Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смесване на масла.....?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смесване на масла.....?

Имаме спор тука с един колега относно смесването на двигателното масло.Той винаги налива и долива каквото му падне без да гледа марка, вискозитет, синтетика, полу и т.н.(ама колата е служебна де).Аз избягвам да правя такива неща просто защото не съм сигурен дали е правилно.Разрових се из форума но не намерих почти нищо.Не намерих по добро място да пусна темата но, ако има нека модераторите да я преместят.Дайте да разясним при какви условия може да се смесва масло.Примерно:
    1.Ако е една и съща марка само че едното е 0W30 а другото 5W30 ?
    2.Пак една и съща марка само че едното 10W40 а другото 5W50 или 10W50 ?
    3.Абе там синтетични, полусинтетични, минерални, незнам какви има още други.Въобще смесване на различни видове масло допуска ли се и при какви условия?

П.П. Може би беше по-добре да я пусна в главния раздел 4x4 защото не става въпрос само за JEEP.Моля ако може някой да я премести.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
    0877стоидевет215–Радослав

От: Смесване на масла.....?

Моторните масла се смесват неограничено и от това не произлизат беди. Получава се масло с междинни свойства, което може да е или да не е подходящо в конкретния случай.

Коментар

Мда. От личен опит-смесвал съм моторни масла от всякакъв вид и марка и няма ядове относно пресичане и други подобни митове (на които и аз вярвах, докато не пробвах). Лошото е, че накрая наистина не се знае какво точно има вътре и понеже при висок разход на масло и съответно често доливане, филтърът се забравя, е много вероятно по някое време колата да започне да работи без него, понеже междувременно се е запушил....
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

3. Има вероятност да се "пресечат" маслата, но е много малка. Според разкази на запознати: при смесване, когато се получи "пресичане" видимо "компилацията" не е хомогенна.
        Най-просто, за да е сигурно, че крайния резултат "става" (т. е. маслата се смесват видимо безпроблемно), може предварително да се "забъркат" малки количества примерно в една пластмасова капачка. Като резултат трябва да се получи хомогенна течност. Естествено "пресичане" евентуално може да стане при смес от минерално и синтетично (на теория). Собственият ми опит с минералните масла е, че няма проблеми. Но горните мнения обясняват крайния резултат...
        Публикувайте отговор

Коментар

Смесвал съм и няма проблем, но това го правех само на камиона /служебен/, на колата не бих го направил.
          Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
          Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Тук има писано по същия въпрос: http://www.offroad-bulgaria.com/show...833#post591833

Коментар

И кастрол продават "универсално" масло за доливане във всякакви двигатели и всякакви масла в разфасовки 1/2 л. на цена за цял литър.
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Благодаря на всички за отговорите.Стана ясно че няма проблем да се смесват каквито и да е масла..... стига колата да е служебна или прежалена. Поне на мен това ми стана ясно де. Никога не съм мешил няма и да го правя.Поздрави на всички..
                Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
                0877стоидевет215–Радослав

Коментар

И да го мешаш проблема ти е никакьв при определени мотори които не изискват задьлжително синтетични масла.Редовната смяна и добрия филтьр са далеч по-важни от това дали на 10/40 си му долял 15/40 или 15/50.Важното е да спазваш вискозитета за сезона и не е толкова важно с какво вьрви ако не изисква синтетика.

Пресичане няма как да има ако маслото е редовно без значение на коя марка е и какво е маслото.Като неписано правило се смята,че едно от най-добрите и универсални масла е синтетика до 50 предназначена за бензин и ДИЗЕЛ.Това можеш да го пердашиш на каквото ти падне без да се замисляш какво иска мотора.Минаха времената на корковите гарнитури и течовете от синтетиката.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

За пресичане на маслото нямам опит, но съм виждал с очите си експеримент на приятел при "смес" от минерално и синтетично масло - разделят се на гравитачен принцип, когато са в покой.
                    Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Първоначално публикуван от Todor_Ninov Преглед на мнение
                      За пресичане на маслото нямам опит, но съм виждал с очите си експеримент на приятел при "смес" от минерално и синтетично масло - разделят се на гравитачен принцип, когато са в покой.
                      Това да го видя няма да го повярвам!
                      Освен,ако едното масло е налято в другото и не са разбъркани.
                      много автомати-слаби резултати!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X