Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Конфискуваха ми джипа, съвети?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Конфискуваха ми джипа, съвети?

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
    И отново излиза, че таксите и документите за прехвърляне на автомобил пред нотариус са безсмислени - не те пазят от нищо повече от колкото един прост договор за покупко-продажба без нотариални заверки и такси.
    Когато заживееш в нормална държава ще си прав, в тая "държава" още поне 50г. ще е нужен нотариус...
    Сега поне 95% от продавачите гледат да прецакат купувача. Купувача пък се стреми да плати минимума на държавата като такси. И в двата случая всеки иска да прецака някого. Какво върши нотариуса- иска платен данък, проверява самоличността на хората и дали продавача е женен. И взима пари за заверката- е, и на мен не ми харесват таксите дето взимат за един подпис ама това е положението... Ето ти хипотетична ситуация на сделка за автомобил БЕЗ нотариус:

Аз ти продавам моя кола- всичко е платено, няма грижи в тая насока. Че и бонус- колата верно ще е читава, а не някой кошник пред разпад. Стандартният случай- пишем договор (за мижава цена заради общинският налог от 2-3%- да кажем 20% от реалната сума), даваш ми парите и всеки по пътя си. Отиваш, сменяш талона и номерата, обслужваш я и се радваш на придобивката си...
    Това до момента в който жената ми каже "Ти що си продал колата бе, олигофрен такъв- искам си я"... Резултат- сделката се оказва недействителна щото колата е придобита по време на брака ми и жената е на 50% собственик... В резултат- след спорове, панаири и т.н. неприятни неща аз си ти връщам парите и си взимам автомобила. Е, връщам ти оная сума дето я пише у договора ама това са подробности...

Това е най-лесната измама... Друга лесна измама- според личната карта аз съм собственик на колата. А дали тая лична карта "случайно" не е фалшива ? Ти можеш ли да познаеш- щото аз не мога.

Общо взето- сделките без нотариус не са подходящи в тая държава. Не и при настоящите закони и наредби...

Коментар

Това е ясно. Та... от какво точно пазят, казваш
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Е как я разводнихме темата, направо не е истина. Стига сте търсили под вола теле. Пишат се съответните клаузи в договора (дали за запор, дали за друг скрит порок), пише се истинската цена на сделката (а не примерно 1000лв. за Г-ега) и от там нататък всеки си гони интереса. За сега съм по-склонен да ги има нотариусите, щото иначе хептен "разграден двор" ще се получи имайки предвид манталитета на по-голямата част от нашего брата. Сега имам наблюдения за доста ментета договори, а иначе ...? Просто още не сме дорасли до европейски граждани!
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
          Може може! Пише собственика молба и му се отговаря на това, за което пише. Ма това не значи, че ден или два след изготвянето на справката нещата няма да се променят. Та както каза и колегата:
          Пише собственикът молба и му казват: "Ела след един месец". Прясна информация от петък
          В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Баш така де! Е заради това се прибягва до "нетрадиционни методи". Ма не е за всеки, та пак стигаме до нотариусите и вписването на разните му работи в договора.

Коментар

... Ма не е за всеки, та пак стигаме до нотариусите и вписването на разните му работи в договора.
              Та не разбрах какво те топлят нотариусите? А писането на разни работи в договора е силно желателно, но реалната полза от тях е доста мъглява с оглед на състоянието и начина на действие на съдебната система ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Е как я разводнихме темата, направо не е истина. Стига сте търсили под вола теле. Пишат се съответните клаузи в договора (дали за запор, дали за друг скрит порок), пише се истинската цена на сделката (а не примерно 1000лв. за Г-ега) и от там нататък всеки си гони интереса. За сега съм по-склонен да ги има нотариусите, щото иначе хептен "разграден двор" ще се получи имайки предвид манталитета на по-голямата част от нашего брата. Сега имам наблюдения за доста ментета договори, а иначе ...? Просто още не сме дорасли до европейски граждани!
                Стояне, ще ми е интересно да обясниш с какво по-точно според теб в момента нотариалното изповядване на сделка за прехвърляне на автомобил спомага за намаляване на ефекта "разграден двор". Аз полза не виждам никаква... Нито се пише реалната стойност на сделката, нито се броят парите пред нотариуса, нито се проверява дали колата има тежести: издирвана или запорирана...
                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Както казах и по-рано. Не защитавам нотариусите, но когато почнеме да си пишеме това, което трябва да се пише в договора и почнеме (при евентуален проблем с автомобила) да си гониме правата, нещата ще изглеждат по друг начин. В момента се случва с неистински договор да се продава автомобил, за който собственика дори не знае, че се продава (може да се случи и да има междинен собственик, който и да не знае, че е придобил и после продал автомобил). Верно е, че такива случаи не са чак толкова много, ама ги има. Сега, нямам представа къде е проблема, ама фактите са такива. Може законодателството да е куцо, може и да е нещо друго. Знам ли аз!? Ама все гледаме да оправиме дявола във въздуха (ако може де).

п.п. Въпрос към знаещите. Как се продава автомобил от непълнолетен?

Коментар

Както казах и по-рано. Не защитавам нотариусите, но когато почнеме да си пишеме това, което трябва да се пише в договора и почнеме (при евентуален проблем с автомобила) да си гониме правата, нещата ще изглеждат по друг начин. В момента се случва с неистински договор да се продава автомобил, за който собственика дори не знае, че се продава (може да се случи и да има междинен собственик, който и да не знае, че е придобил и после продал автомобил)...
                    Навремето гледах как едни журмалисти бяха "купили" на главния прокурор служебната кола. С нотариална заверка на договора. Нещо от тогава променило ли се е?
                    И аз не защитавам или обвинявам никого. Просто не виждам каква работа върши нотариуса в случая. Нещо да ми харантира този нотариус? Май пак нищо...
                    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                      .... Нещо от тогава променило ли се е?
                      ...
                      Искат да виждат хората, които продават и купуват нещото (това задължително). Вече задължително искат и да са платени данъците! Те това особено много бърка народа, щот нали българина не обича да плаща за х..во здраве. Ся друг е въпроса и, че масово лъскави автомобили се пишат по 1500 до 2500лв. (това вече с удостоверение от застраховател, ама това вече е друг въпрос).

Коментар

Искат да виждат хората, които продават и купуват нещото (това задължително). Вече задължително искат и да са платени данъците! Те това особено много бърка народа, щот нали българина не обича да плаща за х..во здраве. Ся друг е въпроса и, че масово лъскави автомобили се пишат по 1500 до 2500лв. (това вече с удостоверение от застраховател, ама това вече е друг въпрос).
                        Не разбрах- за да си купя или продам автомобил нотариуса проверява дали съм си платил данъците?

Ето ти едно хипотетично-
                        Близнака ми отива с моята книжка/паспорт/лична карта, и се подписва вместо мен. Нотариуса какво може да направи?
                        Не живея в България и не плащам там данъци. Нотариуса какво може да направи?
                        Пиша новата кола, че я продавам за 2000 лева. Нотариуса какво може да направи?
                        20 дни след покупката идват да си търсят от мен "откраднатата" кола. Нотариуса какво може да направи?

Ако на един или повече от горните въпроси отговора е "нищо", за чий ми е нотариус? С какво този нотариус ми помага?

Питам, защото тук няма нотариус да се занимава с такива кокошкарски неща. На вас за чий ви е?
                        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                          Не разбрах- за да си купя или продам автомобил нотариуса проверява дали съм си платил данъците?

...
                          Въпроса по принцип беше малко по друг. А иначе нотариуса търси данък за продаваното возило, не за всички данъци. Кат се появи близнак какво да го прави? Мой познат близнак така даже регистрира автомобилите на името на брат си. Ма сега не става, че качи много килограми и вече не си приличат особено. Кат си пишеш по-ефтина колата, то най-много (ако изобщо се развали сделката де) да получиш каквото е писано. А как ще търсят след 20 дена откраднатия автомобил не ми е ясно. Абе нотариална заверка се изисква при прехвърляне на собственост на регистрирани ППС-та (за мотоциклети над 350куб.см. и ремаркета над 10 тона). За вас някои неща изглеждат кокошкарски, ама тука не се гледа баш така.

Коментар

NIKSD:

"... Питам, защото тук няма нотариус да се занимава с такива кокошкарски неща. На вас за чий ви е?"

Защото там кокошкарските неща, и кокошкарите, са от малко по-друго естество!

Не знам, как е при вас (ЮС), но това, което е при нас (ЮК), с много малко усилия, може да се приложи и при тях (БГ)!

Единна, национална регистрация, а не по окръзи. Колата излиза от шоурума регистрирана, и с таози номер влиза в моргата, независимо, колко собственика е сменила.
                            Централизирана база-данни, обединяваща КАТ, данъчни, застрахователи ... т.е.всичко свързано с водачите и автомобилите им.

Пример - съпругата ми ражда "секцио" => няма право да кара кола в следващите 6 месеца. Скоро след случката смених личния си автомобил, и се обаждам на застрахователя да направи промяна в застраховката ми. Един момент, казват отсреща. След няма и 2минути, слушане на Моцарт - готово ... ама нали сте наясно, че жена ви няма право да кара кола, още 5 месеца (а тя е втори шофьор в моята застраховка)?!

Та тетака ... каквото трябва, се знае, от когото трябва
                            Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
                            Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
                            Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

Първоначално публикуван от krasi-mir Преглед на мнение
                              ... Единна, национална регистрация, а не по окръзи. Колата излиза от шоурума регистрирана, и с таози номер влиза в моргата, независимо, колко собственика е сменила.
                              Централизирана база-данни, обединяваща КАТ, данъчни, застрахователи ... т.е.всичко свързано с водачите и автомобилите им.
                              ...
                              Яяяяя, тя топлата вода била измислена отдавна! Пък аз навремето се чудех как стана така, че след като с продавача само сме минали през Автомобилния регистър (в една страна на северозапад от тук) и той е оставил там един отрязък от талона с данните на новия собственик, в един светъл ден ми дойде писъмце от данъчните, в което пишеше колко дължа годишен данък за МПС-то и имаше готова попълнена бланка за плащане, което можех да извърша в коя да е поща. А след това дойде и писъмце, че еди-кога си колата трябва да мине на ГТП.

Ни нотариус имаше, ни в милицията ходих, ни при данъчни да пускам декларации и да разнасям копия от нотариално заверен договор и талон ... И на всичкото отгоре, това беше преди четвърт век, по времето, когато големите шкафове в изчислителните центрове на фирми и институции имаха по-малка изчислителна мощност, отколкото днешен лаптоп от не особено висок клас ...

А в пункта за ГТП, вместо да ме проверяват дали съм си платил данъка и застраховката, просто ми проверяваха техническото състояние на колата. Странни хора!
                              Последно редактирано от Чавдар (V93); 12-12-13, 10:02.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Липсата на съобщения между данъчните и КАТ за смяна на собствеността на колите продължава и сега, личен опит.
                                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X