Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с газова система на Feroza

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с газова система на Feroza

Feroza F16, 1991, пълен инжекцион, 95 кс, газ/бензин.

Проблемът е - опит за запалване - сутринта рано при температура около 0 градуса.
    Запали нормално на бензин, прехвърли на газ и угасна.
    Не успях да я запаля отново и понеже имах работа я оставих.

На обяд отворих капака на двигателя и видях следната картинка:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1705.jpg
Прегледи:1
Размер:141.1 КБ
ID:6077457 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1706.jpg
Размер:130.9 КБ
ID:6077458Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1710.jpg
Размер:112.4 КБ
ID:6077459Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1711.jpg
Размер:149.0 КБ
ID:6077460

Спрях газта от бутилката, изчаках 10-тина минути да не стане някой фал,
    полях изпарителя с гореща вода и след няколко опита запали на бензин.

Нямам представа, какво се е случило.
    Явно се е скъсала някаква мембрана, или нещо друго е заяло и изтича газ от бутилката.

Както се вижда на снимката, замръзнал е изпарителя, тръбите на охладителната система до двигателя,
    влючително входната тръба към радиатора на парното.

Някаква идея за ремонта?

От: Проблем с газова система на Feroza

Синьото ти е клапана,най вероятно да е останал отворен(много странно). Да не си оставил на контакт.Или като си мъчил на газ да е замръзнал клапана.Пробва ли сега как се държи,може всичко да си е нормално.
    Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Имаш проблем първо с клапана за газ, после с гумичките на изпарителя. Не е казано че няма да работи още известно време така, ама имаш и риск от взрив.

Така че клапанът - нов. Изпарителят може да чака.

Коментар

Има вариант ако си я прехвърлил много бързо на газ, да не е била достатъчно загряла и от газта да е замръзнал изпарителя, съответно и клапана. Ако изпарителя ти е стар и серпентините в него за позапушени или антифриза ти не е както трябва също ще се утежни положението. За това при температури около и под нулата изчаквай да загрее повечко преди да я прехвърлиш на газ.
        Иначе както ти казаха колегите- изтича газ от изпарителя. Нямаш ли клапан на бутилката който да спира газта когато колата не работи, евросонда мисля, че му казваха? Ако го нямаш как минаваш преглед?
        Синия клапан да остане отворен също е рядко явление.Обикновено остава затворен- отварянето става чрез магнитна бубина и с времето отваря по-трудно, особено ако е в близост до аспуховите тръби.
        Аз лично освен изпарителя бих прегледал тези клапани, защото от нещо малко може да стане беля.
        Последно редактирано от Vani4a; 19-01-15, 18:54.
        Keep the shiny side up, all four on the floor and with any luck I will see you on the trail!
        Daihatsu Feroza F300 1.6 16V

Коментар

Днес я закарах на сервиз за газови устройства. Обясниха ми същото, че клапана е останал отворен, но защо и те не можаха да го измислят.
          В сервиза си работеше на газ нормално, така, че нищо не направиха.
          Накарах ги да почистят фитъра на клапана. От него излезе черен прах като графит. Количеството беше около една супена лъжица, а във филтъра имаше и още. Сменихме филтъра с нов, въпреки че стария филтър беше метален и ми се струваше, че може да се почисти.

Може ли да се монтира допълнително електро вентил на бутилката.
          Газовото минава на преглед всяка година и никой не ми е казвал, че трябва да има такъв.

Според мен жигльора на клапана е замръзнал, защото на вън беше студено, а при прехвърлянето на газ и газта и изпарителя са били много студени. Вероятно е имало влага във вентила, която е замръзнала и е задържала жигльора в отворено положение. Явно малко газ е минавала към изпарителя, защото няма втори клапан на бутилката.

Значи, според мен, на първо време търся клапан за бутилката.

Коментар

вазможно е клапана да е блокирал и може примеерно да направи същия номер след известно време

Коментар

Ами в Благоевград преди няколко години, когато имаше прегледи отделно за газовите, ни разгониха фамилията- без евро сондна не даваха преглед. Бяха погнали и газостанциите и без талон за преглед не искаха да те заредят.
              Та по същество - няма проблем да се сложи допълнително такъв елекрически клапан на бутилката.
              Keep the shiny side up, all four on the floor and with any luck I will see you on the trail!
              Daihatsu Feroza F300 1.6 16V

Коментар

Колега,провери нивото на антифриза и си свали изпарителя по надолу!
                Така като го гледам е на по високо от капачката на радиатора ,отделно не знам къде си го вързал!
                Щото ако си хванал някое щуцерче 5мм не може да очакваш достатъчен дебит.
                МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Новото на антифриза е добро. Радиатора е пълен до капачката.
                  Наистина, горния карай на изпарителят в момента е на около 2-3 зантиметра над капачката на радиатора.
                  Тръбите за охладителната течност са с вътрешен диаметър около 20 мм.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1714.jpg
Размер:94.8 КБ
ID:5636357Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1733.jpg
Размер:62.1 КБ
ID:5636360Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1734.jpg
Размер:70.1 КБ
ID:5636359
                  Преди две седмици сменях радиатора с ладов.
                  Възможно е като цяло да е слязъл с 1 - 2 см. по-надолу, но не вярвам да е повече.
                  До сега това газово е работило така много години без проблеми.
                  Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Ачо Преглед на мнение
                    Днес я закарах на сервиз за газови устройства. Обясниха ми същото, че клапана е останал отворен, но защо и те не можаха да го измислят.
                    Защото вече не е клапан а устройство за правене на беля. Сменяй без да мислиш.
                    Филтърът се чисти преди да събере една супена лъжица графит. И като се почисти му се слага нов хартиен елемент, струва 2лв. Като се напълни филтърът, при повечето модели клапани се напълва и каналчето до котвата на клапана и той спира да работи.

Клапан на бутилката може и трябва да се сложи, лошото е че струва едни ~100лв защото върви с цялата сонда на бутилката. От няколко години е задължителен, ама Органите нещо се ослушват и не го контролират старателно.

Коментар

Филтърчето което извадиха от клапана беше метално. На форма точно като въздушния филтър на ферозата, но в умален вариант.
                      Вътре няма хартия. Вместо хартията има много финна, нагъната като хартията на въздушния филтър метална мрежа. Не видях какъв ми сложиха, но мисля че е трябва да е същия.

Явно трябва да се сменят клапана, и да се добави нов във бутилката.
                      По сметките на газаджиите, това ще струва около 200 лева с труда - и то за най-евтиния вариант на елементите.
                      Сигурно има цяло газово с бутилката за тая цена на втора ръка.

Коментар

Първоначално публикуван от Ачо Преглед на мнение
                        По сметките на газаджиите, това ще струва около 200 лева с труда - и то за най-евтиния вариант на елементите.
                        Сигурно има цяло газово с бутилката за тая цена на втора ръка.
                        Сигурно, ама да не стане пак същата мизерия?

п.с. пак добре, че не е минал някой да си хвърли фаса....

Коментар

A зaщо не сложaт още един обикновен клaпaн?
                          Три aвтомобилa съм имaл с гaзово и трите сa били с по двa. Първи с филтър и още един сaмо клaпaн.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Сигурно, ама да не стане пак същата мизерия?

п.с. пак добре, че не е минал някой да си хвърли фаса....
                            Нещо не ми се връзва.

На 25 годишна джипка да и слагам нови части на газовото. И изпарителя. и бутилката и клапана и всичко е амортизирано.
                            Идеята е максимална сигурност при минимална цена. Втори клапан е добра идея, но вероятността да остане затворен става два пъти по-голяма.
                            Бутилката ми е вътре и не ми се ще клапана да е в купето. Отпред няма място!!!

А дали има двойни клапани в едно тяло?

Коментар

Не, няма двойни клапани.

Просто си смени наличния с нов и не му изтървай филтъра да се напълни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X