Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ABS система на XJ'1996

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ABS система на XJ'1996

Преди време установих, че на джипа не му работи ABS системата.
    Вчера проверих предпазителите и релетата в двигателния отсек. Тайничко се надявах там да е проблема, но уви - всичко си е ОК.

Въпросът ми е сега какво да проверя?

И още един въпрос - винаги ли когато се задейства ABS - а, трябва да се усеща на педала?
    Питам защото гледам, че на Черокито има и някакво моторче в комплект с помпата и да не би то да разпределя налягането към колелата, без да се усеща на педала.

От: ABS система на XJ'1996

За съжаление ще се наложи да посетите БС. Единствено там има техника за диагностика на ABS системата.
    Свети ли лампата на таблото?
    YJ 1995 Sport. 2.5, AX-5, Command-Trac (NP231)
    XJ 1996 Sport, 4.0. AW4, Selec-Trac (NP242) - retired
    WJ 2000 Limited, 4.0, 42RE, Quadra-Drive
    KJ 2002 Limited. 3.7, 45RFE, Selec-Trac (NP242)

Коментар

Не, не свети лампата на таблото.

При теб усеща ли се на педала, като се задейства с - мата?
      Последно редактирано от walker; 14-11-10, 17:40. Причина: препинателен знак

Коментар

При "нормалните" джипки при даване на контакт светва "АБС-то" за няколко секунди и гасне, при някои гасне при скорост над 20км/ч. това значи че системата е изправна и трябва да работи, ако системата не работи лампата трябва да свети постоянно....а за сигурен тест трябва да се засилиш поне с 40 км/ч. на мокро или прашен път.
        П.П. нямам опит как ще се държи при изгорели бушони
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Дядо Владо, бушоните са ми здрави. На таблото нищо не свети. Теста вече го правих...

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
            ...... На таблото нищо не свети....
            В смисъл, че и началния тест го няма тогава цялата система е загубила захранване, случвало ми се е да открия разкачен куплунг на блока за управление....
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Тоест има лампа и след определено време загасва?
              Или няма? Може да има и липсваща лампа в таблото.
              Вярно е че струва пари, но за истински резултати трябва да се прегледа на компютър. За съжаление имат само в БС.
              По принцип преди да се направи това е добре да се прегледат елементите и връзките между тях на ABS системата - бушон, релета, лампата на таблото и т.н.
              На моя XJ преди време ми светна лампата и след диагностика се откри проблем със сензора на задно дясно (сменях всички карантии на спирачките отзад) и предполагам се е увеличила хлабината между сензора и гривната. За да на ме дразни лампата имам закачен на този куплунг (под задната седалка) нов датчик, който ми чисти грешката при всяко стартиране. Като ми остане време ще погледна обстойно дали е за смяна стария.
              НЕ си спомням да съм усещал работата на ABS-а на педала, както на други автомобили.

Коментар

Първоначално публикуван от klamat Преглед на мнение
                ...НЕ си спомням да съм усещал работата на ABS-а на педала, както на други автомобили...
                Аз пък, на всички коли които съм карал, и по една или друга причина се е задействал АБС-а, съм усещал на педала (включително и на WJ-я, гледам че в твоя подпис имаш WJ...сигурен ли си че той не рита?). За мен лично, това е сигурен знак че системата работи.
                Това е от уикипедия.. "ABS при обикновено спиране не действа, тя се задейства само когато колелата са на път да блокират. Системата се управлява от микрокомпютър (самостоятелно обособен електронен блок), който получава сигнали за въртенето на колелата от монтираните в тях датчици. Микрокомпютъра обработва получената информация и чрез електромагнитни клапани управлява налягането на спирачната течност (флуид) към колелата. Когато едно колело (или повече) при спиране е на път да блокира, системата намалява налягането към спирачния му механизъм, отпуска го и мигновено отново увеличава налягането, като го подържа на границата на блокиране. Това водачът на превозното средство го усеща като пулсации в спирачния педал, при което вибрира и целият автомобил."
                Поздрави

Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
                0877стоидевет215–Радослав

Коментар

Имах предвид XJ-a. Знам какво е усещането от сработване на ABS.
                  По принцип карам доста разумно и обикновено ми се е случвало да сработи ABS-а при неравност на пътя и то на VW.

Коментар

Първоначално публикуван от klamat Преглед на мнение
                    Тоест има лампа и след определено време загасва?
                    Или няма? Може да има и липсваща лампа в таблото.
                    Вярно е че струва пари, но за истински резултати трябва да се прегледа на компютър. За съжаление имат само в БС.
                    По принцип преди да се направи това е добре да се прегледат елементите и връзките между тях на ABS системата - бушон, релета, лампата на таблото и т.н.
                    На моя XJ преди време ми светна лампата и след диагностика се откри проблем със сензора на задно дясно (сменях всички карантии на спирачките отзад) и предполагам се е увеличила хлабината между сензора и гривната. За да на ме дразни лампата имам закачен на този куплунг (под задната седалка) нов датчик, който ми чисти грешката при всяко стартиране. Като ми остане време ще погледна обстойно дали е за смяна стария.
                    НЕ си спомням да съм усещал работата на ABS-а на педала, както на други автомобили.
                    Лампа не знам дали има, защото не съм разглобявал таблото. На него нищо не свети за ABS.
                    Тоя преглед в БС ще ми излезе доста скъп, за това ще търся алтернатива. Що се отнася до предпазителите и релетата съм писал, че са изправни.

Коментар

Знаеш ли къде се намира въпросния блок за управление?

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
                        Лампа не знам дали има, защото не съм разглобявал таблото. На него нищо не свети за ABS.
                        Тоя преглед в БС ще ми излезе доста скъп, за това ще търся алтернатива. Що се отнася до предпазителите и релетата съм писал, че са изправни.
                        А имаш ли изобщо ABS Нямаш лампа, не щрака педалът, питам защото на мойто нещо (произв. 2004 ) за мой ужас се оказа, че фабрично няма В US станал задължителен от края на 2004 г.
                        И като пълен лаик да запитам знаещите: по какви белези (извън лампа "ABS" на таблото и поведение на спирачния педал) можем да разберем дали има такова нещо на колата ? Напр. в стария ми "ФВ Пасат" от 1991 г. в багажния отсек до капака на резервната гума има друг капак и под него - едно нещо като средно голяма тенджера под налягане Казаха ми, че било за АБС-а Колата (VW-то) наистина си има ABS (и лампа си има ) и доста често съм го активирал, от доста ситуации ме е извадил успешно.
                        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                          : ? Напр. в стария ми "ФВ Пасат" от 1991 г. в багажния отсек до капака на резервната гума има друг капак и под него - едно нещо като средно голяма тенджера под налягане Казаха ми, че било за АБС-а Колата (VW-то) наистина си има ABS (и лампа си има ) и доста често съм го активирал, от доста ситуации ме е извадил успешно.
                          Имам го същия Пасат. Това отзад е за централното заключване. Поне при мен е така, а АБС нямам.

Иначе съм карал сигурно над 30 различни коли с АБС и всичките чукат по педала при задействане.
                          Последно редактирано от Пенчо; 15-11-10, 19:17. Причина: допълване

Коментар

Май си отговорих на въпроса с "Чичко Гугъл". Това било ABS modulation unit и съдържа "тенджерка" или нещо като "къмпинг-газ" бутилчица
                            Я да видим дали така става: http://www.google.com/images?q=abs+m...w=1366&bih=677
                            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Ръководството 95 - 96 година (Комбинирано е за двата модела XJ-Чероки и YJ - Вранглер)
                              Гледате подробно от 5-33 натам - ABS системата описание на елементите, разположение и т.н.
                              95XJ_5.PDF

Добре би било,като за начало да проверите дали има лампа на таблото (изгоряла) или някои от предишните собственици я е махнал.
                              След което да проследите дали са налични всички елементи от системата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X