Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Kia Sorento 2004 2.5 дизел или 3.5 бензин

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Kia Sorento 2004 2.5 дизел или 3.5 бензин

Здравейте,

От 2 месеца насам съм се ориентирал към нов автомобил, по-конкретно SUV с light offroad abilities или така наречените crossovers.
    Текущата ми кола е Mitsubishi Galant 2.5 V6 99', но от известно време съм си наумил че следващата ми кола ще е 'джипче'.
    Почти бях се навил да си взема Hyundai Santa fe V6 2.7, но след дълго ходене по автокъщи, нещо започна да ми прилича прекалено много на сапунерка.
    После си харесах Lexus RX300, но не ми харесва колко е постно посредата.

Тъй като си поставих доста изисквания към автомобила, възможните избори не са много.
    Въпросните изисквания са:
    - До 8000 лв.
    - След 2001г.
    - Хубав външен вид (пример: Хюндай Санта Фе няма много симпатична муцуна и форми)
    - Приличен интериор (пример: Хонда CR-V има интериор като на автомобил от 95'; Lexus rx300 има прекалено постен интериор)
    - По възможност да не е дизел (виж по-долу)
    - Ако е автоматик, да е типтроник (по-старите автоматици са прекалено тромави и недоизмислени)
    - Да е надежден (да не ме оставя на пътя)
    - Да няма космическа поддръжка (пример: Mercedes-Benz ML)

Поради ограничените резултати, изглежда ще е Kia Sorento (2002-2004)
    Естествено няма как да бъде лесен избора, затова текущата ми дилема е соренто 2.5 дизел или 3.5 бензин. По принцип щях по-бързо да реша, ако не беше толкова равностойна 'битката'.

Бензин 3.5 V6:
    Минуси
    - Много висок разход (18-20 градско)
    - Ангренажния ремък не е верижен (за такъв голям двигател е добра идея да е малко по-подсигурен)
    - Автоматика е обикновен (4 скорости), а и никой не може да ми гарантира колко е здрава скоростната кутия и хидравличния съединител
    Плюсове
    - 196 коня ще го направят малко по-подвижен
    - Може да му се сложи газова уредба (надявам се да е под 2000лв.)

Дизел 2.5:
    Минуси
    - На всички е известно че дизела е малко по-сложен като конструкция, и съответно има повече неща които могат да издъхнат, и на повечето ремонта/подмянта им влиза в четирицифрените суми (дюзи, помпа, турбо, дпф филтър)
    - Не съм пробвал как върви, но 140 коня за 2100 кг. ми се струва, че ще е малко тромав
    Плюсове
    - Приемлив разход (10-12 градско)
    - Ръчна скоростна кутия

Всякакви идеи и препоръки са добре дошли. От месец и половина вече обикалям, гледам, преценявам и чета, и не мога да реша.

От: Kia Sorento 2004 2.5 дизел или 3.5 бензин

Колега, ти нямаш дилема. С този бюджет не можеш да си позволиш бензиново Соренто. Това червеното се продава повече от година, може би 2.

Коментар

Да си призная тръгнах с бюджет от 12К като имах дилемата дали да е Land Rover Range Rover /1998-2002/ или Grand cherokee на Jeep. Намеренията ми бяха да взема нещо до 8-9К а другото да инвестирам в обслужване и разни глезотийки за новата придобивка.Неща от сорта на мултимедия с парктроник и т.н. Случайно ми изпадна Sorento 2,5 CRD 2005 година и след малко колебания се взехме за осем .Срещу 500 лв смених всички масла/ама като казвам всички имам предвид че и на мостовете и на раздатката и на хидравликата че иначе ми го дадоха със "сменено масло" / и филтри .Остана за смяна само антифриза. Не беше моя автомобил с 4х4 но си казах ,че винаги мога да го продам след като си харесам Range или Grand . На следващия месец ми се "окоти" съединителя и комплекта с маховика на LuK и труда ми стъпи почти кръгло две хиляди. Мислех че е доста но след кратка справка с другите марки разбрах че съм доста под тях като цена.Смених и долната помпа на съединителя за смешна цифра, която и не помня. Засичах му градско /само във Велико Търново, карам до работа 2,5км и обратно 3км. Стопляше двигателя преди да угася, никога не е успявал да влезе в режим/ 12,6л /100км като пробата бе извършена на една и съща колонка на EKO и първо се пълни до преливане и после след 100км пак се пълни до преливане.По същия начин засякох и извънградското, при 2300-2500 оборота=105/115км/ч дава разход 8л/100км Сега миналия петък (03. юли 2015г. б.а) се прибирах нервно от София за Търново от командировка, когато всички столичани си отиваха на село и не бе лесно да се поддържат 130-140 км/ч при 3000 оборота и разхода бе почти 9л/100км но пък изпреварвах доста лесно/само при мисълта че трябва да изпреваря и вече бях тръгнал, та искам да споделя че за килограмите си и аеродинамиката на морски контейнер , има доста добра динамика/.Мисля че ако карам извънградско по правилник ще сляза на 7,5л . Синът ми кара служебен Range та помолих да направя една проба с тази машина и останах леко разочарован:
      1.от мудноста му спрямо KIA-та.
      2.изглежда доста обемна машина и наистина има за годините си много екстри но седнал на шофьорската седалка от кръста надолу съм като в ковчег и доста скован спрямо KIA-та
      3.отварянето на багажника , долната част със стопа надолу а стъклото нагоре е меко казано идиотско измислено ?BMW също се отваря така/ не ми дава лесен достъп до товарния отсек а камо ли да поискам да си превозя багаж... не знам защо е така наистина но пак KIA-та спечели
      После реших да карам и Granda 2,7 CRD ... наистина само човек влюбен в марката би го карал. Не че е лоша машина, напротив . Просто разхода е с по литър горница, данъка му също е по висок за разлика от обема на купето. В него потъваш и е удобно но само ако си отпред а аз често ме возят след банкети и обичам да ми е просторно отзад. Уморих се да пиша за сега . Granda ми е мечта но съм практик и не мога да отрека предимствата на Sorento-то
      Сега отивам в мобиле да си трия обявата ... или не , отивам да се разходя с кучето на Арбанаси и да се изкефя отново на машината.
      PS След всичко, което казах дотук искам да спомена че KIA-та не става за сериозен offroad заради нежното си заводско окачване но ..НО налагаше ми се да се изнижа по едни камънаци и се справи с асфалтовите гуми доста добре а и от калта излиза прилично/в началото ми бе интересно какво поведение ще има и докъде да разчитам на Sorento/.За разликата от сериозните offroad машини не се налага дълго да карат за да ме извадят За мен е перфектната комбинация от 4Х4, обем на купе и багажник, динамика на пътя, като и финансова страна на нещата не са отчайващи.
      Yamaha XV1900-личен
      Range Rover L322, 3.0 td6 Vogue-за кучето, 3.6/272 PS 2008- на детето
      JEEP WJ4,7-продаден със сълзи на очи
      Daihatsu Rocky Fourtrak отново ме усмихна

Коментар

И аз като собственик на Соренто да се изкажа.

Ремонтите да не те плашат - тия там дюзи (които 100% ще се развалят) се намират на добри цени.
        Турбото ми изглежда хилаво и вероятно няма да е скъпо.
        Скоро на магистралата ми се повреди изненадващо лагер на предно колело и без никакви предварителни шумове задра джантата в спирачния апарат.
        Жена ми караше Сорентото и се стресна, но овладя колата. Аз бях пред нея с трите деца и другата кола и се върнах. Сменихме се и за 6 часа бях на път с поправен автомобил. Т.е. части има и ако не са от официалния представител са евтини. Смяна на лагера + главина (тая имаше само 1 бр. в София на баснословна цена 143лв в КИА ) + Датчик АБС + нови дискове, че бяха в лошо състояние излезе 4ХХлв всичко. Труд не съм плащал.
        Сега за тромавост - еми има си чипове и колата става 160...170коня.
        Разход 13 градско и 9...10 извън градско.
        Мотора е 2.5 CRDI.
        Голям недостатък е, че много "мата" задница и това е малко кофти за човек, който не е свикнал.
        Друг проблем е датчика за налягане на маслото - аз го сменям 2 пъти и 2 преди мен. Ако си невнимателен и той се повреди, може да изтече всичко и ....ремонт по маторя.

Коментар

Бягай далеч от Соренто от тези години! Казвам го съвсем сериозно.

Коментар

Автора на темата не е влизал повече от месец и половина, а вие продължавате да му давате съвети . Същата тема я има и в КИА форума, и резултата е същия.

Коментар

тези които са 3.5 бензин с какъв двигател са?Киа или?До 2006 мисля че са part-time,след това имат само копче за auto и 4h,пак ли са part-time?С виско муфа ли са,или с междинен дифернциал?

Коментар

Голямата бензинка автоматик винаги е била с ауто и 4Н.

Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Ок,но каква е системата с виско или с междинен диф?

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
                    тези които са 3.5 бензин с какъв двигател са?Киа или?До 2006 мисля че са part-time,след това имат само копче за auto и 4h,пак ли са part-time?С виско муфа ли са,или с междинен дифернциал?
                    Двигателя:

Powertrain
                    Engine manufacturer: Hyundai Sigma-series (based on Mitsubishi Cyclone-series)
                    Engine type: spark-ignition 4-stroke
                    Fuel type: petrol (gasoline)
                    Fuel system: indirect injection
                    Charge system: naturally aspirated
                    Valves per cylinder: 4
                    Valves timing:
                    Additional features: Multi-point fuel injection
                    Emission control: 3-way cat, Lambda-Sensor
                    Emission standard: Euro 3
                    Cylinders alignment: V 6
                    Displacement: 3497 cm3 / 213.4 cui
                    Bore: 93 mm / 3.66 in
                    Stroke: 85.8 mm / 3.38 in
                    Compression ratio: 10 : 1
                    Horsepower net: 143 kW / 194 PS / 192 hp (ECE)
                    / 5500
                    Torque net: 294 Nm / 217 ft-lb
                    / 3000
                    Horsepower gross:
                    Torque gross:
                    Redline rpm:
                    Car power to weight ratio net: 70.5 watt/kg / 32 watt/lb
                    Car weight to power ratio net: 14.2 kg/kW / 10.4 kg/PS / 23.3 lbs/hp
                    Fuel capacity: 80 liter / 21.2 U.S. gal / 17.6 imp. gal
                    Иначе да, задвижването е 2 вида:

Traction: 4x4 on-demand (ATT Active Torque Transfer, front engaged automatically when rear wheels slipping is detected, continuous torque transfer 0/100-50/50)
                    Тraction: 4x4 part-time (EST Electric Shift Trasfer, rear permanent, front engaged manually in off-road conditions), transfer case: 2.48/1
                    HONDA CR-V RD1 126 hp Auto JDM
                    Mitsubishi Pajero 2.5 intercooler turbo EX

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
                      Ок,но каква е системата с виско или с междинен диф?
                      Нито едното, нито другото. Елмагнитна муфа и многодисков съединител. Разликата е в начините на командване и отчасти в самото физическо изпълнение на възлите.
                      Из "Златния телец"

Коментар

T.e адекватна ли е тази система?

Коментар

Горе в систематизираната информация съм постнал малко материал за четене по въпроса.
                          Из "Златния телец"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X