Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Най-после в семейството с Галопер! :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Най-после в семейството с Галопер! :)

Привет на всички!

След мноооого четене, умуване, консултации (adwokat, 10x, friend! )и огледи, вече мога да се похваля с новата придобивка, а именно - Хюндай Галопер '98г., 2.5 ТДИ, като смятам, че ще ми е ОК за лов, риболов, теглене на лодка, ски и лекичък офф.

Дотук добре...
    Утре ще ида да го регистрирам в КАТ, но после?!
    Идва момента, в който адски ще се нуждая от помощ и съвети.

Какво е задължително да сменя?
    Предполагам, че като на всяка кола, която е секънд хенд - масла, филтри, ремъци, ролки и гуми. Изпускам ли нещо?

Какви видове масла са препоръчителни за различните агрегати?
    Гуми - какъв размер? /Нещо за всякакъв терен и максимално високи...ъъъ...дали е възможно Х/80/Х или макса е на 75?

Други профилактични смени или проверки? - горивна помпа, замерване компресия и т.н.?

Благодаря предварително на всеки отзовал се.

Поздрави!
    Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

До: Най-после в семейството с Галопер!

Първоначално публикуван от GODzillata Преглед на мнение
    Какво е задължително да сменя?
    Предполагам, че като на всяка кола, която е секънд хенд - масла, филтри, ремъци, ролки и гуми. Изпускам ли нещо?

Какви видове масла са препоръчителни за различните агрегати?
    Гуми - какъв размер? /Нещо за всякакъв терен и максимално високи...ъъъ...дали е възможно Х/80/Х или макса е на 75?

Други профилактични смени или проверки? - горивна помпа, замерване компресия и т.н.?
    Първо да ти е честита придобивката. Малко ядове и много удоволствие.
    За целите, за които си го купил, ще ти върши идеална работа.

Сменянето е "като на всяка кола втора ръка" - ангренажен ремък (ремъците са 2 - ангренажен и ремък на балансиращите валове. Сменят се задължително и двата.), масло на двигателя (10w40), скоростна кутия, раздатка и двата дифа.
    Предполагам, че задният ти диф е LSD, така че там трябва специално масло, което е скъпичко (към 35 лв/л), обаче без него няма да имаш LSD.
    Хубаво ще е дасе смени евентуално и спирачната течност.

Информация за Галопер (включително и наръчник) има тук.

Ако не си карал друг джип преди това, имай предвид, че има известно количество точки за гресиране (карета, кормилни накрайници), което е добре да се прави периодично за да се удължи живота на железарията.
    Схемата на местата за гресиране май я имаше в наръчника, но ще е добре да се огледа и да се види къде има гресьорки и къде не (примерно има кормилни накрайници, които нямат гресьорки).

За гумите - едно 265/75 R15 или 31 х10.5 R15 добри АТ гуми са ти таман. Марка и модел - примерно BF Goodrich AT. Моят го карах известно време с Toyo Open Country AT и бях доволен.

Други прегледи ... Ами, по принцип е добре да се направи един подробен преглед на машинката и да се види дали и какво има за оправяне (примерно разни втулки по окачването и т.н.).

И един съвет относно двигателя. Носи му се слава, че е склонен към прегряване. Поради това няма да е зле да погледнеш в какво състояние е охладителната система, евентуално да й направиш една промивка и да смениш охладителната течност. Че ако предишният собственик си е падал по икономиите от консумативи ...

Този двигател "не обича" продължителната работа на високи обороти, поради което един добър начин да го прегрееш е да поддържаш продължително време по-висока скорост на магистрала.
    Просто с тази кола (както и доста други джипове) трябва да свикнеш с мисълта, че няма да се движиш с повече от 100 - 110 км/ч.
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 28-04-08, 18:11.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
      1. ...ремък на балансиращите валове.
      2. ...Предполагам, че задният ти диф е LSD, така че там трябва специално масло, което е скъпичко (към 35 лв/л), обаче без него няма да имаш LSD.
      3. За гумите - едно 265/75 R15 или 31 х10.5 R15 BF добри АТ гуми са ти таман.
      4. .....трябва да свикнеш с мисълта, че няма да се движиш с повече от 100 - 110 км/ч.
      Благодаря!

1. Балансиращи валове? За първи път го чувам като понятие даже.
      2. Как да разбера какъв ми е задния диф? Какво е LSD и ако не е LSD - какъв може да е?
      3. 265/75 R15 - от тия цифри знам, че 75 е височината. Могат ли да влезнат гуми 265/80 R15 например? (Ако въобще има такива де )
      4. С това вече свикнах.

Коментар

1. Балансиращи валове? За първи път го чувам като понятие даже.
        Таман 2 броя има този двигател. Предназначение - да се намалят вибрациите. Задвижват се с ремък. Ако този ремък се скъса, то често парчетата попадат под ангренажния с всички произтичащи последствия ...

2. Как да разбера какъв ми е задния диф? Какво е LSD и ако не е LSD - какъв може да е?
        Вариант 1: Гледаш какво пише на етикетчето, посочено на тази снимка

Би трябвало да видиш буквено обозначение LS.

Вариант 2: С колата, вдигната на подемник, въртиш едното задно колело и гледаш как се върти другото. Ако е в същата посока - имаш LSD, ако е обратната - LSD няма или е "заминало".

LSD = диференциал с ограничено приплъзване.

Що е то и с какво се яде е предъвквано доста във форума. Така че ти препоръчвам да почетеш малко. Например:

Хубава тема за блокировки на диференциали от колегата Митко (Фулда)

3. 265/75 R15 - от тия цифри знам, че 75 е височината. Могат ли да влезнат гуми 265/80 R15 например? (Ако въобще има такива де )
        Размер 265/75 R15 отговаря на височина 31". За целите, за които ще използваш Галопера, не мисля, че ти трябват по-големи гуми.
        Ако все пак в един момент решиш, че непременно ти трябват по-големи (и по-рошави) гуми - обади се, ще ти кажа какво следва ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
          Вариант 2: С колата, вдигната на подемник, въртиш едното задно колело и гледаш как се върти другото. Ако е в същата посока - имаш LSD, ако е обратната - LSD няма или е "заминало".
          И двете се въртят в една посока.
          Даже се качих в джипа, докато беше на стенда, включих 4H и 4L - всичко си включва и се върти.
          Не видях какво пише на дифа, 'щот беше мръсен, ама щом си се въртят, трябва да е LSD, нали?
          След празниците ще го закарам на майстор, за да му смени консумативите и тогава ще се види е ли е, или не.

Ама мнооого съм кух! Поръчах си гуми размер 235/75/15, защото резервната ми е такава, довечера ще пристигнат и утре ще ги сложа, ама си е гадно.
          Това са сегашните гуми.

Коментар

Еее айде честито, много безаварийни и много наслука....

..и да го снимаш да го видим....
            Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 29-04-08, 20:23.
            Land Rover Discovery:
            - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
            Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

Коментар

И двете се въртят в една посока. Даже се качих в джипа, докато беше на стенда, включих 4H и 4L - всичко си включва и се върти.
              Ами супер! Това да се чува. Значи притесненията за неработещо предно не се оправдаха.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Едни бързи снимки от GSM-a, а по-натам ще има и хард.

Днес ми се спука задна лява гума и сложих резервната, вижда се на снимката, но утре ще бъде облечен подобаващо.

Гледайки обаче разстоянието под калниците, май може и нещо по-височко да се сложи.

Коментар

Честито брат.със здраве и с руси;-)
                  Красива е дано по-малко ядове да имаш.Ако можеш смени гумите с по-големи 265/80/15 ,влизат като у дома си .Да не ти пука че резервната е друг размер,.нека си виси.Не бързай със смяна на масла на дифове и скорости,само провери нивото и се ослушвай за шумове,ако не шуми пей сърце и "сичката газ".Айде за сега и до скоро.
                  Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                  NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

снимките ли лъжат или гумите, с които си в момента ми изглеждат ок откъм грайфер...

аз гуми 265/80/15 не съм виждал... Пробвай да смениш тези 235/75/15 които си поръчал и си сложи БФ Гудрич АТ 265/75/15 или 31х10,5х15 /което е същото/

иначе джипката побира доста големи гуми, но става тромава... а и е хубаво да сложиш по-"изнесени" джанти в такъв случай - например ЕТ -25 вместо стандартните ЕТ 0.

Ако джипа е в изправност, температурата не трябва да се колебае - на моя галопер стрелката стоеше винаги на средата независимо дали катеря баир на 1-ва бавна или карам на 5-та по магистралата постоянно със 110-120 от София до Пловдив...
                    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                      1. Ако можеш смени гумите с по-големи 265/80/15 ,влизат като у дома си . 2. Не бързай със смяна на масла на дифове и скорости,само провери нивото и се ослушвай за шумове,ако не шуми пей сърце и "сичката газ".Айде за сега и до скоро.
                      1. И аз се оглеждах за такъв размер, ама нещо не намерих.
                      2. Майсторът ми каза абсолютно същото, а аз си помислих, че го казва от мързел.

@Тедо, късно е за смяна, ето новите гуми:

Викат, че били M+S, ама никъде не го пише...

Някой някакви отзиви за тези гуми?

Коментар

Адаш, кога ще го тестваме по Дунава ???

Коментар

Първоначално публикуван от kiro_vd Преглед на мнение
                          Адаш, кога ще го тестваме по Дунава ???
                          Ооо, адаш!
                          След празниците и след смяна на консумативи.

Весели празници на всички, а аз заминавам за няколко дни за рибааааа!

Коментар

Върнах се...жив съм.
                            Гадното обаче е, че ми шибнаха акт за превишена скорост и след месец ще ми вземат книжката за месец.
                            Тъкмо ще ми е готов джипа и няма да мога да си го карам.

Ето ви репортаж от риболовната среща: http://forum.nariba.com/viewtopic.ph...14617&start=45

Коментар

Джипката е разфасована вече.
                              Резултати:
                              1. Крива глава - трябва шлайф;
                              2. Изгоряла гарнитура - смяна;
                              3. Изгорели клапани - шлайф на втулки май, гумички и още нещо;
                              4. Някакво двигателче, което охлажда нещо - сдало е багажа - рециклиране или смяна;
                              5. Смяна на масла, ремъци, ролки, филтри и др. течности.

Според майстора ми, предишният собственик на джипа е бил душманин, не я е поддържал добре, даже и бензин й е сипвано.

Предполагам, че 2-3 хиляди лева ще покрият горния списък? ...и после не би трябвало да имам грижи...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X