Уф, не ми се говори, ама щом питаш ... Малка скромна Кия в момента лежи бездиханна в София със спукана глава. На две места. Оставих я при Сони - един младеж, който живее близко до Соти. Проверхме какво ли не, най-накрая се видя, че е влизала вода във 2-ри и 3-ти цилиндър. Тайничко се надявахме да е само гарнитура, но хидротестът на главата показа две пукнатини.
Проверих из Пловдив - такава глава няма. А в София Сони е намерил само една на не много прилична цена. Ама какво да се прави - това е първата част, която се купува от моргите и е дефицит. Останаха ни вариянтите при Даро и в с. Царева ливада, Габровско, но те не са приемливи за мен заради "добрите думи" тук във форума.
Та сега чакам резултатът от хидротеста на новата глава. Ако е наред, следва шлайф, напасване на клапани и там каквото трябва друго. Гарнитури, гумички, антифризи, ... Абе ще стъпи една хубава сума. Поради което Дядо Коледа няма да донесе АТ гуми и лифт. Ще се кара със щатните гуми. Има още доста хляб в тях.
masagero, Случайно да имаш излишна задна пружина? Нали прави лифт? Че едната ми е счупена и при така създалата се ситуация, за сега няма да слагам Опелски.
Здравей, аз имам една останала задна пружина от преди лифта. Едната беше счупена, но другата е здрава. Ако искаш ще ти я пратя, само че моята кия не е вагон. Ако ти върши работа, твоя е.
И така. Прибрах си джипката. С "нова", здрава глава. Вече пали и работи отлично - и студена и топла. Да се надяваме, че това и е бил основния кусур.
Оказа се, че глави по моргите няма. От десетина 16V Кии на части, се намери само една глава за скромните 400 лв. Другите глави са продавани за по 250-300 лв, но като ги няма .... Явно не е рядко срещан проблем. После в сервиз за глави, хидротест (да не е спукана и тази), шлайф, водачи, напасване на клапани и незнам какво още. Нови семеринги, гарнитури, свещи, антифриз ... Ремонта излезе, колото 4 нови АТ гуми, ама какво да се прави - такъв е живота.
Благодарности на Соти, че ме прати при точния човек - Сони. Сони пое ремонта, търсенето и намирането на глава в София (защото в Пловдив няма), намиране на останалите части, свалянето и качването на главата.
Пристигна и задната пружина от Yancho. Ще сменя счупената, когато имам време. Благодаря!
Вече 1200 км от ремонта, машинката върви много добре. Трябва да намеря някой да притегне отново главата с динамометричен ключ. Така пишеше на опаковката на гарнитурата.
Днес най-накрая смених маслото на двигателя с 10W40, маслен и въздушен филтър.
Мисля след празниците да сменя и това на диференциалите, скоростната и раздатката. И искам да питам, дали ТОВА става за на всякъде? Има си добавка за LSD. Производителят му казва, че може да се сипе в двата диференциала, в скоростната и раздатката. Иначе с тази марка карам от 10 години леките си коли и нямам забележки
Монтирах си DRL модул, който да пуска дългите светлини на 30% след запалване. На старата кола бях така и сега много забравям да пусна фаровете. Добре че не съм отнесъл някой акт.
Притегнах главата. 3-4 болта поддадоха още на 50 Nm. А на 85 Nm всички болтове поддадоха.
Смених маслата на диференциали, скоростна и раздатка. Заложих на маслата Fuchs. С тях си карах и предишните коли и не съм имал забележки.
За сега имам два проблема.
1. Свети ми лампата на АБС-а. Не е постоянно. Когато времето е мокро почти не свети. Когато е сухо свети. Чувам и че работва разпределителя на АБС-а от време на време без причина. Веднъж в един дъжд, лампата не светеше. Набих рязко спирачките и АБС-ът си сработи както си му е редът. За това си мисля за окислени връзки на датчиците или боклуци по гривните. По принцип не държа на тази екстра и сега в студеното не ми се човърка.
2. Свети ми Check лампата. Ако откача акумулатора за 30-тина секунди изгасва. После карам около седмица без да светне. И по някое време пак светва. Не усещам разлика в работата на мотора, нито в разхода. По принцип съм с ГИ.
Ако някой знае къде в Пловдив могат да прочетат грешките - нека каже. Имате ли впечатления от официалния сервиз на Брезовско Шосе?
Уж я гледа Сони газовата. Каза че е малко по-бедна от колкото той ги прави, но щом върви и гори както трябва, няма да я пипа.
А ти да вземеш да я махнеш тая снимка на автара! Знаеш ли колко пъти си викам "Дай да го питам дали няма да си продава Кията... Ама Не,не ... Как ще я продава като тъкмо я е стегнал и направил както иска, не може да я продава". Купих я моята и след две седмици, каза че си я продал! Изядох си ушите, честно! Ни обява видях, ни дявол. Сега кой те знае какво караш ...
Коментар