Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новак

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Новак

Здравейте off-roaders,
    Нямам никакъв опит с off-road шофиране на 4х4 автомобил, за моите 30 години живот. Подготвям се да се сдобия с някакъв високо проходим автомобил. От прочетеното във форума оставам с впечатление че най-подходящ за мен ще е мицубиши паджеро къса база с ляв волан.
    Тъй като нямам никакъв опит извън асфалта и ще ползвам машината за първи стъпки в калта - жена куче и аз някъде извън пътя със скаричка и мръвки искам да задам следните въпроси:
    1. Part time 4x4 е когато въртящия момент от двигателя са предава към предната и задната ос 50/50, което предполага че 4х4 се използва само на бавни предавки извън пътя, което изглежда като липса на диференциал между предната и задната ос. В зависимост от марката на машината на бързи предавки се задвижват или предните или задните колела, правилно?
    2. Full time 4x4 е когато въртящия момент не се предава 50/50 към предната и задната ос, а в зависимост от пътните условия, което позволява задвижване на 4-те колела и при високи предавки, правилно?
    3. Блокажа на диференциала е когато механично диференциала е принуден да предава еднакъв въртящ монент на колелата свързани към него, правилно?
    4. Торсен диференциал - някакъв сложен механизъм който познава колелото със сцеплението и предава въртящ момент повече към него, ако обаче едното колело е във въздуха то се върти, а другото със сцеплението не, правилно?
    5. Раздатъчна кутия на кое се казва и за какво служи?
    6. Нещото наречено хъбове не го разбирам?
    7. Торсен и LSD едно и съшо ли е?
    Ще се равам ако някой предложи образователни линкове.

От София съм. Четох интересни теми за местонст наричана Рио де Лайнарде. Къде се намира това чудо? Бих се радвал да се присъединя към вашите забавления, за сега само като публика, докато не се оборудвам с някое 4х4.
    Като постижение мога да кажа че с едно рено клио ходих да търся мечките на Бриджит Бърдо, които така и не видях, но пък горския с Нивата беше учуден че вижда рено клио в тия местности и ме посъвева да се връщам.
    Колегите ми ме базикат че колкото по-хубав джип си взема, толкова повече ще трябва да вървя пеш да търся трактор да ме вади! Дали са прави?

До: Новак

Виж тази тема http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=27626 ,ще намериш някои отговори.

Раздатъчна кутия/раздатка-разпределя въртящия момен между предната и задната ос на автомобила.Съответно биват потсоянно зацепени-фултайм-движението се предава постоянно м/у двете оси и такива при които дижението се предава постоянно към единия мост/ос,а предаването му към другия се осъществява чрез ръчно зацепване на раздатката в положение 4Х4-парттайм.При парттайм не е желателно използване на двоиното задвижвани на твърда настилка-асвалт-щото нямат междуосев диференциал.
    Последно редактирано от taran; 02-03-08, 18:21.
    Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от mradulov Преглед на мнение
      Колегите ми ме базикат че колкото по-хубав джип си взема, толкова повече ще трябва да вървя пеш да търся трактор да ме вади! Дали са прави?
      Прави са.

Коментар

Добре дошъл. На всички твой въпроси има многократни и доста подробни отговори. Отдели си половин година за четене, ползвай активно търсачката и тогава си купи джипката.
        За трактора са много прави.
        Другото е че и тракторите закъсват понякога.
        Успех.

Коментар

Виж във форума на Тойота!
          TLC LJ70 4x4 режим
          Говоря ти дъще, сещай се снахо!

Коментар

Четох интересни теми за местонст наричана Рио де Лайнарде. Къде се намира това чудо?

КОЛЕГА тези местности ги има навсякъде из красивата ни Родина. Особено атрактивни са през дъждовният сезон. А във този форум ще намериш и достатъчно добри водачи да те поразходят из тези красоти.
            Желая ти скорошно сдобиване със подходяща машина!
            Бъди здрав!
            Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

от личен опит-нагази в дълбокото (грабвай джипче) и ще видиш колко бърза ще си отговориш сам на поставените въпроси преди това разбира се покарай различни джипове, пресметни за какви точно цели ти трябва, вземи най-добре някой познат който има извесетен опит при покупка. Късмет

Коментар

Добре дошъл колега!
                За Рио де лаинаре питай Голди ама знай че там стават винаги интересни и кални неща да не се уплашиш и да решиш че с Клио ти е по добре,желая ти скорошно сдобиване с 4Х4 за да усетиш тръпката от офроуда.
                ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
                тел.088четири 9едно9 4нула4
                -------------------------------------------------------

Коментар

А защо не се направи една тема FAQ и в нея да са дадени отговорите на най-често задаваните въпроси (за Part-time и Full-time, LSD, etc.). Мисля, че така ще се избегнат много теми, подобни на тази, с въпроси за отдавна обсъждани неща.

Коментар

Първоначално публикуван от Дявол Коледа Преглед на мнение
                    Добре дошъл колега!
                    За Рио де лаинаре питай Голди ама знай че там стават винаги интересни и кални неща да не се уплашиш и да решиш че с Клио ти е по добре,желая ти скорошно сдобиване с 4Х4 за да усетиш тръпката от офроуда.
                    Само да кажа че като пътник имам доста опит извън асфалта, имам над 10 качвания от Боровец до 7-те рилски езера с джип и разни други по-леки преживявания като еднодневно обучение за шофиране по пресечен терен от аутдор активитис с практически изпит на някакъв полигон в с.Гниляне.
                    Тръпката е вече на лице.
                    Вчера се разходжах над железница и като гледам колко следи има по баирите кръв ми капе на сърцето, жената ме навива също да вземам 4х4, щото и тя има опит като пътник, даже се пазари да кара!
                    Клиото го няма от години, сега съм с друго возило, което най-вероятно ще бъде продадено и реинвестирано в 4х4.

Коментар

...Клиото го няма от години, сега съм с друго возило, което най-вероятно ще бъде продадено и реинвестирано в 4х4.
                      Един съвет.
                      Остави си някакво друго /второ/ возило, че след Рио Де НамК'воси често се влиза в бокса
                      Поздрави и да пуснеш снимки

Коментар

Може ли английските термини да се вписват в темата с руските - и да се ковне ?

Коментар

Прави са
                          VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X