Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на накраиници без стенд преден мост? хватки и чалъми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Смяна на накраиници без стенд преден мост? хватки и чалъми

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Бягат защото си им закарал 25-годишен чиреп, на който не може да се познае къде е болта и къде шайбата, камо ли да се развие лесно и бързо. А "майстора" има записани 10 автомобила за регулиране само на сходимост, защото другите ъгли са заложени фабрично. Е как няма да те изгони! А и ти самия говориш за ХИПЕР досада. А иначе допуските са огромни и наистина не е необходима часовникарска точност. Един пример: сходимост при натоварена ЛАДА - 3+/-1мм, при ненатоварена 4+/-1мм.
    За simeonauto: Колега, що подскачаш толкова? При положение, че си перфекционист в работата си, такива изказвания трябва да те разсмиват, а не да те ядосват(лично мнение).
    Закарах им 8 годише чиреп с независимо окачване, и без точица ръжда, а болтовете дори бяха бели, нещо повече - очеизвадно бяха отвивани 2 дена преди това, защото сменях тампони на оста, под която се подлагат шайбите. Грубо, регулра се както се регулира и жигула.

Ама, за да докараш ъглите хем в норма, хем еднакви от двете страни е малко по-голяма играчка, щото трябва да отвиеш по 2-3 пъти и да пробваш, пък тях ги мързи. От сигурно 20 реглажа, реално са ми направени като хората всичко на всичко 2, и то от приятели от форума, дето нямаха нищо против да седя да гледам какви ги вършат, па макар и от 10 метра разстояние.

Реглаж на сходимост не е реглаж на предница, каквото и да ми приказваш.

...а и в крайна сметка, като им е много трудно, или да напишат "25 годишни чирепи не регулираме", или "за 25 годишни чирепи имаме друга цена", а не аз да се чудя защо продължава да тегли на някъде, или защо износва едната гума различно от другата, въпреки че съм си дал парите за реглаж и всичко трябва да е регулирано. Даже не се свенят да дадат разпечатка, на която е видно какви са ъглите и че има разлика повече от допустимата. Редовното оправдание е "нямаме шайби". Еми, нямайте си. Затова или ще си дам парите (независимо от количестото им) на някой дето знае, а не на някой дето или не знае, или го мързи, или и двете.

ПП: Да не подхващам как се сменят шарнири и се оставят хлабави половината им болтове, защото на умниците не им стигнал акъла да разберат свалят/слагат, как се слагат торсиони наобратно, макар че са надписани, и т.н. и т.н. Ей затова моя кола я карам на сервиз само за неща, дето категорично не мога да си свърша сам, или чанча бе оборудване е огромен.

Първоначално публикуван от emicha1 Преглед на мнение
    Спарки , ако стенда е тариран и майстора си разбира - се постига прецизната точност! Естествено ,че има и допустими отклонения на параметрите и характеристиките ,дадени от самия производител и на стенд и на автомобил -което трябва да се има в предвид! Иначе като цяло за стендовете, за каквото и да било свързано по автомобилите ,са необходимост и в пъти по-прецизни от каквото и да е друго мерене!
    Съгласен съм с това, горе просто казах че на 90% от всичко движещо се по улиците, можеш и в домашни условия с елементарни приспособления да достигнеш точност на стенд. Това с цената си, естествено. В в единия случай става за час примерно, а в другия можеш да си загубилш половин ден, ако не и цял, и то ня само за мерене, а и за смятане.

И впрочем. в днешно време може да се направи изключително просто приспособление за реглаж на сходимост - 2 лазерчета, прикрепени към лява и дясна джанта, и хоризонтирани (просто на лагер, с тежест и си се хоризонтират винаги). После мериш разстоянието между двата лазера през метър разстояние например, и по разликата си смяташ сходимостта, при това с точност, по-голяма от на стенда - през колкото по-голямо разстояние мериш, толкова е по-голяма точността.
    Последно редактирано от sparkybg; 13-12-12, 20:14.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

По принцип предница се прави с рулетка и отвес,но има и досадни подробности/например 0 градуса и 0 минути.Сходимостта изисква хоризонтален канал или подемник,неизкривени джанти и доза прецизност.залюлява се предницата за да се изолират напреженията в окачването,отбелязва се на ръбовете на джантите/вътрешните/ една точка на 250 -350мм от пода на канала/подемника и се мери разстоянието между двете колела.По правило зад предния мост.Изтиква се колата така,че белязаната точка да отиде пред моста на същата височина и пак се мери.Разликата между двете измервания показва сходимостта.Другото е стенд и ЧИТАВО задстендово устройство/изключителна рядкост в днешно време/.

Коментар

И впрочем. в днешно време може да се направи изключително просто приспособление за реглаж на сходимост - 2 лазерчета, прикрепени към лява и дясна джанта, и хоризонтирани (просто на лагер, с тежест и си се хоризонтират винаги). После мериш разстоянието между двата лазера през метър разстояние например, и по разликата си смяташ сходимостта, при това с точност, по-голяма от на стенда - през колкото по-голямо разстояние мериш, толкова е по-голяма точността.
        Едно време имаше точно такива стендове /с тип лазер/ ,но много отдавна!
        И трябва да ти кажа, че според мен са много по-прецизни, от тези по-новите!
        Преди 6-7 години ползвах услугите на такъв стенд ,в Техническия университет /мисля беше/ за регулиране на предница на един Хюндай!Може би още го използват там!
        / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

Коментар

Да Стефчо на Витарата става така но на някои автомобили се правят три наклона отпред и два отзад как ще се случи това в домашни условия без да залита или дърпа.
          878177589

Коментар

Ела до Самоков хем ще ти регулирам предницата безплатно хе ще изпием по една грозданка поздрави.
            878177589

Коментар

Първоначално публикуван от zero Преглед на мнение
              simeonauto нали не ми казваш че във века в които живееш, нямаш тема в тоя или друг форум в които питаш нещо си. Що питаш бре, нал си голям чорбаджия иди на майстор там щи го направят. Всяка втора тема в форумите е сходна с тази по един или друг начин, колегите вместо да питат що им прекъсват колите, що не палят и прочие, ми да идат на диагнсотика 40-50 лева е кво толкова. Тогава форума може да го закрием щото за всичко си има майстори и тука освен да си разказваме вицове друго не остава. Идеята на темата не е да се спестят 30 лева от стенд или каквото и да е други начинание по колата, изкушението да си направиш нещо сам и да му се радваш после е далеч по безценно от парите
              Добре, приемам че не съм разбрал идеята ти за темата, но на мен ми звучеше така "да се спестят 30 лева от стенд или каквото и да е други начинание по колата" + че всички сервизи и "майстори" са боклуци.И аз си работя по колите щот ми е кеф, по личните, а понякога и по клиентски.
              Относно стендовете - със съвременните стендове ама никак не се работи трудно и са си много точни, важни са УСЕТА,СТАРАНИЕТО и ЖЕЛАНИЕТО, също така и усета на този който след реглажа ще изпита колата/ще проведе пътния тест/, и подходящата пътна отсечка за целта.
              По темата ще допълня още, че съм срещал коли изминали пробег от 30-сетина хиляди километра, на които сходимостта им не е в норми, без да са изяли гумите/примерно на 40000км е препоръчително да смениш гумите - извода е ясен/.
              Друго - дърпането във волана често остава и след перфектно изпълнен реглаж, много често заради вече износени гуми или чисто нови/да,дори и маркови/ които са от партида "правени в петък".
              Още нещо - в огромна част от случаите шофьора не усеща липсата на сходимост или лекото дърпане/може и дърпане във волана, може и да не се усеща на волана/ при реални пътни условия и ежедневно шофиране, особено по един и същи маршрут с който се свиква.Също така дърпането и яденето на гуми не зависят само от частичната или пълната сходимост, а и от страничните наклони, които при много автомобили са нерегулируеми и със времето са извън заводските параметри.Много важно е и да се има в предвид умората и омекването на купето/шасито/рамата и намаляващата с времето устойчивост на усукване.
              И накрая - не по важност - волана/геврека - случва се дори при идеално отремонтирана ходова част без луфтове, при идеално изпълнен реглаж, на коли без удари/като не броим ударите от дупки, които се отразяват на цялата конструкция на автомобила/ волана да остане "на криво" и да не се получи идеално центриран, макар по време на реглажа да е центриран идеално и неподвижно.Освен това идеално центрирания волан е доста субективно нещо - правил съм експерименти с трима души да речем, при двама от тях няма да съвпадне усещането за "центрираност" на волана.Всеки си избира различни точки по които да "центрира", а и си ги вижда различно, гледа ги от различно място и т.н.Има, разбира се още десетки аспекти свързани с регулирането на стенд и без стенд, които няма смисъл да се дискутират, а и повечето от нас ги знаят или се досещат за тях.
              Поздрави!
              Последно редактирано от Самодържец; 14-12-12, 19:02. Причина: уточнение
              Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от monio1 Преглед на мнение
                Да Стефчо на Витарата става така но на някои автомобили се правят три наклона отпред и два отзад как ще се случи това в домашни условия без да залита или дърпа.
                Не знам към кого е репликата, но ако е към мен - нали се сещаш, че предница се регулира откак има коли, а коли съм виждал всякакви, вЕрвай ми И с по една гола сходимост, и с регулировка на всичките търкала във всички посоки.
                Пак казвам - не агитирам никого към самоволни изпълнения, но по никой начин не мога да се съглася, че не могат да се направят буквално с канапа и рулетката. Въпрос на вкус и елементарна геометрия, която се учи в пети клас ... и по тоя повод масово НЕ се знае, за съжаление.

На сервиза на ОК в Стара Загора като ми наковаха Лансера -0.5 на 0 с все стенда, че голям го забърсах ... после се наложи да половината път за София да спирам при познат в Пловдив, че да ми ги докара до където трябва и колата да не хваща къра при най-малката неравност. Ае стига, че оспамихме тотална темата на колегата...
                Поздави на всички, всеки сам си решава, но точно в това студено време, като че ли на мен поне не ми се занимава особено

П.П. @simeonauto: Ако всичките майстори си впрягаха акъла колкото теб, никой нямаше да мрънка. Не приемай темата като лична обида. Още повече идеята и беше съвсем друга, наистина
                Последно редактирано от tef4o; 14-12-12, 19:08.
                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

simeonauto какво трудно имаше да напишеш този пост преди онзи
                  Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                  Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                  Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                  Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

Коментар

Ако все пак решиш да ползваш стенд,препоръчвам ти Стефан,на Мара Гидик,не помня номера.
                    Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

Първоначално публикуван от zero Преглед на мнение
                      simeonauto какво трудно имаше да напишеш този пост преди онзи
                      Що бе, кво му е на "онзи"?Ако не беше споменавал за парите и калпавите майстори, ами само и единствено конкретно чалъмите относно реглажа в домашни условия, най-вероятно щях да те разбера коректно.Разбира се е утопично да се мисли, че всеки ще те разбере правилно, за това и приех, че грешката е в моя телевизор, а при теб всичко е наред .А и напоследък реагирам с раздразнение на някои неща, защото вече съм алергичен към определен тип клиенти, но това си е мой проблем.Така че нека бъде ясно - нищо лично!
                      Всеки трети е шести

Коментар

А ти що се дразниш от приказки за калпави майстори ако не си такъв. както теб те дразнят определен тип клиенти така и нас ни дразнят определен тип майстори Споменаването на цената в поста си е само подробност над която въобще не съм се замислил че ще отприщи такъв дебат. Идеята беше само и единствено при смяна на един единствен накраиник как да се запази сходимоста, а не да тръгна да опъвам канапи и прочие че да си направя цял реглаж на предница.
                        Иронията е че точно майстор за предница имам много пекън и до сега никога не ме е подвел, единствено и само при него ходя за реглаж, много съм му задължен че и винаги когато нещо почуква по предницата винаги я поглеждал и ми е казвал къде е проблема за да си го оправя, и до сега не е сбъркал На такива майстори имам доверия, жалко обаче че не всички са така, през малкото пъти когато се е наложило да отида на майстор или заради липса на време или условия за нужния ремонт, много съм старадал от тях, а уж не е като да не си ги избирам хахаха (ако почна да ви разказвам ще кажете че си измислям, и тва не може да се случи ). А вие за да не се дразните не се слагайте под общ знаменател, инак излиза че и вие сте от тях Аз съм завършил ДВГ професията ми е монтьор, но не тва ме е научило да си правя колите, още от как се помня сме с баща ми под разни таратаики коли, камиони,и тва си ме влече и ми се отдава, но и аз като Спарки нямам условия да направя всичко по колата и чат пат се налага и да се доверя на някои, но каръка ми в тва отношение е голям . Така че не всички майстори да се обиждат, само тези които подхождат безотговорно и не влагат мисъл в делата си
                        Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                        Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                        Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                        Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X