Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да пазим на пътя двуколесните

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да пазим на пътя двуколесните

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    А как да го видиш, когато караш в дясна лента, даваш десен мигач за да завиеш в пряка улица и в този момент камикадзето със спринт се хвърля да те изпревари отдясно, едва завирайки се между колата и бордюра? Или какво правиш, когато караш по улица с 2 отделни двулентови платна, разделени с мантинела, и видиш насреща си в лявата лента велосипедист, каращ срещу движението?
    Как да ги пазиш понякога, като и те не се пазят... Случвало ми се е в спряло положение на светофар, в дясното платно пътникът ми отваря дясната врата и отзад се чуват спирачки от мотор... Псувни, закани...
    Е, счучвало ми се е като велосипедист да минавам покрай камион /спрял посредата на Солунска, от двете страни паркирани коли - преди синята зона беше/, в последния момент дясната врата се отваря и ме удря в рамото... Прелетях 2-3 метра и паднах на багажника на една от паркираните коли... Но все пак с колело е едно, с пистов мотор друго...

Втори случай: На Цариградско карам в средното платно и ускорявам подготвяйки се да отида в лявото /с около 80кмч/ от детелината излиза моторист и без да се огледа /или мислейки си колко е бърз/ "цопва директно в средното платно... Бия спирачки, всичките ми покупки падат от седалката, а детето добре че е с колан... Тъпанарът си дава газ и заминава напред все едно, че нищо не е станало... Тогава си помислих, ако не бях реагирал веднага, дали "бързака" щеше да осъзнае грешката си? Или пак автомобилиста не "пази" моториста?
    Карал съм мотор 600сс, но такива засичания не съм правил - вероятно затова не съм имал пътни инциденти за 2-те години мотоциклетизъм... На кръстовища са ме засичали много пъти, но слава Богу, успявал съм да спра/заобиколя...
    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Добре. Явно всички имат едно мнение, моето е същото.
      Значи главния момент е да се обърне внимание на двуколесните да спрат да се правят че правилата не важат за тях, и сами да забележат че на пътя има и автомобили и камиони, чиито маневрени възможности са принципиално различни от техните.
      Дайте да съчиним три изречения тип "паметка на шофьора", и да мислим как да правим възпитателна кампания за моторетки и велосипеди. Това ще е по-трудното.
      Види ми се единственото с което можем да помогнем, но и най-важното.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        Добре. Явно всички имат едно мнение, моето е същото.
        Значи главния момент е да се обърне внимание на двуколесните да спрат да се правят че правилата не важат за тях, и сами да забележат че на пътя има и автомобили и камиони, чиито маневрени възможности са принципиално различни от техните.
        Дайте да съчиним три изречения тип "паметка на шофьора", и да мислим как да правим възпитателна кампания за моторетки и велосипеди. Това ще е по-трудното.
        Види ми се единственото с което можем да помогнем, но и най-важното.
        Аз единствено мога да помогна с гьостерицата и вилата на врата.Стигнете ли до такъв момент ми се обадете.
        Всеки трети е шести

Коментар

Отваряли са ми врата с колелото, паднах и се загърчих леко неадекватен, изкокнаха 3 говеда от колата да ме бият! Добре, че имаше жена с тях да ги наругае и да ги спре и ме спаси, щото нито можех да стана и да бягам, нито да се защита някак от 3 гардероба. Засичали са ме с кола на подбалканския при 2 колони в двете посоки някф луд изпреварва срещу мен с над 120, едвам се пъхах в банкета, а бях с 80 и щеше да е мазало. Обаче случих на инструктор и ме научи на много полезни неща, но беше 70+ годишен. Курсовете са гавра, няма полигон вече, но изпитите още по-голяма. А сега чувам, че за 1000 лева просто ти дават книжката без курс да си минал дори! Как очаквате да са ок нещата на пътя? Няма отношение нито марката, нито модела нито типа возило. И не един приятел е карал изпита по няколко пъти щото не иска да бутне рушвет. На 3тото ходене си ти го казват в прав текст. Приятелка се явява 6 пъти дорде го мине, а си кара съвсем прилично. Един приятел се отказа на третия опит. То той по-добре да не кара, но все пак да кажа как стана с него. Спира без да остави нужното място м/у колата и трамвай, който прави ляв. Минавайки му отнася огледалото. Късат го, но с офертата, вземи едно шише виски и всичко е ок. Е не им взел... Като се замисля, май мога цял ферман да изпиша за това. То не е като да няма старци, дето блеят или карат агресивно, но сякаш преди 20 години и назад книжки не са раздавали така?!

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
            ... сякаш преди 20 години и назад книжки не са раздавали така?!
            Мойта книжка е от 1991 /изкарах я на 17 и чаках да стана на 18 да си я получа/... и тогава здраво се купуваха книжки... Винаги е имало хора с пари, които не могат или не искат да научат правилника... или пък тотално им липсва координация на движенията... Преди 1990 комшийка-магазинерка се преобърна с ладата си 1 месец след като я купи... Решила да запали цигара докато кара покрай блока /има завой с наклон/...
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Съседката аптекарка не и дадоха книжка, щото така и не се научи да сменя скоростите , a имам поне 3ма приятели, 2 жени и един мъж, които си купиха автоматици по тази причина .

Коментар

Моя колежка взе книжка без рушвет и не може да потегля от паркинга. На пътя е меко казано опасна и сега я доубочаваме, а тя се мъчи да ни доубие...
                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

И жена ми отначало изглеждаше отчайващо зад волана, но за 8г /почти/ всекидневно каране и последните 4г всеки ден по 25км се понаучи... Даже бих казал над средното ниво за Сф.

Коментар

Така е то. И лошото е, че не опира до пол. Свежда се до желание, мерак и концентрация. Някои хора просто не им пука. От нищо не им пука. И почват да се пишат закони, за да ги вкараш в рамките на нужното за да живеят с други хора. И от тук скачаме в това, че законите трябва някой да ги прилага и съблюдава дали се спазват. Та нещата смятам няма да се оправят без самосъзнанието да се повиши...

Коментар

Може да се направи една кампания "Пази моториста" ...с уговорката , че много от мотористите не заслужават такава кампания. И аз карам мотор..но екстремните скорости не са ми по вкуса..Въпреки това напоследък ме е страх. Колкото и да внимавам съм бил на няколко пъти на косъм. Най често отнемане на предимство /имах случай при който един след като ми отне предимството на главен път и аз се развиках той ми каза " Ми нали си с мотор..." някой му е казал , че мотористите са винаги без предимство.../
                      Незнам какво да кажа освен да ни пази Бог...За мен положението е страшно...Моторите станаха достъпни и се заоформиха едни келеши ,който рано или късно ще убият някого...
                      ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Здравейте!

1.
                        Една американка ми разправяше, че като карала курсовете там в Америка я учели така:

-Гледаш огледалото при маневра (средното на предното стъкло), гледаш страничните огледала (и двете) и тогава преди маневрата обръщаш глава за секунда и поглеждаш назад(така няма сляпо петно) и маневрираш чак след това.
                        Не знам дали това е стандартно или просто е някъв "чалъм" само на този инструктор, но има "железен ефект".
                        (Повтарям се, но пак казвам нямам инциденти и човек не съм засичал).

2.
                        Избягвайте маневри наляво надясно ако не са много необходими при дълъг път(а те не са), нали отиваме напред.

3.
                        Четете мислите на другите. При маневри не си ползвайте предимството на всяка цена - гледайте човека вътре, а не колата!

По тези "правила" и хората с купени книжки рядко ще имат инциденти..

CITYEL

Коментар

А аз си мислех, че в САЩ ходиш на изпит, а те учи някой с книжка... и реално можеш да караш и без в присъствието на някой с, който те обучава... но това само от гледане на филми. Инак като правя маневра си ползвам всички огледала, дори и това, дето е в посока обратна на тази на маневрата, да съм сигурен и също се и връткам леко и бързо...

Коментар

Смятам,че ако се спазва правилника за движение по пътищата от всички участници няма да изпадаме в подобни ситуации
                            Преди 40 години когато колите нямаха толква много огледала,поглед през рамо беше задалжителен при явяване пред КАТ
                            Безрасъдни е имало , има и ще има по пътищата тях Господ да ги пази!

Коментар

Колеги дайте идея да стартираме една кампания "Пази моториста" ....Мисля , че е добра инициатива...Стикери може да се направят фланелки разни...Сега на събора може да се подават .....
                              ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Първоначално публикуван от kirech Преглед на мнение
                                Здравейте!

1.
                                Една американка ми разправяше, ...............................

-Гледаш огледалото при маневра (средното на предното стъкло), гледаш страничните огледала (и двете) и тогава преди маневрата обръщаш глава за секунда и поглеждаш назад(така няма сляпо петно) и маневрираш чак след това.
                                Не знам дали това е стандартно или просто е някъв "чалъм" само на този инструктор, но има "железен ефект".
                                (Повтарям се, но пак казвам нямам инциденти и човек не съм засичал).
                                ......................................................

В САЩ почти на всеки път в градски условия отстрани има допълнителни ленти за велосипедисти и именно заради тях, преди да завият всички се обръщат надясно и назад, за да видят дали няма някой в опасна близост и чак тогава тръгват. Това е стриктно спазвано и са ги научили защото санкциите са сериозни. Не дай Боже да блъснеш някой с велосипед /а и пешеходец/, който си е в неговата лента за движение или пресичащ на правилното място. Там велосипедистът е на някаква особена почит, доста хора карат велосипеди, при това и на сериозни /за нашите разбирания/ разстояния. А тези същите едновременно са и шофьори на пътя. Всички са се научили взаимно да си зачитат правата и да не си усложняват живота, особено на пътя.
                                Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                                First impression is not always true. Get inspired.
                                Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                                Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X