Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв антифриз ползвате?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какъв антифриз ползвате?

Всъщност, на 90% от колите системата не диша, иначе поне 90% от тях щяха да имат грижи със загряването. Единственото дишане е през разширителния съд, но там диша само запасния антифриз - системата си е плътна и е под налягане, колкото държи капачката на радиатора. Ако не е плътна, или ще скапе ламбда сондите, или ще тече от някъде, и в крайна сметка ще иска доливане често. нормална изправна кола иска доливане веднъж годишно в казанчето, и то количества от порядъка на 100-200 грама най-много. Имам 3 тотално различни автомобила и се държат по абсолютно еднакъв начин.

Сега, дали са плътни заради отлаганията или слоевете ръжда по кюшетата е друг въпрос. Но промиването не е никаква грижа на повечето, по простата причина че то не се налага само заради това че сипваш друг вид антифриз, а защото и без друго трябва да изкараш боклуците от системата, докато започне да тече бистра вода, преди да сипеш новия. Иначе правиш половинчата работа - все едно да смениш маслото, без да източиш докрай старото и без да смениш масления филтър.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И пак аз

Капачка на радиатора нямам,имам на разширителния.Пробка имам на самия радиатор,отвива се с клещи или с прьсти ако си злобен,пробка има и на блока.

На шестак - отвивам му пробките,отварям капака на термостата,завивам му пробките и пьлня през термостата,затварям и доливам в разширителния.
      На осмак само пробките и после през разширителния,че му е гаден термостата.

Антифриз какьвто иска мотора,карам както казах в него от как сьм я взел или едно 6-7 години и проблеми нямам.Цена на смяна 30 кинта примерно,ключе десятка за капака на термостата,17 или 19 беше пробката на блока и клещи,това е.

Кьде и защо да откривам Америка за пореден пьт след като САМО ЗА МЕРЦЕДЕС има писания за 5 дни четене,кой модел какво искал,какви снадки имал,какви радиатори па какьв термостат па нам си кво...............Антифриз,едно от най-важните и най-евтиното нещо в тоя мотор,сипваш и забравяш.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Значи цялата система ти е под налягане, със все разширителния съд. Същинска жигула.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
          И пак аз

Капачка на радиатора нямам,имам на разширителния.Пробка имам на самия радиатор,
          Ми това си е класическа доказала се система.Ако спазиш концентрацията и спецификацията,имаш една единствена проблемна точка-капачката с два клапана.Само,че са казали ,,сменяй когато и с каквото ти казваме"-за да не влизат в подробности.
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Стария модел капачка БЕШЕ даже като на таратайка,новия модел е на винт,нормална дебела капачка с нормална резба и струва колко 2 шишенца антифриз.Има и колко на Жигулата антифриз,че и парно вади като нея.

Единственото което не спазвам е да сложа термостат с клапанче,това е пьрвото нещо което се избива с клещите,обезвьздушава без много напьни.Това ведньж на 5 години ако не ме мьрзи,ако не...........когато се сетя,тия проблеми не дават.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Какво би се получило, ако разредя концентрат антифриз не с дестилирана вода, а с патоки? Като изключим евентуалния страничен ефект, че може да мирише на казанка...
              Публикувайте отговор

Коментар

Спирта(колкото и малко да е) ще се изпари, и ще намалее количеството на течността в системата и ще иска доливане.
                Освен това е и пожароопасно докато се изпари спирта.

Ако не сменяш антифриз всеки месец-спокойно можеш да си разреждаш с чешмяна вода.
                Това което го пишат за дестилирана е заради необразуването на котлен камък в системата. Но реална опасност има ако постоянно се долива прясна вода от чешмата. В 2-3 литра варовика е пренебрежимо малко, няма да навреди с нищо на колата.
                А ако толкова държиш да не вкарваш варовик-просто превари водата предварително. Варовика се утаява на дъното на съда, после наливаш в двигателя и си свиркаш.
                Ама е излишна заигравка.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Значи цялата система ти е под налягане, със все разширителния съд. Същинска жигула.
                  Който е нямал Жигула, как дрънка глупости На Самара е така.
                  На Жигули всички версии и на Нива до преди Шевролет-Нива, клапанът е в капачката на радиатора, а разширителният съд е под атмосферно налягане.

Борбата с котления камък в антифриза е малко излишна. Първо, на много места в България водата няма да направи котлен камък при никакви условия, а второ, проблемът е реален само ако всяка сутрин наливаш нова вода, защото ще събереш котления камък от стотици литри. Като си налял антифриз, това не се прави.

Но няма лошо водата да се превари.

Коментар

"Синтетичните", "органични" "хубави" антифризи нямаха ли проблем с коагулирането на добавките след контакт с варовици?

Коментар

Преди време ми се наложи да правя локално парно на вилата. Реших да сложа и антифриз. Бях объркал нещо сметките и вместо 10 литра реших, че ми трябват 40-50 литра. За такова количество си струваше да изръшкам всички варианти, за да се сдобия с евтин, но НЕзамръзващ антифриз. Така стигнах до един български производител от град Кнежа. Цената от 3.30лв/л концентрат ми се стори подозрително ниска и затова си взех първо 1 литър за тест. Разредих го 1:1 (-37°), 1:2 (-20°) и 1:3 (-10°) и трите проби ги мушнах във фризера (-17°) за една нощ. Двете проби 1:1 и 1:2 бяха течни, а пробата 1:3 беше кристализирала, но не напълно замръзнала.
                      Така се сдобих с 60 литра, и се оказа, че около 40-45 литра са ми в повече. Вече на 2-ра кола го ползвам в отношение 1:1 и съм доволен.
                      Понеже винаги съм карал стари коли, никога не съм се интересувал да слагам от "новия" антифриз, който по някои магазини съм го срещал под кодовото име "червен" - не бил ставал за стари коли - разяждал там нещо.
                      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Който е нямал Жигула, как дрънка глупости На Самара е така.
                        На Жигули всички версии и на Нива до преди Шевролет-Нива, клапанът е в капачката на радиатора, а разширителният съд е под атмосферно налягане.

Борбата с котления камък в антифриза е малко излишна. Първо, на много места в България водата няма да направи котлен камък при никакви условия, а второ, проблемът е реален само ако всяка сутрин наливаш нова вода, защото ще събереш котления камък от стотици литри. Като си налял антифриз, това не се прави.

Но няма лошо водата да се превари.
                        Уф! Бе то за имане - имал съм, ама явно съм се старал твърде бързо да забравя.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:LADA+engine.jpg
Прегледи:1
Размер:140.6 КБ
ID:5420110

Коментар

Гледам, че разширителния съд е с капачка за "под налягане". Така ли е?
                          LZ1AIV

Коментар

Капачката на разширителя е с клапан,като прегрее свири като чайник и бълва пара от двете дупки на капачката.
                            ОФA ДБ 2.5тдс 97г, ЗИЛ450506,тел.0899751844

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
                              Гледам, че разширителния съд е с капачка за "под налягане". Така ли е?
                              Не. Под налягане е капачката на радиатора.
                              Първоначално публикуван от danaka69 Преглед на мнение
                              Капачката на разширителя е с клапан,като прегрее свири като чайник и бълва пара от двете дупки на капачката.
                              Там общо взето има само свирка. Пропуска безгрижно и в двете посоки. Ролята на свирката, освен да свири като кипне, е да пречи на прекалено свободното влизане и излизане на въздух, за да не се изпарява много течността.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Уф! Бе то за имане - имал съм, ама явно съм се старал твърде бързо да забравя.
                                Бе то умното си е умно.Винаги съм искал да имам такава памет за такива случаи.
                                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                                Даника
                                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X