Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Придобивка на Киа Спортидж

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Придобивка на Киа Спортидж

Привет на всички във форума на Киа.

Сдобих се с Киа 2.0 тди (2002) малко по случайност, като не бях много подготвен за това и логично изненадите и въпросите се появиха впоследствие при по-обстойния оглед на канала. Искам да я приведа в изправност и затова споделям проблемите, които открих на този етап. Не съм много опитен и всяка помощ е добре дошла, като се надявам да сте снизходителни, ако бъркам терминологията.

1. Най-много ме притеснява омасляването на предния диференциал откъм фланеца на кардана и откъм вътрешния маншон към полуоската. Предполагам става въпрос за износени семеринги. Тук въпросите ми са има ли нещо особено при смяната им и с какви е препоръчително да бъдат заменени? Препоръка за трансмисионно масло?

2. Единият външен маншон е сцепен, а другият е напукан. А каретата не дават признаци на повреда. Предполагам, че за да се сменят маншоните, трябва да се свали карето. Има ли някакви особености и какви маншони използвате?

3. Скоростите се включват нормално, но лостът е много халтав. Втулки ли има някакви, които са свършили курса или нещо друго? Проблем ли е да се кара така?

4. На единия спирачен диск отвъре има ламаринен "протектор", а на другия - няма. Предполагам, че е необходимо да се сложи.

5. Зад генератора излиза един гумен маркуч (като хидравличен), който е омаслен. Струва ми се, че проблемът му е в запресования накрайник. Всъщност за какво служи и като каква част се води?

6. За хъбовете четох тук, но не разбрах за ръчните AVM, дали има разлика между тези, които се продават за 140 лв. и тези от 420 лв.?

Дано не съм прекалил с въпросите.
    Весели празници и успехи на всички.
    БИО пчелен мед и пчелни продукти
    0888 66 59 73

От: Придобивка на Киа Спортидж

1. Честито!
    2. Без снимки не се зачита.
    3. Не мога да ти отговоря много на въпросите, но:

За хъбовете - 140 лв е цената за 1 бр. в Колос. Т.е. 280 лв за комплекта, срещу 420 комплекта в Гладиатор. Твърдят че са истински АVM. А и никой във форумът не е се е изказал против тях. Аз мисля да взема от тези в Колос, като му дойде времето.

И на мен скоростния лост ми е леко хлабав. Но си стои винаги в средата и не ми е проблем да включвам скоростите. Та няма да го пипам за сега.

За маншоните - като при всички коли. Нормално трябва да махнеш карето за да го сложиш. Но има и неопренови, които се слагатс фуния, без да се сваля карето. Тях вероятно ги няма за твоа модел и ще трябва да търсиш по размери. Иначе има едни като силиконови - дурафлекс. Ползвам снимката на Витарата на колегата Стоян Правят такива в Пловдив и са много здрави. На предните ми коли съм слагал такива и за по 5-6 години не бяха мръднали.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Семеринга на пиньона се сменя задължително с разпорната втулка в диф-а.Иначе рискуваш да се потроши после.Семеринга на ръкава е безпроблемен.Каретата са лесни.Маслото по каталог е 80W90.Дифа е свободен.
      От задната страна на алтернатора при турбодизелите е монтирана вакуумпомпата.Въпросния маркуч е от там.Не трябва да е омаслен...
      0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Засега успях да прегледам хъбовете (вакуумни): класика - пълни с грес и постоянно зацепени с преместена пружина. Почистих, сложих си пружината на мястото и смазах с масло. Не поискаха да се включат. Допускам, че се губи вакуума. Може би от семеринга на ръкава на дифа?

Тази разпорна втулка намира ли се или ще трябва да се прави при стругар?

Търсих номер на двигателя, но не го открих. Някой знае ли къде трябва да се гледа?
        0888 66 59 73

Коментар

Ръкава на дифа няма общо с вакуума по главините.Търси скъсани и/или липсващи маркучи вървящи успоредно със спирачните маркучи.По системата има също ел.клапан,тръби и резервоар за вакуум.Най-често системата не работи вследствие "дишащ" семеринг на шенкела от страната на карето.Лично мнение-не се занимавай с възтановяване на системата.Смени хъбовете с ръчни или си карай с постоянно зацепените.Смени си иглените лагерчета в шенкелите или ги замени с втулки...

Коментар

В големия талон не го ли пише? Защото при мен мисля, че го гледаха в канала, някъде в задната част на двигателя отляво ... С бензинов мотор съм

За хъбовете - те хората за това ги сменят с ръчни. Ще си дадеш зор, ще ги оправиш и баш когато ти потрябват, пак ще откажат.
            Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Разпорна втулка при стругар няма да направиш...но там можеш да си произведеш твърда.Знаеш ли как да събереш дифа после?

Коментар

За семеринга на ръкава трябваше да се сетя, че няма как да влияе на вакуума. С изключването на вакуумните хъбове целях да изключа предния диф, че нали изпускат семерингите.
                Днес задачата беше рег. в КАТ. В талона всичко си пише (даже и средния разход), но трябва да ги сверят. Номерът на двигателя намериха, но зор видяха с номера на рамата. Табелката не им стигаше. Оказа се, че при първата регистрация номерът е набит в КАТ на предната греда.

Досега не съм разглобявал диф, но ще ми е интересно.
                Значи до тук се очертават: ръчни хъбове, маншони, иглени лагерчета (втулки), семеринги, разпорна втулка. А тази <твърда втулка> какво ще рече?
                Бих искал да се ориентирам в алгоритъма как се навързват всички тези смени, за да не правя двойни работи. Сваля се дифът с полуоските, да?
                0888 66 59 73

Коментар

Да.И по-добре ми звънни предварително да ти кажа какво горе долу ще ти трябва.

Коментар

Благодаря за предложението, сигурно ще се възползвам ако е удобно след Нова Година. Телефонът някъде го срещах по темите и ще го намеря.
                    Пожелавам на всички от форума весело изпращане на Старата и посрещане на Новата Година!
                    0888 66 59 73

Коментар

ПуснАл съм ти го на ЛС.

Коментар

Появи се и нов проблем. При опита да сваля капачката на термостата се скъсаха два от трите болта. Все едно са били лепени.
                        Чудя се ако се опитам да заваря гайка, за да извадя остатъците, има ли опасност да прецакам някаква електроника? Акумулаторът естествено ще бъде изключен.
                        0888 66 59 73

Коментар

Хвани масата близо до болтовете...

Коментар

И при мен се скъса един,след заварката пак,накрая разпробих, сложих обикновен болт с гайка и те така.

Коментар

Имам едни съмнения, че така ще стане и при мен, ама да видим. Като намеря време да си поиграя, ще докладвам...
                              0888 66 59 73

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X