Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Радиано = измама и некачествен радиатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Радиано = измама и некачествен радиатор

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
    ... Не знам колко е на Нисана, но май все са от 0.8 бара и нагоре, плюс "интересна" температура.
    Капачките за радиатори на Нисан и Мицубиши са на 0,9
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Малко да актуализирам информацията.

Точно преди Коледа получих "подарък" от "Радиано" - писмо, в което управителката на въпросната фирма, производител на авторадиатори-менте ме уведомяваше, че освен дето си е прибрала нефелната радиаторна пита, произведена от фирмата й, възнамерява да си задържи и парите, които й бях заплатил за това.
      Дотук - никаква изненада. Просто получих черно на бяло това, което очаквах да се случи още от края на м. ноември.

Интересни обаче бяха "аргументите", с които госпожа инженерът се опитваше да оправдае това, че е прибрала парите ми, без да предостави нищо насреща.

На първо място управителката на "Радиано" обосновава отказа си да уважи рекламацията с това, че радиаторът не бил монтиран в сервиз.
      До това прозрение г-жа Кокова стига въз основа на това, че датата на касовата бележка не съвпадала с датата, на която беше извършен монтажът.

На второ място посочва, че за лошата работа на произведения от "Радиано" радиатор нямало доказателства, а само мои "субективни констатации". При техни огледи и проби не били установени дефекти.

И накрая завършва с това, че тъй като питата била демонтирана от радиатора, по-нататъшни проби били невъзможни.

Първият "аргумент" на "Радиано" няма какво да се коментира подробно. Откровена лъжа в нескопосан опит да скалъпи някаква оправдателна версия!

Отказът да се приеме рекламацията, защото се била базирала на мои „субективни констатации, без никакви доказателства“ мога да коментирам по следния начин:

В предоставената ми заедно с (оказалия се негоден) радиатор гаранционна карта няма посочени абсолютно никакви изисквания или уточнения какви „доказателства“ трябва да предостави един клиент за да бъде уважена рекламацията му. Фигурира единствено задължение на купувача в рамките на гаранционния срок да уведоми фирмата за констатирани недостатъци. Точно това съм направил, при това нееднократно, като на 02 и 11.11.2010 г. в писмена форма съм уведомил "Радиано" за констатираните недостатъци на изработения от "Радиано" "авторадиатор".

Т.нар. „субективни констатации“ представляват документирани с фотоснимки показания на уреда за контрол на температурата на двигателя, предвиден от производителя на автомобила, които фотоснимки съдържат и дата и час на проведените изпитания. Показанията на стандартния уред бяха допълнително засечени с показанията на допълнителен термометър (монтиран преди входа на радиатора), което потвърди тяхната адекватност.

Освен това, както уведомих управителката на "Радиано" писмено още при първата си рекламация от 02.11.2010, при изпитанията бяха направени замервания на температурата на повърхността на входа и на изхода на радиатора. При тези замервания беше констатирано, че при работа на двигателя на по-високи обороти разликата между двете температури е не повече от 2* С (и това при работа на място, без сериозно натоварване!), което категорично показва, че изработеният от "Радиано" авторадиатор категорично не се справя с охлаждането, тъй като разликата би трябвало да е с пъти по-висока.

И при двете рекламации през м. ноември от моя страна беше изразена готовност да предоставя автомобила в посочено от "Радиано" време и място, за да имат те възможност да направят всякакви измервания и наблюдения, каквито сметнат за необходимо. От тяхна страна обаче не беше проявен абсолютно никакъв интерес за какъвто и да било оглед, измервания или повторение на изпитанията в присъствието на представител на „Радиано“.

А наистина не би им струвало нищо (освен максимум половин час време) да поискат да им закарам колата, да извадят професионален термометър и в мое присъствие да направят замервания на входа и на изхода на радиатора при режимите, в които аз твърдя, че радиаторът на "Радиано" не работи. Ако измерването беше показало, че субективните ми констатации не са верни, въпросът щеше да приключи веднага.

С оглед на съдържанието на писмото на г-жа Кокова мисля, че причината за тази липса на интерес става съвсем очевидна. „Радиано“ не прояви абсолютно никакъв интерес към измервания, защото са били наясно (или са се опасявали), че те ще потвърдят „субективните констатации“ за лошата работа на произведения от тях авторадиатор, след което би им било невъзможно (или поне много по-трудно) да оправдаят задържането на заплатената сума.

Мисля, че дори и за непрофесионалисти следното субективно сравнение на истински авторадиатор и ментето на "Радиано" ще говори достатъчно красноречиво:

Оригиналният радиатор на Патрол-а (снимката намерих в архива си от 2007)

Авторадиатор -менте made in "Радиано"

За улеснение, върху снимките съм добавил цифри, маркиращи броя на тръбичките, но който иска може да си ги преброи наново.

Както се вижда и с невъоръжено око, оригиналната пита на радиатора съдържа 102 (сто и две) тръбички (2 реда х 51 бр.).

Радиаторната пита, произведена от "Радиано", съдържа едва 36 (тридесет и шест) тръбички (2 реда х 1.

Да не коментирам отново разликите във формата и диаметъра на използваните тръбички, както и вида и начина на закрепване на ламелите.

Единственото, по което изделието на "Радиано" прилича на истинския радиатор са ширината и височината и то защото те се определят от оригиналните компоненти (казанчетата и двете свързващи ги шини).
      Естествено, точно толкова малка е и приликата в охладителната способност.

"Субективната констатация" при ментето беше: вряло на входа, вряло на изхода, хладни ламели ...

Толкова за "липсата на доказателства"!

Последният "аргумент" на г-жа Кокова, управител на "Радиано", според субективната ми констатация е поредно доказателство за наглост и гьонсуратлък.

По този повод само ще припомня, че до демонтаж на питата от радиатора се стигна едва след като:

В продължение на 14 дни след устната (по телефона) и писмена повторна рекламация, която направих на 11.11.2010, от страна на "Радиано" не последва абсолютно никаква реакция;
      • На 25.11.2010 за пореден път посетих магазина на „Радиано“ на ул. "Зайчар" и в личен разговор с управителката беше договорено, че от нейна страна няма възражения питата да бъде демонтирана за моя сметка. При това, през цялото време въпросната госпожа създаваше впечатлението, че повторната рекламация ще бъде решена по нормален и цивилизован начин, като си прибере некачествения продукт и върне заплатената за него сума.

За това, че от страна на "Радиано" нямаше абсолютно никакви възражения питата да бъде демонтирана от радиатора и да им бъде върната свидетелства и фактът, че на 26 ноември г-жа Кокова без никакви възражения и забележки я прие обратно (видно от издадения документ).

Та така, в крайна сметка ситуацията си е същата, каквато беше в края на ноември:

"Радиано" задържат пълната сума, която им беше заплатена, въпреки, че си приеха обратно изработеното тях подобие на авторадиатор.
      И като капак, най-кокошкарски задържаха и оригиналната пита на радиатора, вероятно за да изкарат някой лев като предадат медта за вторични суровини ...
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 04-04-11, 08:29.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

В края на януари, с известно забавяне получих и отговор от Комисията за защита на потребителите.

С подробното си писмо от комисията ме уведомяват какви са ми били правата. Пишат, че е била извършена проверка, при която са били констатирани нарушения и на "Радиано" е бил съставен акт за административни нарушения. За съжаление обаче няма подробности за констатациите и акта.

Също така ме уведомяват, че

Неизпълнението на договорно задължение не е въздигнато от закона като административно нарушение, поради което същият изключва налагането на санкция.
        Казано по-просто, това означава, че Комисията за защита на потребителя няма механизъм да застави некоректния търговец "Радиано" да върне парите, които е прибрал за изработената некачествена стока.

Единственото, което могат да предложат в такива случаи е съдействие за т.нар. "помирително производство", което в същност е доброволна процедура, при която евентуално би могло да се стигне до извънсъдебно споразумение. Търговецът обаче може спокойно да си го "премести в другия крачол" и да откаже да участва, с ясното съзнание, че вероятността да се стигне до съд за суми от порядъка на няколкостотин лева не е особено голяма.

За съжаление, за разлика от американските другари, у нас няма т.нар. съд за малки искове (small claims court), който да предостави бърз и относително евтин начин за решаване на спорове без да се влиза в тежки процедури и високи съдебни разноски ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Бях писал преди много време - г-жа Катя Кокова не притежава нужните познания и материална база за тази дейност, за да отговори на безбройните ви компетентни въпроси и да удовлетвори изискванията за производство на каквито и да било радиатори.Изненадан съм,че месеци по-късно все още има хора, които се надяват на нещо...!
          Последно редактирано от chrichri; 20-02-11, 18:42.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
            Бях писал преди много време - г-жа Катя Кокова не притежава нужните познания и материална база за тази дейност, за да отговори на безбройните ви компетентни въпроси и да удовлетвори изискванията за производство на каквито и да било радиатори.Изненадан съм,че месеци по-късно все още има хора, които се няа дават на нещо...!
            За съжаление, това, дето си го писал, аз не съм го видял. Сигурно лошо съм търсил. Грешката си е грешка. Но сега мога да се постарая по-малко хора да я повторят ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Чавдаре, ама вярно - карък си братле..?!!! Ти, че си сигнализирал съответните органи които трябва да се занимават с тях - хубаво, ама защо не вземеш да ми се обадиш по телефона (ако го пазиш), да ускорим малко нещата и да сме сигурни, че ще си свържат работата..?!!

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                Чавдаре, ама вярно - карък си братле..?!!! ...
                С българските табиети за правене на бизнес не е трудно ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Ако Радиано ти заведът един иск за клевета, дали цялата тема няма да изчезне, по същия начин по който изчезват неудобните мнения в момента.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                    Ако Радиано ти заведът един иск за клевета, дали цялата тема няма да изчезне, по същия начин по който изчезват неудобните мнения в момента.
                    Добре са дошли! Това, което е тук, съм го написал и на хартия и съм се подписал собственоръчно, тъй като една голяма част от текста е директно копиран от писмата ми до "Радиано" и КЗП. Освен това, г-жа Катя Кокова ми каза, че мога да продължа да си пиша "литературни съчинения". И аз изпълнявам.

А дотук от тази тема са изчезнали само 2 мнения. Едното беше обикновен спам (касаещ това дали аз съм карък или не), а другото беше спам с инсинуации от страна на един, който от няколко месеца върви по петите ми и се чуди как да си излее злобата, тъй като е уверен в безнаказаността си.
                    Ако опитите му да разчиства лични сметки в тази тема продължават - пак ще се трие. Както казваше един супремодератор "Когато не знам какво да правя - трия". Може би го познаваш.
                    Последно редактирано от Чавдар (V93); 20-02-11, 19:06. Причина: Допълнение
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Ако нещо такова стане, ще подкрепя Чавдар, не че го познавам, де, ама знам, че е прав!

Коментар

Написано във форума преди над 4 години

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                        ... По телефона любезно ни обясниха всичко което попитахме и ни увериха че ще стане точно като оригиналния без разлика. Отидохме на място със стария радиатор да направим поръчката и отново ни увериха че ще е еднакъв с оригинала и даже с по-високо качество защото е изцяло от мед. Между другото предложената от тях цена е само с 10% по-евтино от оригинален радиатор купен от представителството на Тойота. Тъкмо щеше да стане поръчката когато аз се сетих да имм кажа че ако радиатора се различава с каквото и да е от оригиналния няма да им го платя... И какво се установи... техните радиатори всъщност нямат нищо общо с оригиналните! Питата я правят само с прави охлаждащи пластини растоянието между които е фиксиано и не могат да променят. А всъщност разликата между един "джипов" радиатор и такъв за обикновен автомобил е точно в това - иначе в гората и калта дълго няма да охлажда... Освен това работят само с кръгли тръбички и т.н. Показаха ни нещо правено от тях и мога съвсем уверено да заявя че тези радиатори НЕ СТАВАТ ЗА НАШИТЕ ЦЕЛИ! ...

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=5653
                        Всички прилики между двата случая НЕ са случайни! Много "клеветници" много нещо ...
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Какво значи да си карък??? С какво Радиано са над закона? Къде живеем, в Конго ли? В нормалния свят една фирма която не обслужва интересите на клиентите си е обречена, на нейно място веднага идва нова. П.С не става по нормалния начин? не се навеждай, разбий им мутрите, удоволствието е по голямо от загубения радиатор. Търсете си правата!
                          Grand Cherokee ZJ V8 0887493336
                          Желязото се кове докато ...се закове...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                            Написано във форума преди над 4 години

Всички прилики между двата случая НЕ са случайни! Много "клеветници" много нещо ...

Щом мислиш че набеждаването в извършване на престъпление (измама) не нарушава правилата на форума, така да бъде. Мина времето когато спорех с модератори.
                            За цензурата ми беше въпроса, ама не ми е важно. Трий спокойно.

Коментар

Щом мислиш че набеждаването в извършване на престъпление (измама) не нарушава правилата на форума, така да бъде. Мина времето когато спорех с модератори.
                              За цензурата ми беше въпроса, ама не ми е важно. Трий спокойно.
                              Добре бе Пламене! Знам, че си твърд привърженик на ремонтите с оригинални части, ама този случай си е опит за чисто е**не! Отиваш някъде и искаш да си купиш нещо и то от производител, а не от някакъв търговец - измекяр, дават ти гаранция, която после се опитват да не спазят..!! Какво правим..?!! Чакаме да падне тавана на лятното кино ли...?!!

Поздрави

Коментар

Щом мислиш че набеждаването в извършване на престъпление (измама) не нарушава правилата на форума, така да бъде. ...
                                Според тълковния речник измама е

1. Подвеждане, заблуждаване с користна цел. Кроя измама.
                                2. Илюзия (зрителна, слухова и под. )
                                Синоними са: лъжа, подлъгване, излъгване, шмекерия, изиграване, подвеждане, подмамване, измамване, заблуда, заблуждение, ...

Да обещаеш някому да направиш нещо "като истинско", да му вземеш пари за това и да не го направиш (било защото така ти е по-изгодно или просто защото си неспособен), а след това да си прибереш обратно нефелната стока, но да откажеш да върнеш парите си е чиста проба измама, че даже направо и на кражба ми намирисва.

В Закона за защита на потребителите малко по евфемистично му викат "заблуждаваща търговска практика"

Чл. 68д. (1) Търговска практика е заблуждаваща, когато съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща или когато по някакъв начин, включително чрез цялостното й представяне, заблуждава или е в състояние да въведе в заблуждение средния потребител, дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата, посочени в ал. 2, и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение, което той не би взел без използването на търговската практика.
                                Да констатираш, че си бил въведен в заблуждение с цел от теб да се вземат едни пари, не е никакво нарушение на никакви правила. Още повече, че както се вижда от цитирани други публикации, предоставянето на невярна и заблуждаваща информация не е прецедент при въпросната фирма ...

При всички положения, в тази тема съм изложил факти и документи, така че всеки може да си прави изводите кой крив, кой прав.
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X