Здравейте, някой слагал лед крушки на фаровете, и от кой модел е доволен.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лед фарове на Нисан терано2 2001г
Свий
X
-
Има street legal H4 на OSRAM, доколкото помня.
...макар че с читави халогенни крушки фаровете на терано никак не за лоши, стига да са в прилично състояние. Моите ги бях дал за рециклиране (рефлекторите) и бяха чудесни.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 3 likes
-
Лед фарове или лед крушки, че има разлика.
За мен няма по-голяма селяния от лед крушки във франелови фарове.
Нито ще стане 2020г производство, нито 300 коня, вервай ми. Всичкото циганин у наше село пробваха. Не стана.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
- 4 likes
Коментар
-
Фаровете ма терано след 2000г. са с гладко стъкло.Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнениеЗа мен няма по-голяма селяния от лед крушки във франелови фарове.
Просто има ставащи и неставащи фарове.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like
Коментар
-
Честно ли?
От теб не го очаквах.
Напиши, че няма франел в тях и ще трябва да преосмисля някои досегашни впечатления.
-
Няма френелова леща. Не знам Френел да има нещо общо със "сложните" рефлектори на фаровете с гладко стъкло, ако това визираш. Но юоже и да греша, разбира се.
Вече има диоди, едновременно мощни и сравними, че и по--малки от реотанчето на халогенка. Това за ксеноните бвше проблем, въпреки който обаче имаше съвсем прилично светещи рефлекторни фарове с ксенон.Последно редактирано от sparkybg; 21-12-25, 19:24.
-
Не знам какво да напиша.
Fresnel Augustin нарязал една лупа запазвайки повърхнините и намалявайки дебелината, косвено загубите от прозрачността. За запознатите с елементарна оптика не е тайна къде се пречупва светлината.
Реално къдравото стъкло на един фар е съвкупност от няколко лупи които помагат на различно разположените свето източници да създават различен по посока и форма лъч. Къси и дълги светлини.
По икономически съображения стъкления фар е заменен с поликарбонатов или някакъв друг пластмас със съмнителна свето проводимост. Франеловата лупа е заменена с рефлектор направен на същия принцип.
Изчисляването и проектирането на такъв рефлектор е проста работа само за гаражните майстори подмладяващи с по 20тина години колите само за 20 кинта.
Съгласен съм, че комплексите на малограмотните са страшна сила но не могат да променят посоката на светлината.
Фар проектиран за един свето източник при замяната му с друг променя посоката на светлината.
Ефекта в 90% от случаите е отблясъци в нежелана посока. Тия отблясъци в комбинация с тесния спектър на ЛЕД правят чудеса. Отразената от мъгла, дъжд, мараня, прах, пушек светлина пречи на самия собственик на изгъзицата. На насрещното пречи и в хубаво време.
Можете да се убедите в горното карайки в 20.30 часа. около Пловдив.
Чувал съм много "специалисти" изкарващи пари от наивници да обясняват колко силно светят ледовете... от 25лв. Дори мерят със светломери и доказват с "факти"
Още не съм видял нито чул такъв специалист да е мерил и сравнявал силата на светлината над линията.
Ако напиша тук какво мисля за ледовите специалисти след 500км нощно каране, Ясен ще ме изгони не само от форума а и от целия интернет..
Това е измислил на Франел:
.
Ето как изглежда лед фар.
От пред има сериозна лупа, която не намерих.
Да ви прилича на лед ламба Н4?
Сигурен съм, че тия които са измислили горния фар са тъпи. Вместо да бучнат една такава крушка в стария фар.
ПП Изваждам отново на дневен ред ледохалогенния проект. Като се оправя с качването на снимки ще снимам.Последно редактирано от drukman; 21-12-25, 23:35.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
- 3 likes
Коментар
-
Вальо, френеловата леща върху старите фарове е див компромис, по много причини, включително производствени. Да стане точна е скъпо, а дори и да стане си има неодстатъци по дефиниция, даже да е идеално изпълнена. Съответно върху фара е само приближение, върху някои конкретни доста далечно такова.
Като махнеш от оптичната система въпросната леща, дето е далчеч от всякакво съвършенство, махаш и и недостатъците и загубите - гладкото стъкло има на порядък по-малко такива. Махаш и чисто призводствените особености в система от 3 елемента да се сработят и трите. Остава само крушка + рефлектор.
Първите фарове със сложен рефлектор и гладко стъкло са си ламаринени, и със стъклено стъкло, тоест откъм производство като цена са си все тия. Причините са увеличената ефективност и чисто дизайнерски. Пластмасариите идват чак след това, и от това фаровете стават всичко друго, но не и по-евтини. Причините пак са повевче дизайнерски, отколкот нещо друго - болшинстовот съвремени фарове са с таклива форми, че да ги произведеш от стъкло би било див кошмар.
За "тесния спектър" на диодите имаш много здраве от мен. Диоди вече има всякакви.
Горе говоря за street legal, тоест минали хомологация, тоест някой е мерил нещата, за които говориш и е дал докИмент че тия крушки отговарят на стандарта. Например:
https://www.osram.com/ecat/NIGHT%20B...2/ZMP_4069678/
Ето ти ги и с 3000К:
https://www.osram.com/ecat/NIGHT%20B...9/ZMP_4069705/
И не на последно място, нито фаровете, нито крушките са особено прецизно оптично устройство, да не говорим че след 20-30 часа работа крушката вече не е това, което е била като е излязла от завода, и като положение на жичките, и като ефективност. Особено пък H4, и особено в частта и за къси светлини вече е НИКАКЪВ проблем да се направи диодна крушка, дето геометрично да е по-прецизна от халогенките.
Генерализираш, а това никога не работи добре. Масовите китайски недоразумения по 35-50 вата, дето светят колкото 200 ватова халогенка и навсякъде другаде, освен където трябва, не значи че генерално LED-овете не стават. То като в оная реклама - трябва и акъл. И на мен понякога ми иде да си монтирам някой киловат диоди и като видя някой такъв "юнак" да го "светна" с няколко стотин хиляди лумена, само че това не значи че LED не става за фарове и че въпросните (или други) хомологирани крушки не стават за H4 фарове. Просто някои фарове търпят диоди, други не. Въпросните хомологирани дават точно толкова светлина, колкото и стандартна H4 крушка.
ПП: Снимки се качват така:
После така:
После така:
И накрая така:
Последно редактирано от sparkybg; 22-12-25, 00:02.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Не видЕх колко светлина си премерил над линията. А? А със халогенките колко е? А на някои оригинален лед фар колко е?
Не съм виждал до сега нито един леден гений който да си е признал, че светилниците му заслепяват насрещното. Също нито един който да си е дал труд да си погледне колата от пред на запалени фарове вечер.
Тесен спектър има на 1000келвина, на 2000, 3,4,6,12000 келвина.
Не генерализирам. Само споделям какво е след 500км нощно каране.
Никъде не съм написал, че всички лед ламби не стават. Написал съм, че повечето самоделки не стават.
Ти ако искаш можеш да сравниш лед фара който съм снимал с тая "хомологирана" ламба с докИментите. Ако намериш нещо общо сподели, да видим и ние.
Един познат твърдеше, че ако на всяко кюше сложиш по един глупак, пак ще останат глупаци без кюшета. Такава търговска ниша не е за изпускане. Големите хитреци узаконяват бизнеса.
ПП
Метода ти за качване на снимки кефи. Ако ми остане седмица-две свободни ще го разгледам. За сега ще се огранича с бутончето "прикачи" долу в ляво.
-
Ама не говоря за самоделки бре! Говоря за хомологирани LED крушки H4. Купуваш, слагаш, отиваш на преглед в която държава в Европа искаш, и минаваш.
Нямам кола с фар H4, която да карам, нямам и излишни 300-400лв, иначе с удоволствие. На Гранда съм с лупи (в които и оригинален ксенон и LED да сложа, резИлтата е все тоя), останалите ми коли са си с халогенки.
Бутончето "прикачи" ги качва по друг, начин. Забележи че при мен са си в текста и ги няма като икони долу, които да цъкаш, и после да цъкаш "back" за да се върнеш в темата.
ПП: И пак - диоди има всякакви. Какви са сложили точно в твоята кола и дали светят кофти заради диодите или заради дизайбнера, нямам идея. И да, масовия китайски боклук свети много, но затова пък гадно и не където трябва.Последно редактирано от sparkybg; 22-12-25, 01:29.
-
-
За да не съм голословен за диодите:
Това е диод на Samsung за фарове. Размерът на квадратчетата е 0.8мм и поема 9 вата, при което дава 1135 лумена, колкото дава халогенка на къси за H4. И започнаха да ги правят толкова корави, че при прегряване вместо да се повреждат се разпояват и падат, но като ги запоиш обратно си работят.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
И двамата сте прави. Вече съм на 50 и дали от възраста или от друго имам проблем с шофирането нощем. Даже и по-новите коли с фабрични ледове ме заслепяват, за останалите с китайски такива вече е ужас.
Карам Црв 3 халоген с лупи. Крушките на късите са Н1. Осрам имат Н1 street legal , но освен ценово ме спира да си сложа такива и това,че не стават за моята кола. Има прикачен файл на сайта на Осрам кои модели коли са съвместими за замяна и моята не става ,нищо,че цокъла е същия.
За китайците едва ли има пък и кой ли ти чете. Щом цокъла е същия слагат и карат.CR-V 2.0i RVSi 147PS
- 1 like
Коментар
-
Сложих на пикапа Н4 на Осрам (от скъпите) - определено е по-добре. До сега никой не ми е присветнал, че го заслепявам.
Определено крушката е добре проектирана - светлината прави доста по-отчетлива линия (когато е на стена) и по-равномерно се разстила на пътя.
Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
Opel Campo 3,1 TD '99
Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"
Коментар
-
За OSRAM списъка е не дали са съвместими, а дали са тествани точно на твоя фар. Тоест може да сложиш, може да светят читаво, ама предварително това никой не го знае. OSRAM няма как да ги тестват на всички възможни фарове.Първоначално публикуван от gecata1059 Преглед на мнениеИ двамата сте прави. Вече съм на 50 и дали от възраста или от друго имам проблем с шофирането нощем. Даже и по-новите коли с фабрични ледове ме заслепяват, за останалите с китайски такива вече е ужас.
Карам Црв 3 халоген с лупи. Крушките на късите са Н1. Осрам имат Н1 street legal , но освен ценово ме спира да си сложа такива и това,че не стават за моята кола. Има прикачен файл на сайта на Осрам кои модели коли са съвместими за замяна и моята не става ,нищо,че цокъла е същия.
За китайците едва ли има пък и кой ли ти чете. Щом цокъла е същия слагат и карат.
И да, и мен често фабрични LED-ове и ксенони ме заслепяват. Но е по-скоро инцидентно. Виж китайски недоразумения - най-редовно.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Чакам да чуя първия който си е премерил фаровете след модификацията. ...С уред.
...и първия който си е купил крушки за 200лв.
не "съвсем същите, копие" за 25,40 от пещерата.
Спарки, нямам проблеми с моите фарове. Те са направени както трябва. Не с "хомологирана" ламба. Имам проблеми с очите след каране нощем. Странното е, че когато карам след полунощ не е такава трагедия.
аааааааа, къде видя снимки в квадратчета в моите постове?
Примерно:
Проект Халолед
Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Аз съм си купувал крушки за 300+лв. Отидоха на мястото на "халогенките" на тераното ми и го играеха дневни. После същите, преработени в топло бяло (с широк спектърПървоначално публикуван от drukman Преглед на мнениеЧакам да чуя първия който си е премерил фаровете след модификацията. ...С уред.
...и първия който си е купил крушки за 200лв.
), отидоха на фаровете на гранда, преди да реша кардинално въпроса със сегашните фарове с лупи.
Луксове може да мери всеки телефон, впрочем. И то доволно точно, поне моят и на колегата - сравнявал съм като ни дойдоха на проверка от испекция по труда със сертифициран уред.
ПП: Впрочем комплект халогенни крушки Night Breaker са към 100 кинта, та 180-200 за сертифицитани OSRAM LED-ове вече не е чудо на чудесата, особено при положение че последните са с 6 години гаранция, а халогенките с нула.
ППП: Инжой. Първото е халогенка, последното е street legal H4 на Philips.
Не знам дали в клипа пича споменава разстоянието, но видимо е около 2-3 мертра. Ако приемем 3, показанията трябва да се намалят около 70 пъти, за да се гледа стандарта. Пак не е съвсем коректно, но поне за ориентир става.
Последно редактирано от sparkybg; 22-12-25, 11:05.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
нЕма преборване.
https://www.emag.bg/komplekt-2-halog.../pd/DYZVKCBBM/
Не е баш 100лв.
смЕтай как са другите модификатори.Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
Ми карам си. .....пуснати са на 23 вата, светят добре и достатъчно. Има малко отблясъци поради конструкцията на фара, но не съм.......
Рекламния агент не знам защо си го турил тука. Аз реклами не гледам ... и нямам слон за продаване..... нито "сертифицирани" ламби.
Последно редактирано от drukman; 22-12-25, 20:03.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Грешката е моя. Не съм разбрал правилно. Сега съм с Osram NIGHT BREAKER LASER. Преди бях със Osram silver. Не намерих голяма разлика. И двата модела произведени в Китай.Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
За OSRAM списъка е не дали са съвместими, а дали са тествани точно на твоя фар. Тоест може да сложиш, може да светят читаво, ама предварително това никой не го знае.CR-V 2.0i RVSi 147PS
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар