Обява

Свий
Няма добавени обяви.

SORENTO със скоростна кутия A5SR1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• SORENTO със скоростна кутия A5SR1

Колеги,
    имам един технически въпрос за SORENTO 2.5D, 5 степенна скоростна кутия A5SR1.

При смяна на маслото в кутията сменя ли се и филтър за кутията?

Ако някой поддържа такава кутия нека да сподели на колко километра сменя маслото, какво масло налива, понеже разбрах че тези кутии са доста специфични и работят със скъпа синтетика, KIA ATF RED-1.

До: SORENTO със скоростна кутия A5SR1

Това,ако не се лъжа, е за моделите след 2005г...Доколкото знам,кутията е щатска и затова маслото е такова.Не че не може и с друго,но...Маслото се сменя на 30-40 000км.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с филтъра.Иначе все едно не си го сменял...
    0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Кутийте били два вида:
      1. Японски: до 2005 и;
      2. Корейски: от 2005 със shift-tronic, тоест A5SR1.

Факт е че доста са американизирани тия Сорента, явно доста се продават зад океана.

Сигурен ли си за филтъра? Да не сменим 10 литра масло на вятъра.

Аз между другото чух, че на 60К го сменят обаче всеки майстор си знае своето и това доста ме обърква
      Последно редактирано от LDD; 25-04-09, 23:17.

Коментар

За филтъра съм сигурен.За пробега-не.Но е там някъде.Нямаш ли книжка-мануал?
        02/962 20 75.Търси Владо или Цецо.Това са собствениците на сервиз ВилиКар.
        0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Да всичко сме уточнили с тях в понеделник е там. Само имаме съмнения за филтъра.

Коментар

Колеги, за да приключим темата споделям с вас опита си след смяна на маслото на скоростната кутия.

Тази кутия A5SR1, която е 5 степенен shift-tronic няма филтър който да се сменя при всяка смяна на маслото. Има сервизна "цедка", която се сменяла при цепене на кутията.

Интересното е, че от кутията изтича около 40% масло и просто се добавя новото, тоест маслото не се сменя, а обновява.

PS: Бог да ние е на помощ, ако трябва да се прави нещо по-сериозно по тия коли.

Коментар

колега, какво масло сложи ? намери ли оригиналното ATF RED-1 ?

Коментар

Първоначално публикуван от rudyto Преглед на мнение
                колега, какво масло сложи ? намери ли оригиналното ATF RED-1 ?
                Да. За тези кутии само това масло! Всяко друго е алтерантива, обаче риска е неоправдан според мен.

Купуваш го от КМБ 45 лева/литъра и го сменяш където искаш. Купи 4 литра не повече!

Инструкция за Смяна масло на скоростна кутия, A5SR1:
                §Отвърта се пробката, която се намира под скоростите;
                §Маха се щеката от двигателния сектор;
                §При капацитет на маслото в скоростната кутия 10л., изтичат около 3,5л., тоест маслото се обновява, а не се сменя напълно; Маслото трябва да започне да се обновява на 60 000 км. Тази кутия няма филтър, а сервизна цедка, която се сменя при „цепене” на кутията.
                §Завърта се обратно пробката;
                §Използва се само масло KIARED-1, наричано още ApollOILRED-1. Това е пълна синтетика, няма алтернатива и се купува от КМБ;
                §Маслото се налива през щеката на моторния сектор. Колата трябва да е добре хоризонтирана;
                §Щеката е разграфена на зона с 25 градуса и зона със 75 градуса.
                §След доливане на маслото се запалва двигателя и се преминава бавно от P към R към N към D, след което се оставя колата да поработи няколко минути на N, след което се гаси и се долива, ако е нужно. Това се повтаря до момента, в който щеката показва необходимите нива.

Успех.

Аз съм писал инструкцията, ако нещо съм пропуснал се извинявам предварително.

На колко км е твоята кутия?

Коментар

много благодаря за полезната информаци !

само едно уточнение - КМБ (Киа Моторс България) ли означава ?

Коментар

Първоначално публикуван от rudyto Преглед на мнение
                    много благодаря за полезната информаци !

само едно уточнение - КМБ (Киа Моторс България) ли означава ?

Да.

Коментар

От: До: SORENTO със скоростна кутия A5SR1

Първоначално публикуван от LDD Преглед на мнение
                      Да. За тези кутии само това масло! Всяко друго е алтерантива, обаче риска е неоправдан според мен.

Купуваш го от КМБ 45 лева/литъра и го сменяш където искаш. Купи 4 литра не повече!

Инструкция за Смяна масло на скоростна кутия, A5SR1:
                      §Отвърта се пробката, която се намира под скоростите;
                      §Маха се щеката от двигателния сектор;
                      §При капацитет на маслото в скоростната кутия 10л., изтичат около 3,5л., тоест маслото се обновява, а не се сменя напълно; Маслото трябва да започне да се обновява на 60 000 км. Тази кутия няма филтър, а сервизна цедка, която се сменя при „цепене” на кутията.
                      §Завърта се обратно пробката;
                      §Използва се само масло KIARED-1, наричано още ApollOILRED-1. Това е пълна синтетика, няма алтернатива и се купува от КМБ;
                      §Маслото се налива през щеката на моторния сектор. Колата трябва да е добре хоризонтирана;
                      §Щеката е разграфена на зона с 25 градуса и зона със 75 градуса.
                      §След доливане на маслото се запалва двигателя и се преминава бавно от P към R към N към D, след което се оставя колата да поработи няколко минути на N, след което се гаси и се долива, ако е нужно. Това се повтаря до момента, в който щеката показва необходимите нива.

Успех.

Аз съм писал инструкцията, ако нещо съм пропуснал се извинявам предварително.

На колко км е твоята кутия?

Ето че, вече се предлага ATF RED 1, не само в КМБ. И то на половин цена.

http://shop.grid-trade.com/ravenol-a...500-00140.html

Коментар

От: SORENTO със скоростна кутия A5SR1

ЕВАЛА

Коментар

Малко да съживя темата! От скоро сме с такава кутия. Имаме проблем с датчика на изходния вал на кутията - изчезва сигналът в движение и кутията минава в сервизен режим и гаси ръчното управление. След много четене / гледане намерих днес официален бюлетин от Киа за този и още няколко проблема свързани с този датчик. Като се замисля - изпитваме и едно прекъсване около 4000об. при смяна от първа на втора предавка доста често, което според бюлетина е породено от същия проблем. Решението, което предлагат е да се пусне нов екраниран кабел от буксата на кутията до компютъра на кутията, който е над педалите. Разгледайте го! Има смущения на сигнала от сензора, които предизвикват умопомрачения в компютъра Може и друг да е усетил подобни проблеми?Transmission.pdf

Коментар

Хайде и аз да я разбудя тази заспала тема! Току що ми съобщиха цена от 600 лв. за смяна на масло гарнитура на картера и филтър. Става дума за соренто 2006 2,5 дизел с пет скоростен автомат. Работата отнемала около половин ден защото трябвало маслото хубаво да се "изтече". Сменяло се почти цялото количество масло. Това ми го казаха от официален сервиз на КИА за Варна. Понеже била 5 степенна маслото било специално. От изчетеното тук и на други места си мисля че само за маслото е вярно! Може ли някой да ме насочи към сервиз във Варна за да си сменя маслото?
                            P.S. В момента е с енеос премиум ATF SP3 май.
                            Последно редактирано от gali_km; 14-11-16, 17:57.
                            Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X