Случайно попаднах на обява в мобиле на един видински Terracan, който според обявата бил преработен с механична горивна уредба. Оставяйки настрани твърденията, че не е виждал офроуд, а е оборудван с А/Т гуми, шнорхел и т.н., но ми е интересно, ако някой се е сблъсквал с подобни конверсии, с части от какво е сътворен този франкенщайн? Помпата, дюзите...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Terracan 2.9 crdi с механична горивна уредба...?
Свий
X
-
За Теракан не знам но преди 15тина години на Мерцедесовия 2.5 турбодизел без проблемно се слагаше механична помпа. С комбинации от съществуващи бутала и вал докарваха до 200 коня със стоковото турбо. С друго турбо и преправки по помпата до 600-700 коня.
Помпите се различаваха само по това, че на едната има жило, а на другата един магнит дърпа рейката.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Там е ясно. Той мерцедесовият си е предкамерен и както казваш просто ГНП от такава с ел.упраление става с механично, но дозирането на цикловата порция си остава в помпата, а дюзите просто се отварят от налягането.Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнениеЗа Теракан не знам но преди 15тина години на Мерцедесовия 2.5 турбодизел без проблемно се слагаше механична помпа. С комбинации от съществуващи бутала и вал докарваха до 200 коня със стоковото турбо. С друго турбо и преправки по помпата до 600-700 коня.
Помпите се различаваха само по това, че на едната има жило, а на другата един магнит дърпа рейката.
Но в случая с хюндая говорим за комън-рейл, тоест дозиране от дюзите. А и това, което ме смущава - всеки е виждал комън-рейл дюзи как изглеждат като монтажен габарит и не мога да разбера какъв механичен аналог са монтирали. Аз поне на първо четене за система с механична ГНП дюзи за директно впръскване се сещам само за първите VW TDI. Примерно 1Z на Голф 3 например и подобните модели от онова време. Иначе после има доста модели с механични дюзи и директно впръскване, но помпите винаги са с електронно управление, примерно VP37, VP44...
Коментар
-
Бъркаш за TDI при VAG, всичките са с електрическо ГНП, включително 1Z. Не съм сигурен за баш първите TDI, които са всъщност в Ауди 100, но мисля че и там е с компютър. Иначе първия автомобил с директно впръскване на дизела, и вероятно механична ГНП е Фиат Крома, не помня 1,9 или 2,0. При малко по-големите мотори, SOFIM-ския по разни модели на Ивеко, го слагат на какво ли не, там със сигурност механична ГНП. На Ленд.Ровер 200 и 300Tdi, демек 2,5 литровия им мотор най-разпространен в Дискавъри.
За Теракана, може да се предположат различни неща. Първо, и най-невероятно, ако са му намерили пасващи горе-долу механични дюзи. ГНП на БОШ примерно, ще се намери. Това е дизел, и то с директно впръскване, дадеш ли му нафта, все някак ще работи. Трябва обаче или много знания и експерименти, или луд късмет, за да заработи това нещо що-годе прилично по този начин.
Втори вариант, това си е Паджеро, моторите пасват, даже 2,5 (4D56) лицензен си го има от завода, същия като на Галопер, просто не е бил за европейски пазари. Отделно, може мотора да е хептен друг, проекти има всякакви.
...
А иначе, виждал съм насадена механична ГНП на 1,9TDI на VAG, но и там може да се направи и доста читаво, и доста калпаво.
-
Прав си Цецо, не знам защо съм се заблудил, че Голф 3 ТДИ е с механична помпа... Не знам 2.5ТДИ, 5 цилиндровото как беше, но явно щом са с директно са и с ел. ГНП. За италианците не се бях сетил.
Отделно, предполагам, че може би такива системи има при разни бусове, лекотоварни, преди масово да навлязат ел. помпите.
Обаче, сега си мисля друго. Дюзите за директно впръскване с иглен многоотворов разпръсквач, отварят на доста по-високо налягане от едноотворовите щифтови, които впръскват в предкамера, или вихрова камера. Та не знам дали ГНП за едните, може да работи безпроблемно с другите.
-
Налягането не е проблем за ГНП, разликата в налягането на дюзите е до около стотина бара, че и надолу. Проблем е (донякъде), че ГНП за разделнокамерен дизел има малко по-различни гърбици, за съответен закон на впръскване. Също така и управлението на аванса може да не пасне много точно. Пак казвам, все някак там ще работи, ако му впръснеш гориво в що-годе подходящ момент, но за да стане максимално добре, си трябват знания, опит, и достатъчно експерименти за напасване. При VAG с 1,9TDI, като много разпространен и подходяща база за такива конверсии, има достатъчно опит, и става доста приемливо като резултат. Имаше.и тук тема, за такъв мотор във Фолксваген Бус T3. Не съм сигурен баш как го правят, има варианти за преправяне на самото ГНП с плочка с гърбици от TDI, настройки с различно изменение на аванса (абе, както са казват в теорията, снемане на регулировъчни характеристики 😅 ), или направо с друго ГНП. Също така имай в предвид, че основно се ползват помпи Бош VE, които имат доста сходни/пасващи части с VP37, специално по помпената част, и понякога се сменя и самата помпена секция с такава с по-голямо бутало, за по-големи циклови порции, там пък хептен се променя и скоростта(закона) на впръскване, но все пак и такива мотори работят. Все пак при гаражните изпълнения, целите на тунинга, са доста по-малко на брой, отколкото пред инженерите в завода 😁.
...
Специално за тоя Теракан, мисля че OM605 с картер и помпа от OM662 (2,9 Санг Йонг), плюс скорости на Рекстън, които вероятно ще паснат на раздатката(щото е същата на Борг-Уорнър), не би било лоша комбинация. По-лесно е директно мотор от Митсубиши, ама няма да държи толкова на подсилване колкото с OM605.
-
-
-

Продавам Hyundai Terracan личен автомобил в много добро състояние.
Джипът е купуван нов от България и е на реални 210 000 км.
Направена е конверсия с механична помпа и дюзи, като по този начин е отстранен добре познатият проблем със заводската система.
Автомобилът е повдигнат с около 7 8 см, но никога не е използван за офроуд. Поддържан е редовно, като са подменени амортисьори, пружини, биалетки и други консумативи. Оборудван е с 18 джанти и All-Terrain (AT) гуми.
Към автомобила се предлагат и много допълнителни части, които не са монтирани:
Коментар
-
Такова...има 2.9л.,ама TDi Huyndai/Kia (J3-база пак,както и последващите J3 2.9комън рейл ).
Мащат рейла,буквално...прехвърлят помпата+дюзите+тръбопроводите...отпреде плочата за крепежа на понпата смяна или там шпилки за фланеца на помпата..."механичен" педал .
https://youtu.be/e5f8ddOSIZQ
https://partsouq.com/en/catalog/genu...442&gid=230&q=
А към тие DI ,де остават малко в тъча,прибавете и om602.98x (2.9тд с директно впръскване).И него го кичат "чиста механика"...
- 4 likes
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар