Колеги.......прецаках си скоростите на Галопера!!! При маневра на заден ход ми изпусна съединителя....може би помпата! Педала на съединителя бе долу а Галопера продължи да се движи назад. За да не ударя колата зад мен блъснах лоста силничко напред за да изключа от скорост и ....лоста мина уж в неутрално положение но скоростите си останаха зацепени! Загасих го и започнах да се вайкам! Наблизо имаше сервиз и го откарах там на заден ход... отворихме капака на скоростния лост но нещо ...не стана нищо! Има ли някой тук, МОЛЯ, който може да ми даде полезен съвет!!!
Амииии... Това си има предистория, но щом проявяваш интерес ще ти разкажа. Преди време, когато търсех да си купя джип се оглеждах за Мицубиши Паджеро, но след дълги огледи, проби и ровене за информация се спрях на Галопер! Заради по-евтината подръжка разбира се! А и за една и съща сума вземаш Галопер с 5-6 годино по-нов! Та да продължа..... Галопера ми изпадна случайно и след огледа ми хареса и започна пробното каране! Тествах го на асвалт и извън пътя! При едно изкачване (твърда настилка) при рязко настъпване на газта до долу съединителя пребоксува! Първо разочарование! След кратка дискусия заключението на търговеца бе че е феродов диск и се разбрахме да го смени за негова сметка! На другия ден в уречения час оставихме джипа в сервиза, в който трябваше да е получен диска! Вечерта обаче ми се обадиха , че феродовия диск е съвсем читав и са поръчали притискателен дис за другия ден! На следващия ден отидох и си взех джипа и си го подкарах с кеф. Сле няколко дни тръгна на път и при едно изкачване и по-рязко настъпване на газта..... съединителя пак пребоксува! Отидох в сервиза и им направих рекламация! Оставих го и си го взех вечерта! Бяха скъсили оста на долния цилиндър на съединителя(долна помпа) След два три дена ....пак пребоксува! Естествено отидох отново в сервиза за рекламация! След като поумуваха малко момчета ми казаха че на фона на чисто нов съединител проблема може да бъде само в долния цилиндър на съединителя! Исках да чуя и друго мнение и тръгнах към друг сервиз! Пътьом се отбих в една автоморга и там ми предложиха долна помпа за 50 лева! В другия сервиз ми дадоха същата "диагноза" поръчах си нов долен цилиндър (японски на Ashiki) 45 лв и го сменихме ! При демонтажа проверихме и маркуча но той си беше лъскав , хубавичък и си пропускаше идеално! МАркуча също ми бе посочен като вероятна причина за неволите ми! Старият цилиндър обаче си беше съвсем здрав, ако изключим интервенциите по оста му от механиците в предишния сервиз! И така с нов съединител и нова помпа...... се случи пак същото Заврях се под джипа и го огледах Цилидъра бе напънат почти до край и притискаше вилката до положение на полусъединител! Развих щуцера за обезвъздушаване на цилиндъра и изпуснах течност от там докато цилинъра освободи вилката! След няколко напомпвания цилинъра отново притискаше вилката до положение на полусъединител! Повторих пак процедурата! Консултирах се в сериза и там ми поставиха "твърда диагноза"( след като на принципа проба-грешка ми бяха подменили всичко друго) горна помпа на съединителя! Този път обаче не им повярвах! Зарових се и започнах да търся инфо ! Направих допитвания до руския форум на Галопер и от там наред с другите съвети за маркучи, помпички и т.н дойде о отговор за същия проблем от руски колега! Той ми обясни че всичко идва от хода на педала! Ако педала е пренатегнат се затваря някакъв отвор, който пречи на течноста да се върне в главния цилиндър! Регулира се от две гайки над педала на съединителя! Нужни са два ключа 15 и малко по малко да се развиват докато освободи долния цилиндър! Това го направихме и чудото стана! Обаче явно сме прекалили с развиването защото от тогава съединителя започна да потъва! Натегнахме ги малко и уж всичко си дойде на мястото! Забелязвам обаче че ако задържа съединителя натиснат до долу за около 20-тина секунди долния цилиндър изпуска и съединителя зацепва при натиснат до долу педал! Доакто умувах дали не трябва още да се натегне се случи.... тоза ,за което открих темата!
Проблемът се оказа че вилката е "останала между две зъбни колела " Не се наложи сваляне на кутията. Момчето се бе съобразило и е отстранило проблема от горе! Свалил е капака на скоростния лост и с помоща на огледалце и две шила свити в предния си край като куки е издърпал вилката! При ремонта обаче се е счупила една пластмасова джаджа ,в която стои ябълката на скоростния лост и сега има лувт! МАй ще се наложи за това да сменя лоста! Та това са моите патила, колега!
Относно разхода ....различен е! А зсъм спокоен водач и подкрепям мнението на колегата Ronin за разхода на Галопер в една друга тема! На четири засичания на разхода на гориво на дълъг път ми е давало по7, 5литра на 100км! При смесено каране 10л на 100 км! Като не превишавам скороста над 100км/ч. А относно подръжката..... предишната ми кола бе Мицубиши и в сравнение с нея подръжката на Галопера е направо смешна! Поинтересувай се за цени! Разгледай каталозите, сравни цените и...си купи Галопер! Преди години на Лансера ми се скапа горната помпа на съединителя .С отстъпката ми струваше 128лв!(това бе най-евтината) Горна помпа за Галопер е 60лв! Сега по-евтини ми са и накладките ..и амортисьорите....и ремъците.....! Изборът е твой. приятелю! За моя бюджет Галопера е правилния избор!
Коментар