Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Kia Sportage 2001-ва къса база метално стържене при 4x4

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Kia Sportage 2001-ва къса база метално стържене при 4x4

Привет колеги,

предстоят ми малко пост-зимно ходене по мъките, та реших да се допитам до вашата колективна мъдрост и опит за няколко неща около гореспоменатия Спортидж (кого по-добре да попитам, отколкото тези, които са си патили вече?).

Всякакви съвети и насоки са добре дошли.

• Първият най-съществен проблем, който се появи зимата - при включено 4х4 се появиха абнормални вибрации и от време на време метално стъргане. Беше след първите снегове тази година и предположих, че нещо е клеясало и не се е разработило, понеже не бях включвал 4х4 от предните снегове, но за жалост вибрациите и лекото стъргане си останаха. Някакви идеи за добър сервиз специално за този проблем (става въпрос за София)?
    • Съвсем наскоро се появи странно тропане отзад в ляво при преминаване през някоя по-дълбока дупка или неравност на пътя - звучи като груб удар и предполагам, че задния амортисьор изпуска, но наистина не мога да преценя. Първо си помислих, че е от задния прозорец, който понякога си тропа, но започнах да се убеждавам, че нещо по ходовата част не е в ред. Най-вероятно този уикенд ще потърся някой сервиз в който да проверят какво точно се случва.
    • Механичната антена - това досадно сатанинско изобретение ще ме побърка. Изглежда като малка "гъзарийка" но от време на време засяда и трябва да я "лекувам" с WD-40, да не говорим колко се притеснявам да не я изтръгна/изкривя на някое храст/дърво - някой махал ли е механична в полза на стандартна антена или ви се струва като упражнение за луди?

Това са общо взето текущите ми мъки с тези иначе доста солидни колички (последните 2 години съм минал към 20,000 км. и е направо желязо като изключим някой малки ядове)

Поздрави и много благодаря за всякакви полезни отговори.

От: Kia Sportage 2001-ва къса база метално стържене при 4x4

Звънни на Соти 0885 477440 за механичните проблеми.
    За антената - смени я с електронна, и я разкарай. - за помощ -Тенко 0879 581570

Коментар

Дребни кахъри колега-за вибрациите,каретата на предния кардан са ти спекли,поради рядкото ползване на режим 4х4 и не е лошо да ги смениш,както и иглените лагери,които пък са най-честата причина за появяващото се стържене.
      Имаш час,два работа....
      Последно редактирано от Янко Желязков; 14-02-16, 23:07.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        За антената - смени я с електронна ...
        Как изглежда тая електронната?
        БИО пчелен мед и пчелни продукти
        0888 66 59 73

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
          Дребни кахъри колега-за вибрациите,каретата на предния кардан са ти спекли,поради рядкото ползване на режим 4х4 и не е лошо да ги смениш,както и иглените лагери,които пък са най-честата причина за появяващото се стържене.
          Имаш час,два работа....
          Янко и при мен от 5 месеца нещо от време на време стърже(от предно ляво колело идва шума). Тъкмо карам при майстор , та там при него него прави, сеща се от време на време.!Явно е както си казал>от нередовно ползване на 4по4 и иглени лагери! Час два работа си писал, дали аз мога да го отстраня или непременно при майстор? Иначе имаше някаква снимка в нета за ,кое как се сваля.

Коментар

При мен от предно дясно, но пак тека от време на време го прави. Не мога да открия зависимост.
            Според мен са иглените лагери. Не знам как се избиват и набиват, но мисля да си ги сменя сам, като им дойде времето.
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

По-вероятно да са семерингите на шенкела

Коментар

При мен стърженето беше от хъба. Тъй като съм на "вие" с доста неща по колите така и не разбрах къде точно са тези иглени лагери. Уж биле добре, ама знам ли...
                Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
                  При мен стърженето беше от хъба. Тъй като съм на "вие" с доста неща по колите така и не разбрах къде точно са тези иглени лагери. Уж биле добре, ама знам ли...
                  Ако това помогне?
                  http://www.kia-forums.com/1g-1993-20...bearing-2.html
                  .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                  Киа спортаж2000тди 98г
                  Ауди А3 1.9ТДИ
                  Каравана Аdria 390Q

Коментар

Аз много добре ги знам къде са, но благодаря на бат'Гошо за линка!
                    Винаги нагледната представа има значение.
                    На Ферозата ми, там са втулки.
                    Последно редактирано от TigerHunter; 15-02-16, 22:29.
                    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Иглените лагери се сменям лесно,но и толкова лесно се скапват,особено ако семеринга на шенкела пропуска кал и вода.
                      Развива се долния шарнир от 4-те болта 8мм.,демонтира се хъба,маха се зегерката,фиксираща полуоската,издърпва се шенкела до излизане на полуоската и сме стигнали до игления лагер.С тънък,остър предмет внимателно се изсича стария.
                      После внимателно набиване,смазка и сглобяване по обратен ред.
                      П.П.Това е бърз,но по-труден начин,изискващ втори човек,който да държи шенкела,докато се работи на място.
                      Друг начин,отнемащ повече време е демонтаж на шенкела-/разкачане спирачен апарат,горен,долен шарнир,кормилен накрайник/..........-за мен си струва,тъй като спокойно може да се вземат размери на каре+шенкел и да се премине към изработка на втулки.

Коментар

Мисля, че съм го споделял: за първи път чух подобно "стържене", само седмица, след като бях монтирал ръчните хъбове. От Вромос, китайски. Изобщо не можех да предположа, че е от тях. Така или иначе, убедих се, че е от тях, след проба-грешка, след като бях чел тук за това. А, при заключени хъбове, не стърже!

Преди време, започна да се усеща една вибрация, която стана все по дразнеща, докато не свалих предния кардан, и изчезна /да отбележа, че по това време карах с вакуумни хъбове, постоянно зацепени/. Та, каретата бяха зле. За съжаление, при смяната, двете части на кардана бяха разделени, а се оказа, че няма белези, иии... сега при скорост към 80, и търкалящ "преден мост", си има известна вибрация. ( ако някой може помогне, ще се радвам )
                        Та това от мен.
                        Николай
                        VITARA 1.6, 93 къса кабр
                        КИА СПОРТИДЖ 2.0 бен, 2002

Коментар

Ако,не сте го сбъркали тотално го завърти на 180 градуса от шлиците.
                          Ако става,не съм пробвал.
                          Винаги бележа с маркер,преди да разглобя кардан.
                          Ако може,сложи една снимка на целия кардан.
                          Да се виждат и двете карета,заедно.
                          Последно редактирано от georgipetkov64; 25-02-16, 20:29.
                          .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                          Киа спортаж2000тди 98г
                          Ауди А3 1.9ТДИ
                          Каравана Аdria 390Q

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X