Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да определим мощността на автомобила?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да определим мощността на автомобила?

Здравейте!
    По какви критерии се определя мощността на нашите автомобили? В моя случай Rocky 2.8ТД.
    Изходни данни - само от табелката в двигателния отсек.
    TYPE: F70L V-T
    ENGINE: DL-51

Питам, защото виждам в интернет различни интерпретации. От 91 до 111к.с.
    Приятели не се печелят - губят се завинаги.
    УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
    Времето е ценно, само ако не бързаш.
    0889623098

От: Как да определим мощността на автомобила?

Двигател - DL-51= 2.7D KW-67 к.с 91
    Двигател - DL-52= 2.8D KW-75 к.с 102
    Двигател - DL - ! = 2.8D KW-54 к.с 73

Rocky 2.8 D Soft-top corto F70L = 54 на 73

Имам и допълнителни данни...
    Последно редактирано от Асен Савов-bebo2973; 28-02-11, 15:19. Причина: допълнение
    Здравето е щастие.Трудът е едно голямо възнаграждение.Децата са смисъла на живота.
    GSM-0878722322

Коментар

Благодаря за информацията.
      Сега се прибрах в къщи и погледнах талона - големия. Мощността е 57KW или 77,5к.с., а данъкът ми за 2010г. е като за 111 к.с.
      Жена ми плаща данъците и изобщо не е в час с разните "коне" и киловати, но днес стана въпрос за това и ето я темата. Както споменах, в нета има много и различна информация, затова исках да се уверя коя е правилната.
      УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
      0889623098

Коментар

Колега,рдвам се,че си погледнал г.талон.За мен данаците се изчисляват по таблица, с която аз не съм запознат.МОГА ДА ОТГОВОРЯ след една 7-ца.Относно мощността, поне аз това което знам,kw..са от-54 кw до 75 кw.за този модел до 2003г.
        Тук давам една формула;
        Мощността зависи от оборотите и се изчислява на база въртящия момент:
        P (kW) = T * n * C1
        P = мощност
        T = въртящ момомент
        n = обороти в минута
        C1 = константа

Мерната единица за мощност е киловат (kW), но най-често се говори за конски сили (к.с.)

1 к.с. = 1,36 * kW

Желая късмет ! Главата е запушила от инфо...
        Последно редактирано от Асен Савов-bebo2973; 28-02-11, 20:41. Причина: сори..
        Здравето е щастие.Трудът е едно голямо възнаграждение.Децата са смисъла на живота.
        GSM-0878722322

Коментар

Въртящият момент не зависи от оборотите на двигателя. Изчислява се на база силата, която двигателя прозивежда в точно определен момент.
          T (Nm) = V * p * C2
          T = въртящ момент (Torque)
          P = налягане в цилиндъра
          V = обем на цилиндъра
          C2 = константа

Мерната единициа е Нютон метър (Nm).

Това е защото мощността и въртящия момент се измерват по различни скали и стандарти. Преди обаче да ви представя някои от по-разпространените скали, искам да въведа още едно широко използвано понятие – т.нар. “wheel horsepower” или конски сили при колелата. Тази величина изразява реалната сила, която завърта колелата. За пояснение как да го кажа, че whp не е = hp. Ако например мощността на един двигател е 130 к.с., то whp ще бъдe друго по-малко число. Напрактика имаме загуба на мощност. Това е така, защото двигателя задвижва не само колелата, а и други компоненти като динамото, бензиновата помпа, климатика и др. Това е причината и много тунинг любители да правят т.нар. дино-тест
          Последно редактирано от Ясен; 28-02-11, 22:30.
          GSM-0878722322

Коментар

Така е. С увеличаването на оборотите, въртящия момент расте до определени обороти и после пада.
            Не ми се рови за диаграми...
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Естествено, че въртящия момент се изменя с промяната на оборотите. Точно сега излизам и нямам време да пиша по темата, но за това пък прилагам една диаграма на скоростната характеристика на двигател М-20 (имам я под ръка):
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pobedology1_01.gif
Прегледи:1
Размер:14.0 КБ
ID:5257160
              С "Фармахим" - непобедим
              Дизел - само дънки!

Коментар

Преди всичко има много видове мощност на автомобила и те не са много свързани.
                Данъчната мощност се изчислява по определена от държавата методика и в някои страни тя има много малко общо с другите мощности.
                За динамиката на автомобила е меродавна усреднената мощност при ускорение с оптимално превключване на предавките. От графиката на Стоян тя се получава с интегриране.
                Върхът на графиката е търговската мощност - тази, която се пише по рекламите. Някои държави я ползват и за данъчна, в частност и България. Друга практическа стойност това число почти няма.
                Има някаква мощност, на която двигателят е способен да работи продължително време без преразход на гориво и ресурс. Обикновено е закопана дълбоко в документацията на машината, но от нея следва важният параметър на товарните машини - % наклон, до който са ефективни, както и някои други практически важни неща.
                Има мощност, при която двигателят е най-ефективен по отношение на горивото. За бензиновите тя е 30-50% от максималната, за дизелите - непрактично ниска и те рядко се използват в такива режими. На горната графика има един минимум в специфичния разход, но тук липсват графиките за частични натоварвания, а максималната ефективност на бензиновите ДВГ рядко е точно при максимално отворен дросел.

Отделно, че самата графика може да се смъкне поне по три различни методики и резултатите ще са три различни графики. Отделно трансмисията има някаква ефективност и за практически цели е удобно графиката да е приведена към мощност на колелата и тягова сила за различните предавки.

Сложна работа.

Коментар

Да се похваля!
                  От вчера съм с нов талон на дайхатсуто. След повдигане на проблема от моя страна бе направена "обстойна" проверка от органите на КАТ и се установи следното:
                  1. Допусната е грешка при първоначалната регистрация. Написали са в графата за мощността стойността на шума. Получих хиляди извинения и ми взеха около 20 лева за нов талон.
                  2. Данъка вече не е 110 лв, а е под 40 лв.
                  3. Реалната (по документи) мощност е 67КW.
                  УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                  0889623098

Коментар

А компенсации няма ли да има ?
                    Или и там като във супермаркета . чукат както им дойде , пък ти ако се усетиш ?
                    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Първоначално публикуван от RUDECANCEL Преглед на мнение
                      А компенсации няма ли да има ?
                      Или и там като във супермаркета . чукат както им дойде , пък ти ако се усетиш ?
                      Каква компенсация???

Трябваше някой да снима израженията на квалитетните длъжностни лица, когато им показах новия талон. Те героично твърдяха, че няма начин да е станала грешка и че аз едва ли не съм престъпник, защото искам да плащам по-нисък данък. Бях им като кактус в очите и таралеж в гащите едновременно - отнася се за тези, които само парадират, но нищо не правят, а са с претенции, че са по-велики от Господа.

Хиляди благодарности на тези, които ме изслушаха и взеха присърце проблема.
                      Доволен съм, че някой и някъде все още си върши съвестно работата.

П.П. Втора серия - "Битката с данъчните"
                      УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                      0889623098

Коментар

Иво поздравления за успеха в борбата с данъчните. И в раздел УАЗ има такъв проблем та им снимах бележката от данъчното. А и да попитам колко ти е гражданската отговорност ?
                        На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

205лв без отстъпките, платени октомври 2010г, но понеже плащам за три автомобила едновременно, реалната сума е доста по-ниска. Застраховките са по обем на мотора, а данъците по мощност.
                          УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                          0889623098

Коментар

Благодаря. Застрахователите като чуят обем 2.5 и им се отваря глътка.
                            На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Втора серия - "Битка с данъчните" е в разгара си. С напълно законни действия и документи мой приятел подкрепи инициативата ми. Получих уверение от данъчната служба, че ще ми бъде върната надвзетата сума, дори и за миналата година. Искам да отбележа, че данъчните не са виновни за допуснатата от КАТ грешка, но уважиха промяната. Сега чакам да ми преведат парите по сметка.
                              УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                              0889623098

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X