Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем ли е да се кара CR-V с различна широчина гуми ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проблем ли е да се кара CR-V с различна широчина гуми ?

Според вас дали е проблем, ако размерът е един и същ, а просто отпред е една марка гуми, а отзад е друга марка?

Коментар

Въпросната "двойно работеща помпа система на Хонда" предава постоянно около 5% назад и не се чупи! Всъщност е многодисков съединител потопен в масло с 2 помпи, които при промяна в оборотите нагнетяват маслото и притискат съединителя. Ако размера е един и същ няма да има проблем. Още повече, както каза zero, ако не сменяш гумите отпред и отзад много бързо се получава разлика.
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Това намерих по темата в друг форум :" Задният мост се "зацепва" чрез многодисков съединител, който се намира в кожуха на задния диференциал и се задейства от разликата в наляганиятя на две помпи (също в диференциала). Валът идващ от скоростната кутия е "твърдо" свързан с короната на предния диференциал и към него е прикачена едната от помпите. Другата помпа е прикачена към короната на задния диференциал (грубо казано). Когато сумата от оборотите на предните колела надвиши с 2.5% сумата от оборотите на задните, разликата в наляганията на двете помпи е достатъчна да "активира" съединителя.
        Проблемът на тази система (Real Time 4WD) е, че нямя хистерезис т.е. задният мост се задейства на тласъци. В момента в който съединителят се задейства, разликата в скоростите (обороти преден/заден мост) се погасява и сединителят се изключва. С две думи, много надеждно, но пък не върши много работа."

От горе написаното излиза ,че разликата в обиколката на гумите трябва да е по-малко от 2.5% за да не се задйства излишно карданния съединител и тогава няма да има проблем.Прав ли съм?
        [B]CR-V 1998 128кс. Automatic.[/B]

Коментар

Ако цифрите са верни-прав си пък и няма начин да не са, със сигурност знаех че има допустима разлика ама не знаех колко е, ако тея 2.5 % някои не си ги е изсмукал от пръстите значи всичко е ОК .
          Един колега по горе питаше за марките и шарките на гумите. Нямаш проблем със самата кола не и пречи различна марка и шарка щом размера е еднакъв, може да имаш проблем със сцеплението с пътя , ама ти не си състезател че чак толкова да те вълнува тоя показател на гумите
          А, и още нещо, кво правим ако спукаме гума и резервната е с различен диаметър щото така или иначе няма как да е нова или износена колкото 4 те постоянни гуми, значи ли това че за да се предвижим до вулканизатор ша прецакаме дифа? едва ли японецо не се е сетил и за това А и колко от собствениците като сложат нови гуми се сещат да сменят предните с задните. За един нормален пробег от 50 х.км мисля че предните ще са бая бая по износени от задните и с разлика в диаметъра.
          Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
          Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
          Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
          Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

Коментар

Снощи ми дойде една идея във връзка с темата!Ако сваля кардана и остана само с предно ,докато заделя пари и си купя 4 еднакви гуми дали ще има негативно отражение на предния диференциал и скоростната кутия(автоматична) ? 4х4 ми трябва само за замита ,така че мога да се разделя временно с него за през лятото.

Коментар

Ами без да се обиждате бяхте предупредени няколко пъти. Няма 4х4 което да обича различните гуми (като изключим някои камиони) пестенето от гуми може (дано не ви се случва) да доведе до много по-сериозни щети. Питайте който и да е било стар потребител тук във форума би ли си купил оффроудър ако дори на снимки го види с различни гуми. А 16 тте (по спомен) диска на многодисковия съединител на хондата не ви и трябва да знаете колко струват...Различни натоватвания, различни радиуси, различно съпротивление или сцепление просто не прощават.Според мен първото нещо когато си купуваме кола е да преценим във възможностите ли ни е да я поддържаме и купуваме необходимите консумативи за даден модел. Точно на Хонда системата с двойната помпа е едно от най-уязвимите и претенциозни места. Да си правите експерименти със гумите за мен граничи с безотговорност. Моля никой да не се обижда. Това което го пиша е да се пробвам да ви помогна. Оправял съм Хондата на мой приятел (задния дифф и помпата) точно защото я купи с различни гуми от предишния собственик. Още като я видях бях сигурен, че ще има проблеми. Цените за ремонт не са никак приятни. Могат да достигнат 1/3 от цената на колата ако се включи и цена на труд. Пък вие си преценете. Едни еднакви гуми втора употреба могат да се намерят и за 100 ина лева..... Който е близо до Саранци и чак пък толкова е закъсал да заповяда аз ще му дам един комплект на тая цена ако трябва. Не си играйте точно с хондаджийската двойна помпа....
              висете отпуснато

Коментар

До Tony33 - "различни гуми " е много относително понятие.Точно това се опитвам да разбера при каква разлика говорим за "различни гуми".При гумите за които говоря разликата в обиколката е 2 см.-205 см.са едните 207 см.са другите.Знаете ли каква е била разликата в гумите на вашия приятел?Форума нали е за това да споделяме мнения и опитности, така че не мисля ,че някой ще се обиди!

п.п. Тук има пълно описание на системата за задвижване на колелата при Хонда : http://www.autodata.ru/item.osg?idt=39&idn=1517

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                  Точно на Хонда системата с двойната помпа е едно от най-уязвимите и претенциозни места.
                  Точно системата на Хонда се слави като една от най-дурако устойчивите! Друг е момента, че и аз не бих карал с различни като размер гуми. Въпреки това карам с различен модел отпред и отзад и не мисля, че ще създаде проблем.

Коментар

Днес премерих обиколката на две гуми с еднакъв размер ,но от различни производители и имаше разлика от 2см. колкото е и между различните размери при мен.
                    Това,че са еднакъв размер не значи че са еднаква височина.

Коментар

Ако на хонда системата е слаба, не знам кво ли ще кажат ровър за тяхната

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                        Въпреки това карам с различен модел отпред и отзад и не мисля, че ще създаде проблем.
                        Над 18000 км карах с еднакъв модел /Brigestone Dueler H/T 684/, но различно износени гуми. Задните ги подарих!!, напролет предните /приблизително 4мм грайфер/ минават отзад, а отпред-нови.
                        Markony RS: "Почнаха вече да ме викат за пътна помощ,заради Диското ,пък аз ходя с Харви-то"

Коментар

Вижте не ми се спори и дебатира с никой. Не съм политик и не съм многознайко. Споделям какво знам и какво съм видял и ремонтирал. Всеки сам си решава за себе си. Това че се вадят води от 1000 кладенци с теоретични "ако" няма да плати на никой ремонтите после. И това че някой във форум някой ви казал ,че нема проблем едва ли като се развали нещо ще ви плати ремонта или каже извинявай. Разглобявали сме 4 пъти заден диф на хонда и 2 пъти дори помпа на съставните й части...... Нямам хонда и не бих си купил точно заради системата и "двойна помпа" Не е тук мястото точно да се обсъжда и Ровер. Мисля,че имаше конкретен въпрос. И конкретния и еднозначен отговор за мен е - "да, проблем е да се кара с различни по широчина, диаметър, тегло, или съпротивление гуми".
                          Всичко друго са инсинуации да успокоим гузната си мисъл и няма да помогне като почне да се чува характерното присвирване на многодисковия последвано от щракане с блъскане и водещо до ремонт..... И е безотговорно да се дават съвети и мнения които могат да бъдат прочетени от неопитни и незнаещи хора и да бъдат взети за истина и да им костват солено.....
                          Дори бях постнал едно работещо решене точно за ремонт на такава система някъде..... Както и тук да споделя (който прочел прочел - ремонтирахме и първата глава дала фира заради газов инжекцион... и то точно тоя двигател дето е бетон иначе...)
                          Последно редактирано от Tony33; 10-02-11, 23:53.
                          висете отпуснато

Коментар

До Tony33 - Може ли да дадете повече подробности за ремонтираната глава :
                            Колко време(километра) е карана на газ?
                            Защо сте сигурен ,че проблема е предизвикан от газта?
                            Клапаните и леглата ли бяха прегорели?
                            С газов инжекцион или обикновенна газова е карана колата?

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                              Дори бях постнал едно работещо решене точно за ремонт на такава система някъде..... Както и тук да споделя (който прочел прочел - ремонтирахме и първата глава дала фира заради газов инжекцион... и то точно тоя двигател дето е бетон иначе...)
                              Тоя "ремонт" не се ли заключаваше в препълването на задния диф с масло?
                              То не, че на някой му се спори тук, но нали трябва да стигнем до истината, а ти твърдиш, че само ти и единствено ти си прав, защото си ремонтирал 2 дифа и една глава (единия диф ако ремонта му е препълването с масло може да не го броиш). Та тея дифове е сигурно, че не са заминали защото например в някакъв момент от съществуването си са карани с неправилно масло, ами само и единствено заради различни гуми? А главата като е била монтирана газовата на джипа е била нова, регулирани са редовно клапаните и е сдала багажа точно заради газовата? Или газаджията е регулирал добре компютъра а не е послушал собственика, който сигурно му казал да я "удуши"?

За добре - вярно не е добре да се кара с различна марка и модел гуми, но аз карам вече 7 000 така, а сигурно не си знае километрите преди мен с такива гуми (така я купих) и дифа си е наред. За различна височина гуми вече съм съгласен, че е много вредно за дифа.

Коментар

В спора се разжда истината, ама аи да не зачекваме темата с газовите и главите че...... не ми се пишат кофи мастило пак по тая тема Които го е страх от мечки не ходи в гората Ако главите мряха така от газови, всяко ЦРВ с газ до сега трябваше да е умряло

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X