуква въздух.
                    Идеята ми е че може да е попаднала някаква твърда частица във въздухопровода и да е заседнала на смукателния клапан на някой цилиндър. И в един момент е засмукана в цилиндъра и е изгоряла.
                    Ако тия магии не помагат профилактично може да провериш компресията на цилиндрите.
                    Преди всичко е важно да следиш дали това "пуфтене" ще се появи отново, колко време ще трае, ще изчезне ли. Накратко добре опознай противника преди да се бориш с него.

Коментар

Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
                      ако е шпилка, няма да се оправи от самосебе си...
                      Има резон. Както се каза по горе, има вариант със "засичане" на хидравличен компенсатор. Това обаче, само в комбинация с износени повдигателни пръти. Тогава клапана пак остава без ход и съответно затваря по рано.

Коментар

Бистрена тема със същия проблем
                        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                          Има резон. Както се каза по горе, има вариант със "засичане" на хидравличен компенсатор. Това обаче, само в комбинация с износени повдигателни пръти. Тогава клапана пак остава без ход и съответно затваря по рано.
                          Аз залагам на пръти

Коментар

Първоначално публикуван от ninja_1 Преглед на мнение
                            Промий мотора с някаква добавка,след което смени маслото с по-гъсто.Ако се появи пуфтенето пак,ще трябва да се отваря.

хмх. преди 20 - 30 дни смених за пореден път маслото -карам с лики моли 10w 40.... рядко не е , по скоро като сменях преди месец препълниха с към 0.5л...ще се отваря сигурно! по спомени през най лютите студове зимата направи подобен номер, но мислих че кардана е обледенил -щото като отидах при дядо владо -изчезнаааа. а може да е било същото. другата седмица ще го ровиме, явно. като ми остане време

благодаря за мненията.таман се прибрах от ВН. като се освестя -пак ще ги изчета.
                            не бързам за никъде...
                            XJ 2.5TD '98

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                              да и аз така повярвах на майстора ми тогава... да ама не... поне си смених и прътите...
                              а после и гореопоменатата от мен процедура за съжаление, но поне от тогава с изключение на шпилките съм нямал проблем!
                              лошо но факт!
                              просто споделям личен опит...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X