Обява

Свий
Няма добавени обяви.

GPSMAP 62s

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • GPSMAP 62s

    От днес съм горд собственик на наследника на 60CSx. В момента в който имам впечатления от това как се представя в различни условия, ще пиша. Като цяло мога да кажа, че джаджата се усеща много добре в ръката, малко по-тежка е от 60-ката. Изглежда много стабилно, антената е един блок с корпуса, така че очевидно проблемът със счупени антени вече няма да е на дневен ред. Както може би сте видяли вече, бутонът за включване и изключване е от страни, което улеснява и включването на осветлението на дисплея. Скролването на картата е доста бързо. Айде, за сега толкова! Отивам да тествам красавеца)
    Warp. Timewarp.
    Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
    LZ1VAS

  • #2
    От: GPSMAP 62s

    Да споделя малко повече впечатления от новата 62-ка.
    Като цяло имам усещането, че 62 дава малко по-малка точност отколкото 60CSx. Тези наблюдения са малко косвени, тъй като нямам 60-ка под ръка, с която да сверя един до друг. Но докато старият ми 60CSx в града даваше почти постоянна точност от 3-4 метра, а на открити места е стигал до 2 метра, 62-ката почти постоянно поддържа точност от около 5-7 метра, понякога повече, а на открити места стига най-много до 3 метра. Понякога дори 4. Ако GPS-ът не е в изправено положение точността намалява. Не съм сигурен дали това се дължи на Quad-helix антената, но доколкото знам, това не би трябвало да й влияе. Остава да направя някои проби в гората, за да видя как ще се държи там, но като първи впечатление, мисля че Garmin са направили грешка, като се избрали Cartesio, вместо SiRFstarIV, като наследник на 60СSx, въпреки че и цената тогава може би би била друга.
    Компасът е доста по-чувствителен от стария и улавя дори и съвсем леки движения и е доста плавен. Както споменах преди, скролването на картата е доста бързо и изрисуването й е в пъти по-бързо отколкото на 60. Така зуумването напред и назад става много бързо и лесно, почти без да се чака. При настройка на картата с Track up, при въртене наляво и надясно на място, картата се върти и така се добива по-ясна представа за това в каква посока се е обърнал човек.
    Софтуерът е наблъскан с много и най-различни неща и първоначално човек може да се почувства леко объркан. За да стигнеш от едно меню в друго, или просто да превъртиш главното меню трябва яко да понатискаш т.нар. рокер, който вече не е кръгъл, а е квадратен и е много по-лесен за използване. Като цяло бутоните са малко по-твърди от старите.
    Сега за това, което най-много ми допада - така наречената фотонавигация. Чрез BirdsEye, могат да се свалят подробни сателитни снимки, който да се подложат или като фон на някоя карта, или като самостоятелна карта. При незакупен BirdsEye лиценз, се използва т.нар. Demo, при което качеството на изображението е леко влошено и може да се използва изображение на сравнително малък район. (Това още не е потвърдено със сигурност, но ако е така ще пиша каква е големината на района, който може да се използва безплатно.) (Като се има предвид обаче, че за България са малко местата, където се виждат детайли по-малки от автомобил, както например в София, смятам, че демото е със съвсем достатъчно качество.) При включен само BirdsEye няма рутиране. За Geocaching феновете, това ще е незаменима помощ, както и това, че могат да се свалят .gpx файлове с пълната информация, логове и хинтове за всеки кеш. Има още доста неща, за които ще пиша веднага, щом имам възможност.
    Warp. Timewarp.
    Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
    LZ1VAS

    Коментар


    • #3
      От: GPSMAP 62s

      Трети ден и пробите продължават. Нещо, които липсва на GPS-а е възможността да преизчисли маршрут. Такава опция въобще не съществува в менюто. Начинът да се преизчисли маршрут е от менюто да се избере да го преизчисли като офроуд и след това да се избере да го преизчисли отново, за да го рутира по картата. Това става с бутона Find, от където в менюто се избира дали да се прекрати навигацията, или да преизчисли съответно като офроуд или по картата, в зависимост от това в какъв режим е в момента. Също така, при един тестов маршрут, при това доста кратък - Попа - Нар. театър направи маршрут през Граф Игнатиев, докато аз тръгнах посока Гурко. Уредът въобще не отчете, че съм извън зададения маршрут, и трябваше ръчно да му задам да създаде нов, по описания по-горе начин. Доста досадно, макар и бързо. Предполагам, че това или е някаква грешка в софтуера, или Garmin се опитват да разделят по-активо туристическите GPS-и от автомобилните например. Със следващия ъпдейт на софтуера това ще стане ясно. Държейки го в почти легнало положение, докато се движа, точността беше от порядъка на 19-20 метра. Изправяйки го, точността се вдигаше до 6-7, което надявам се се дължи на високите сгради наоколо. Също така има само три възможности за рутиране - Кола/Мотоциклет, Пешеходец и Колело. Останалите - Камион, Emergency и пр. са махнати. Мисля, че за сега е това. Предполагам, че с времето ще изникват нови и нови неща, които ги има или няма. Дано да съм бил полезен.
      Warp. Timewarp.
      Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
      LZ1VAS

      Коментар


      • #4
        От: GPSMAP 62s

        Колега, нищо не казваш повече
        Аз исках да си взема 62st, не толкова заради картата, а защото разцветката ми хареса повече. За съжаление все още няма на склад, а го чакам от месеци.
        По чуждите форуми /няма да пускам линкове/ пише, че 62 серията има проблем със скърцащи бутони и хората масово ги връщали за подмяна.
        Имаше и пуснато сравнение между Oregon 450 и 62s и като цяло и двата бяха точни, но 62s даваше по автентичен трак, а орегона замазваше малко.
        Интересно ми е как се държи в гора. За сега имам само Zumo 660 и в гора е трагедия - следва си посоката, но се измества с 20-30 метра. Иначе по Графа, Гурко и района, където и ти си го тествал твоя, също ми дава 6-7 метра грешка и понякога си мисли, че е на съвсем друга улица.
        Вече почвам да се колебая за един Oregon 550. Ще го използвам основно на велосипед и искам да ми прави максимално точни тракове.

        Коментар


        • #5
          От: GPSMAP 62s

          Колега, аз карам колелото с Vista HsX, и този GPS се доказал като най-издръжлив и точен. И аз чаках 62-ката като евентуална смяна на старичкият вече Vista, ама май засега няма да го сменям.

          Коментар


          • #6
            От: GPSMAP 62s

            Няма ли продължение на темата,че аз смятам да сменям старата 60-ка с 62,но още се колебая
            "Докато умните се намъдруват,лудите се налудуват"
            "LZ1WAN"

            Коментар


            • #7
              От: GPSMAP 62s

              На 62 серия може ли да се вкарва записан трак от друг ГПС, или компютър?
              Подходяща ли е за ендуро състезания?
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

              "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

              Коментар


              • #8
                От: GPSMAP 62s

                Разбира се че може през Мапсорс. Иначе е наследник на GPS и те от 60 серия на Гармин които са от най-добрите пускани някога. Иначе предполагам че ще свърши работа за Ендуро.

                Коментар


                • #9
                  От: GPSMAP 62s

                  С известно закъснение, но все пак...
                  Проблемът със скърцащите бутони и корпус не е кой знае какъв. По-голям проблем беше (и май все още е) т. нар. "sticky position" и при много бавно движение приемника не обновява позицията си. В новия фърмуер явно са го оправили, но е още бета и не е ясно във финалния рилийз как ще са нещата. Доколкото чувам всички приемници с Cartesio имат този проблем. За съжаление скоро не ми се е удавала възможност да се разходя из по-гъста гора и все още не съм го пробвал как се държи там. Днес обаче пристигна от САЩ един 60CSx с МТК чипсет. Първите ми впечатления, като ги сравних, са че 60-ката се държи доста по-добре. Поставих приемниците на прозореца и точността, която дават е респективно:
                  60CSx - 2-3 метра
                  62s - 4-6 метра
                  Вътре в апартамента (който е на последния етаж и отгоре няма много бетон) 60-ката хвана 11 сателита + EGNOS корекции и даде точност от 5-6 метра, а 62-ката се колебаеше между 9 и 10 сателита и не получваше корекции, а точността беше между 9 и 14 метра.
                  През следващите дни ще направя малко по-задълбочени тестове с двата приемника. Но при това, което видях днес, започвам да смятам, че 60-ката няма лесно да бъде заменена от 62.
                  Интересно ми е дали някой е правил сравнителен тест на 60CSx-SiRF с 60CSx-MTK?
                  Warp. Timewarp.
                  Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
                  LZ1VAS

                  Коментар


                  • #10
                    От: GPSMAP 62s

                    Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                    Интересно ми е дали някой е правил сравнителен тест на 60CSx-SiRF с 60CSx-MTK?
                    М-м-м да, правил е.
                    Наистина, когато сирфа показваше 4-5m, мткато показваше 3m. Това добре, също добре, че в голяма степен и траковете са по-добри - няма ги "шумовете", когато човек стои на едно място (подобно на Орегон например). Но има разбира се едно "Но". Забравих да изключа мткато и го прибрах в раницата (в легнало положение !!!), отгоре имаше яке, блуза или нещо от сорта, не помня вече. След 15-20 минути се усетих и реших да го спра, да не хаби батерии. Отваряйки раницата и махайки якето с изненада установих, че на екрана се вижда точност от 3m . Това за мен е абсолютно нереално. Който както иска да тълкува видяното от мен, ама аз смятам, че тук по-скоро става дума за умишлена или не грешка в уреда при отчитането на точността, а не за реална по-висока такава.

                    Коментар


                    • #11
                      От: GPSMAP 62s

                      Това е интересно. Ако раницата е била неподвижна или пък на открито и широко не е чак толкова невъзможно. Относно шумовете, това е нещото, което ме нервира в 62. Когато оставя приемника на място, той започва да си се "разхожда" в един доста широк район. Ако е забил на координати примерно на 10 метра от мястото, където съм и дам да направи усреднена точка, той си я прави там. Всички сравнения между 60CSx и 62, които гледах твърдят, че 62 е по-добър приемник. Проблемът е, че в нито един тест не се казва дали 60-ката е със SiRF или MTK чип. Cartesio може да е по-чувствителен чип от SiRF (спорно дали е по-добър), но по това, което виждам до момента, медиатек определено е с едни гърди, ако не и повече напред. Ето два трака, пуснати през нощта.
                      Прикачени файлове
                      Warp. Timewarp.
                      Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
                      LZ1VAS

                      Коментар


                      • #12
                        От: GPSMAP 62s

                        Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                        Това е интересно. Ако раницата е била неподвижна или пък на открито и широко не е чак толкова невъзможно.
                        Ами за сирф 60ката си е невъзножно, при нея дори само да държа хоризонтално уреда, за да работя с компаса, точността пада. А и имаше преместване от около 1km, от мястото на прибиране, до мястото на повторно изваждане на устройството, при това в населено място...
                        Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                        Относно шумовете, това е нещото, което ме нервира в 62. Когато оставя приемника на място, той започва да си се "разхожда" в един доста широк район.
                        От друга страна това ти дава по-пълен достъп до изчислените от уреда координати, понякога ми се е искало и орегона да го може...е, не винаги, признавам дразнещо е понякога
                        Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                        Ако е забил на координати примерно на 10 метра от мястото, където съм и дам да направи усреднена точка, той си я прави там.
                        Не съм 100% сигурен, че координатите са грешни. При Орегон например, при растерна подложка (карта), много често тя "увисва", уреда реално показва правилните координати, но не на правилното им място на картата.
                        Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                        Всички сравнения между 60CSx и 62, които гледах твърдят, че 62 е по-добър приемник.
                        Въпреки, че винаги съм твърдял и ще продължавам, че Орeгон, неможе да измести 60CSx, като най-надежден уред, смятам че първият е по-добър (по много показатели). Мнението ми обаче не е такова от пускането на серията Орегон, това стана мноооого по-късно. В началото, забиваше, губеше данни, беше изключително неточен за "поколението" си, липсваха функции и пр. В тоя ред на мисли, без (за съжаление) да съм пробвал 62 вярвам, че е по-добър от 60 и е само въпрос на време (и обновления ) да го прати в пенсия. Това явно си е политика на Гармин да пускат бъглив продукт, като в последствие да се проявят, като "SG" (Супер Гамин... няма да казвам за кого се сешам в момента ) и оправяйки БЪГа да спасят бедния турист .

                        Коментар


                        • #13
                          От: GPSMAP 62s

                          +1 the_sandman Напълно съм съгласен с теб. На 62/78 моделите може би им трябва още малко време, за да покажат напълно преимуществата си и да се наложат. Но от това, което чета по руските форуми, май е и по-малко

                          Точността е нещо относително. Виждам обаче, че в последния бета фърм има "поправка на WAAS/EGNOS корекциите", което е много добре. Мисля подобна поправка имаще и за Орегон и колегите с подобни уреди се похвалиха, че точността значително се е подобрила. Единственото, което ме дразни за момента в 62 в сравнение с 60csx, или аз не съм разбрал как се вкл. това, е когато е стартирана опцията за усредняване да пище точността, до която е стигнал жпиеса. На 60csx го пище. На 62 обаче пище нещо от сорта на Sample и някакви проценти, дето не ги разбирам какво означават.

                          Коментар


                          • #14
                            От: GPSMAP 62s

                            Не знам този по-пълен достъп, за който говориш, колко е полезен за туристически приемник. Погледни файловете, които съм качил. За 8 часа 62 е записал 785 точки и е изминал 239 метра. От тези 239 метра 238 са грешки. Колкото до това, че приемника ме позиционира не десетина метра, не го казвам ей така. Просто се намирам на място, на което знам координатите доста точно, а GPS-a смята друго Наистина единствено времето ще покаже кой е по-добър. Tук въпросът опира до MTK vs STM. Не включвам SiRF. Cartesio е "много по-енергийно ефективен", както се твърди, но 62 като цяло работи по-малко с едни батерии. Вярно, 62 е напудрена, сложени са й някакви шарении. Аз за това си купих отново 60-ка.
                            Warp. Timewarp.
                            Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
                            LZ1VAS

                            Коментар


                            • #15
                              От: GPSMAP 62s

                              Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                              Не знам този по-пълен достъп, за който говориш, колко е полезен за туристически приемник. Погледни файловете, които съм качил. За 8 часа 62 е записал 785 точки и е изминал 239 метра. От тези 239 метра 238 са грешки.
                              Ами примерно при Орегон ако се отклоня няколко метра от правата линия и бързо се върна, уреда мисли че е "шум" и пренебрегва позицията ми, а настройките са за максимална гъстота на точките. Това имах впредвид, за мен е важно, колкото до 238те метра, да кофти е, но за 8 часа, освен за опита, едвали някой би оставил ГПСът да бездейства а да е включен.
                              Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                              Колкото до това, че приемника ме позиционира не десетина метра, не го казвам ей така. Просто се намирам на място, на което знам координатите доста точно, а GPS-a смята друго
                              Е тогава незнам, дано го правят в най скоро време. ...както беше писал някой "Да не забравя да опиша в документацията, че влизането през прозореца е особеност на дизайна"...та може и от Гармин да са забравили да напишат, че за вярно позициониране към Х се добавят 10, от У се изваждат 2m
                              Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                              Аз за това си купих отново 60-ка.
                              Е то тя си е задължителна в комплекта за оцеляване , а примерно ходя с 2 ГПСа, но задължително и с компас, че да не се ядосат американците в най-неподходящия момент

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X