Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Двигателно масло за КИА
Свий
X
-
Последно редактирано от kameno karp; Вчера, 10:27.Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.
-
Не че ще го убие ,де.Но пък няма да пречи особено на някой възпалителен процес,образно казано.Е,за какво ти е такъв "съюзник"?
Обърни внимание как са групирани маслата по ACEA - освен по екплоатационни х-ки,дружелюбие към каталитични устройства и прочее,има едно съществено разделение и по това,което превеждат като вискозитет в условия на висока температура и ускорено триене (HT/HS).
https://www.infineuminsight.com/medi...4-brochure.pdf
По същия начин са въведени и изисквания при SAE J300 (вискозитетните класове):
https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J300 -графата HTHS viscosity(cP)@150 °C (min)
Отдавна отговорните люде са забележили,че когато този показател бъде държан над определена граница,износът в двигателя е приличен,без да се налагат екзотични инженерни,трибологически и прочее ексцесии...мир и любофф,нали... ама заради едни добри хорица с най-благородни намерения (и алчни кесии) се нароиха разни енергоспестяващи,"зелени" и прочее инициативи (и продукти). И надеждност,ресурс и здрав разум бяха ритуално пожертвани(и туй не е само прблем на автопрома,както знаем,а повсеместно).Забележи,че кога стане въпрос за нисковискозни масла (даже и) по реклами и пропагандни кампании,то е винаги и само в контекста на горивна икономия,снижаване на парниковите газове и пр.общочеловечески благини...и комай с това им се изчерпват плюсовете.
Та когато този ht/hs показател е по-нисък...резултатът е някаква си там горивна икономия,вярно е.Освен туй (единствено с цел налудното преследване на горивна икономия и избягване на глоби и досади за автопроизводителите) се въвеждат какви ли не чорбаливи вискозитетни класове (и това не е само при моторните,ами и при трансмисионни масла и де що има флуид по двигателя.За тая бесовщина,за тоз юруш напред без мярка и мисъл реално заплаща знаем кой).
https://pakelo.com/templates/yoothem...-48d8317f.webp
https://pakelo.com/templates/yoothem...-da3ce50f.webp
Форд-Европа си се заиграват с такива масла отдавна в дизелите си (A1/B1...A5/B5 , HT/HS <3.5cP).
DV6 e предвиден да работи И с такива масла,обаче те не са баш оптималният вариант,понеже :
-нашите лета не са ни прохладни вече,ни релефът е безкрайна степ-все ще се наложи я да претовариш добичето с вещи или хора ... да катериш баири...я зад волана да седне някой "оператор",де не се сеща кога да мине на по-ниска предавка.
-всяка "multigrade" ширпотреба (SAE xw-y) неизбежно ще губи вискозитет в течение на работата. Прибави към това и неизбежното размесване с гориво (по анализите редовно има такива с по 5-8 % бензин или дизел в маслото,и то не задължително заради регенерация при дизелите или заради директно впръскване при бензинките),което още повече сваля вискозитета на маслото.Тъй че от oт 5w-30 в един момент се оказваме в картера с нещо подобно на 5w-20 да речем.А въпросното A5/B5 хем е 5w-30,хем и ht/hs вискозитът му е по-кекав от тоз на A3/B4 . Затуй нека да си почнем интервала с -40-ка (и то ще се накълца,и то ще да се поомеша с горивце,от това няма как да се избяга,ама отражението на тява явления връз мотора ще да са по-поносими/отложени с времето).
Добре, A5/B5 e "пълнокръвна" формула ,що се отнася до противоизносни,детергентни и пр. добавки.Хубаво,ама ама вискозитетът се е понижил до неприятно ниско ниво в процеса на работа....А никакви противоизносни добавки в маслото не могат компенсира неприятните последици,ако вискозитетът на маслото му (hths) падне под едни граници. И ха сега да си представим тоз сценарий ,ама с любезните към ДПФ ACEA Cx , low SAPS масла...още по-неприятна работата.
А когато производителят оцапа нещо я по конструкция, я по производствен процес на иначе добър проект, първата му работа е да пусне бюлетин към драгия потребител "минете към -40!" или "скъсете сервизния интервал" ("временна" уж мярка,докат решат какво да правят и как да се изхлузят с минимални финансови и имиджови щети).Други викат - "Фосфорът...фосфорът да не бъде под едиколко си,че тука нещо не е тавряз работата,ще ни извинявате". Трети пък мълчат,снишават и се ослушват само,чакат драгият им клиент сам да вземе решение...
Затуй гледаме в китаба-изредени са няколко варианта-избираме най-здравото. По книга ли сме?Да.Достъпно ли е?Да.Е,що да гоним вятъра с нисковискозните?
Обаче напоследък съвсем взеха да ограничават препоръките и в книжнината взе да присъства само едно-единсвено масло (да речем 0w-20,биля и капачката красиво надписана с него).Но отаваряме книжката на същия автомобил,ама продаван в Азия,Лат.Америка,Австралия и що да видим--ми чакай бе , ми там изредни поне 5 вискозитета "слагайте, каквото си щете" един вид.Кво ни брига там налудно законодателство някъде си или хитрините на производителя,за да избягат от глоби? Той нека си препоръчва,колко си ще...пък ний ше прайм квот казва здравият разум.Тъй отвъд океана двигател X цял живот маа с 5w-20, a в останалия свят-с квото му сложиш едва ли не .
Та по ред на предпочитанията за dv6 без FAP :
-5w-40...0w-40 A3/B4 , MB 229.5
-0w-30...5w-30 A3/B4 , MB 229.5
Ако има 229.5 (присъства в списъка) и не е менте , не ти трябва формалното PSA одобрение. Дет се вика,взимаш 229.5 и със затворени очи.
Ако ми изпаднат на добра цена или друг автомобил иска само ACEA C3, бих ползвал и такова без особено притеснение (с 229.51/.52,ама пак в xw-40,по възможност). Същото важи и за някои "камионски".
Ако има и други въпроси-давай. Ама кажи за мотула(кой точно) в ситроена-нещо странно усети ли лятос-зимъс и т.н.,че ми е интересно.
-
Благодаря за изчерпателния отговор. Следващата смяна ще е с 5w40 А3/В4 и най-вероятно Тотала който препоръча. Мотула е само един с вискозитет 75w80. https://maxcar.bg/avtomobilni-masla/...gear-75w-80-1l Не съм забелязъл поблеми или някаква разлика от преди,ама ако трябва го сменям веднага.
Слагал съм Тотал,слагал съм такова дето на тубите пише само.PSA и Мотула разбира се,все тая. Мотула го вземам от вноситела Равда ООД,Тотала от Старс 94 с идеята че не купувам ментета.
Маслото го оправихме😁 ама с антифриза виждам голям зор. Тоя G33 хем го няма,а ако го има някъде е златен. Май G30 го замества,ама аз няма как да източа всичкия от стария. Все ще остане в двигатела. Та ако наистина G30 е заместител,може ли да се смеси с G33?Последно редактирано от kameno karp; Днес, 08:38.
-
Що да го няма? Нали само 6л. събира системата? https://webstore.sfa.bg/product/anti...sa-peugeot-2-l ...амчи то преди 18 години 1л.конц. беше 13-14 лева. Цената към днешна дата е съвсем ок,мисля(пък и не го сменяш всяка година).
https://webstore.sfa.bg/product/anti...-38-18-gradusa
Разгледай из сайта и какви там други работи имат.
Иначе G33 и G30 могат се смесват (G33 има молибдати,особеност за ПСА),обаче разцветката ще бъде отвратителна.Не си струва упражнението.Последно редактирано от td120; Днес, 09:50.
-
-
До сега това не ми е излизало. Последно взех от Емаг(някъде от Румъния май беше доставката). Седем литра-90 лв.Предния път вземах от АМК и цената беше нещо на половина(че нямаше и толкова) на последната. Сменям го някъде на около три години. Тия три години от къде са ми влязли в главата,не знам.
Пита за Мотула,а нищо не каза.
Последно редактирано от kameno karp; Днес, 10:58.Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.
Коментар