От известно време за кратко се появява една вибрация при ляв завой от дястната страна. Вибрата е с толкова висока честота, че даже в началото си мислех, че стърже предпазната ламарина в диска на спирачката. С времето зачести и започна да прилича на хъркане на зъби на полу зацепен хъб или строшен лагер. Няколко пъти разглобявам хъба, изчиствам го с нафта и водоструйка и го оглеждам. Няма следи от работа, камоли от нерегламентирано триене или стъргане. При всяко сваляне на хъба "дорегулирам" лагерите на главината. Така достигнах до 100% убеждение, че проблема не е там.
След дълги коментари с по-умни от мен тикви реших да отворя дифа за да видя какво има вътре. При точенето маслото беше идеално чисто без никакви стружки. Ако е имало са били микроскопични и не са се виждали с невъоръжено око. В дифа всичко си е на ред, няма никакви забележки.
Още в самото начало на сагата ми направи впечатление, че каретата на полуоските имат доста луфт в главините. Сметнах го за нормално, имайки предвид, че се държат в главината без да се стягат, само с една зегерка. Големия луфт обаче не е само аксиален, а и радиален. Реших, че полуоската изпада в някакъв резонанс. За да се убедя в това направих следното:
Махнах капачката на хъба, свалих зегерката и подложих под нея шайба, така че да издърпа максимално карето към главината и по този начин да се ограничи до известна степен радиалния луфт. В този момент за първи път успях чрез някаква интервенция да повлияя на вибрата. В началото изчезна напълно, но много скоро се появи пак.
Искам да попитам:
Нормално ли е да има карето радиален луфт от порядъка на 2мм?
Там, където оста на карето влиза в главината и лагерува когато хъба е отключен втулка ли е и сменя ли се?
Моля коментирайте, че ми писна да ми се случват разни богу неизвестни проблеми
След дълги коментари с по-умни от мен тикви реших да отворя дифа за да видя какво има вътре. При точенето маслото беше идеално чисто без никакви стружки. Ако е имало са били микроскопични и не са се виждали с невъоръжено око. В дифа всичко си е на ред, няма никакви забележки.
Още в самото начало на сагата ми направи впечатление, че каретата на полуоските имат доста луфт в главините. Сметнах го за нормално, имайки предвид, че се държат в главината без да се стягат, само с една зегерка. Големия луфт обаче не е само аксиален, а и радиален. Реших, че полуоската изпада в някакъв резонанс. За да се убедя в това направих следното:
Махнах капачката на хъба, свалих зегерката и подложих под нея шайба, така че да издърпа максимално карето към главината и по този начин да се ограничи до известна степен радиалния луфт. В този момент за първи път успях чрез някаква интервенция да повлияя на вибрата. В началото изчезна напълно, но много скоро се появи пак.
Искам да попитам:
Нормално ли е да има карето радиален луфт от порядъка на 2мм?
Там, където оста на карето влиза в главината и лагерува когато хъба е отключен втулка ли е и сменя ли се?
Моля коментирайте, че ми писна да ми се случват разни богу неизвестни проблеми
). Оставих 0.15мм луфтче, ей така, да има. Изуми ме факта, че втулката няма канали за смазване по радиалната повърхнина, а само по аксиалната. Набита е в шенкела с много малък натяг - 0.03мм. Изби се съвсем леко. Направих си я същата. Много интересно стана преудоляването на семеринка при вкарване на карето за да се монтира зегерката. По средата на шлиците на карето има глух отвор с резба М8 и с помощта на една голяма шайба и болт М8 карето се издърпва на мястото му.
Коментар