Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Темпомат - проблем.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Темпомат - проблем.

Здравейте на всички,
    не е много темата за този форум ма видях голям зор и реших да се обърна за помощ и тук.
    Та на въпроса - имам един еспейс 95 г V6 автомат.
    Когато го купих от Германия бе монтиран допълнително темпомат на VDO.
    Тези модели до 96 г нямат фабрично монтиран темпомат.
    Карам го вече почти година и никакви проблеми. Обаче от преди месец ту включва ту не. Предполагам че е някакъв проблем при някой кабел, т.е при някой от кабелите от където взема информация за скоростта.
    Когато го изключвам без значение дали е сработил или не, чувам специфичен звук от изпълнителното звено, демек от кутийката която дърпа жилото. Това ме навежда на мисълта че относно захранването нямам проблеми, демек проблема е при датчика който отчита скоростта или във връзката между него и изпълнителния механизъм.
    И тук вече идва проблема. Нямам идея къде е монтиран този датчик.
    Фирмата, в която работя се занимава с ограничители на скорост при камиони и автобуси и там съм напълно наясно с проблематиката. Има импулсен датчик който се монтира на жилото, излизащо от скоростите към тахографа. Принципа е същия.
    Но мой колега каза че е виждал и датчик монтиран като лепенка на полуоската.
    Та не знам от къде да почвам да разглобявам. Та ако някой е имал сходен проблем ще се радвам да сподели опит.
    Другото което се сещам е че не видях никакъв номер на темпомата а само щампа VDO.
    Чичо Гугъл не каза нищо.
    Благодаря предварително.
    VITARA, SAMURAI
    FIAT PANDA 4x4 CABRIO
    RENAULT ESPACE QUADRA
    ...и едно сивикче за града...

До: Темпомат - проблем.

когато имам проблем със темпомата ,първата работа е да проверя стоп машинката ,защото тя включва и изключва темпомата
    МИСЛЕНЕ МУ Е МАЙКАТА

Коментар

Колега, инфото за скоростта се взема от датчик за скорост.

Той може да е заводски вграден ( в Мерцедеса ми е в арматурното табло) или да се постави допълнително.

В китовете на WAECO върви и такъв датчик, който може да се постави на кардана или на полуоската.

На Реното - преди време имах едно наточено Клио, датчика на скорстта си го имаше серийно поставен, и се намираше на края на жилото на спидометъра - точно там, където влиза в арматурното табло. Моето Клио беше бегачка и нямаше никакви екстри, които да го използват тоя датчик, но въпреки това него си го имаше.

Та ако го търсиш - огледай си полуоските, и после - жилото на спидометъра.

Ако нещата не се оправят, свали електронния блок и повтори всички спойки- това помага в учудващо много случаи

ако продължават дертовете, пиши ми

от Пловдив съм

Успех!!
      Венелин

Коментар

Благодаря Ви за съветите.
        Полуоските прегледах - нищо.
        Това за спирачката е добра идея, благодаря за нея, ще проверя и там.
        Но до колкото знам стоп педала само изключва темпомата.
        Бях командировка в началото на седмицата и темпомата си работеше, това потвърждава идеята ми, че е нещо не съществено.
        По празниците също ще пътувам, и няма да го пипам.
        Но след това смятам да сваля таблото.
        Още веднъж благодаря на отзовалите се на проблема.
        Поздрави!
        VITARA, SAMURAI
        FIAT PANDA 4x4 CABRIO
        RENAULT ESPACE QUADRA

Коментар

Имам същия темпомат VDO монтиран на Нисан Патрул Y60, като го купих не работеше. Сигнала за скоростта се взима от от същия датчик, който е за таблото. От там стоп машинката изключква, но и съединителя изключва, че иначе такива обороти могат да се получат на празен ход, че не ми се мисли. Продължавам наттатък-захранване към целия модул, проверка на механичния модул с принудително захранване на определен кабел. Доттук всичко ми беше наред. Остана само електрония модул е там беше проблема-изгорял транзистор-за щастие се беше пукнал и лесно го открих.
          Сега имам темпомат и много му се кефя.

За съжаление не мога да кача файл с документация за VDO Tempostat дай майл и ще ти го пратя

Коментар

двете машинки, ако са две -а те са две ако е със ръчни скорости или една ако е автоматик ,не само изключват темпомата а също така го включват когато са пуснати педалите ,обикновенно ако някоя не затвори веригата темпомата просто не стартира
            МИСЛЕНЕ МУ Е МАЙКАТА

Коментар

имам същия проблем на деу- леганза 2.0. Проверил съм датчиците на съединителя и спрачката. Платката му е здрава, двигателя и ел. магнита също, но не работи. В сервиз Деу- София ме отрязаха- не били продавали Леганза и не можели да ми помогнат????? Така, че ако някой знае читав сервиз нека го сподели, независимо къде е. От Ловеч съм.

Коментар

Първоначално публикуван от isuzo Преглед на мнение
                двете машинки, ако са две -а те са две ако е със ръчни скорости или една ако е автоматик ,не само изключват темпомата а също така го включват когато са пуснати педалите ,обикновенно ако някоя не затвори веригата темпомата просто не стартира
                Колега, ако така е направено при тебе, ми прилича на много груба грешка при монтажа

Как си го включваш устройството?

Двата педала не са натиснати, и темпомата се включва?
                Ако е така, то ????????????

При мен лостчето, с което се вклюва устройството, в положение "към мен" включва, при повторно дърпане изключва
                при натискане на спирачката ( автоматик е ) устройството изпада в сътояние " стенд бай" и възстановяване на предишно зададената скорост става с лостчето надолу.Увеличаване или намаляване на зададената скорост става при активирано устройство и лостчето съотв нагоре или надолу

Та включването при описания от тебе начин ми се струва нещо...,
                хм, неправилно

Коментар

А случайно да имате идея как да симулирам движение и да го тествам на място?
                  VITARA, SAMURAI
                  FIAT PANDA 4x4 CABRIO
                  RENAULT ESPACE QUADRA

Коментар

Първоначално публикуван от samuraj Преглед на мнение
                    А случайно да имате идея как да симулирам движение и да го тествам на място?
                    с генератор на импулси
                    принципа на работа е, че при достигане на желана скорост, която трябва да се поддържа, скоростния датчик , или датчика на Хол, генерира определен брой импулси
                    точния брой не е интересен, въпроса е те да постоянен брой за единица време
                    за коригиране на намаляването им или нарастването им се подава сигнал към актюатора - изпълнителния механизъм - който подава или отнема газ, така,че поддържането на постоянна скорост се изразява в непрекъснато колебаене около нея с минимална амплитуда

ау, колко сложно го написах, но се надявам да е разбираемо , все пак

Успех!!

Коментар

Хубаво бе колега, за туй нещо може ли да ми съдействаш, имам в предвид, че не разполагам с такава техника и знания.
                      Е ли ти е възможно, когато минавам през Пловдив да прескоча до теб и да решим проблема?
                      VITARA, SAMURAI
                      FIAT PANDA 4x4 CABRIO
                      RENAULT ESPACE QUADRA

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                        Колега, ако така е направено при тебе, ми прилича на много груба грешка при монтажа

Как си го включваш устройството?

Двата педала не са натиснати, и темпомата се включва?
                        Ако е така, то ????????????

При мен лостчето, с което се вклюва устройството, в положение "към мен" включва, при повторно дърпане изключва
                        при натискане на спирачката ( автоматик е ) устройството изпада в сътояние " стенд бай" и възстановяване на предишно зададената скорост става с лостчето надолу.Увеличаване или намаляване на зададената скорост става при активирано устройство и лостчето съотв нагоре или надолу

Та включването при описания от тебе начин ми се струва нещо...,
                        хм, неправилно
                        колега нещо не ме разбираш ,нито говоря за слаган темпомат,нито за наблюдения върхо един автомобил , при всички има лостче или бутони за команда, но никой от тях няма да се стартира, ако стоп машинката казва че през цялото време си на спирачка .ако искаш пробваи изключи буксата и никога няма да тръгне,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,може стопвете да си работята втората част на машинката която командва стенд баи режима да епроблем
                        МИСЛЕНЕ МУ Е МАЙКАТА

Коментар

Първоначално публикуван от samuraj Преглед на мнение
                          Хубаво бе колега, за туй нещо може ли да ми съдействаш, имам в предвид, че не разполагам с такава техника и знания.
                          Е ли ти е възможно, когато минавам през Пловдив да прескоча до теб и да решим проблема?
                          с удоволствие ще се опитам да помогна
                          0889 300 455 Венелин
                          през уикендите не съм на линия

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X