Колеги, не се отнася за 4х4, но не получих адекватен отговор в ситроенския форум.
Двигателя е XUD-9TE.
От известно време на студено (сутрин), а напоследък и понякога на топъл двигател, ми се случва да запали накриво мотора.
Накриво, в какъв смисъл.
Като завъртя на стартер, стрелката на оборотомера подскача до края на скалата и като запали се връща на нула.
Звукът е като на ангренажен ремък, прескочил поне два зъба.
Тракането е ужасно.
Не мога да преценя дали трака помпата, или клапани.
Съответно гася, паля пак и си отива на нормалните 950-1000 оборота ако е топъл и 1000-1100, ако е студен.
Звукът си е нормалния вече.
В началото, когато ми се появи проблема, ми се случи от недоглеждане да я покарам километър- два в странния режим.
Колата пак си върви но пуши повече.
Пушека е черен.
Съответно спрях, запалих пак и си продължих.
Пушенето изчезна.
Никога не ми е правила димни завеси, освен ако не я сритам подобаващо и турбото не се е развъртяло.
Не ми гори масло.
Подгревните свещи ги сменях по-лани и пали от четвърт оборот. Особено студена.
Подгрева си работи.
Колега от форума на Ситроен изказа мнение, че проблема е по-скоро електрически. Дава повече предварение на помпата. Препоръча да проверя куплунгите на самата помпа и релетата за подгрев.
От ония дни, разкачих и проверих трите букси и ги почистих с контакторен спрей, както и всиочки бушони и релета в двигателния отсек.
Феноменът стана по-рядък, но веднъж на десетина паленета, пак се появява.
Някакви идеи?
Благодаря!
ПП:
Акумулатора ми е на по-малко от година. Стартера върти бодро, както винаги си е въртял.
ПП2:
Помпата е Бош.
Двигателя е XUD-9TE.
От известно време на студено (сутрин), а напоследък и понякога на топъл двигател, ми се случва да запали накриво мотора.
Накриво, в какъв смисъл.
Като завъртя на стартер, стрелката на оборотомера подскача до края на скалата и като запали се връща на нула.
Звукът е като на ангренажен ремък, прескочил поне два зъба.
Тракането е ужасно.
Не мога да преценя дали трака помпата, или клапани.
Съответно гася, паля пак и си отива на нормалните 950-1000 оборота ако е топъл и 1000-1100, ако е студен.
Звукът си е нормалния вече.
В началото, когато ми се появи проблема, ми се случи от недоглеждане да я покарам километър- два в странния режим.
Колата пак си върви но пуши повече.
Пушека е черен.
Съответно спрях, запалих пак и си продължих.
Пушенето изчезна.
Никога не ми е правила димни завеси, освен ако не я сритам подобаващо и турбото не се е развъртяло.
Не ми гори масло.
Подгревните свещи ги сменях по-лани и пали от четвърт оборот. Особено студена.
Подгрева си работи.
Колега от форума на Ситроен изказа мнение, че проблема е по-скоро електрически. Дава повече предварение на помпата. Препоръча да проверя куплунгите на самата помпа и релетата за подгрев.
От ония дни, разкачих и проверих трите букси и ги почистих с контакторен спрей, както и всиочки бушони и релета в двигателния отсек.
Феноменът стана по-рядък, но веднъж на десетина паленета, пак се появява.
Някакви идеи?
Благодаря!
ПП:
Акумулатора ми е на по-малко от година. Стартера върти бодро, както винаги си е въртял.
ПП2:
Помпата е Бош.
Коментар