Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аутобокс-какъв и от къде?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Аутобокс-какъв и от къде?

    Здравейте колеги.От известно време в главата ми се е загнездила упорито мисълта да си купя т.нар Аутобокс т.е покривен багажник-кутия за колата/джипа.Та идеята ми е тук да споделят знаещите по какви критерии се избира подобно нещо,какво да се гледа при покупката,препоръчвани марки и модели и т.н свързано с тях,за да се направи правилен избор!
    TLC 120 Prado
    Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

  • #2
    От: Аутобокс-какъв и от къде?

    Критериите са марката (т.е. качеството) и обема. Хубави марки например са Thule и Kamei. Обема си го избираш според нуждите. Внимаваш за захващането да може да си го закрепиш на колата. Най-добре отиваш с колата в магазина и казваш: Искам еди каква си марка, еди колко си литра за ей тази кола.
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

    Коментар


    • #3
      От: Аутобокс-какъв и от къде?

      Моята идея е да не е много голям,за да мога да го слагам и на колата и на джипа.Аеродинамиката на Бокс-а колко влияе на разхода,шума и поведението на колата?Каква е разликата между Туле и техните италиански и чешки събратя?А с какво заключване е хубаво да е?Проблема е,че във Варна такъв магазин няма....
      TLC 120 Prado
      Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

      Коментар


      • #4
        От: Аутобокс-какъв и от къде?

        Досега не съм видял автобокс с форма на тухла... а във Варна да няма такъв магазин...
        Заключването е хубаво да става за твоя автомобил и общо взето зависи дали имаш лайсни с напречни греди или не.
        Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

        Коментар


        • #5
          От: Аутобокс-какъв и от къде?

          До 90-100 км/час увеличението на разхода на гориво е пренебрежително малък. Проблем може да има от силен шум и/или вибрация, водещи до дискомфорт. Отделно от това, става прицел на крадците.
          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

          Коментар


          • #6
            От: Аутобокс-какъв и от къде?

            Няколко пъти се прибирам с такъв багажник, като най неприятното за мен е дразнещия шум, при по високи скорости.
            Повишението на разхода е в порядъка на 1,5л на 100км, при скорост 130-140, това за бензинов автомобил.
            Имам един малък за продаване, комплект с напречните рейки, 2 ключа и е ползван 2 пъти.
            Ако искаш да пратя синъ да го снима, намирасе в Ботевград, но може да бъде транспортиран до София.

            Коментар


            • #7
              От: Аутобокс-какъв и от къде?

              За такъв магазин във Варна на първо четене се сещам по бул.Левски от Почивка към кв.Левски - в дясно преди ст.Гагарин. Продаваха маркови - Туле или МонБлан, а може и двете - и имаха доста на склад (сега, ако са го затворили наскоро, значи те подвеждам)...

              Иначе моят опит - миналата година взех да се оглеждам за такъв багажник, но един приятел (щерка му поотрасна, а моята беше току-що родена) ми остави да ползвам неговия - най-евтиния китайски, по неговите думи - от Бриколаж или Практикер. Като изключим аеродинамичния нос, е с почти правоъгълна форма - аз определено бих си търсил по-издължена кутия, но пък тази се оказа доста удобна за наместване на разни обемни неща. Очаквах да е доста зле, но всъщност започва да се чува леко над 90км/ч, динамиката се влошава при магистрално каране около 130-40км/ч и разхода извън града се вдига с около 10%. Странно ми е малко, но колата е по-шумна само с напречните рейки, отколкото с рейките и кутията...

              Коментар


              • #8
                От: Аутобокс-какъв и от къде?

                Е само там,в сградата на Сектрон има такива неща и то само на Тюле.Исках да направя сравнение с други ама там не става...В нета има 2 3 сайта ,но обясненията за всички са почти еднакви.Затова исках да попитам от първия ръка! Тия боксове не се ли заключват към рейтингите по някакъв начин?
                TLC 120 Prado
                Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

                Коментар


                • #9
                  От: Аутобокс-какъв и от къде?

                  Ако имаш пари за Thule, избираш най-големия, който ще се събере на возилото и не го мислиш повече. Това за нови... втората упореба са друга тема.
                  Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Аутобокс-какъв и от къде?

                    Някой беше писал, че багажници с формата на тухли няма...е, има, виждал съм

                    Преди около 2 години си купих от марката G3. Използвал съм го 3-4 пъти, когато ходим на почивка, но определено дава мнооого свобода в избора на багаж. Макар да карам средно по размер комби мястото никога не стига, особено предвид това, че багажникът на автомобила е пълен с кучето.

                    Прецених, че не бих дал пари за Туле и прочие от "големите" марки, последно се чудих между G3 и Farad, като само моя го имаха наличен и затова взех него. Бонус беше, че пластмасата му не изглежда все едно си го спечелил от шоколадово яйце както на повече от другите евтини марки, а хваща окото. Да, мека е и се гъне, но според мен всички са така с оглед на теглото. Аз се спрях на 460 литров (G3 Reef 580) - така и така имаш добавено челно съпротивление, което за различните обеми е почти еднакво, защото разликата е основно в дължината. Безмислено за мен е багажникът да е 200 литра и да се пълни с 2 сакчета. Единствено бих разбрал такова решение ако мястото за съхранение е кът. За щастие за мен не е фактор. Освен това автобокс с дължината на покрива ми изглежда по-естетично.

                    Качвам го сам върху колата и за около 10 минути го закрепвам върху гредите. Първия път има малко излишни движения и чудене кое как, за да се оптимизира процедурата, но като го отренираш става много естествено.

                    Задължително те съветвам да вземеш такъв с двустранно отваряне - товариш си го откъдето ти е кеф, а понякога наистина няма достъп от едната страна на автомобила, представи си това да е отваряемата страна. Аз си взех и малка стълбичка, от тези домакинските с по 2 стъпалца - товаренето и подреждането на багажа става много по-лесно, отколкото ако го правиш слепешката стъпил на земята или да се катериш по праговете. Накрая я мятам върху багажа и затварям.

                    В книгата на моя пише да се избягват скорости над 120км/ч (или беше 130), така и правя. Кой знае какъв шум не съм забелязал. Доколкото съм засичал разход с него при 1/3 магистрала и 2/3 планински пътища (каране с 50-60-70) разликата е пренебрежимо малка. Сигурно ако се бичи през цялото време с висока скорост ще има по-сериозна разлика.

                    Макар да не беше малко пари е една от най-добрите инвестиции, които съм правил за колата

                    Успех
                    Последно редактирано от ivokbg; 30-04-16, 22:03.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Аутобокс-какъв и от къде?

                      Първоначално публикуван от jouzzin Преглед на мнение
                      ... Тия боксове не се ли заключват към рейтингите по някакъв начин?
                      Преди години, когато транспортирах Пинина от подписа до България, по обясними причини трябваше да си купя руфбокс. Цените в магазина никак не бяха приятни, затова си избрах втора употреба от обява във вестника. Цената - повече от приятна - Thule на 1-2 монтирания за скромните 40 паунда. Гола кутия, само с 4 скоби за захващане към напречните греди. Не помня какъв обем беше, но беше точно колкото покрива на Пинина + 10-ина см напред над стъклото (колата е двуврата). Значи, единствената защита при закрепване на кутията към гредите беше, че тези скоби се монтират отдолу-нагоре, т.е. гайките са вътре в кутията.

                      Същинското заключване е на напречните греди към покрива.
                      Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto, Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

                      Коментар


                      • #12
                        От: Аутобокс-какъв и от къде?

                        В София се продаваха чешки рууф боксове копие на Тюле, цената за огромен беше около 400 лева, много съм доволен, качество, външен вид, всичко беше на ниво Тюле.

                        Магазина беше някъде около хотел Плиска, Тедо май знаеше подробности за магазина и стоките.
                        Бъдете живи и здрави!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Аутобокс-какъв и от къде?

                          Забравил съм най-важното, което исках да кажа.

                          Не съм сигурен, дали закупуването на напречни греди със заключване е за предпочитане от финансова гледна точка. Напречните греди по дефолт се захващат за тавана с болтове или гайки. Заключват се само декоративните капачки, криещи крепителните елементи, а това колко ще те защити никой не знае.
                          Казваш, че ще монтираш кутията на 2 коли, т.е. трябва да си купиш гола кутия и два комплекта напречни греди.
                          Какъв е джипа и най-вече има ли надлъжни греди?
                          Ако има, най-добре е да си направиш сам напречните. Това е, защото надлъжните греди на джипа стърчат, да кажем около 5-8 см над покрива. Оригинални напречни греди ще стърчат поне още толкова. Представи си на твоя джип, каква дупка ще има между тавана и дъното на кутията. Моят Пинин има заводски надлъжни греди. Аз си направих напречни от обикновена водопроводна тръба със заварени накрая планки за захващане към надлъжните. Така ги направих, че да не стърчат над заводските надлъжни греди (още си стоят монтирани и не свирят, защото са кръгли). Когато монтирах кутията, разстоянието до покрива остана не повече от 2-3 см., а общата височина на возилото беше в лимита за леки коли на ферибота и паркингите из Европа. Разход не съм следил, но на моменти бордкомпа показваше 14-17/100км при скорости 100-150 км/ч.
                          Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto, Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

                          Коментар


                          • #14
                            От: Аутобокс-какъв и от къде?

                            Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                            В София се продаваха чешки рууф боксове копие на Тюле, цената за огромен беше около 400 лева, много съм доволен, качество, външен вид, всичко беше на ниво Тюле. ...
                            За цена до 400 сега съвсем не са огромни, а що се отнася до качеството ... пластмасата е една тъничка-тъничка ...
                            Ние не сме неутрални!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Аутобокс-какъв и от къде?

                              Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                              За цена до 400 сега съвсем не са огромни, а що се отнася до качеството ... пластмасата е една тъничка-тъничка ...
                              Може, сигурно си прав, аз като се замислих моя куфар го взех преди бая години.

                              Единственото нещо за което според моите нужди тогава ми беше нужен куфара бе за неопрените, плавниците за харпунджийство и харпуните които бяха много дълги а неупрените не е добре да се мачкат.
                              Бъдете живи и здрави!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X